Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2018-10-05 22:52 Temat: Pello v3.5 » Sterownik Pello
  garjar Posty:
Czesc wszystkim. 
Posiadacz OgniwaEkoPellet18KW od 2 tygodni. Pale od 3 dni. 
Nie mialem wczesniej doswiadczenia z podajnikiem wiec na poczatek dezorientacja i lekka panika 
Na chwile podlaczylem internet ale odczyty sa zaklamane poniewaz czujniki byly w kotlowni.
Zakupie zestaw radiowy to bede ustawial na powaznie teraz to byl test.
Pozdrowienia z przed kociolka 
dodane 2018-10-04 23:10Pierwszy dzien z zestawem radiowym minal.  Obserwacja trwa. Pozdrawiam
dodane 2018-10-05 22:52Mozecie podpowiedziec co kliknac zeby pojawily sie statystyki? Pozdrowienia
2018-02-16 21:51 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:
Eee no Fronius na pokładzie dobrze wróży można bezproblemowo wysyłać statystyki na www.pvmonitor.pl i to sprzęt górnej półki.
Wstępnie te 5kW starczy Ci na około 2 lata później będziesz chciał więcej i więcej, a jeszcze później będziesz musiał podjąć decyzję wydać 25000 na zajebistą pompę ciepła powietrzną, czy 20000 na dobrą pompę ciepła - a może grzać w COP=1 bo za 20000 to kupisz 6kWp i piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem.

2017-01-25 17:12 Temat: eCoal.pl » Wykres - Brak danych
  konto usunięte Posty:
A mówią że Kingstony (bo chyba takie są montowane w sterowniku) mają dożywotnią gwarancję
Ale nie pierwsza i nie ostatnia karta która padła.

2 Gb karty u Chińczyków już nawet ciężko znaleźć 4Gb kosztuje 1,5 dolara

dodane 2017-01-25 17:12Potwierdzam po wyjęciu karty z kotła, zgraniu danych na kompa, sformatowaniu karty SD, wrzyceniu na nią ponownie zapisanych danych. Wszystko wróciło do normy wykresy są rysowane.

niestety jest kilka dni braków w statystykach, ale to nie problem.
Z ciekawostek przez 2 lata na karcie uzbierało się aż 32 Mb danych
2018-02-24 18:43 Temat: eCoal.pl » OEP - eCoal - palenie pelletem
  konto usunięte Posty:
No trochę pelletu już przepaliłem w sumie będzie ze 25 50l worków ale teraz muszę zrobić porządek w gospodarczym i garażu i muszę skopcić pozostałe ilości wungla czeskiego. Syf niemiłosierny w całej kotłowni i to po spaleniu 4 25kg worków. Palę do końca tych największych mrozów i odpalam klimatyzację bo za dużo prądu mi zostało do zutylizowania.

Jak już pisałem w oddzielnym wątku lepiej kociołek puścić w całkowitym automacie korygując tylko dmuchawę na "-". Bo w automacie często za mocno dmucha, też jestem zdania że w tym kociołku pellet dobrze się pali ale temperatura spalin często musi przekraczać 100*C bo jeśli jest mniejsza komin zaczyna pływać.
Nie paliłem jakimś super pelletem tylko zwykłym przemysłowym i pamiętaj piotrb nie mierz spalania na statystykach kotła bo pellet objętościowo zajmuje sporo więcej miejsca i będzie Ci wychodziło spalanie w kg ale ty bierz poprawkę raczej na litry. Ale weź sobie 1 kg ekogroszku i 1 kg pelletu zobaczysz ile objętościowo pelletu jest więcej, ja mam ten o granulacji 6-8-10 mm w zależności od używanej matrycy.
Swoją drogą 900 PLN/t pelletu by mi ktoś tyle płacił za pellet to po pierwszym miesiącu nie musiał bym pracować do końca życia. Aż policzę... policzyłem... zostawię to dla siebie.
2019-11-29 20:10 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:
Leon wiesz ja już nie mam co podsumowywać 2 instalacje są spięte i wysyłają statystyki, kolejne 2 niestety nie. Więc nie sposób podać +/- ile tej produkcji było. Jest 7,3kW z czego tylko 5kW jest opomiarowane.

Jeśli chodzi o Burderusa to zajebiście 31kWh to jakaś niezauważalna ilość, w lato będziesz miał ciepłą wodę domycia i darmową klimę.

BTW. ta darmowa klima to chodzi 2h jak grzeje wodę później się wyłącza? A jak duża jest histereza w sensie jak nagrzeje baniak wody to kiedy zacznie podgrzewać raz jeszcze?
da się tam jakoś włączyć aby ta darmowa klima chodziła więcej i dłużej - skutkiem czego będzie schłodzenie pomieszczenia?
2018-04-27 12:07 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:
Jeśli robimy instalację za swoje nikt nie każe nam jej ubezpieczać, moja nie jest ubezpieczona. Odnośnie spadku produkcji po 3 latach nie zauważyłem nawet minimalnej straty, a nawet jeśli po 25 latach produkcja musi być na poziomie 80% więc lekko licząc 3300W * 80% = 2640W a to nadal spora ilość energii.

