Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2014-12-02 00:05 Temat: eCoal.pl » PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA
  bodziasty Posty:
Ello Mariusz
dodane 2014-12-01 23:04
bodziasty napisał » 2014-12-01 22:58

Na początek - skalibruj czujniki - tak mi się wydaje po wykresach, że masz powrót wyższy od zasilania
No i pasowało by coś napisać więcej o swojej instalacji, wielkości budynku, mieszanką jak najbardziej możesz palić

dodane 2014-12-01 22:58No i uruchomić statystyki

Czy grzejesz ciepłą wodę użytkową - bo temperatury takie same pokazuje jak CO - wsadziłaś obydwa czujniki do jednego otworu 
dodane 2014-12-01 23:05No i nad temperaturą spalin by trochę popracować - bo deczko za wysoka
2014-12-02 00:52 Temat: eCoal.pl » PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA
  bodziasty Posty:
>>tutaj<< jest opis do statystyk, a czujniki kalibruje się w zakładce ustawienia - kalibracja czujników, a jak to juz są różne szkoły, albo dajesz obydwa od CO i CWU do jednakowej np szklanki z wodą i czekasz, jak ci pokaże różne temperatury to korygujesz, żeby pokazywały to samo.
dodane 2014-12-01 23:30lub dodatkowo dodajesz tam termometr i patrzysz jaka temperatura na termometrze i ustawiasz taką samą.
A czujnik od powrotu to załóż na rurę od powrotu, jak najbliżej pieca, od temperatury ciepłe wody użytkowej na bojler - tam jest dziura na niego
dodane 2014-12-01 23:34
Magmarjo napisał » 2014-12-01 23:20
Dziękuję za odpowiedzi! Hm z tą jednakową temperaturą co i CWU to jest tak,że instalator tak to "urządził"
co za partacz 

dodane 2014-12-01 23:5260 na piecu - nie za dużo, lepiej ustawić regulator temperatury kotła na pogodowy, tylko bym wtedy skorygował krzywą grzania np dla plus 10 - 40, dla minus 10 - 50, automat i tak przebija 5 stopni, no chyba że ci taka temperatura zasilania odpowiada to co innego, ale niepotrzebne straty lecą w komin. Czujnik temperatury jest na zewnątrz - coś mało chyba pokazuje - dziś zapowiadali w całej Polsce minus na polu a u ciebie plus 1,5
2025-06-24 08:19 Temat: eSterownik.pl » statystyki
  PrzemekP Posty:
adkwapniewski napisał » 2025-06-23 13:48

U mnie nadal występuje - zmieniłem adres w sterowniku , można połączyć się zdalnie, ale statystyki pusta strona.

Już jest OK
2021-10-21 18:00 Temat: Nowa usługa » Zgłoszenia dotyczące błędów - uwagi do APLIKACJI Android
  CzeslawH Posty:

CzeslawH napisał » 2021-10-21 07:23
Może niedokładnie opisałem. Problem dotyczy Aplikacji nie strony WWW. Po zalogowaniu mój sytem jest widoczny ale nieaktywny (szary "ptaszek")

W dalszym ciągu nie mam dostępu do aplikacji. Dziwne ale działa mi "stara" aplikacja przez Wi-Fi ( bez statystyk i wykresów)

2021-10-21 18:11 Temat: Nowa usługa » Zgłoszenia dotyczące błędów - uwagi do APLIKACJI Android
  PrzemekP Posty:
CzeslawH napisał » 2021-10-21 18:00

Może niedokładnie opisałem. Problem dotyczy Aplikacji nie strony WWW. Po zalogowaniu mój sytem jest widoczny ale nieaktywny (szary "ptaszek")

W dalszym ciągu nie mam dostępu do aplikacji. Dziwne ale działa mi "stara" aplikacja przez Wi-Fi ( bez statystyk i wykresów)

Proszę odinstaluj nową aplikację i zainstaluj raz jeszcze ( na nowo pobraną). Ja widzę Twój sterownik w aplikacji i jest cały czas aktywny. Szary ptaszek nie jest wyznacznikiem na ten moment dostępności sterownika.
Żeby mieć pewność rozmawiamy o tym sterowniku -> Czesław_H Ogniwo EKO PELLET 18 
2021-10-21 18:18 Temat: Nowa usługa » Zgłoszenia dotyczące błędów - uwagi do APLIKACJI Android
  CzeslawH Posty:
PrzemekP napisał » 2021-10-21 18:11
CzeslawH napisał » 2021-10-21 18:00

Proszę odinstaluj nową aplikację i zainstaluj raz jeszcze ( na nowo pobraną). Ja widzę Twój sterownik w aplikacji i jest cały czas aktywny. Szary ptaszek nie jest wyznacznikiem na ten moment dostępności sterownika.

