Forum  bruli.pl v3.5  Ustawienia bruli kocioł tekla Subskrybuj
2017-01-19 13:59
  mack0r Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Czy może ktoś kuknac na moje ustawienia i powiedzieć co mogę poprawić?
https://esterownik.pl/device/13484
Kociol tekla Draco tytan 2 21kw z najprostsza fajkowa retorta czyli chyba pierwsza generacja...Domek do ogrzania ok 200m2 ocieplony. Parter podlogowka poddasze grzejniki plus podlogowka w łazienkach.
Jedna pompa CO na grzejniki, dwie pompki na podłogowke z termostatami, pompa cwu na zbiornik 300l ale czujnik włożony w górnej części zbiornika czyli grzane ok 150l. 
Zawór 4D z silownikiem. Temperatura w domu ok 23-25stopni.
Jeszcze jakieś info potrzebne?
Nie wiem czemu ale jak wejdę w statystyki to są puste pomimo że dodałem zasyp kotła w niedzielę 210kg.
2017-01-19 14:18
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witaj,jak Ci sie dopala groszek przy takich ustawieniach? 
czas otwarcia zaworu zgadza się z tabliczka znamionowa? 



Poniżej krótki przewodnik do Statystyk eCoal, czyli co i gdzie należy wpisać/kliknąć aby wyświetliły się m.in. poniższe wykresy:
Uruchamianie statystyk w sterownikach w wersji 3.5.
Poradnik też można wykorzystać przy starszych sterownikach - różni się niewielkimi zmianami w wyglądzie strony - zasada działania jest taka sama.



Taki obrazek czeka nas jeżeli nie mamy skonfigurowanych poprawnie statystyk.



Przechodzimy do zakładki Zdarzenia (1) i klikamy na przycisk Dodaj wpis (2)




Z powyższego ekranu wybieramy Zakup paliwa




Po kliknięciu pokazuje nam się powyższy ekran.
Przy wypełnianiu należy pamiętać, żeby data zakupu paliwa była wcześniejsza niż data pierwszego zasypu od którego chcemy liczyć statystyki.
Opis pól:
* data - jak wyżej - data zakupu
* ilość paliwa - ilość kupionego paliwa podawana w kg
* domyślne paliwo - zaznaczenie tego pola spowoduje, że każdy zasyp dodawany z panelu będzie korzystał z danych tego paliwa
* ilość kg/min pracy - wartość wyliczana na podstawie obserwacji użytkownika. Najłatwiej jest zasypać podajnik określoną ilością paliwa - zaznaczyć jako zasyp. To spowoduje że czas pracy podajnika zostanie zresetowany. Po spaleniu określonej ilości paliwa sprawdzamy jaki jest czas pracy podajnika (do znalezienia zarówno na schemacie głównym jak i na panelu operatorskim. Dzielimy wartości przez siebie i mamy współczynnik gotowy.
* kaloryczność paliwa - podawana w MJ czyli np 25 a nie 25000
* wartość całego zakupu
* notatki - do wykorzystania użytkownika




Po dodaniu wpisu powinien pojawić się na liście zdarzeń. Jeżeli będzie on nie widoczny należy ustawić odpowiedni zakres dat (1) i (2) tak aby zakres obejmował datę którą wybraliśmy podczas tworzenia wpisu.




Jeżeli nie mamy żadnego wpisu Zasyp paliwa należy dodać go klikając przycisk Dodaj wpis w zakładceZdarzenia




Wypełniamy wszystkie dane.




Po wybraniu daty zasypu  pokaże nam się dodatkowe pole z dostępnymi rodzajami paliwa




W zaznaczonym polu pokazują nam się dostępne paliwa. Jeżeli pole jest puste znaczy to, że data zasypu jest wcześniejsza niż data wpisu z Zakupem paliwa lub nie ma żadnego wpisu Zakup paliwa



Jeżeli na liście zdarzeń są już jakieś wpisy o zasypach możemy je edytować


Ekran edycji zasypu paliwa.




Po dodaniu wpisu przechodzimy na zakładkę Statystyki. Jeżeli wykresy są puste należy nacisnąć przyciskOdśwież lub wybrać odpowiedni zakres dat.




Taki widok powinien pokazać się jak wszystko będzie dobrze wypełnione.



2017-01-19 14:26
  mack0r Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję za omówienie statystyk.
Tak na tych ustawieniach spala mi cały ekogroszek, czasem trochę spieka popiół po przeciwnej stronie podajnika (palnik uszczelniony jesienią więc możliwe że fajka tak ma, chyba że dalej zbyt mocno dmucham) i tak czas otwarcia zgadza się z tabliczka znamionowa.
2017-01-19 14:28
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Można spróbować odjąć 1 % dmuchawy od danych mocy. 
2017-01-19 14:32
  mack0r Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Zauważyłem że za każdym razem jest tak że jak nagrzeje kocioł to przechodzi w podtrzymanie, następnie jak temp spadnie to załącza moc minimalna lecz temp cały czas spada i po pewnym czasie załącza moc max i dopiero za jakiś czas temp wzrasta. Dopiero jak dobija do żądanej to znowu załącza moc min. Czy to jest prawidłowo? Chciałbym ustawić tak kocioł aby pracował ciągle z min mocą i jedynie jak musi dogrzac cwu badz zapotrzebowanie na ciepło mocno wzrośnie to załączy moc max.
Jak to jest z histereza kotła? Lepiej mieć ok 2 stopnie i kocioł przez to dłużej jest w potrzymaniu i dłużej nagrzewa czy lepiej ok 0,5 sek przez co temp jest bardziej stabilna ale i tez kociołek częściej grzeje. Jak że zuzyciem w takich przypadkach?
2017-01-19 14:47
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Histereze ustawić proszę na 0.2 szybciej będzie reagował na wyłączenie i załączenie do grzania. Pracuje prawidłowo. Tak jest zaprogramowane grupowe. Mniejsza histereza spowoduje szybsze wznowienie więc nie powinien spadać do tak niskich temperatur.
2017-01-19 14:56
  mack0r Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Czyli lepiej trzymać stabilniejsza temp niż żeby oscolowal ok +-8st.
Jest to ekonomiczniejsze?
2017-01-19 14:58
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
+ 8 nie robi nam problemu,byle by za nisko nie spadał poniżej zadanej.
2017-01-20 08:11
  mack0r Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Przy histerezie 2st temp spadała ok -8 od zadanej a przy histerezie 1st spadała o -4. Zobaczę jak to będzie na 0.2.
dodane 2017-01-20 08:11Jak to jest że gdy ustawie statystyki z dwóch dni to pomiar o konkretnej godzinie jest zupełnie inny niż pomiar o tej samej godzinie gdy ustawie statystyki tylko z jednego dnia?



