Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2024-01-15 20:00 Temat: bruli.pl » Brak wykresów stary bruli
  PrzemekP Posty:
Wykresy na stronie sterownika działają poprawnie. statystyki też są OK. Karta SD działa poprawnie i dane wyglądają OK.
Jeżeli chodzi o aplikację to aplikacja do starych sterowników została usunięta z Play Store - pracujemy aby ją przywrócić, niestety wymaga to przerobienia aby dostosować do aktualnych wymogów Google.
2023-12-15 22:49 Temat: eCoal.pl v3.5 » Czujnik temperatury wewnętrznej
  NeoRav Posty:
No szkoda. Wielkie dzięki za pomoc. A jeszcze jedno pytanie, żeby nie zakładać nowego wątku. W statystykach kosztów, zużycia, mocy itp. nic nie mam. W jaki sposób się to aktualizuje?
2023-12-17 14:36 Temat: eCoal.pl » Sprawność kotła OEP - jaka realna wartość ?
  kubanos Posty:
Chcę oszacować na podstawie spalengo opału, jakie jest zapotrzebowanie budynku ma energię cieplną pod pompę Ciepła. 
Jest konkretny wzór na to ale trzeba wiedzieć jaka piec ma sprawność. 
Mam 160 metrów. Zużywam razem z CWU na sezon nie wiecej niz3 tony. 
Z wykresów że statystyk wychodzi co innego, z cieplo.app co innego. 
Masz buderusa i pv i chce Ci się bawić w wungiel? 
2024-10-01 11:31 Temat: eCoal.pl » Podłączenie do internetu
  maciekdom82 Posty:
Witam potrzebuje pomocy, kupiłem na olx używany sterownik ecoal 2.1  0.3.1.3 założyłem konto dodałem sterownik i tu są schody ster jest online z przeglądarki ale nie ma go na apce w telefonie. Zamiast ecoal czy bruli wyświetla się Dla każdego, jak chcę dodać uprawnienia to też jest  inaczej, nie mogę też wejść do statystyk oraz ustawić powiadomień. Dodam że wiele już tych sterowników używanych zainstalowałem znajomym więc dane są wpisane dobrze.
2024-03-01 19:55 Temat: eCoal.pl v3.5 » Wykresy i Statystyki
  dzidek430 Posty:
Prosze o porade odnośnie wykresów, a mianowicie brak oznaczeń (kolorowych pól) w dolnej części wizualizacji, oraz brak statystyk odnośnie spalania dziennego, miesięcznego, tylko jest podany załadunek groszku.
Z góry dzięki za podpowiedzi.
2024-04-04 07:05 Temat: eCoal.pl v3.5 » Praca zaworu 4D bez rozpalania w piecu.
  MALB Posty:
Witam
Oto dokładnie co należy wykonać, aby korzystać z elektroniki pieca bez jego rozpalania w sytuacji, gdy mamy dodatkowe źródło ciepła:

1.     Odłączamy fizycznie od sterownika zasilanie wentylatora i podajnika.
2.     Zostawiamy podłączone te pompy których będziemy używać.
3.     Zakładka Ustawienia/ Kocioł/Tryb pracy zmieniamy Temperaturę zadana na min (42°)
4.     Zakładka Spalanie Retortowy- Reczny/ Tryb grzania. Tu ustawiamy Czasy pracy podajnika i Czasy postoju podajnika na wartości minimalne.
5.     W Spalanie Retortowy- Reczny/Parametrach podtrzymania/ Czas pracy podajnika i Czas krótkiej przerwy  ustawiamy na wartości minimalne zaś Czas postoju podajnika na wartość maksymalna. Dodatkowo Ilość powtórzeń na 1.
6.     W zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- Ręczny, zaś Algorytm wygaszania kotła ustawiamy na Nieaktywny.
7.     W zakładce Zaawansowane/ Zabezpieczenia/Czujnik zerwania zawleczki ustawiamy na NIE.
8.     W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura kotła/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30°
9.     W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura powrotu/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30°

Jeżeli  w dodatkowym źródle ciepła będziemy używać pompy CWU  to w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu ustawiamy na nieaktywny.
Jeżeli nie będziemy jej używać , a mamy ustawione w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu poprzez pompę CWU to odłączmy ją fizycznie od sterownika.

Jeżeli chcemy wrócić do palenia w piecu możemy pominąć punkty 4 i 5, gdyż w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- eCoal i wyżej wymienione, zmienione wartości, nie będą aktywne.

