Wyniki wyszukiwania
posty użytkownika | ||||
|
||||
garjar
![]() |
Czesc wszystkim.
Posiadacz OgniwaEkoPellet18KW od 2 tygodni. Pale od 3 dni. Nie mialem wczesniej doswiadczenia z podajnikiem wiec na poczatek dezorientacja i lekka panika ![]() Na chwile podlaczylem internet ale odczyty sa zaklamane poniewaz czujniki byly w kotlowni. Zakupie zestaw radiowy to bede ustawial na powaznie teraz to byl test. Pozdrowienia z przed kociolka ![]() dodane 2018-10-04 23:10Pierwszy dzien z zestawem radiowym minal. Obserwacja trwa. Pozdrawiam dodane 2018-10-05 22:52Mozecie podpowiedziec co kliknac zeby pojawily sie statystyki? Pozdrowienia |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Eee no Fronius na pokładzie dobrze wróży
![]() Wstępnie te 5kW starczy Ci na około 2 lata później będziesz chciał więcej i więcej, a jeszcze później będziesz musiał podjąć decyzję wydać 25000 na zajebistą pompę ciepła powietrzną, czy 20000 na dobrą pompę ciepła - a może grzać w COP=1 bo za 20000 to kupisz 6kWp i piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A mówią że Kingstony (bo chyba takie są montowane w sterowniku) mają dożywotnią gwarancję
![]() Ale nie pierwsza i nie ostatnia karta która padła. 2 Gb karty u Chińczyków już nawet ciężko znaleźć 4Gb kosztuje 1,5 dolara ![]() dodane 2017-01-25 17:12Potwierdzam po wyjęciu karty z kotła, zgraniu danych na kompa, sformatowaniu karty SD, wrzyceniu na nią ponownie zapisanych danych. Wszystko wróciło do normy wykresy są rysowane. niestety jest kilka dni braków w statystykach, ale to nie problem. Z ciekawostek przez 2 lata na karcie uzbierało się aż 32 Mb danych ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
No trochę pelletu już przepaliłem w sumie będzie ze 25 50l worków ale teraz muszę zrobić porządek w gospodarczym i garażu i muszę skopcić pozostałe ilości wungla czeskiego. Syf niemiłosierny w całej kotłowni i to po spaleniu 4 25kg worków. Palę do końca tych największych mrozów i odpalam klimatyzację bo za dużo prądu mi zostało do zutylizowania.
Jak już pisałem w oddzielnym wątku lepiej kociołek puścić w całkowitym automacie korygując tylko dmuchawę na "-". Bo w automacie często za mocno dmucha, też jestem zdania że w tym kociołku pellet dobrze się pali ale temperatura spalin często musi przekraczać 100*C bo jeśli jest mniejsza komin zaczyna pływać. Nie paliłem jakimś super pelletem tylko zwykłym przemysłowym i pamiętaj piotrb nie mierz spalania na statystykach kotła bo pellet objętościowo zajmuje sporo więcej miejsca i będzie Ci wychodziło spalanie w kg ale ty bierz poprawkę raczej na litry. Ale weź sobie 1 kg ekogroszku i 1 kg pelletu zobaczysz ile objętościowo pelletu jest więcej, ja mam ten o granulacji 6-8-10 mm w zależności od używanej matrycy. Swoją drogą 900 PLN/t pelletu by mi ktoś tyle płacił za pellet to po pierwszym miesiącu nie musiał bym pracować do końca życia. Aż policzę... policzyłem... zostawię to dla siebie. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Leon wiesz ja już nie mam co podsumowywać 2 instalacje są spięte i wysyłają statystyki, kolejne 2 niestety nie. Więc nie sposób podać +/- ile tej produkcji było. Jest 7,3kW z czego tylko 5kW jest opomiarowane.
Jeśli chodzi o Burderusa to zajebiście 31kWh to jakaś niezauważalna ilość, w lato będziesz miał ciepłą wodę domycia i darmową klimę. BTW. ta darmowa klima to chodzi 2h jak grzeje wodę później się wyłącza? A jak duża jest histereza w sensie jak nagrzeje baniak wody to kiedy zacznie podgrzewać raz jeszcze? da się tam jakoś włączyć aby ta darmowa klima chodziła więcej i dłużej - skutkiem czego będzie schłodzenie pomieszczenia? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jeśli robimy instalację za swoje nikt nie każe nam jej ubezpieczać, moja nie jest ubezpieczona. Odnośnie spadku produkcji po 3 latach nie zauważyłem nawet minimalnej straty, a nawet jeśli po 25 latach produkcja musi być na poziomie 80% więc lekko licząc 3300W * 80% = 2640W a to nadal spora ilość energii.
