Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2023-02-09 15:24 Temat: eCoal.pl v3.5 » spalanie grupowe - algorytm dopalania
  ledsezelim Posty:
Hej i Dzien dobry - pytanie nie tylko forumowiczom ale specialnie dla panow z ES.
Tak jak juz w innych tematach dalem znac - jestem z Czech, calkiem na zachodzie nie daleko od granic do Niemiec, z tego powodu jest mozliwosc uzyc/zakupic wlasnie tylko przewaznie wegiel brunatny, u mnie konkretnie "Orech 2 Bilina".
Wydajnosc tego wegla tylko co wedlug specyfikacji 17,6MJ.
Chcial bym co najlepiej zuzyc z trybu spalania grupowego, i kwestia jest taka - jak ten algorytm przelicza czas dopalania?
Czy to tylko przez temperature spalin? Czy tez wlasnie bierze pod uwage ta wydajnoszc ktora zadaje do statystyk i zakupu paliwa?
BTW - Przy stabilnych warunkach wydalo mi sie ze w pelnym automacie Ecoal dziala w miare OK z tym weglem, problem jest jak za duzo spadnie temp. kotla, Ecoal da dmuchawe tak mocno, ze sa spieki. Inaczej jak zmiena moc i zaczyna u mnie naprz. z:
- korekta dmuchawy -2
- podawanie 5s
to zaczyna i daje 34% dmuchawy, jak dalej spada/nierosnie, daje 36%, dalej 38% - do tej pory w miare OK, ale jak jeszcze spadnie, to idzie na 44% oraz 46% i to juz za mocno...
Bardzo przydalo by sie ograniczenie max pracy - tak jak wyzej - powiedzmy do max 40%
Ta tylko jedna extra opcja by sie przydala nie tylko dla Ecoala - i nawed dla wsztytkich trybow spalania - i to podobno jak w Manualnym mozna zrobic - ograniczenie max. temperatury spalin...

dzieki za podpowiedzi i pomysly
2023-02-09 13:42 Temat: eCoal.pl v3.5 » Duże spieki i strata w paliwie
  faco Posty:
Nie masz tam statystyk, to ile spalasz kg na dobę?
2025-04-08 20:57 Temat: eSterownik.pl » Zmiana adresu IP dla sterowników 2.1/2.4
  raf1 Posty:
Statystyki działają. Dziękuję
2025-04-09 12:55 Temat: eSterownik.pl » Zmiana adresu IP dla sterowników 2.1/2.4
  PrzemekP Posty:
Statystyki już powinny się synchronizować.
Do osoby która zmieniała Adres IP Serwera. Bardzo dobrze, aż za bardzo! Należało zmienić adres IP Serwera ale NIE należało przepisywać Identyfikatora! Proszę o zmianę na swój własny - można go podejrzeć w edycji Sterownika.

2017-01-18 19:14 Temat: eCoal.pl v3.5 » Problem z ustawieniem eko plus 16kw
  konto usunięte Posty:
Aha
No to masz magie w rękach na kotle 50* za zaworem 53  
BTW  temp za zaworem pokrywa CI sie z temp kotła , więc wygląda jakbyś miał go otwartego na maxa , to tak jakby go nie było , dlatego pytam w jakim celu go używasz .

A powiedz co ogrzewasz i czy Statystyki sa prawidłowe ?
Wysokie spaliny  i 5* miedzy powrotem i zasilaniem na ekonomie nie wpływają
Patrząc na to jak sie pali na ostatnim filmiku  ,to według mnie tam do "cacy" to brakuje sporo 
2019-12-01 18:56 Temat: eCoal.pl v3.5 » Wybór obwodu CO1 i CO2 oraz ustawienia...
  konto usunięte Posty:
Jesli chcesz tutaj masz taki sam kocioł jak Twój , i podobny dom metrażowo i pod względem ocieplenia .
Możesz sobie podglądać  jego Statystyki
2017-12-17 17:10 Temat: eCoal.pl v3.5 » Ogniwo Eko Plus M 26kW + eCoal 1.1.22.2 zarządzanie, podłączenie z internetem
  konto usunięte Posty:
Musisz wpisać czas do oproznienia zasobnika .
W oep przyjmuje sie dla groszku ze ślimak podaje 0,222kg/min ale ten czas nalezy sobie samemu zmiezyć 
Czyli zasypujesz np 100kg opału zerujesz licznik podajnika , kiedy opał sie skończył ,  tak że widać lej podajnika to dzielisz czas podajnika przez ilośc opalu , np jesli licznik pokazuje 400min/100kg wychodzi 4 , czyli 1kg/4min 
I teraz np zasypiesz 150kg to mnozysz to zawsze przez 4 czyli wychodzi 600min i to wpisujesz w
Ustawienia -zaawansowane- czas do opróznienia zasobnika 

Dla grochu w ciemno mozesz pryjąć mnożnik 4,5 , a współczynnik do statystyk 0,222
2021-02-11 11:34 Temat: eCoal.pl v3.5 » Pomoc w wyborze pieca
  konto usunięte Posty:
Karoka ja się nie upieram ze pompa wychodzi drożej, to wszystko zależy też od tego w jakim budynku jest to instalowane, obecnie zakładamy u brata pompę Vailanta 39k, split z wbudowanym CWU plus bufor 100l, 10kW na 160m2, wszystko w podłodze 20 pętli.
Kolega  ma buderusa na 180m2, też podłoga, mieszka na wsi pod Krakowem, chyba coś 700mnpm, jak u nas jest 0 to tam jest - 10 i wieje, i powiem Ci ze pompa mu przepala w obecnych warunkach sporawo, poproszę go to wrzucę Statystyki
A pompę planuje u siebie zakładać w tym roku, i fotovoltaike, tylko że wkonanie własne plus dotacje
2023-02-26 21:46 Temat: bruli.pl v3.5 » pompa mieszajaca
  rj1972 Posty:
Statystyki. Dodaj zdarzenie. Zsyp opału. Wpisz tam 100kg. 
dodane 2023-02-26 21:46W tym sterowniku są jakieś stare zdarzenia od 2020r. Byłoby dobrze je wyczyścić czyli usunąć. Duża przerwa w zapisach. Nie jestem pewny ale chyba byłoby dobrze sformatować kartę pamięci o ile jest sprawna. I ponownie wprowadzić zakup paliwa.
2023-03-03 19:03 Temat: Pello v3.5 » Statystyki
  damian2406 Posty:
Witam. Czemu nie mam widocznych statystyk ? Coś trzeba przestawić?
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.