Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page86 / 109Next pageLast page
2017-01-22 22:59
  caffe23 Posts: 1244 Ostrzeżenie: 0
Podtrzymaniem nie obniżysz spalania!

Masz stanowczo za niską temperaturę na kotle, zarówno zasilanie jak i powrót!
Na początek proponuję abyś zwiększył zadaną a na zaworach 4D i 3D dostosuj odpowiednią temperaturę zasilania grzejników i podłogówki.
Jeżeli masz nowy dom i ogrzewasz pierwszy sezon to spalanie 25kg./dobę nie jest złym wynikiem.
2017-01-23 00:41
  cler Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Tak mam termostaty. W sumie to drugi sezon bo wcześniejszy byl nie pelny bo wprowadziłem sie w styczniu. Takze mysle ze dom juz jest wygrzany. A podniesienie temp zad nie podniesie juz i tak dużego spalania? "Dużego" w moim przekonaniu.
2017-01-23 01:33
  caffe23 Posts: 1244 Ostrzeżenie: 0
Jak odpowiednio pozmniejszasz (dopasujesz) temperaturę na zaworach (podłogówka i grzejniki) spalanie nie wzrośnie. Wydłuży natomiast żywotność kotła oraz jego czystość. Powrót jak u Ciebie 31-36 to zdecydowanie za nisko.
Ja spalam tyle samo przy zadanej 50 co przy 65 – to kwestia ustawień zaworów w instalacji i ustawień pomp.
Niewielkie straty możesz mieć jak masz kotłownie otwartą na garaż. Dłużej dochodzi do zadanej i szybciej się wychładza.
2017-01-23 13:04
  Rafratek Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Witam, Jak pisałem wcześniej w miarę ocieplenia na zewnątrz po mrozach zacząłem zmniejszać zakres na zaworze 4D (obecnie ok. 4,5/10 na grzejniki), spalanie jest OK - obecnie mniej więcej 15-18 kg na dobę ale wyciągam dość dużo niespalonego węgla z takim węglowym ciemnym popiołem). Temperatura w domu jest OK (trochę mniejsza niż pokazuje schemat). Zmniejszyłem trochę podawanie na automacie do 3 sek, ale dmuchawę zostawiłem na +3% (ok. 39%) ale nic nie pomogło a trochę boję się dodawać żeby temperatura spalin nie poszła do góry i nie dmuchać ciepła w komin (obecnie 110 - 150C). Kopczyk jest prawie równo w brzegiem palnika, ale ten ogień przy 39% jest taki średni.

proszę o porady 
pozdrawiam
2017-01-23 15:07
  caffe23 Posts: 1244 Ostrzeżenie: 0
W automacie skrócenie czasu podawania automatycznie skraca przerwę pomiędzy podaniami i taka zmiana nie wyeliminuje niedopałków.
Jak masz nie spalony węgiel to daj mu dmuchawę o 1% więcej.
2017-01-23 15:33
  cler Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Istnieje możliwość podpiecia pompy od podłogówki bez zamontowanego czujnika temp.podł??
2017-01-23 17:22
  caffe23 Posts: 1244 Ostrzeżenie: 0
Wtyczkę od pompy podłogowej wpinasz do gniazda pompy mieszającej w sterowniku a w ustawieniach zaawansowanych / wejście pompy mieszającej / funkcja pompy mieszającej zmieniasz na podłogowa.
Niezależna praca pompy mieszającej dajesz na TAK.
W programatorach, ustawieniach ogrzewania podłogowego dajesz czas pracy jaki Cię interesuje.
Sprawdź czy działa bez czujnika temperatury.

Ja mam dodatkowy czujnik wpięty do podłogówki ale on mierzy u mnie temperaturę idącą na grzejniki i jest umieszczony za zaworem 4D.
Czujnik temperatury podłogówki działa przy nie aktywnej pompie i nie aktywnym podglądzie na schemacie.