O dofinansowaniach pisałem już wielokrotnie i jest to sztuczne zawyżanie ceny instalacji i pozornego oszczędzania.I w tym przypadku jesteś zmuszony do ubezpieczenia instalacji oraz serwisowania jej przez 5 lat 2 razy w roku i to są dodatkowe koszty, które wydłużają okres zwrotu 2 przeglądy rocznie każdy po 250 PLN = 500 PLN i teraz tak przez 5 lat to już 2500 PLN do tego ubezpieczenie liczmy po 100 PLN = 500 i w sumie zrobiło się nam już 3000 PLN. Ja jak pisałem dążę do tego aby zaprzestać palenia w kotle, czyszczenia go, transportowania węgla i popiołu, oraz przechowywania opału. Nie jestem jakimś maniakiem zielonej energii bo ona wcale taka zielona nie jest tylko zwiększa ilość konsumowanej energii elektrycznej jednak widzę w niej spory potencjał i niezależność od cen energii elektrycznej. A niedługo będzie batalia z czego wziąć prąd Ostrołęka C będzie paliła nie węglem a pieniędzmi i zanim powstała już stała się nieopłacalna więc może atom? A za to będzie musiało zapłacić całe społeczeństwo właśnie wyższymi rachunkami za prąd. Kolektory słoneczne też miały się nigdy nie zwracać ale wystarczy kliknąć w statystyki aby zobaczyć to: ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Kwiecień zleciał... czas na statystyki.
5kWp zrobiło 643,8kWh z czego do sieci wysłałem 479,4kWh. Instalacja zapełniła rachunki za prąd w okolicach 35PLN/2 m-ce przez cały rok nawet w okresie listopad - marzec. Są też kiepskie informacje instalacje pomimo zniesienia chińskich ceł znacznie podrożały może ze względu na sezon może z innych przyczyn... jednak jeśli zdecydujecie się na montaż praktycznie na JUŻ możecie liczyć na bardzo niskie ceny ![]() A skoro po 28.05 będą przyłączali tylko froniusy i sma to jest Wasz czas - a raczej ostatnia chwila, później będzie tylko drożej - moim zdaniem! |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Panowie nie ważne ile wskażecie wskazań kotła karoki, wieżę że jego pompa wzieła, tyle ile mówi. Myślę że nie ma powodów do nie ufania mu, oszukał Was?/skłócił? Ktoś obejrzy mój kocioł??? i w 100% stwierdzi że cwu grzeje jakoś "inaczej" ktoś popatrzy na statystyki powie że nie zasypałem kotła od 1300h. Koledzy/koleżanki każdy z nas ma piec każdy wie jak działa, niezależnie od opinii elektroniki. Wiem ile mam paliwa w podajniku, wiem jak się pali - nie wiem po co na siłę staracie się skłócić? działacie w słusznej sprawie. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
U mnie statystyk z września nie będzie zmiana routerów a hasła w inwerterach nie zaktualizowane. Zaczynają się kiepskie dni szarówka za oknem i ogólnie nic się nie chce, nawet rozpalać w piecu zamiast tego kręci klima i grzejnik elektryczny. Wungiel na wewnątrz też trochę zmókł i czekam aż przeschnie zanim go wniosę do gospodarczego. Zresztą nawał roboty w dobudówce w przyszłym tygodniu przychodzi tynkarz a żonie się przypomniało że w kuchni chce włącznik światła krzyżowy, więcej gniazdek i TV na ścianie. Tym samym w dniu wczorajszym po policzeniu wyszło że żonka ma 21 gniazdek do samego prądu w kuchni... Dziś dopijam kawkę i idę kuć ścianę na rozdzielnię podtynkową 3 x 12 i bruzdę pod kabel kabel 4 x 6mm2. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
W sumie nic się nie zmieniło, tylko tok myślenia
![]() ![]() ![]() ![]() dodane 2023-02-19 10:27Ps. Ok, już wszytko wyliczone na podstawie spalania i rocznych statystyk mojego niebieskiego ![]() dodane 2023-02-19 11:18 ![]() ![]() ![]() dodane 2023-02-19 11:31Policzę w/g schematu Piotra : 4t x 5kWh z 1kg eko (26MJ ) = 20000kWh ciepła z węgla na rok 20000 kWh : 365 dni = 55kW/h /d Licząc średnią tylko 4 zimowe miesiące tego sezonu : 3.2kW x 24h = 77 kWh/d Wg kalkulatora na stronie Ciepło właściwe wyszło mi 90kWh ![]() Kalkulator_leON22 |
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.