Zmiany w czasach pracy podajnika wykonałem, aby nie wprowadzać zamętu w statystyki zużycia węgla. Jeżeli komuś to nie przeszkadza, to oczywiście może pominąć te zmiany. 
2024-04-02 19:02 Temat: eCoal.pl v3.5 » Pomoc w ustawieniach eko plus m 20kw
  matmic950 Posty:
Witam wszystkich zgromadzonych , od tygodnia posiadam kocioł Ogniwo Eko Plus M 20kw z paleniskiem retorowym Burner SM  do tego sterownik eCoal v4 w wersji oprogramowania 1.1.35.30. Sprawa wygląda tak że na dzień dzisiejszy nie mam jeszcze internetu ponieważ dopiero kupiłem dom , dom będzie w najbliższym czasie remontowany a internet będzie za ok miesiąc może poktorej , wiem że to dla was utrudnienie bo nie macie jak zajrzeć w moje parametry , a z tego co wiem , podłączenie go tutaj to podstawa. Postaram się opisać mój problem i chcialbym prosić o trochę wyrozumiałości gdyż pierwszy raz jestem w posiadaniu takiego pieca i naprawdę mimo czytania dtr itd mam problem z poprawnym ustawieniem parametrów. Dom z lat 75 , 2 sciany ocieplone , grzejniki jeszcze stare zeliwne. Do w.w kotla posiadam zamontowana pompę vilo oraz zawor 4d z siłownikiem,  w czym leży problem ? Po zamontowaniu,  naplenieniu grzejników wodą oraz odpowietrzeniu ich nastąpiło rozpalenie, fachowiec od montazu ustawil parametry kotla tak abym osiągnął w domu zadana temperaturę , pompa miała się zatrzymać,  i gdy temp w domu spadnie o 1° to znowu zacznie grzać tak w skrócie, tak też się stało,  wodą na grzejniki 40° , w domu 22.5 super ciepło,  pompa stanęła. Następnego dnia zauważyłem że grzejniki są zimne a kocioł nie potrafił dogrzac grzejników,  problem leżał w temp powrotu,  po konsultacji z majstrem powiedział abym obniżył temp powrotu na 35 , niestety też to nic nie dało. Zacząłem ustawiać kocioł zgodnie z dtr , temp powrotu 50 itd ale niestety kocioł dalej nie mógł dogrzać grzejników.  Zauważyłem że jedynym sposobem na dogrzanie jest pominięcie ustawień ochrony powrotu na wyłączona oraz wyłączenie pompy po dogrzaniu pomieszczenia. Wszystko fajnie ale niestety grzejniki grzały 2 dni , węgiel znikał coraz szybciej aż wkoncu zgasł,  postanowiłem coś pozmieniać to doszło raz do przegrzania kotla... wróciłem do poprzednich ustawień i grzejniki znowu cały czas grzały. O co chodzi ? Wydaje mi się że tak to nie powinno pracować tylko tak jak przy pierwszym rozpalenie,  nagrzalo się , temp spada o 1° I znowu zaczyna grzać,  niestety nie potrafię sobie z tym poradzić bo zawor nie zdążyłem się otworzyć a temp wody spada poniżej 50 i zawor 4d się zamyka.. Wiem że to zabrzmi głupio bo jak wspomniałem nie macie wglądu do moich statystyk itd , ale postaram się tutaj wypisać moje ustawienia kotla , i może ktoś z was spróbuję mnie jakoś naprowadzić,  coś doradzić co zmienić , ja jestem świeży w tej kwestii a wydaje mi się że powinno to być wdlg dtr , i tak też bym chciał to ustawic. Z góry i formuje że CWU jest pomięte bo nie posiadam bojlera,  ciepła woda zasilana piecykiem na gaz . Liczę na wasza pomoc , może chociaż trochę pomozecie , jeżeli uważacie że post jest zbędny proszę o usunięcie / nie wypowiadanie się na dany temat.

Parametry kotla:            regulator pogodowy:                                                   tryb pracy :

Temp. Zadana - 60°       typ czujnika zew. - przewodowy czujnik temp.         Zima
Temp. Obnizona- 5°      regulator pogodowy- Nie

Parametry Spalania:

Tryb grzanie:                         tryb podtrzymanie:                               tryb reczny:

Korekta dmuchawy- 0%       czas pracy podaj.- 10 sek                    Moc dmuchawy 35%
Czas pracy podaj. - 5sek     czas postoju podaj.-20 min
Typ kotla - eko plus m          czas krótkiej przerwy-20 sek
                                               Ilość powtórzeń podawania-1x
                                               Moc dmuchawy-45%

Parametry zaawansowane 
Parametry kotla: 
Typ podaj./ sposób spalania: retorowy eCoal
Algorytm wygaszenia kotla: zawsze
Min temp. Powrotu: 50
Ochrona powrotu: zawor 4d

Pompy:
Temp. Załączenia pomp: 42°
Funkcja pompy dodatkowej: wyłączona 

Zabezpieczenia:

