Wyniki wyszukiwania
posty użytkownika | ||||
|
||||
MALB
|
Witam
Oto dokładnie co należy wykonać, aby korzystać z elektroniki pieca bez jego rozpalania w sytuacji, gdy mamy dodatkowe źródło ciepła: 1. Odłączamy fizycznie od sterownika zasilanie wentylatora i podajnika. 2. Zostawiamy podłączone te pompy których będziemy używać. 3. Zakładka Ustawienia/ Kocioł/Tryb pracy zmieniamy Temperaturę zadana na min (42°) 4. Zakładka Spalanie Retortowy- Reczny/ Tryb grzania. Tu ustawiamy Czasy pracy podajnika i Czasy postoju podajnika na wartości minimalne. 5. W Spalanie Retortowy- Reczny/Parametrach podtrzymania/ Czas pracy podajnika i Czas krótkiej przerwy ustawiamy na wartości minimalne, zaś Czas postoju podajnika na wartość maksymalna. Dodatkowo Ilość powtórzeń na 1. 6. W zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- Ręczny, zaś Algorytm wygaszania kotła ustawiamy na Nieaktywny. 7. W zakładce Zaawansowane/ Zabezpieczenia/Czujnik zerwania zawleczki ustawiamy na NIE. 8. W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura kotła/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30° 9. W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura powrotu/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30° Jeżeli w dodatkowym źródle ciepła będziemy używać pompy CWU to w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu ustawiamy na nieaktywny. Jeżeli nie będziemy jej używać , a mamy ustawione w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu poprzez pompę CWU to odłączmy ją fizycznie od sterownika. Jeżeli chcemy wrócić do palenia w piecu możemy pominąć punkty 4 i 5, gdyż w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- eCoal i wyżej wymienione, zmienione wartości, nie będą aktywne. Zmiany w czasach pracy podajnika wykonałem, aby nie wprowadzać zamętu w Statystyki zużycia węgla. Jeżeli komuś to nie przeszkadza, to oczywiście może pominąć te zmiany. |
|||
|
||||
adam1412
|
jak ustalić średnie zużycie . zakup paliwa od 14.10,2024 i wpisuje każdy zasyp, tak by prowadzić Statystyki , jakaś formuła na to.???
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
Ty patrzysz na wydajność podajnika - parametr w ustawieniach kotła
Ja pisałem o współczynniku podawania paliwa - parametr podawany w Statystyki -> Zdarzenia -> Zakup paliwa |
|||
|
||||
Michal86
|
No jak wprowadziłes zakup i parametry wydajności podajnika 14tego to na kalendarzu w statystykach zaznacz od 15tego i będziesz miał średnie teoretyczne zużycie. A faktyczne to policz sobie ile fizycznie wsypałeś 😋
dodane 2024-10-30 12:23Zasyp musi być zawsze po zakupie w zdarzeniach |
|||
|
||||
PrzemekP
|
adam1412 napisał » 2024-10-29 20:03 jak ustalić średnie zużycie . zakup paliwa od 14.10,2024 i wpisuje każdy zasyp, tak by prowadzić Statystyki , jakaś formuła na to.??? We wszystkich zasypach sprawdź czy masz wybrane paliwo - podejrzewam, że tylko w kilku ostatnich wpisach jest wybrane zasypane paliwo. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Strasznie cedzą te informacje: nie ma zaplanowanej/została zakończona. Kolejne pytanie @bodziasty: Czy w najbliższej przyszłości (kolejny sezon grzewczy) możemy spodziewać się opakowań zbiorczych Big Bag, czy musimy nastawić się na zakupy u innego dostawcy? Czy jeśli zbierzemy "grupę" XYZ osób chętnych do zakupu węgla w Big Bagach zrealizujecie takie zamówienie (oczywiście każdy płaci za swój transport - pomijam że ktoś jest sąsiadem)? Prosta piłka i konkretne pytanie i konkretna odpowiedz umówmy się każdy z nas łyknął by przynajmniej 2-3t. Myślę że spokojnie znajdzie się 20 chętnych osób na takie zakupy. Pomijam tego co kupuje 6t Jednak szacun dla niego podbije nam statystykę jak przekonamy go by kupił 12t |
|||
|
||||
MALB
|
Witam
Jako, że użytkuje piec ze sterownikiem eCoal 3,5 pomyślałem, że osoby odpowiedzialne za rozwój platformy i sterowników, mógłby dodać jedną małą funkcję, a mianowicie, czasy prac poszczególnych silników i pomp. Ja widzę to tak: W ustawieniach sterownika dodaje się moce silników dla podajnika, wentylatora, i poszczególnych pomp, zaś sterownik licząc czas ich pracy, wypluwa nam, nową statystykę w postaci miesięcznego zużycia prądu. Mała rzecz, a cieszy. Może dzięki temu uda się komuś wyeliminować błędy w programowaniu pracy układu w celu oszczędzania prądu. Jak dla mnie proekologiczne rozwiązanie. Kto jest za?
|
|||
|
||||
falcon32
|
I zacznie się od nowa jak statystykę uruchomić i czemu mi nie działa ...
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
1000MB napisał » 2021-02-15 16:14 Do PrzemekP - trafiłeś 100% brakuje wybranego paliwa, ale wartość zasypu wpisywałem na panelu pieca, a tam nic nie wybiera się. Czy zatem należy ręcznie na stronie esterownik wybrać paliwo, aby mieć statystykę spalania itd. na bieżąco?. W takim bądź razie brakuje zaznaczenia, że paliwo jest jako domyślne - wtedy jest brane pod uwagę przy tworzeniu zasypów prosto ze sterownika |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
|
Witam
Czy u Was także jest w dniu dzisiejszym problem z wykresami i statystyką. Kolejny raz. Od ostatniego czasu wszystko było ok i tu nagle przerwa. Tym razem jest podobnie czy to u mnie problem. Nie chciałbym grzebać przy karcie jak ostatnio bez sensu. Prosze o info jak ktoś to przeczyta. |
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.