Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
MONAT
|
No może nie 8 , teraz zacząłem 7-mą tonę , musiałbym sprawdzić w statystykach , ale jechałem non stop przez cały rok i wiadomo na początku na automacie , cała kubatura ok. 21*C a w niektórych pokojach 25-26*C, w tym roku zamierzam jechać na grupowym i poskręcać piwnice i nieużywane pomieszczenia do 17-18*C i max 23-24*C dla moich ciepłolubnych, może wyjdzie mniej...
@ gregors oscyluje pomiędzy 50*C a zadaną 55*C i nie przechodzi co chwila w podtrzymanie ,zauważ że są tylko 2 podania, palnik pracuje non stop , z dwóch powodów 1. Wolę mieć cieplejsze spaliny i trochę straty kominowej niż miało by mi się coś w kominie skraplać ( z autopsji -przerabiałem to) 2. Groszek z k. Marcel i Brzeszcze to węgle z grupy 33 , koksują , dlatego przechodzenie w podtrzymanie jest niewskazane , miałbym produkcję koksu ,a nie ciepła ![]() |
|||
|
|
||||
|
sq9tbu
|
Myślałem że mi net padł. Poza tym miałem rok w statystykach 1882.
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Witam , SpokoSteven mam podobny metraż i taki sam kociołek
![]() 1) Spalanie w/g statystyk z ostatnich 7 dni - 15 kg , czyli połowa Twojego 2) Długo dochodzi do temp. zadanej , bo masz tylko 3 podania na mocy 8 kW , a wiatrem domu nie ogrzejesz Proponuję zwiększyć ilość podań dla 8kW min.do 4x , dla 12kW - 5x i zmniejszyć histerezę przejścia na moc max na 1*C Mam wątpliwości co do deklarowanej mocy Twojego opału pewny3) Taka jest zasada działania tego urządzenia , na pewno poprawi komfort użytkowania i stabilność pracy kociołka ![]() Będzie regulował w odpowiednio zadanym przez Ciebie zakresie tzn. odpowiednio zadana temp. za zaworem i do tego właściwa temp. obniżona tak żeby temp.wew. była taka jaką zadałeś ![]() Pozdrawiam i powodzenia w ustawieniach życzę PS. Czy na grzejnikach masz termostaty , bo dziwi mnie taka wysoka temp. za zaworem 46*C . Nie przegrzewa Ci pomieszczeń , bo u mnie w obecnych warunkach wystarcza 36 st
|
|||
|
|
||||
|
PrzemekP
|
Musisz sprawdzić wpisy dotyczące zasypów paliwa - sprawdź czy wybrane jest zasypane paliwo i czy to paliwo ma wpisany współczynnik podawania.
Zwróć uwagę na te wpisy o zasypie robionych w dniach gdzie statystyki spadają do zera. |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Witam , PrzemekP właśnie takie rozwiązanie stosuję u siebie , ale w statystykach zasypuję tylko jeden gatunek , choć jak sam napisałeś mógłbym zrobić mix z trzech ( Ekomiał Siany z Kareny , Ekogroszek Silesia i Bartex Silver ) . Czy jak zaznaczę opcję Domyślne paliwo ? ( Paliwo , które będzie wpisane przy automat. wpisie o zasypie ) przy dwóch zakupionych paliwach , to będzie je automatycznie dodawać w takim stosunku w jakim je zasypuję tzn. 3 worki Silesi po 30kg= 90kg , plus 3 worki "sianego" po 20kg=60kg , razem - 150kg , czy 50/50% ( po 75kg każdego , czy tylko jeden )
|
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
musisz wziąć pod uwagę że ja ogrzewam 120m2 a nie 240m2 ! , następnie Ty masz swierzy budynek który na początku pochłonie więcej energii
dodane 2017-11-21 14:36Sorka , pomyłka spaliłem 3070kg , zapłaciłem za to 1900zł dodane 2017-11-21 14:39do statystyk powinna byc jeszcze brana pod uwage średnia temperatura wew. z trybu zima u mnie sedno wychodzi ze 24 *
|
|||
|
|
||||
|
bodziasty
|
proknet napisał » 2017-11-21 14:23 No ja właśnie tak chodzę - ja już 2 tony spaliłem od połowy września - i znów muszę kupić 2 tony - więc to wcale tak różowo nie jest jak ludzie opowiadają...To statystyki popraw bo tu co innego wychodzi ![]() |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Widzę, że nie czytasz tego co się do Ciebie pisze , chcemy Ci pomóc , ale nie widzę żadnej inicjatywy z Twojej strony ![]() leON22 napisał » 2018-01-26 17:01 Możesz spróbować , nie prowadzisz statystyk nie wiadomo jaka jest średnia moc Twojego kotła , ale idąc tropem że spalasz 50kg na dobę , a ja 17kg ze średnią mocą 3.5kW ( grupowe 8/12kW ) , to u Ciebie 3x tyle czyli 16/20kW , dmuchawa 38/40% , powinno wystarczyć na początek po 6 podań ![]() Ile razy mam Ci pisać , żeby odpowiednio dogrzać powrót musisz podnieść temp. na kotle , większość ciepła pochłania Ci obieg CO1 , dlatego temp. powrotu jest taka niska
|
|||
|
|
||||
|
bogdan7711
|
Wątek został przeniesiony i jest dostępny pod adresem:
https://esterownik.pl/forum/posty,4167 |
|||
|
|
||||
|
simko1
|
Druga sprawa.
Prosiłbym zerknac na mój piecyk i podpowiedzieć co zrobić aby zejść ze spalaniem. statystyki na dzień dzisiejszy to 26kg. Pompa cwu jako ochrona oszukana o 20 st aby pracowała Non stop. Zawór 4 d z siłownikiem. Czy jeśli wyłącze ochronę powrotu przez cwu to mniej spali? Lub jeśli wylacze ochronę powrotu przez cwu a ustawie przez 4d to jak będzie ze spalanie? Próby praktyczne będę robił od jutra bo nie chce tak co chwile parametrów zmieniać co by wyniki Były miarodajne. Wszystkie sugestie i podpowiedzi mile widziane. Dom około 180 mkw ściany styro 12 strop welna 20 Piwnica ocieplona ogrzewana tylko tyle ile z pieca ucieknie. Okna nowe plastiki. Wegiel to mieszanka silesi groszek 28 z Piastem miał 19. Opał lichy ale tani 480 tona. Wcześniej palił mi go tak 17 do 19 kg dodane 2017-12-04 09:01 leON22 napisał » 2017-12-04 08:54 Np. włożyć wszystkie do garnka z wrzącą wodą Nie dotyczy czujników temp. wew. i zew. ale to chyba logiczne ![]() Towtedy skalibruje je "do siebie" to wystarczy?nie trza ich kalibrować do temp. Właściwej. |
|||
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.

pewny

, zapłaciłem za to 1900zł