Czujnik zamknięcia zasobnika: tak
Czas opóźnienia zamknięcia zasobnika: 5sek
Czas pracy do oproznienia zasobnika: 0 min ( nie wyliczyłem jeszcze ile wegla idzie w jakim czasie)

Podajnik:
Maks. Temp. Podajnika: 70°
Czas wyrzutu paliwa: 3min
Czujnik zerwania zawleczki: tak

Alarm zewnętrzny:
Opóźnienie alarmu: 30sek
Inwersja wejscia: ni3
Przejście w tryb alarmowy: nie

Reszta chyba niewazne 

Obwód CO1: 

Ogólne:
Typ obw. Co1: pompa co+ zawór 4d + reg. Pokojowy
Typ czujnika pokojowego: czujnik temp.

Temp. W pomieszczeniu

Niska: 21.5
Normalna: 22.5
Wysoka: 23.5 
Histereza temp. Wewn. 1°

To jako tako rozumiem 

Zawór 4d:
Temp zadana za zaworem 4d: 40
Temp. Obnizona za zaworem 4d: 5°
Maks. Temp. Za zaworem 50°
Maks. Kąt otwarcia zaworu 4d: 70°
Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia: tak
Regulator pogodowy: nie

Zawor 4d-zaawansowane:

Czas otwarcia zaworu: 120sek 
Współczynnik wzmocnienia: 0.6
Czas reakcji: 60 sek
Histereza pracy zaworu: 1°
Kierunek otwarcia zaworu: w prawo

Obwód CWU : wyłączony,  nie korzystam z bojlera 

Przy tych ustawieniach kocioł nagrzewa się do tych 60 itd , natomiast temp. Powrotu szybko spada przez co zawor nie potrafi na tyle się otwierać żeby nagrzac grzejniki,  przynajmniej ja to tak rozumiem ...a nie mam już pomysłu co ustawic zeby temp powortu utrzymywala sie na poziomoe 50° zeby wkoncu ten zawor sie otworzyl tak jak ma to wygladac docelowo... majster zapewnial... idzie w automacie.... i dupa blada nie dziala ...albo ja jestem glupi albo nie wiem juz co myslec...jeżeli możecie,  podpowiedzcie co mogę zmienić,  żeby grzejniki się nagrzaly a gdy temp w domu bd taka jak zadana to wtedy pompa "off" , znowu jak coś spadnie to znowu "on"
2024-04-08 19:18 Temat: Pello v3.5 » Defro Evopell 8 + Bufor
  kecaj1990 Posty:

Dzień Dobry
Od miesiąca mam uruchomiony kociołek i mam parę pytań dotyczącej jego pracy.
Kocioł podłączony do bufora z wężownicą CWU,  wkład kominowy fi 130 z strażakiem, nawiew fi 125 i komin wentylacyjny.

Sterownik podłączony do internetu

1. Kocioł od jakiegoś czasu ma problem z rozpaleniem  zdarzenie (GRZANIE NIEUDANE (103))

2. Brak wskazania poziomu paliwa (czy tak mały kocioł ma w ogóle taką opcje?)
3. W aplikacji na telefon brak możliwości dodania kafelki z widoczną temperatury Bufora

4. Na wykresach nie widać temperatury czujników bufora (jedynie widać temperaturę kotła)
5. Brak statystyk kotła na aplikacji
6. Popiół ma małe spieki załączę zdjęcie Zdjęcie

Pozdrawiam

2024-04-09 09:31 Temat: Pello v3.5 » Defro Evopell 8 + Bufor
  mnich Posty:
Dzień dobry 
Ad1. 103 – jeśli po cyklu stabilizacji zwiększamy moc i temperatura spalin jest mniejsza od ustawionego progu wygaszania „Próg wygaszenia dla temp. spalin – 60oC” i temperatura spalin spada i trwa to dłużej niż 4 cykle podawanie-postój, to następuje wygaszenie i ponowne rozpalenie palnika
Jeżeli wcześniej nie było problemu, to prawdopodobnie należy wyczyścić czujnik spalin oraz przeprowadzić czyszczenie kanałów wylotowych(wymiennik, czopuch)
Ad2. Jak uruchomić zasyp paliwa
Ad3. Aplikacja jeszcze nie ma wprowadzonych tych opcji, pojawią się w następnej aktualizacji. 
Ad4. Taka samo jak w Ad3. 
Ad5. Jak uruchomić statystyki
Ad6. Jeżeli modulacje siły nadmuchu nic nie zmieniają to znaczy, że jest to zależne od samego pelletu.  
2024-10-07 16:15 Temat: eSterownik.pl » Nowa wersja strony ES (esterownik.pl) panelu do zdalnego zarządzania sterownikiem.
  ankli Posty:
Witam,
nie działa zakres dat w statystykach!
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.