Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2018-02-16 21:51 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:
Eee no Fronius na pokładzie dobrze wróży można bezproblemowo wysyłać statystyki na www.pvmonitor.pl i to sprzęt górnej półki.
Wstępnie te 5kW starczy Ci na około 2 lata później będziesz chciał więcej i więcej, a jeszcze później będziesz musiał podjąć decyzję wydać 25000 na zajebistą pompę ciepła powietrzną, czy 20000 na dobrą pompę ciepła - a może grzać w COP=1 bo za 20000 to kupisz 6kWp i piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem.

2017-05-06 22:23 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:
Panowie dziś na moim dachu postawiłem dodatkowe 1590W a wraz ze starą instalacją 3300W daje prawie 5kWp.

Ubiegły rok był raczej słaby jeśli chodzi o profity z fotowoltaiki, jednak ten już już będzie lepszy.
Klimatyzacja 3,5kW w zimowe dni brała około 13kWh przy temperaturze zadanej 22oC. Tym samym powiększając instalację zapewniłem sobie prąd na ogrzewanie klimą dla dodatkowych miesięcy.

W planach grzałka 2kW do bufora 400l, i kolejna rozbudowa fotowoltaiki o kolejne 1,5kW: bo kupiłem 2 inwertery w UK i 1 leży i się kurzy. Wystarczy kilka PLN na panele, zabezpieczenia AC i żegnaj kotle Ogniwo.

Tak, tak wiem już mam ostrzeżenie, i pewnie wpadnie kolejne za promowanie grzania prądem ale Panowie opłaca się,

dodane 2017-05-06 22:23statystyki od połowy 2016r.
3000KWh
2018-02-24 18:43 Temat: eCoal.pl » OEP - eCoal - palenie pelletem
  konto usunięte Posty:
No trochę pelletu już przepaliłem w sumie będzie ze 25 50l worków ale teraz muszę zrobić porządek w gospodarczym i garażu i muszę skopcić pozostałe ilości wungla czeskiego. Syf niemiłosierny w całej kotłowni i to po spaleniu 4 25kg worków. Palę do końca tych największych mrozów i odpalam klimatyzację bo za dużo prądu mi zostało do zutylizowania.

Jak już pisałem w oddzielnym wątku lepiej kociołek puścić w całkowitym automacie korygując tylko dmuchawę na "-". Bo w automacie często za mocno dmucha, też jestem zdania że w tym kociołku pellet dobrze się pali ale temperatura spalin często musi przekraczać 100*C bo jeśli jest mniejsza komin zaczyna pływać.
Nie paliłem jakimś super pelletem tylko zwykłym przemysłowym i pamiętaj piotrb nie mierz spalania na statystykach kotła bo pellet objętościowo zajmuje sporo więcej miejsca i będzie Ci wychodziło spalanie w kg ale ty bierz poprawkę raczej na litry. Ale weź sobie 1 kg ekogroszku i 1 kg pelletu zobaczysz ile objętościowo pelletu jest więcej, ja mam ten o granulacji 6-8-10 mm w zależności od używanej matrycy.
Swoją drogą 900 PLN/t pelletu by mi ktoś tyle płacił za pellet to po pierwszym miesiącu nie musiał bym pracować do końca życia. Aż policzę... policzyłem... zostawię to dla siebie.
2018-04-09 21:07 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:
Niestety... na 16 stronach zostało powiedziane bardzo dużo. Temat został prześwietlony prawie z każdej strony, więc jeśli poświęcisz chwilę czasu na przeczytanie wątku będziesz mógł wyrobić sobie własne zdanie na temat PV.

Jednak mogę pokazać jak wyglądał początek kwietnia w stosunku do poprzednich miesięcy pierwsze 9 dni kwietnia i połowa produkcji z marca już zrobiona:
To statystyki z dużej instalacji:

Kocioł wygaszony w tym sezonie 3.04 i mam nadzieje że tak pozostanie.
2021-01-03 15:14 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:

Cały rok zleciał więc są i statystyki:
Grudzień 2020 150kWh
Cały rok 2020 około 8 MWh ( 2 panele po 330W nie są opomiarowane )

W magazynie zostało 802kWh stan na 1.01.2021 Czyli plan jest taki że starczy do marca przy konsumpcji rzędu 450kWh/mc. A od marca to już zacznie się kręcić w miarę normalnie.
Dużo słońca na ten rok Wam życzę i byle był lepszy niż miniony.
2019-08-07 14:40 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:

Siemano po urlopie statystyki za lipiec:
3,3kW: 443,5kW
1,6kW: 209,6
1,7kW: około 240kWh

w sumie z dachu spadło: 892kWh
2019-10-01 15:49 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:

Dziś u mnie takie inne statystyki dotyczące wiatru

2019-10-04 08:44 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:

U mnie statystyk z września nie będzie zmiana routerów a hasła w inwerterach nie zaktualizowane.
Zaczynają się kiepskie dni szarówka za oknem i ogólnie nic się nie chce, nawet rozpalać w piecu zamiast tego kręci klima i grzejnik elektryczny. Wungiel na wewnątrz też trochę zmókł i czekam aż przeschnie zanim go wniosę do gospodarczego.

Zresztą nawał roboty w dobudówce w przyszłym tygodniu przychodzi tynkarz a żonie się przypomniało że w kuchni chce włącznik światła krzyżowy, więcej gniazdek i TV na ścianie. Tym samym w dniu wczorajszym po policzeniu wyszło że żonka ma 21 gniazdek do samego prądu w kuchni... Dziś dopijam kawkę i idę kuć ścianę na rozdzielnię podtynkową 3 x 12 i bruzdę pod kabel kabel 4 x 6mm2.
2021-02-28 21:55 Temat: eCoal.pl » Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła
  konto usunięte Posty:

Panowie chyba starczy pisania statystyk w postaci kWh/miesiąc bo nikt z nas nie wie jaką kto ma instalację. Weźcie panowie przestawcie się na kWh/kWp będzie od razu jasne kto ile zrobił i w jakiej części kraju. Co z tego że jeden pisze że zrobił 350kWh a inny 150kWh jeśli nie wiemy z jakiej wielkości instalacji.

Zupełnie jakbyśmy podawali zużycie OEP`a w kg nie znając powierzchni domu/izolacji/itp.
U mnie 45,1kWh/kWp
2025-04-09 10:50 Temat: eSterownik.pl » Zmiana adresu IP dla sterowników 2.1/2.4
  luck Posty:
mnie statystyki też nie działają. 
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.