Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2024-12-19 10:41 Temat: eCoal.pl » Brak statystyk.
  joorg1 Posty:
Kartę wczoraj wymieniłem i żadnej poprawy.Sformatowałem w FAT 32 i sprawdziłem na kompie " działała " można  zapisywać i odczytywać dane.

dodane 2024-12-19 10:41Po sformatowaniu oryginalnej karty wykresy powróciły na nowej niestety nie chciały.Dziękuje za pomoc z statystykami.
2022-10-11 20:42 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » Statystyki w aplikacji
  TomFa Posty:

Hej,
żeby Statystyki działały, musisz dodać zakup paliwa w zdarzeniach - przełączasz kartę i dodajesz nowy wpis
Pozdrawiam
Przeniesiony z wątku: Statystyki w aplikacji
2022-10-11 20:48 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » Statystyki w aplikacji
  TomFa Posty:

Hej. Tak jak Ci pisałem w innym poście, musisz dodać zakup paliwa w zdarzeniach ( karta obok statystyk).
A ta data to tak ma być. To jest data kolejnego zasypu zasobnika
2022-10-16 20:05 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Palenie kukurydzą
  gwarek Posty:
pablo napisał » 2022-10-14 20:29
Film palenie kukurydzy mix 80-85 na 10-15% ekomiału.
https://www.szybkiplik.pl/VFq9s34x4r
dodane 2022-10-14 20:29  gwarek: glupty opowiadasz ,popatrz na Statystyki moje roczne ,roznica dobowa to ok 1 kg, 

Na wsi gdzie czasem bywam palą różnym opałem w kotłach powyżej 25kW z podajnikiem.
Aktualnie palą czystym suchym owsem ( kaloryczność 16MJ ) i to jest aktualnie najtańsze
Wcześniej zrębkami brzozy energetycznej , kukurydzą czy peletem z węgla brunatnego.
Więc nie piszę głupot tylko fakty od ludzi co palą już długie lata !
Pal samą kukurydzą i ekogroszkiem np. 26MJ i porównaj spalanie podczas -10st.C ....
Wtedy może się okazać że silnik ślimaka możesz podłączyć na stałe.

P.S.Masz wiedzę ile MJ ma tona kukurydzy przy określonej wilgotności ?????

P.S.2.Jeżeli to Ci nic nie mówi to weź 10g węgla i 10g kukurydzy i zapal próbójąc coś podgrzać ....
Nie tacy tu byli i nie jedno piwo pili ....
2022-10-24 19:45 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Pompa ciepła w zastępstwie OEP
  konto usunięte Posty:
Arti  no przeciez napisałem ze cos mi sie ubzdurało ze 200kg to 4 worki a nie  8 ,

Zajrzałem właśnie na staty  z tamtego roku i  za październik miałem 300kg , ale było o ile mnie pamięć nie zawodzi zimniej , także myślę ze w tym roku byłoby pewnie ze 200kg .
Prądu mam na trzaskane na dzień dzisiejszy jakies 350kW , 250 na liczniku i 100kW autokonsumpcji  z czego zawsze miałem zużycie miesięczne   jesienią 250kW na sam dom , więc wynika że 100kW wzięła pompa , w statystykach  pompy pokazuje mi 97kW , pompa ma wypracowane 185h w grzaniu , ale to jest za jakies 40 dni , bo przez przypadek zrobiłem reset ustawien i nie mam statów od początku 
2022-11-02 10:31 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » Statystyki
  Arturpu Posty:
dzień dobry, podpowie mi ktoś gdzie zmienić przecinek żeby Statystyki generowały się poprawnie, według mnie są lekko zawyżone 
2013-01-20 13:51 Temat: eCoal.pl » Spalanie grupowe
  M_Strzebin Posty:
W statystykach musisz mieć rekord z zakupem paliwa i tam podajesz wartość opałową i jednostkowe zużycie w kg/min.
2022-12-02 15:53 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Spieki żużlowe Pieklorz
  QuQuart Posty:

Witam serdecznie, mam problem z spalaniem

Karlika

typ 32.1 

wartosc opalowa 26MJ/kg
Zawartość popiołu max 9%
Zawartość wilgoci max 12%
Spiekalność 0-15

Pieklorz
Typ 32.1
Wartość opałowa min. 26MJ/kg
Zawartość popiołu max 9%
Zawartość wilgoci max 9%
spiekalność 0-20

mam dużo spieków oraz popiołu jest więcej niż w statystykach ale najbardziej rzucają się w oczy spieki

sterownik dodany w moim profilu oraz podgląd
2022-12-08 00:54 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Statystyki mocy kotła
  MarcinMichal Posty:
No tak, wrażenie może być nieco mylne z powodu trybu eCoal. Może jednak problem leży także w założonej  w statystykach sprawności kotła . Te 65%  dla trybu Zima wydaje się nieco zaniżone.
Zgodnie z protokołem  651/2017 z dnia 28.07.2017 wydanym przez Centralne Laboratorium Dozoru Technicznego dla Ogniawa EKO PLUS M 20  ... ten kocioł przy min. mocy cieplnej ( 5,2kW) uzyskał  sprawność 84,2%. Zapewne "średnio statystycznie" mozna przyjąć te 65% sprawności. Jednak gdy kocioł jest zadbany, systematycznie czyszczony i proces ma doststeczną i właściwą ilość powietrza zapewne można się zbliżyć do sprawności ok. 85%
2022-12-11 22:28 Temat: eCoal.pl v3.5 / v4.0 » Statystyki mocy kotła
  MarcinMichal Posty:

Podsumowując to co wyżej napisano ... tak dla pełnej jasności
Sterownik liczy "średnią dobową moc kotła - oznaczmy ją Pd"  na podstawie zużytego opału, którego "kaloryczność - Q" w [MJ] oraz "ilość podawanego paliwa - w" w [kg/min] pracy podajnika, określamy edytując "zakup paliwa" jako "zdarzenie w statystykach sterownika".
Dalej już sterownik automatycznie wykonuje zwykłe działanie matematyczne wyliczając "ilość zużytego opału na dobę - Od" mnożąc "dobowy czas pracy podajnika - t" [min] przez w
mamy więc:
                            Od = t x w [kg]
i liczy "wygenerowaną  przez kocioł energię w ciągu doby - Ed "
                             Ed = Od x Q / 3,6MJ/kg [kWh]
dalej sterownik także automatycznie przyjmuje dla trybu "Zima" "sprawność kotła  Sk=65% (0,65) " i liczy:
"energię spalonego węgla przechwyconą przez kocioł w ciągu doby - Edp" [kWh]:
                             Edp = Sk x Ed = 0,65 x t x w x Q / 3,6Mj/kg
i liczy średnią dobową moc kotła
                           Pd = Edp / 24h [kW]  
czyli:                  Pd = 0,65 x t x w x Q / 3,6MJ / 24h

Teraz chciałbym razem z Wami ( oczywiście jeśli to kogoś interesuje)  zastanowić się co można spieprzyć podstawiając dane  do tego wzoru, bo tak naprawdę choć liczy to sterownik, to sami je wprowadzamy do sterownika i uzyskujemy przez to  nie zawsze sensowny wynik.
Moim zdaniem jedyne pewne dane ( a właściwie stałe tego wzoru) to  przelicznik 1kWh = 3,6MJ oraz ilość godzin  na dobę  - 24. 
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.