Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2016-12-31 00:41 Temat: eCoal.pl v3.5 » OEP 16KW jaki zakres mocy dmuchawy ustawić ?
  leON22 Posty:
Teoria teorią , a praktyka praktyką teraz już wiem , że mój mod-palnik daje radę , musiałem go skręcić z jednej strony , bo tymczasowo ustawiłem te szamotki na luzaka i ta krótka od strony drzwiczek wypadała pod naporem spieków. Skręciłem wkrętami i posmarowałem silikonem , teraz powinno być bardziej stabilnie . Nie przykleiłem szamotek do palnika , taka konstrukcja na razie wystarczy , tak jak pisze karoka65 zobaczymy ,co będzie jak zrobi się chłodniej i kociołek zacznie pracować na wyższej mocy ? Póki co jest OK , możecie zerknąć na moje statystyki , jakby spalanie spadło . Myślę jeszcze nad dwoma przeróbkami , montażem RCK , bo komin ma ok 13m wysokości ( 4 kondygnacje , komin przekrój 14x27 ) z otworu dmuchawy słychać ssanie jakby się cały czas paliło w palniku , po otwarciu drzwiczek widać że się pali , stąd pewnie nadmiar sadzy w kotle :( Druga sprawa to montaż osuszacza podajnika , temat kiedyś był szczegółowo opisany na forum ale z niewyjaśnionych przyczyn nagle zniknął , na szczęście pojawił się nowy myślę, że dam radę to zrobić , to tyle moich uwag , pozdrawiam i życzę Wszystkim Forumowiczom jak najmniej problemów z kociołkiem i nie tylko w Nowym 2017 Roku
2017-01-03 10:12 Temat: eCoal.pl v3.5 » Statystyki
  PrzemekP Posty:
Jacek_OEP10kw napisał » 2017-01-01 22:29
No właśnie niby wstawia kropkę. Z tego wychodzi że statystyk nie zlicza z innego powodu.

Sprawdź zasyp z 2016-12-30 00:19 - brakuje tam wybranego paliwa. 
2017-01-02 11:04 Temat: eCoal.pl v3.5 » zakup groszku
  procho Posty:
no tak ale u Ciebie temp wewnętrz jest nizsza niż u mnie - co prawda dom nieocieplony
wg statystyk spalanie masz różne ale nie jest jakieś mega niskie..
2017-01-04 10:01 Temat: eCoal.pl v3.5 » Duże spalanie- dom 200m2 piec EOP 16KW
  Mateusz91 Posty:
A średnia spalania zczytujesz że statystyk czy sam sobie obliczasz?
2018-02-17 09:55 Temat: eCoal.pl » Statystyki wyświetlanie
  bambuli1985 Posty:
Witam, mam podobny problem nie pokazuje w statystykach średniej mocy pieca ani średniego zużycia. Mam uzupełniony zakup. Może coś z kartą nie tak. Jakby ktoś mógł zerknąć będę wdzięczny. Pozdrawiam
2016-12-13 20:21 Temat: Aplikacje mobilne » Aplikacje mobilne dla sterowników w wersji 3.5 - Android
  mkaminski76 Posty:
Witam, mam pytanie dotyczące Statystyk. Czy jest możliwa zmiana skali na wykresach dotyczących średniego kosztu i średniego zużycia? Skala na lewej osi nijak się ma do danych podanych na górze kranu. Np. średnie zużycie wynosi 25 kg/d a na wykresie skala pokazuje 1,2.
2016-09-09 10:39 Temat: Aplikacje mobilne » Aplikacje mobilne dla sterowników w wersji 3.5 - Android
  JacekJI Posty:
Robilem aktualizacje teraz- dziala wszystko, statystyki sa.
2017-01-02 21:00 Temat: eCoal.pl v3.5 » nowy palacz
  procho Posty:
Mateusz91 - jak powi ogrzewasz - patrzac na statystyki to spalanie masz "niemałe"
p.s. masz zawór 4D w schemacie a w realu jest on ale bez siłownika i otwarty na maksa? 
2017-01-02 21:15 Temat: eCoal.pl v3.5 » nowy palacz
  Mateusz91 Posty:
procho napisał » 2017-01-02 21:00
Mateusz91 - jak powi ogrzewasz - patrzac na statystyki to spalanie masz "niemałe"
p.s. masz zawór 4D w schemacie a w realu jest on ale bez siłownika i otwarty na maksa? 

Powiem tak zawór mam tylko widoczny dla samego czujnika za zaworem.
A to spalanie to ogólnie jest jakaś wiksa bo tutaj pokazuje co innego a jak wejdę na telefonie na aplikację to też co innego....Tak więc raczej nie daje mi wiarygodnych odczytów.

2017-01-02 23:06 Temat: eCoal.pl v3.5 » nowy palacz
  mamut Posty:
Wojtal a ten cały zasobnik to ile (bo po wsypaniu 75kg grochu wydaje się pełny, a tam jeszcze dużo wchodzi) i jakiego opału? Statystyk brak więc nie wiadomo ile tych kg poszło. Sądząc po tym, że masz 25kW, to chyba masz co ogrzewać.

Tak dla przykładu kilogram węgla 25MJ/kg spalonego przez godzinę daje moc 7kW, pomnożyć to musisz przez sprawność kotła, dajmy na to teoretyczne 80%, to uzyskujesz  5,6 kW. Czyli na dobę kocioł spaliłby 24 kg węgla i piec pracowałby ze średnią mocą 5,6 kW. W rzeczywistości ta sprawność będzie jeszcze niższa. Te 80% będzie raczej bliżej palenia na nominalnej mocy, czyli trzeba spalić 105 kg podanego wyżej węgla dziennie, żeby uzyskać średnią moc kotła 25kW. Teraz porównaj sobie to do ilości węgla jaką spalasz i zapotrzebowania domu na energię.

Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.