Wyniki wyszukiwania
posty użytkownika | ||||
|
||||
bodziasty
![]() |
Ello Mariusz
dodane 2014-12-01 23:04 bodziasty napisał » 2014-12-01 22:58 Na początek - skalibruj czujniki - tak mi się wydaje po wykresach, że masz powrót wyższy od zasilania ![]() No i pasowało by coś napisać więcej o swojej instalacji, wielkości budynku, mieszanką jak najbardziej możesz palić dodane 2014-12-01 22:58No i uruchomić statystyki Czy grzejesz ciepłą wodę użytkową - bo temperatury takie same pokazuje jak CO - wsadziłaś obydwa czujniki do jednego otworu ![]() dodane 2014-12-01 23:05No i nad temperaturą spalin by trochę popracować - bo deczko za wysoka ![]() |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
>>tutaj<< jest opis do statystyk, a czujniki kalibruje się w zakładce ustawienia - kalibracja czujników, a jak to juz są różne szkoły, albo dajesz obydwa od CO i CWU do jednakowej np szklanki z wodą i czekasz, jak ci pokaże różne temperatury to korygujesz, żeby pokazywały to samo.
dodane 2014-12-01 23:30lub dodatkowo dodajesz tam termometr i patrzysz jaka temperatura na termometrze i ustawiasz taką samą. A czujnik od powrotu to załóż na rurę od powrotu, jak najbliżej pieca, od temperatury ciepłe wody użytkowej na bojler - tam jest dziura na niego dodane 2014-12-01 23:34 Magmarjo napisał » 2014-12-01 23:20 co za partacz Dziękuję za odpowiedzi! Hm z tą jednakową temperaturą co i CWU to jest tak,że instalator tak to "urządził" ![]() dodane 2014-12-01 23:5260 na piecu - nie za dużo, lepiej ustawić regulator temperatury kotła na pogodowy, tylko bym wtedy skorygował krzywą grzania np dla plus 10 - 40, dla minus 10 - 50, automat i tak przebija 5 stopni, no chyba że ci taka temperatura zasilania odpowiada to co innego, ale niepotrzebne straty lecą w komin. Czujnik temperatury jest na zewnątrz - coś mało chyba pokazuje - dziś zapowiadali w całej Polsce minus na polu a u ciebie plus 1,5 |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
adkwapniewski napisał » 2025-06-23 13:48 U mnie nadal występuje - zmieniłem adres w sterowniku , można połączyć się zdalnie, ale statystyki pusta strona. Już jest OK |
|||
|
||||
CzeslawH
![]() |
CzeslawH napisał » 2021-10-21 07:23 Może niedokładnie opisałem. Problem dotyczy Aplikacji nie strony WWW. Po zalogowaniu mój sytem jest widoczny ale nieaktywny (szary "ptaszek") W dalszym ciągu nie mam dostępu do aplikacji. Dziwne ale działa mi "stara" aplikacja przez Wi-Fi ( bez statystyk i wykresów) |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
CzeslawH napisał » 2021-10-21 18:00 CzeslawH napisał » 2021-10-21 07:23 Może niedokładnie opisałem. Problem dotyczy Aplikacji nie strony WWW. Po zalogowaniu mój sytem jest widoczny ale nieaktywny (szary "ptaszek") W dalszym ciągu nie mam dostępu do aplikacji. Dziwne ale działa mi "stara" aplikacja przez Wi-Fi ( bez statystyk i wykresów) Proszę odinstaluj nową aplikację i zainstaluj raz jeszcze ( na nowo pobraną). Ja widzę Twój sterownik w aplikacji i jest cały czas aktywny. Szary ptaszek nie jest wyznacznikiem na ten moment dostępności sterownika. Żeby mieć pewność rozmawiamy o tym sterowniku -> Czesław_H Ogniwo EKO PELLET 18 |
|||
|
||||
CzeslawH
![]() |
PrzemekP napisał » 2021-10-21 18:11 CzeslawH napisał » 2021-10-21 18:00 CzeslawH napisał » 2021-10-21 07:23 Może niedokładnie opisałem. Problem dotyczy Aplikacji nie strony WWW. Po zalogowaniu mój sytem jest widoczny ale nieaktywny (szary "ptaszek") W dalszym ciągu nie mam dostępu do aplikacji. Dziwne ale działa mi "stara" aplikacja przez Wi-Fi ( bez statystyk i wykresów) Proszę odinstaluj nową aplikację i zainstaluj raz jeszcze ( na nowo pobraną). Ja widzę Twój sterownik w aplikacji i jest cały czas aktywny. Szary ptaszek nie jest wyznacznikiem na ten moment dostępności sterownika. Żeby mieć pewność rozmawiamy o tym sterowniku -> Czesław_H Ogniwo EKO PELLET 18 Tak to jest ten. Odinstalowuję i spróbuję ponownie dodane 2021-10-21 18:18Pomogło. Po ponownej instalacji uruchomiła się. Sprawdzając na razie z grubsza - wszystko działa. Dzięki |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dzięki @wiktoriano, już jest OK
![]() ![]() PS. Teraz nasuwa się pytanie do ES , po co mi ten wykres parametrów obwodu CO3 skoro go nie posiadam ![]() dodane 2021-10-23 15:21Kolejny problem ![]() ![]() ![]() ![]() dodane 2021-10-23 16:14W aplikacji mobilnej podobnie ![]() ![]() |
|||
|
||||
twalczak
![]() |
U mnie po aktualizacji na dwóch kotłach przestały działać wykresy i statystyki. Przed aktualizacją wszystko działało.
dodane 2021-10-22 10:54I na jednym z pieców wolno działa zawór 4d otwiera się po 1%, drugi pięć normalnie jak przed aktualizacją. |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
Dane do statystyk (czas pracy podajnika) są trzymane w bazie danych. Czyszczenie kart SD nic nie da.