O dofinansowaniach pisałem już wielokrotnie i jest to sztuczne zawyżanie ceny instalacji i pozornego oszczędzania.I w tym przypadku jesteś zmuszony do ubezpieczenia instalacji oraz serwisowania jej przez 5 lat 2 razy w roku i to są dodatkowe koszty, które wydłużają okres zwrotu 2 przeglądy rocznie każdy po 250 PLN = 500 PLN i teraz tak przez 5 lat to już 2500 PLN do tego ubezpieczenie liczmy po 100 PLN = 500 i w sumie zrobiło się nam już 3000 PLN.

Ja jak pisałem dążę do tego aby zaprzestać palenia w kotle, czyszczenia go, transportowania węgla i popiołu, oraz przechowywania opału. Nie jestem jakimś maniakiem zielonej energii bo ona wcale taka zielona nie jest tylko zwiększa ilość konsumowanej energii elektrycznej jednak widzę w niej spory potencjał i niezależność od cen energii elektrycznej. A niedługo będzie batalia z czego wziąć prąd Ostrołęka C będzie paliła nie węglem a pieniędzmi i zanim powstała już stała się nieopłacalna więc może atom? A za to będzie musiało zapłacić całe społeczeństwo właśnie wyższymi rachunkami za prąd.
Kolektory słoneczne też miały się nigdy nie zwracać ale wystarczy kliknąć w statystyki aby zobaczyć to:

2019-04-30 22:02 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:
Kwiecień zleciał... czas na statystyki.
5kWp zrobiło 643,8kWh z czego do sieci wysłałem 479,4kWh.
Instalacja zapełniła rachunki za prąd w okolicach 35PLN/2 m-ce przez cały rok nawet w okresie listopad - marzec.

Są też kiepskie informacje instalacje pomimo zniesienia chińskich ceł znacznie podrożały może ze względu na sezon może z innych przyczyn... jednak jeśli zdecydujecie się na montaż praktycznie na JUŻ możecie liczyć na bardzo niskie ceny! 27.04 wprowadzono prawo które mówi że inwertery powyżej jakiejś mocy muszą ogarniać jakiś standard ZE który może zdalnie zmniejszyć moc po RS485?? - nie chce skłamać ale chyba tak!. Więc na tę chwilę ceny bardzo spadną i jeśli w miesiąc ogarniecie instalację to Wam ją podłączą (chyba mowa o <5kWp). Niezależnie od wszystkiego Froniusy są nieosiągalne czas oczekiwania to minimum 3 miesiące wszystko wyprzedane na pniu. To co ktoś już ma na magazynie kosztuje ktocie:/
A skoro po 28.05 będą przyłączali tylko froniusy i sma to jest Wasz czas - a raczej ostatnia chwila, później będzie tylko drożej - moim zdaniem!
2019-05-05 01:54 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:

Panowie nie ważne ile wskażecie wskazań kotła karoki, wieżę że jego pompa wzieła, tyle ile mówi. Myślę że nie ma powodów do nie ufania mu, oszukał Was?/skłócił?

Ktoś obejrzy mój kocioł??? i w 100% stwierdzi że cwu grzeje jakoś "inaczej" ktoś popatrzy na statystyki powie że nie zasypałem kotła od 1300h. Koledzy/koleżanki każdy z nas ma piec każdy wie jak działa, niezależnie od opinii elektroniki.
Wiem ile mam paliwa w podajniku, wiem jak się pali - nie wiem po co na siłę staracie się skłócić? działacie w słusznej sprawie.

2019-10-04 08:44 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:

U mnie statystyk z września nie będzie zmiana routerów a hasła w inwerterach nie zaktualizowane.
Zaczynają się kiepskie dni szarówka za oknem i ogólnie nic się nie chce, nawet rozpalać w piecu zamiast tego kręci klima i grzejnik elektryczny. Wungiel na wewnątrz też trochę zmókł i czekam aż przeschnie zanim go wniosę do gospodarczego.

Zresztą nawał roboty w dobudówce w przyszłym tygodniu przychodzi tynkarz a żonie się przypomniało że w kuchni chce włącznik światła krzyżowy, więcej gniazdek i TV na ścianie. Tym samym w dniu wczorajszym po policzeniu wyszło że żonka ma 21 gniazdek do samego prądu w kuchni... Dziś dopijam kawkę i idę kuć ścianę na rozdzielnię podtynkową 3 x 12 i bruzdę pod kabel kabel 4 x 6mm2.
2023-02-19 11:31 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  leON22 Posty:
W sumie nic się nie zmieniło, tylko tok myślenia Teraz już wiem, że OEP 10-ka byłaby też za duża  Taką zamontowali  fachowcy, bo wcześniej stał śmieciuch 35kW   Może tym się zasugerowali 🤔
dodane 2023-02-19 10:27Ps. Ok, już wszytko wyliczone na podstawie spalania i rocznych statystyk mojego niebieskiego  
dodane 2023-02-19 11:18

dodane 2023-02-19 11:31Policzę w/g schematu Piotra :
4t x 5kWh z 1kg eko (26MJ ) = 20000kWh ciepła z węgla na rok
20000 kWh : 365 dni = 55kW/h /d 
Licząc średnią tylko 4 zimowe miesiące tego sezonu :
3.2kW x 24h = 77 kWh/d 
Wg kalkulatora na stronie Ciepło właściwe wyszło mi 90kWh  
Kalkulator_leON22
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.