Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2021-11-01 00:06 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  leON22 Posty:
Moje Statystyki za październik 2021r - 396,41 kWh

PC CWU Buderus pobrała 36kWh ( wspomagana niebieskim )

2021-11-02 11:30 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:
U mnie niestety statystyk nie będzie inwerter nie miał połączenia z wifi wiem, tylko że do sieci popłynęło 407,1kWh Więc produkcję szacował bym na poziomie 550kWh
2021-10-31 18:57 Temat: eSterownik.pl » Parametry na wykresach
  electrons Posty:
Witam, 
szukam szukam i nie potrafię znaleźć.. Czy jest możliwość dodania do wykresów na platformie statystyk takich jak działanie pomp, moc dmuchawy czy działanie podajnika?
2024-04-08 19:18 Temat: Pello v3.5 » Defro Evopell 8 + Bufor
  kecaj1990 Posty:

Dzień Dobry
Od miesiąca mam uruchomiony kociołek i mam parę pytań dotyczącej jego pracy.
Kocioł podłączony do bufora z wężownicą CWU,  wkład kominowy fi 130 z strażakiem, nawiew fi 125 i komin wentylacyjny.

Sterownik podłączony do internetu

1. Kocioł od jakiegoś czasu ma problem z rozpaleniem  zdarzenie (GRZANIE NIEUDANE (103))

2. Brak wskazania poziomu paliwa (czy tak mały kocioł ma w ogóle taką opcje?)
3. W aplikacji na telefon brak możliwości dodania kafelki z widoczną temperatury Bufora

4. Na wykresach nie widać temperatury czujników bufora (jedynie widać temperaturę kotła)
5. Brak statystyk kotła na aplikacji
6. Popiół ma małe spieki załączę zdjęcie Zdjęcie

Pozdrawiam

2024-04-04 07:05 Temat: eCoal.pl v3.5 » Praca zaworu 4D bez rozpalania w piecu.
  MALB Posty:
Witam
Oto dokładnie co należy wykonać, aby korzystać z elektroniki pieca bez jego rozpalania w sytuacji, gdy mamy dodatkowe źródło ciepła:

1.     Odłączamy fizycznie od sterownika zasilanie wentylatora i podajnika.
2.     Zostawiamy podłączone te pompy których będziemy używać.
3.     Zakładka Ustawienia/ Kocioł/Tryb pracy zmieniamy Temperaturę zadana na min (42°)
4.     Zakładka Spalanie Retortowy- Reczny/ Tryb grzania. Tu ustawiamy Czasy pracy podajnika i Czasy postoju podajnika na wartości minimalne.
5.     W Spalanie Retortowy- Reczny/Parametrach podtrzymania/ Czas pracy podajnika i Czas krótkiej przerwy  ustawiamy na wartości minimalne zaś Czas postoju podajnika na wartość maksymalna. Dodatkowo Ilość powtórzeń na 1.
6.     W zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- Ręczny, zaś Algorytm wygaszania kotła ustawiamy na Nieaktywny.
7.     W zakładce Zaawansowane/ Zabezpieczenia/Czujnik zerwania zawleczki ustawiamy na NIE.
8.     W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura kotła/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30°
9.     W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura powrotu/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30°

Jeżeli  w dodatkowym źródle ciepła będziemy używać pompy CWU  to w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu ustawiamy na nieaktywny.
Jeżeli nie będziemy jej używać , a mamy ustawione w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu poprzez pompę CWU to odłączmy ją fizycznie od sterownika.

Jeżeli chcemy wrócić do palenia w piecu możemy pominąć punkty 4 i 5, gdyż w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- eCoal i wyżej wymienione, zmienione wartości, nie będą aktywne.

Zmiany w czasach pracy podajnika wykonałem, aby nie wprowadzać zamętu w Statystyki zużycia węgla. Jeżeli komuś to nie przeszkadza, to oczywiście może pominąć te zmiany. 
2023-10-17 09:03 Temat: eCoal.pl v3.5 » Alarm - Pustego zasobnika
  leON22 Posty:
Witam, co znaczy "od jakiegoś czasu"? Wg mnie przyczyną może być brak zaznaczonego "ptaszka" - domyślne paliwo przy kolejnym zasypie w statystykach. Sprawdź ten drugi zakup, czy ma zaznaczoną tę opcję  
2023-10-17 14:53 Temat: eCoal.pl v3.5 » Alarm - Pustego zasobnika
  pitaszek Posty:
leON22 napisał » 2023-10-17 09:03
Witam, co znaczy "od jakiegoś czasu"? Wg mnie przyczyną może być brak zaznaczonego "ptaszka" - domyślne paliwo przy kolejnym zasypie w statystykach. Sprawdź ten drugi zakup, czy ma zaznaczoną tę opcję  

Alarm pojawił się w dniu zakończeniu sezonu 19.04.2023 (kocioł został przełączony w tryb "ręczny"). Mimo 10% stanu opału wystąpił alarm. Trwał 6 sek. i ustąpił samoczynnie.
Ponownie pojawił się 12.10.2023  (ale zauważyłem go dopiero wczoraj). 
Zrobiłem "fałszywy" zasyp i na razie alarm nie występuje. 
Z zasypami jest ok.
2021-11-04 22:16 Temat: eCoal.pl v3.5 » Aktualna moc kotła.
  rj1972 Posty:
Poczytaj w temacie na forum i odpal swoje Statystyki a będziesz wiedział z jaką mocą pracuje kocioł. 
2024-04-09 09:31 Temat: Pello v3.5 » Defro Evopell 8 + Bufor
  mnich Posty:
Dzień dobry 
Ad1. 103 – jeśli po cyklu stabilizacji zwiększamy moc i temperatura spalin jest mniejsza od ustawionego progu wygaszania „Próg wygaszenia dla temp. spalin – 60oC” i temperatura spalin spada i trwa to dłużej niż 4 cykle podawanie-postój, to następuje wygaszenie i ponowne rozpalenie palnika
Jeżeli wcześniej nie było problemu, to prawdopodobnie należy wyczyścić czujnik spalin oraz przeprowadzić czyszczenie kanałów wylotowych(wymiennik, czopuch)
Ad2. Jak uruchomić zasyp paliwa
Ad3. Aplikacja jeszcze nie ma wprowadzonych tych opcji, pojawią się w następnej aktualizacji. 
Ad4. Taka samo jak w Ad3. 
Ad5. Jak uruchomić Statystyki
Ad6. Jeżeli modulacje siły nadmuchu nic nie zmieniają to znaczy, że jest to zależne od samego pelletu.  
2021-11-05 19:56 Temat: eCoal.pl » ecaol 3.1.6 - brak statystyk
  PrzemekP Posty:
W momencie usunięcia sterownika z usługi, usunąłeś wszystkie jego dane w tym i Statystyki
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.