Nawet jeżeli usuniesz wszystkie zdarzenia - wpisy o zakupie, zasypach itp. to i tak po dodaniu nowych - historia będzie dostępna. |
|||
|
||||
seba
![]() |
Wersja testowa: 0.3.1.2
Data: 2012-12-06 Link do aktualizacji: http://ecoal.pl/download/NightlyBuilds/eCoalUpdater_0.3.1.2.exe Link do paczki www: http://ecoal.pl/download/NightlyBuilds/www_eCoal.pl_0.3.1.2.zip Opis zmian: 1. Dodano obsługę pracy ciągła/cykliczna/wyłączona dla pompy podłogowej przy aktywnym priorytecie CWU 2. Dodano obsługę pracy ciągła/cykliczna/wyłączona dla pompy CO przy aktywnym priorytecie CWU 3. Dodano nowe parametry: Czas pracy/postoju pomp CO/podłogówki dla aktywnego priorytetu CWU (Parametry zaawansowane) 4. Dodano parametr: Podbicie temp.CO przy aktywnym priorytecie CWU (o ile deg podnieść temp.CO) 5. Dodano parametr: Czas wyrzutu paliwa z podajnika, gdy aktywny alarm Zapłon paliwa 6. Dodano statystyki postoju podajnika dla spalania grupowego - Histogram na www 7. Dodano podgląd zmian parametrów na wykresie 8. Dodano buforowanie plików lokalnego webserwera 9. Zmieniono: wydłużono czas pracy/postoju pompy CO przy aktywnym reg.pokojowym z 60 min do 99 min 10. Zmieniono: pompa miesz. może się załączyć, gdy temp. CO jest o 1 deg wyższa od temp. powrotu 11. Zmieniono: pompa CO załączy się 2 deg poniżej temp. minimalnej 12. Zmieniono: pompa CWU załączy się 2 deg poniżej temp. minimalnej 13. Zmieniono: pompa podłogowa załączy się 2 deg poniżej temp. minimalnej 14. Zmieniono: zakres ustawień parametru Max.temp podajnika (40...110 deg) 15. Zmieniono: opis z Retortowy-auto na Retortowy-grupowe 16. Poprawiono błąd w trybie Priorytet CWU: gdy temp.CO spadła poniżej temp.MIN pompa CO pracowała cyklicznie a pompa CWU była wyłączona Komentarze do wersji 0.3.1.2 proszę umieszczać w wątku: Komentarze do wersji 0.3.1.2 Uwaga! Proszę po aktualizacji sprawdzić wszystkie parametry w sterowniku. Wersje testowe mogą zawierać błędy. Zasady publikacji wersji testowych w wątku: Propozycja - wersje testowe oprogramowania Zrzuty ekranu strony www: Wykres zmian parametrów ![]() Histogram czasów postoju podajnika dla Spalania Grupowego ![]() Jak czytać histogram: Histogram (cyt. Wikipedia) to jeden z graficznych sposobów przedstawiania rozkładu empirycznego cechy. Składa się z szeregu prostokątów umieszczonych na osi współrzędnych. Prostokąty te są z jednej strony wyznaczone przez przedziały klasowe (patrz: Szereg rozdzielczy) wartości cechy, natomiast ich wysokość jest określona przez liczebności. W naszym przypadku na osi X zgrupowane są czasy postoju podajnika o rozdzielczości 10 sek. Im wyższy słupek, tym więcej razy wystąpił określony czas postoju. Z lewej strony histogramu mamy krótsze czasy postoju zaś z prawej strony czasy dłuższe. Czasy postoju są zależne od intensywności pracy dmuchawy – im wyższe obroty dmuchawy - tym proces spalania jest szybszy, im niższe obroty dmuchawy – tym proces spalania jest wolniejszy. Czas postoju nie może być za krótki – zbyt intensywne spalanie (lewa strona histogramu) oraz zbyt długi – zbyt wolne spalanie (prawa strona histogramu). Rozłożenie słupków na histogramie dokumentuje działanie algorytmu spalania grupowego. Jeśli wysokie słupki pojawią się przyklejone do prawej strony histogramu świadczy to o tym, że algorytm nie wykrywa w założonym czasie dopalenia paliwa - świadczy to o zbyt małym nadmuchu. Podane informacje mają pomóc w ustawieniu mocy dmuchawy w procesie spalania grupowego. |
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.