Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
fred
|
procho napisał » 2017-09-17 22:26 fred a jakie masz teraz zużycie? To tak trudno jeszcze okreslić. Wg statystyk wychodzi 16 - 17 kg/dobę. Trzeba też brać pod uwagę że dom był stosunkowo wychłodzony,dwie kuchnie, dwie łazienki, a tym samym duze zużycie wody ciepłej, tak ze uważam ten wynik jako przyzwoity. |
|||
|
|
||||
|
coolio
|
2-3 godziny dmuchawa i ślimak chodzą na pusto ciągle zwiększając moc dmuchawy i częstotliwość podawania paliwa. Jak się nie siedzi ciągle w kotłowni to ciężko wyliczyć ile spaliło się paliwa w jakim czasie bo praca na pusto wlicza się do statystyk.
|
|||
|
|
||||
|
MONAT
|
Oczywiście że mam układ otwarty .
W OEPM moc nominalna jest zarazem mocą maksymalną kotła , z zwykłym OEplus np.16 kW , 16 jest mocą nominalną natomiast maksymalna jest ok.19-20 kW. Dlaczego ZZ powinien być za każdą pompą ? zdaje się dlatego żeby nie było podciągania wody wstecz przez nieczynną pompę.Zakładając że masz zainstalowane dwie pompy CWU obok siebie bez ZZ, i dwa bojlery, sąsiad z góry spuścił ciepłą wodę ze swojego ,załącza się jedna z pomp i w tym momencie może nastąpić podciąganie wody z twojego obiegu CWU ale wstecz , czyli wystudzona woda z powrotu zaczyna płynąć przez twój zasobnik schładzając go, ale nie jestem dobry z hydrodynamiki , może ktoś mądrzejszy potwierdzi lub poprawi. Nie mam sprężynek na ZZ , ale mam ZZ w pozycji pionowej tak że zamykają się grawitacyjnie, Piszesz że masz grube rury i przez to duże straty , to chyba nie tak , strat moim zdaniem nie ma , rury całą swoją powierzchnią oddają ciepło do pomieszczenia prze które są poprowadzone , to jakby dodatkowy kaloryfer bez kontroli , no chyba że są poprowadzone na zewnątrz , to wtedy strata, może być tylko większa bezwładność układu.Opał , ja używam groszku z Marcela 30Mj , bodajże klasy 32.1 , albo 33 , fakt spieka ale jak się dobrze ustawi to pali się pięknie mało schodzi , brak sadzy , pyłu i mało popiołu tylko że jak cena podskoczyła z 630 na 800 to się zastanawiam czy w następnym sezonie będzie moim faworytem , tym bardziej że ostatnio testuję miał z Ziemowita Greenpal , schodzi mi ok 15-20% więcej 3x więcej popiołu jest trochę sadzy ,mało, ale patrząc po statystykach jest taniej. |
|||
|
|
||||
|
Maik78
|
Witam.
Mam mały problem. Na schemacie na stronie www oraz w aplikacji pomimo dodania zasypu nie widać procentowej ilości paliwa w zasobniku oraz czasu opróżnienia zasobnika. statystyki pracują prawidłowo. Być może coś przegapiłem, lecz nie wiem dokładnie co. Proszę o pomoc. |
|||
|
|
||||
|
mamut
|
W zaawansowane->podajnik masz czas do opróżnienia zasobnika ustawiony na 0, musisz zmienić na wartość jaką sobie wyliczysz waga zasypu/ilość na minutę dla opału. statystyki i to na piecu/schemacie to dwie różne rzeczy.
|
|||
|
|
||||
|
caffe23
|
U mnie w starszej wersji ecoal zasypy są widoczne w statystykach dopiero na drugi dzień.
Na wykresach czasem wcale nie pokazuje. Jest tylko widoczna zmiana czasu pracy podajnika. |
|||
|
|
||||
|
simko1
|
Wskaźnik jest dokładny. On nie sprawdza ile jest opalu tylko ile już zostało użyte. Wpisujesz parametr 0.22 kg/min i w ten sposób sterownik wie ze w ciągu minuty kręcenia ślimakiem zużywa 0.22kg opalu ten parametr do statystyk potrzebny jest. Drugi parametr to czas do opóźnienia zasobika wpisujesz np. 100 min i sterownik wie ze aby opróżnić zasobnik musi kręcić ślimaki przez 100 min. ten parametr potrzebny do tego aby widać było ile opalu w zasobniku.
Temperatura na zewnątrz nie ma wpływu . Ślimak krsci się z jednakową prędkością tylko jak jest zimno będzie się cżeście uruchamia i szybciej osiągnie te przykładowe 100 min . PANIEMAJESZ? |
|||
|
|
||||
|
kahva89
|
witam, użytkuję od niecałego roku piec na ekogroszek + sterownik ecoal, pracował na zasadzie ustawień właściciela firmy z której zakupiłem kocioł, wydawało mi się, że jest w miarę ok, ale nie mam pewności,a zamierzamy się wkrótce wprowadzić na 100%..
Dom nowy, wybudowany i wykończony w ciągu 4 lat, z zewnątrz oczywiście ocieplony, poddasza również, narazie pomieszkiwaliśmy na pół gwizdka to i w zimie troszkę się grzało, w lecie na wodę.. z tego co mi tłumaczył fachowiec na spalanie węgla nie było za bardzo co patrzeć, bo dom nie wygrzany itp... ale wychodziło coś koło tony na półtora miesiąca może, ciężko mi teraz powiedzieć, bo póki co kupuję po "kilka" worków.. (jestem rolnikiem i posiadam suche odpady z fasoli, wg tego fachowca można mieszać z ekogroszkiem nawet w stosunku 50/50, jak to jest z takimi sprawami?) Paląc do tej pory nie zauważyłem aby był wyciek jakiegoś kondensatu czy coś w kominie (komin nowy ceramiczny), popiół raczej się ładnie dopala.. Czy ktoś ogarnięty w tych sprawach mógłby rzucić okiem na moje ustawienia? statystyki dopiero zacząłem organizować.. Instalacja wygląda jak na schemacie, jest pompa mieszająca, pompa od co1 podłogówka - kuchnia, łazienka, wiatrołap, czujnik temp w łazience, pompa co2 kaloryfery, pompa cwu, i przy bojlerze mam pompkę cyrkulacyjną.. Aha, i powiedzcie jak to jest z czyszczeniem komina bo do tej pory do niego nie zaglądałem, teraz patrzyłem od spodu od drzwiczek to na ściankach niby coś jest... Mam kominek podpięty do tego komina i było palone kilka razy.. Pozdrawiam |
|||
|
|
||||
|
tryt
|
Działa, ale wykresy i statystyki kończą się na godzinie 12.00
|
|||
|
|
||||
|
anaana
|
Marleyy w nowym też jest ustawienie pellet, mam stary i nowy
![]() dodane 2017-10-31 16:18 Marcin ustaw sobie statystyki. Sam produkujesz pellet, robisz go z trocin? |
|||
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.
, to wtedy strata, może być tylko większa bezwładność układu.