Wyniki wyszukiwania
posty użytkownika | ||||
|
||||
leON22
|
Dzięki uprzejmości seba jestem już posiadaczem najnowszej wersji oprogramowania 1.1.22.1 , zaczynamy testy
Changelog: ( Opis zmian ) * W przypadku uszkodzenia czujnika zewn. lub braku komunikacji pamiętany jest ostatni stan z trybu AUTO-LATO * Dodano histerezę dla spalania grupowego do przejścia na moc maksymalną * Zawór 4D domyślne parametry: czas reakcji 60 sekund: histereza 1 stopień * Domyślnie ustawienia fabryczne w programatorze Auto-Lato automatycznie ustawiają tryb AUTO-LATO * Domyślnie moc dmuchawy w trybie ręcznym jest ustawiona na 45% * Korekta dmuchawy dla algorytmu eCoal zwiększona do +-10% * Przy przegrzaniu kotła przy 75 deg na kotle najpierw załączy się pompa CWU. Dopiero przy 80deg załączą się pozostałe pompy * Domyślne ustawienia dla spalania grupowego: MIN: 12kW (40%, 5x), MAX: 16kW (44%, 5x) * Zmiany w obsłudze programatorów na panelu. Przycisk (+) zmienia z pon na niedziele, (-) odwrotnie. Zapis powoduje powrót do wyboru dnia tygodnia. * Zwiększono czas do opróżnienia zasobnika do 2000 minut * Poprawki w usłudze DNS * Poprawki w usłudze DHCP - poprawne odnawianie adresu IP * Poprawki w usłudze SNTP - dodano sprawdzanie status czy czas na serwerze NTP jest zsynchronizowany * Poprawiono działanie statystyk podajnika * Zwiększono zakres ustawień Ilośc powtórzeń dla spalania grupowego: 2-12 * Poprawiono obsługę karty SD. * Poprawiono logowanie. * Poprawiono działanie CWU jeśli było w priorytecie a priorytet został wyłączony parametrem * Poprawiono naliczanie zużycia paliwa po wystąpieniu alarmu pusty zasobnik * Dodano zabezpieczenie przed załączeniem pompy CWU jeśli temp. kotła zrówna się z temp. w zasobniku ( czytaj zbiornik CWU ) * Dodano na wyświetlaczu ID sterownika na serwerze * Dodano na wyświetlaczu ikonke informującą o zainstalowanym module radiowym * Algorytm eCoal - zwiększono zakres korekty dmuchawy do +- 10% * Podtrzymanie - zmniejszono domyślną wartość mocy dmuchawy w podtrzymaniu do 45% Jeśli chodzi o histerezę, to działanie polega na tym, że po spadku temp. na kotle o wartość histerezy algorytm przechodzi na moc MAX. Jeśli temp. kotła utrzymuje się w zakresie do wartości histerezy to kocioł pracuje na mocy MIN. |
|||
|
||||
DavidPL
|
Naczytałem się, że podtrzymanie jest w zasadzie stanem niepożądanym. Zmniejszenie mocy pozwoliło by wydłużyć czas pracy w stanie grzania, a co za tym idzie skrócić czas pracy w trybie podtrzymania.
Ze statystyk, średnia moc kotła w styczniu - który jest najzimniejszym miesiącem roku - wyszła mi 4.2kW. Jeśli więc minimalna ciągła moc kotła którą udało mi się osiągnąć w spalaniu grupowym to prawie 4.5kW to okazuje się, że ciągła praca kotła bez częstego wchodzenia w tryb podtrzymania jest w zasadzie niemożliwa w miesiącach cieplejszych. |
|||
|
||||
pawel3
|
robiąc zasyp zeruję się czas pracy podajnika. Kiedy spali się zasypana ilość węgla sczytujemy czas pracy podajnika i wpisujemy ją do parametrów zaawansowanych> czas do opróżnienia podajnika np. 450 min
dodane 2017-07-14 10:42Jeżeli chcesz prowadzić Statystyki link na forum jest instrukcja w podanym linku. Pozdrawiam |
|||
|
||||
rafalekw1
|
Dzięki, już ustawiłem. Na wizualizacji widzę pełen zasobnik i mam nadzieje że za chwilę pokażą się Statystyki.
|
|||
|
||||
DKo70
|
Witam.
Może mi ktoś objaśnić co to jest i o co w tym chodzi? Ja w tym mam jakieś logowania z Francji.
|
|||
|
||||
leON22
|
Witam , SpokoSteven mam podobny metraż i taki sam kociołek
1) Spalanie w/g statystyk z ostatnich 7 dni - 15 kg , czyli połowa Twojego 2) Długo dochodzi do temp. zadanej , bo masz tylko 3 podania na mocy 8 kW , a wiatrem domu nie ogrzejesz Proponuję zwiększyć ilość podań dla 8kW min.do 4x , dla 12kW - 5x i zmniejszyć histerezę przejścia na moc max na 1*C Mam wątpliwości co do deklarowanej mocy Twojego opału pewny 3) Taka jest zasada działania tego urządzenia , na pewno poprawi komfort użytkowania i stabilność pracy kociołka Będzie regulował w odpowiednio zadanym przez Ciebie zakresie tzn. odpowiednio zadana temp. za zaworem i do tego właściwa temp. obniżona tak żeby temp.wew. była taka jaką zadałeś Pozdrawiam i powodzenia w ustawieniach życzę PS. Czy na grzejnikach masz termostaty , bo dziwi mnie taka wysoka temp. za zaworem 46*C . Nie przegrzewa Ci pomieszczeń , bo u mnie w obecnych warunkach wystarcza 36 st |
|||
|
||||
grafik1979
|
No dziś już troszkę namieszałem,eksperymentuję ,ale chodził już stabilnie. Ustawiłem na grupowym na takich parametrach jak Twoje, nie wiem czy to dobrze u mnie ale zobaczę . Statystyki jeszcze muszę ogarnąć. Jeśli masz jakieś podpowiedzi jeśli chodzi o grupowe to poproszę,kiedy mniej kiedy więcej dmuchać.Pozdrawiam
|
|||
|
||||
leON22
|
Widzę że kociołek pracuje już stabilnie , co z tymi statystykami ogarnąłeś już temat
PS.Widzę , że masz wpisane dwa zasypy po 25 kg ale nie masz wpisanego zakupu paliwa , musisz dodać zakup paliwa np. 50 kg z datą wcześniejszą od zasypu i odpowiednio wypełnić wszystkie pola , powodzenia |
|||
|
||||
leON22
|
Przy pracy w automacie zużycie opału na pewno jest trochę większe , tym bardziej że masz większy kociołek , ja jadę na grupowym . Do tej pory od września 2016 spaliłem ok. 3.6 T opału . Co do zapadającego kopca to korekta dmuchawy na minus i czas pracy podajnika na plus ( najlepiej stopniowo o jedno oczko jedno i drugie ) i obserwacja
PS. Te 4 pompy to CO , CWU , Mieszająca i Cyrkulacyjna tak ? Jak masz tylko jeden obieg z grzejnikami to wyłącz ten drugi ( Obwody CO - Obwód CO2 - Typ obwodu - Wyłączony ) Moje dzienne zużycie masz w moich statystykach |
|||
|
||||
leON22
|
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.