Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2022-09-26 13:44 Temat: eCoal.pl v3.5 » Brak wykresu i statystyk od 12 sierpnia.
  lan123 Posty:
A jak tego nie zrobie to statystyki beda dzialac jak teraz czy nie 
2024-12-16 08:58 Temat: eCoal.pl » Brak statystyk.
  PrzemekP Posty:
Statystki już działają - jedna wartość przy zakupie zapisała się z błędem - poprawiłem.
Co do wykresów problemem jest chyba jednak karta - nie wszystkie dane o statystykach trafiają do bazy - prawdopodobnie dlatego też nie rejestrują się wykresy - jak możesz wymień kartę na nową.
2022-10-11 20:42 Temat: Pello v3.5 » Statystyki w aplikacji
  TomFa Posty:

Hej,
żeby statystyki działały, musisz dodać zakup paliwa w zdarzeniach - przełączasz kartę i dodajesz nowy wpis
Pozdrawiam
Przeniesiony z wątku: statystyki w aplikacji
2022-10-11 20:48 Temat: Pello v3.5 » Statystyki w aplikacji
  TomFa Posty:

Hej. Tak jak Ci pisałem w innym poście, musisz dodać zakup paliwa w zdarzeniach ( karta obok statystyk).
A ta data to tak ma być. To jest data kolejnego zasypu zasobnika
2022-10-14 20:29 Temat: eCoal.pl v3.5 » Palenie kukurydzą
  pablo Posty:
Film palenie kukurydzy mix 80-85 na 10-15% ekomiału.
https://www.szybkiplik.pl/VFq9s34x4r
dodane 2022-10-14 20:29  gwarek: glupty opowiadasz ,popatrz na statystyki moje roczne ,roznica dobowa to ok 1 kg, 
2022-10-28 08:31 Temat: eCoal.pl v3.5 » Całkowite zużycie węgla (Opału) 21-22
  dziuniek Posty:

Witam, i moje statystyki, groszek to ponoć Pieklorz z lokalnego składu, centralna Polska.
2022-11-02 10:31 Temat: Pello v3.5 » Statystyki
  Arturpu Posty:
dzień dobry, podpowie mi ktoś gdzie zmienić przecinek żeby statystyki generowały się poprawnie, według mnie są lekko zawyżone 
2022-11-02 19:15 Temat: Pello v3.5 » Statystyki
  Michal86 Posty:
Wygląda to tak jakbyś podał nieprawidłową wydajność podajnika. Nie pamiętam ale chyba w statystykach podajesz wydajność na 1min, a może wpisałeś na 10min.
2013-01-20 13:51 Temat: eCoal.pl » Spalanie grupowe
  M_Strzebin Posty:
W statystykach musisz mieć rekord z zakupem paliwa i tam podajesz wartość opałową i jednostkowe zużycie w kg/min.
2022-12-11 22:28 Temat: eCoal.pl v3.5 » Statystyki mocy kotła
  MarcinMichal Posty:

Podsumowując to co wyżej napisano ... tak dla pełnej jasności
Sterownik liczy "średnią dobową moc kotła - oznaczmy ją Pd"  na podstawie zużytego opału, którego "kaloryczność - Q" w [MJ] oraz "ilość podawanego paliwa - w" w [kg/min] pracy podajnika, określamy edytując "zakup paliwa" jako "zdarzenie w statystykach sterownika".
Dalej już sterownik automatycznie wykonuje zwykłe działanie matematyczne wyliczając "ilość zużytego opału na dobę - Od" mnożąc "dobowy czas pracy podajnika - t" [min] przez w
mamy więc:
                            Od = t x w [kg]
i liczy "wygenerowaną  przez kocioł energię w ciągu doby - Ed "
                             Ed = Od x Q / 3,6MJ/kg [kWh]
dalej sterownik także automatycznie przyjmuje dla trybu "Zima" "sprawność kotła  Sk=65% (0,65) " i liczy:
"energię spalonego węgla przechwyconą przez kocioł w ciągu doby - Edp" [kWh]:
                             Edp = Sk x Ed = 0,65 x t x w x Q / 3,6Mj/kg
i liczy średnią dobową moc kotła
                           Pd = Edp / 24h [kW]  
czyli:                  Pd = 0,65 x t x w x Q / 3,6MJ / 24h

Teraz chciałbym razem z Wami ( oczywiście jeśli to kogoś interesuje)  zastanowić się co można spieprzyć podstawiając dane  do tego wzoru, bo tak naprawdę choć liczy to sterownik, to sami je wprowadzamy do sterownika i uzyskujemy przez to  nie zawsze sensowny wynik.
Moim zdaniem jedyne pewne dane ( a właściwie stałe tego wzoru) to  przelicznik 1kWh = 3,6MJ oraz ilość godzin  na dobę  - 24. 
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.