Żeby mieć pewność rozmawiamy o tym sterowniku -> Czesław_H Ogniwo EKO PELLET 18 

Tak to jest ten. Odinstalowuję i spróbuję ponownie

dodane 2021-10-21 18:18Pomogło. Po ponownej instalacji uruchomiła się. Sprawdzając na razie z grubsza - wszystko działa. Dzięki
2021-10-23 16:14 Temat: Nowa usługa » Zgłoszenia dotyczące błędów - uwagi do WWW
  leON22 Posty:
Dzięki @wiktoriano, już jest OK  
PS. Teraz nasuwa się pytanie do ES , po co mi ten wykres parametrów obwodu CO3 skoro go nie posiadam 
dodane 2021-10-23 15:21Kolejny problem  Przed chwilą edytowałem ostatni wpis zasypu paliwa w zdarzeniach z 40kg na 60kg . Wpis został dodany ale zniknęły statystyki z ostatnich 30 dni 

dodane 2021-10-23 16:14W aplikacji mobilnej podobnie 

2021-10-22 10:54 Temat: eCoal.pl v3.5 » Najnowsza wersja oprogramowania 1.1.34.30 ?
  twalczak Posty:
U mnie po aktualizacji na dwóch kotłach przestały działać wykresy i statystyki. Przed aktualizacją wszystko działało. 
dodane 2021-10-22 10:54I na jednym z pieców wolno działa zawór 4d otwiera się po 1%, drugi pięć normalnie jak przed aktualizacją.
2024-10-28 07:32 Temat: eCoal.pl v3.5 » Czy można usunąć cale statystyki?
  PrzemekP Posty:
Dane do statystyk (czas pracy podajnika) są trzymane w bazie danych. Czyszczenie kart SD nic nie da. 
Nawet jeżeli usuniesz wszystkie zdarzenia - wpisy o zakupie, zasypach itp. to i tak po dodaniu nowych - historia będzie dostępna.
2012-12-06 12:35 Temat: eCoal.pl » *** Oprogramowanie - wersje testowe ***
  seba Posty:
Wersja testowa: 0.3.1.2
Data: 2012-12-06

Link do aktualizacji: http://ecoal.pl/download/NightlyBuilds/eCoalUpdater_0.3.1.2.exe
Link do paczki www: http://ecoal.pl/download/NightlyBuilds/www_eCoal.pl_0.3.1.2.zip

Opis zmian:
1. Dodano obsługę pracy ciągła/cykliczna/wyłączona dla pompy podłogowej przy aktywnym priorytecie CWU
2. Dodano obsługę pracy ciągła/cykliczna/wyłączona dla pompy CO przy aktywnym priorytecie CWU
3. Dodano nowe parametry: Czas pracy/postoju pomp CO/podłogówki dla aktywnego priorytetu CWU (Parametry zaawansowane)
4. Dodano parametr: Podbicie temp.CO przy aktywnym priorytecie CWU (o ile deg podnieść temp.CO)
5. Dodano parametr: Czas wyrzutu paliwa z podajnika, gdy aktywny alarm Zapłon paliwa
6. Dodano statystyki postoju podajnika dla spalania grupowego - Histogram na www
7. Dodano podgląd zmian parametrów na wykresie
8. Dodano buforowanie plików lokalnego webserwera
9. Zmieniono: wydłużono czas pracy/postoju pompy CO przy aktywnym reg.pokojowym z 60 min do 99 min
10. Zmieniono: pompa miesz. może się załączyć, gdy temp. CO jest o 1 deg wyższa od temp. powrotu
11. Zmieniono: pompa CO załączy się 2 deg poniżej temp. minimalnej
12. Zmieniono: pompa CWU załączy się 2 deg poniżej temp. minimalnej
13. Zmieniono: pompa podłogowa załączy się 2 deg poniżej temp. minimalnej
14. Zmieniono: zakres ustawień parametru Max.temp podajnika (40...110 deg)
15. Zmieniono: opis z Retortowy-auto na Retortowy-grupowe
16. Poprawiono błąd w trybie Priorytet CWU: gdy temp.CO spadła poniżej temp.MIN pompa CO pracowała cyklicznie a pompa CWU była wyłączona

Komentarze do wersji 0.3.1.2 proszę umieszczać w wątku: Komentarze do wersji 0.3.1.2

Uwaga!
Proszę po aktualizacji sprawdzić wszystkie parametry w sterowniku.

Wersje testowe mogą zawierać błędy.
Zasady publikacji wersji testowych w wątku: Propozycja - wersje testowe oprogramowania

Zrzuty ekranu strony www:

Wykres zmian parametrów

Histogram czasów postoju podajnika dla Spalania Grupowego

Jak czytać histogram:

Histogram (cyt. Wikipedia) to jeden z graficznych sposobów przedstawiania rozkładu empirycznego cechy. Składa się z szeregu prostokątów umieszczonych na osi współrzędnych. Prostokąty te są z jednej strony wyznaczone przez przedziały klasowe (patrz: Szereg rozdzielczy) wartości cechy, natomiast ich wysokość jest określona przez liczebności.
W naszym przypadku na osi X zgrupowane są czasy postoju podajnika o rozdzielczości 10 sek. Im wyższy słupek, tym więcej razy wystąpił określony czas postoju. Z lewej strony histogramu mamy krótsze czasy postoju zaś z prawej strony czasy dłuższe.

Czasy postoju są zależne od intensywności pracy dmuchawy – im wyższe obroty dmuchawy  - tym proces spalania jest szybszy, im niższe obroty dmuchawy – tym proces spalania jest wolniejszy.

Czas postoju nie może być za krótki – zbyt intensywne spalanie (lewa strona histogramu) oraz zbyt długi – zbyt wolne spalanie (prawa strona histogramu). Rozłożenie słupków na histogramie dokumentuje działanie algorytmu spalania grupowego. Jeśli wysokie słupki pojawią się przyklejone do prawej strony histogramu świadczy to o tym, że algorytm nie wykrywa w założonym czasie dopalenia paliwa - świadczy to o zbyt małym nadmuchu.

Podane informacje mają pomóc w ustawieniu mocy dmuchawy w procesie spalania grupowego.
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.