Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
janklos12
|
||||
|
|
||||
|
karoka65
|
Spaliny są jak widać, spalanie w statystykach z ostatniego tygodnia jest zawyżone do rzeczywistego o jakieś 2kg do 2,5/dobę
|
|||
|
|
||||
|
Andwie
|
Witam,
Pytanie/propozycja w trochę innym temacie (chociaż chyba zgodnym z tematem tego wątku: 1. Czy nie brakuje Wam w sekcji statystyki roczne możliwości porównania/zobaczenia zużycia i kosztów w okresie dłuższym niż 1 rok? Np 2 lub 3 lata. Wydaje mi się że większy sens ma porównanie ze sobą stycznia 2018 ze styczniem 2017 niż stycznia18 z wrześniem17. Nie wiem jak dla was ale dla mnie istotne jest porównanie sezonów ze sobą. 2. W porównaniu zakupów i zużycia wydaje mi się że wazniejsze byłoby porównywanie sezonów (np czerwiec-czerwiec) niż lat kalendarzowych ze sobą. PAliwo kupuje się jednak raczej na sezon grzewczy a nie na rok kalendarzowy. Co myślicie? Pozdrowienia Andwie |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Witam , SpokoSteven mam podobny metraż i taki sam kociołek
![]() 1) Spalanie w/g statystyk z ostatnich 7 dni - 15 kg , czyli połowa Twojego 2) Długo dochodzi do temp. zadanej , bo masz tylko 3 podania na mocy 8 kW , a wiatrem domu nie ogrzejesz Proponuję zwiększyć ilość podań dla 8kW min.do 4x , dla 12kW - 5x i zmniejszyć histerezę przejścia na moc max na 1*C Mam wątpliwości co do deklarowanej mocy Twojego opału pewny3) Taka jest zasada działania tego urządzenia , na pewno poprawi komfort użytkowania i stabilność pracy kociołka ![]() Będzie regulował w odpowiednio zadanym przez Ciebie zakresie tzn. odpowiednio zadana temp. za zaworem i do tego właściwa temp. obniżona tak żeby temp.wew. była taka jaką zadałeś ![]() Pozdrawiam i powodzenia w ustawieniach życzę PS. Czy na grzejnikach masz termostaty , bo dziwi mnie taka wysoka temp. za zaworem 46*C . Nie przegrzewa Ci pomieszczeń , bo u mnie w obecnych warunkach wystarcza 36 st
|
|||
|
|
||||
|
PrzemekP
|
Musisz sprawdzić wpisy dotyczące zasypów paliwa - sprawdź czy wybrane jest zasypane paliwo i czy to paliwo ma wpisany współczynnik podawania.
Zwróć uwagę na te wpisy o zasypie robionych w dniach gdzie statystyki spadają do zera. |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Dzięki uprzejmości seba jestem już posiadaczem najnowszej wersji oprogramowania 1.1.22.1 , zaczynamy testy
Changelog: ( Opis zmian ) * W przypadku uszkodzenia czujnika zewn. lub braku komunikacji pamiętany jest ostatni stan z trybu AUTO-LATO * Dodano histerezę dla spalania grupowego do przejścia na moc maksymalną * Zawór 4D domyślne parametry: czas reakcji 60 sekund: histereza 1 stopień * Domyślnie ustawienia fabryczne w programatorze Auto-Lato automatycznie ustawiają tryb AUTO-LATO * Domyślnie moc dmuchawy w trybie ręcznym jest ustawiona na 45% * Korekta dmuchawy dla algorytmu eCoal zwiększona do +-10% * Przy przegrzaniu kotła przy 75 deg na kotle najpierw załączy się pompa CWU. Dopiero przy 80deg załączą się pozostałe pompy * Domyślne ustawienia dla spalania grupowego: MIN: 12kW (40%, 5x), MAX: 16kW (44%, 5x) * Zmiany w obsłudze programatorów na panelu. Przycisk (+) zmienia z pon na niedziele, (-) odwrotnie. Zapis powoduje powrót do wyboru dnia tygodnia. * Zwiększono czas do opróżnienia zasobnika do 2000 minut * Poprawki w usłudze DNS * Poprawki w usłudze DHCP - poprawne odnawianie adresu IP * Poprawki w usłudze SNTP - dodano sprawdzanie status czy czas na serwerze NTP jest zsynchronizowany * Poprawiono działanie statystyk podajnika * Zwiększono zakres ustawień Ilośc powtórzeń dla spalania grupowego: 2-12 * Poprawiono obsługę karty SD. * Poprawiono logowanie. * Poprawiono działanie CWU jeśli było w priorytecie a priorytet został wyłączony parametrem * Poprawiono naliczanie zużycia paliwa po wystąpieniu alarmu pusty zasobnik * Dodano zabezpieczenie przed załączeniem pompy CWU jeśli temp. kotła zrówna się z temp. w zasobniku ( czytaj zbiornik CWU ) * Dodano na wyświetlaczu ID sterownika na serwerze * Dodano na wyświetlaczu ikonke informującą o zainstalowanym module radiowym * Algorytm eCoal - zwiększono zakres korekty dmuchawy do +- 10% * Podtrzymanie - zmniejszono domyślną wartość mocy dmuchawy w podtrzymaniu do 45% Jeśli chodzi o histerezę, to działanie polega na tym, że po spadku temp. na kotle o wartość histerezy algorytm przechodzi na moc MAX. Jeśli temp. kotła utrzymuje się w zakresie do wartości histerezy to kocioł pracuje na mocy MIN. |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Witam , PrzemekP właśnie takie rozwiązanie stosuję u siebie , ale w statystykach zasypuję tylko jeden gatunek , choć jak sam napisałeś mógłbym zrobić mix z trzech ( Ekomiał Siany z Kareny , Ekogroszek Silesia i Bartex Silver ) . Czy jak zaznaczę opcję Domyślne paliwo ? ( Paliwo , które będzie wpisane przy automat. wpisie o zasypie ) przy dwóch zakupionych paliwach , to będzie je automatycznie dodawać w takim stosunku w jakim je zasypuję tzn. 3 worki Silesi po 30kg= 90kg , plus 3 worki "sianego" po 20kg=60kg , razem - 150kg , czy 50/50% ( po 75kg każdego , czy tylko jeden )
|
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
musisz wziąć pod uwagę że ja ogrzewam 120m2 a nie 240m2 ! , następnie Ty masz swierzy budynek który na początku pochłonie więcej energii
dodane 2017-11-21 14:36Sorka , pomyłka spaliłem 3070kg , zapłaciłem za to 1900zł dodane 2017-11-21 14:39do statystyk powinna byc jeszcze brana pod uwage średnia temperatura wew. z trybu zima u mnie sedno wychodzi ze 24 *
|
|||
|
|
||||
|
lukasz1
|
Witam czy można dodać statystyki z jednego dnia te są raczej nie czytelne
|
|||
|
|
||||
|
bodziasty
|
||||
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.

pewny

, zapłaciłem za to 1900zł