Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
PAndrzej
|
zobacz na moje statystyki temperatura na kotle nie przekracza 60 a ustawiona jest na 55.
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
A ja bym prosił o dodanie wykresu temp. zew. do statystyk, również wielkie THX
|
|||
|
|
||||
|
gwarek
|
@Leon znowu u Ciebie same proste kreski na wykresie .... po co to rysować hihihih. Popieram co do temperatury w statystykach. |
|||
|
|
||||
|
kubanos
|
Chcę oszacować na podstawie spalengo opału, jakie jest zapotrzebowanie budynku ma energię cieplną pod pompę Ciepła.
Jest konkretny wzór na to ale trzeba wiedzieć jaka piec ma sprawność. Mam 160 metrów. Zużywam razem z CWU na sezon nie wiecej niz3 tony. Z wykresów że statystyk wychodzi co innego, z cieplo.app co innego. Masz buderusa i pv i chce Ci się bawić w wungiel? |
|||
|
|
||||
|
DKo70
|
Karta ma 1,45 GB wolnego miejsca. A co zrobić aby nadal zapisywały się statystyki? Wystarczy zmienić kartę?
Kartę zgrałem i sformatowałem. I nic To co zgrałem ze starej karty nagrałam na nową 4 GB i też nic. |
|||
|
|
||||
|
PrzemekP
|
Wykresy na stronie sterownika działają poprawnie. statystyki też są OK. Karta SD działa poprawnie i dane wyglądają OK.
Jeżeli chodzi o aplikację to aplikacja do starych sterowników została usunięta z Play Store - pracujemy aby ją przywrócić, niestety wymaga to przerobienia aby dostosować do aktualnych wymogów Google. |
|||
|
|
||||
|
MALB
|
Witam
Oto dokładnie co należy wykonać, aby korzystać z elektroniki pieca bez jego rozpalania w sytuacji, gdy mamy dodatkowe źródło ciepła: 1. Odłączamy fizycznie od sterownika zasilanie wentylatora i podajnika. 2. Zostawiamy podłączone te pompy których będziemy używać. 3. Zakładka Ustawienia/ Kocioł/Tryb pracy zmieniamy Temperaturę zadana na min (42°) 4. Zakładka Spalanie Retortowy- Reczny/ Tryb grzania. Tu ustawiamy Czasy pracy podajnika i Czasy postoju podajnika na wartości minimalne. 5. W Spalanie Retortowy- Reczny/Parametrach podtrzymania/ Czas pracy podajnika i Czas krótkiej przerwy ustawiamy na wartości minimalne, zaś Czas postoju podajnika na wartość maksymalna. Dodatkowo Ilość powtórzeń na 1. 6. W zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- Ręczny, zaś Algorytm wygaszania kotła ustawiamy na Nieaktywny. 7. W zakładce Zaawansowane/ Zabezpieczenia/Czujnik zerwania zawleczki ustawiamy na NIE. 8. W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura kotła/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30° 9. W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura powrotu/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30° Jeżeli w dodatkowym źródle ciepła będziemy używać pompy CWU to w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu ustawiamy na nieaktywny. Jeżeli nie będziemy jej używać , a mamy ustawione w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu poprzez pompę CWU to odłączmy ją fizycznie od sterownika. Jeżeli chcemy wrócić do palenia w piecu możemy pominąć punkty 4 i 5, gdyż w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- eCoal i wyżej wymienione, zmienione wartości, nie będą aktywne. Zmiany w czasach pracy podajnika wykonałem, aby nie wprowadzać zamętu w statystyki zużycia węgla. Jeżeli komuś to nie przeszkadza, to oczywiście może pominąć te zmiany. |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Mam 60st ale to celowe działanie, żeby mieć cieplejszą wodę w baniaku CWU, który zasila Buderusa 270l ( temp.zadana 50st z histerezą fabryczną 5st ) , który obecnie pyrka na 1/3 mocy i zużywa średnio 1kW/h na dobę, kociołek ma obecnie podobne zużycie prądu, a zużycie węgla możesz podejrzeć w moich statystykach. W przypadku @QuQuart skoro chce mieć CWU o temp.45st, max 55st na kotle w zupełności wystarczy, ale mniejsza z tym może mieć nawet 60st, wtedy szybciej mu dobije do zadanej
Jak zejdzie obecny zasyp Pieklorza 40kg wygaszam "dziada" i Buderus odpali pełną parą dodane 2022-05-08 14:56Ps. Moja rada dla @Q...spróbuj zmienić ochronę powrotu na pompa CWU, ustaw temp.zadaną kotła na 52st, min.temp.powrotu 50st, i CWU 50st, temp. załączania pomp 40st, algorytm wygaszania kotła na Tylko w grzaniu. Narazie tyle i obserwujemy
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Podepnę się do tematu i zadam pytanie z innej beczki, może bardziej do Fachowców z ES
Czy rzetelnie prowadzone statystyki w naszym eSterowniku i wynikająca z nich średnia moc kotła w danych miesiącach, są miarodajne i czy mogą pomóc w doborze mocy PC
|
|||
|
|
||||
|
dziuniek
|
Ostatnio właśnie przeliczałem ilość zużytego groszku w kilku ostatnich sezonach grzewczych na kWh i wychodzi bardzo podobnie co w statystykach ze sterownika. Ja przyjąłem do obliczeń 0.278kWh z 1MJ energii i tak jak deklaruje to ES 65% sprawności kotła. Też przymierzam się do PC.
|
|||
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.
Jak zejdzie obecny zasyp Pieklorza 40kg wygaszam "dziada" i Buderus odpali pełną parą