2017-01-20 09:43
  PrzemekP Posts: 1300 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
mackor Przy większym zakresie czasu zobacz, że statystyki są pokazywane nie co godzinę a co 2 lub 3 lub 6 godzin - wszystko zależy od zakresu jaki wybierzesz.
Przy większym zakresie pokazuje Ci średnią z kilku godzin a nie dokładnie z jednej godziny.
2017-01-20 13:57
  mack0r Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
A czy jest możliwość ustawienia minimalnej temp. kotła poniżej której kocioł nie zejdzie? Parametry mam podawane z pogodowki. Ustawiłem krzywa grzania 55-65 i chciałbym aby poniżej tych 55 kocioł nie schodził. 
2017-01-20 14:46
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Minimalna temperatura kotła która jest zapisana programowo wynosi 42 st . Poniżej tej temperatury kocioł niżej nam nie nie zejdzie 
2017-01-20 15:58
  mack0r Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
A powiedzcie mi jeszcze jak dążyć z grupowym spalaniem czy do tego aby kocioł pomalutku dochodził do zadanej temperatury i na krótko się odstawial czy wyższa mocą szybko wszedł w odstawienie. Co powiecie z doświadczenia jak jest lepiej dla kotła jak ekonomiczniejsze.
2017-01-20 16:04
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli mamy dobrze chroniony powrót możemy pozwolić sobie na szybkie dobicie do temp zadanej i długie odstawienie się. 
2017-02-06 08:52
  mack0r Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Może jeszcze ktoś zerknie czy mogę coś poprawić aby palić mniej.
https://esterownik.pl/device/13484
Teraz grupowy 8-12 ładnie dopala. Spieki rzadko się zdarzają. 
2017-10-02 21:30
  Dzidek-KW Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
mack0r napisał » 2017-01-20 13:57
A czy jest możliwość ustawienia minimalnej temp. kotła poniżej której kocioł nie zejdzie? Parametry mam podawane z pogodowki. Ustawiłem krzywa grzania 55-65 i chciałbym aby poniżej tych 55 kocioł nie schodził. 


Słuszna uwaga użytkownika.  zauważyłem ten sam problem. Zależy mi żeby kociol chodził w pełnym automacie i sterowanie pogodowe  to powinno umożliwić jednak jest to niemożliwe. Z moich obserwacji wynika że aby sprawnie zagrzec zbiornik cwu na kotle powinna byc min. temp. na poziomie ok. 55 stopni. Jednak prz temp. Zewnętrznej powyżej 10 stopni krzywa grzania ustawi temp. kotla na 42 stopnie. Jest to stanowczo za mało.  Tym bardziej ze producenci kotłów zalecają aby na kotle utrzymywać temp. ok. 60 stopni. W związku z tym zwracamy się z prośbą o uwzględnienie w/w uwagi w najbliższej aktualizacji gdzie przy min. temp. Kotla będzie ustawiona na 50 stopni co faktycznie da nam temp. 55 stopni na piecu wliczając auto atyczne podbicie o 5 stopni.
2017-10-02 21:56
  seba Posts: 1407 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Dziękujemy za konstruktywne uwagi i sugestie dotyczące działania sterownika.
2018-11-07 16:02
  xlkarol Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam,
Od miesiąca jestem użytkownikiem sterownika bruli, z wszystkim sobie poradziłem poza statystykami. Instrukcja jest dosyć szczegółowa jednak u mnie w zakładce zdarzenie brakuje przycisku dodaj wpis, przez co nie wiem gdzie wpisać dane dotyczące paliwa.
2018-11-08 18:26
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
xlkarol napisał » 2018-11-07 16:02
Witam,

Od miesiąca jestem użytkownikiem sterownika bruli, z wszystkim sobie poradziłem poza statystykami. Instrukcja jest dosyć szczegółowa jednak u mnie w zakładce zdarzenie brakuje przycisku dodaj wpis, przez co nie wiem gdzie wpisać dane dotyczące paliwa.

Trzeba być zalogowanym. Musisz zalogować się na eSterownik i przejść do urządzenia. I wtedy będziesz miła możliwość skonfigurowania statystyk 

Users on-line: adam777, BronekBed, gmaj22, heniekwi, jakubik, Kamilburza, Lacina, Michel18, mickiewicz79, mirekcieply, Radek_Skoczow_EKO_PLUS_10, radzioe30, raen, roman19, rosiu, skierka21, wlado07