2017-01-24 14:56
  pab11o Posts: 511 Ostrzeżenie: 0
Zobacz jak u mnie piec działa w podtrzymaniu
2017-01-25 13:49
  Alex139 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Siemson, potrzebuje porady co do paleniska, samo spalanie jest ok, ale mam wrażenie, że jest zapadnięty żar, jak podnieść go trochę?
2017-01-25 17:50
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Nie odstawia ci się to możesz ręcznie podnieść kopczyk i dać 1 podanie więcej lub podnieść ręcznie kopczyk i uchylić drzwiczki wyczystki lub przymknąć otwory dmuchawy.
2017-01-29 18:04
  ilkus1 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Witam .Mam pytanie odnośnie czujnika spalin.Chyba mam uszkodzony bo coś mi spaliny poszły bardzo do góry.Jak jest procedura w takim przypadku,tzn co mam robić zanim zamówię nowy.
2017-01-29 18:08
  karoka65 Posts: 3262 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO

A może by go tak wyczyścić?
Jak się uszkodzi na pewno szybko się o tym dowiesz, to będzie koniec palenia niestety, do czasu wymiany.
2017-01-29 18:18
  ilkus1 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
No właśnie ale po czyszczeniu zaczął wariować .Wyłączyłem i załączyłem  sterownik parę razy i chyba zaskoczył.Tak czy siak to jutro zamawiam żeby był awaryjnie.
2017-02-04 16:06
  estre Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Witajcie, znowu mam problem z tym kotłem.
Grzeje mi góra domu, podłogówka ciepła, dół od wczoraj nie grzeje wcale - tam też podłogówka.
Obejrzałam i na piecu wydaje się ok, nic nie było przestawiane.
Proszę o pomoc, gdzie szukać problemu. 
Ta pompa Wilo się nie świeci, górna pracuje. Nie załącza się też Afriso (siłownik to jest chyba albo zawór mieszający).
Uprzedzam, jestem baba, do poniedziałku nie mam jak wezwać fachowca, a na parterze zimnica.
2017-02-04 16:34
  Ameno25 Posts: 2876 Ostrzeżenie: 0
A dasz rade udostępnić kocioł publicznie  o ile jest podłączony do neta 
Z tego co piszesz jeden obwód CO został wyłączony ,  możliwe że  wybrałaś w ustawieniach sterownika aby po dogrzaniu pomieszczenia wyłączała sie pompa CO  ( zawór , siłownik zamyka sie automatycznie ) ,
Zwieksz temp pomieszczenia powinno ruszyć , o ile to to co myślę , lub w ustawieniach obwodu CO1 , zmień parametr "zatrzymanie pompy po dogrzaniu" na NIE 
2017-02-04 16:46
  estre Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Podnoszenie temperatury nic nie daje.
Ustawienia góry i dołu są takie same.
Na tym siłowniku afriso jest 10, na tym górnym 2. No i do siłownika dolatuje ciepła woda, rurka od niego do zaworów z podłogówki jest już zimna.
Nie mam jak udostępnić pieca, nie mam tam pociągniętego kabla do neta.

Możliwe, żeby padł ten siłownik po zaledwie roku działania?
2017-02-04 17:36
  Ameno25 Posts: 2876 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem  , nawet nie mam pojęcia jaki masz sterownik którą wersje , bez szczegółów dzieżko cokolwiek powiedzieć mój post powyżej to tylko gdybanie 
2017-02-04 17:53
  estre Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Ja też nie mam pojęcia, przedwczoraj jeszcze grzało. Nic nie przestawiłam, po prostu przestało.
Rura, która leci do tego siłownika gorąca, od niego zimna. Tak jakby nie mieszał, kompletnie nie działał.

Zamówiłam router, żeby go dać do kotłowni i podłączyć kocioł. No i zobaczymy.
Chyba pozostanie mi jedynie wezwać jakiegoś speca. Tyle dobrze, że te mrozy puściły.
2017-02-04 18:08
  leON22 Posts: 5832 Ostrzeżenie: 0
estre , tak na szybko możesz odkręcić siłownik od zaworu i ustawić zawór ręcznie ( dedykowanym pokrętłem ) np. na 50% , mojego womixa można przełączyć na regulację ręczną ( mechaniczną ) nie wiem jak ma afisto :(
PS.Dla kobiety może być to trochę skomplikowane ale nie twierdzę , że nie do zrobienia
2017-02-04 18:11
  slawtaz Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli siłownik jest na 10 to znaczy że jest w pełnym otwarciu. Jeżeli masz dwie pompy to można spróbować podpiąć je zamiennie w sterownik (zamienić wtyczki). Jeżeli pompa ruszy to poobserwować, czy woda za siłownikiem będzie cieplejsza. Wtedy będzie można już dalej kombinować.

Jeżeli siłownik ma możliwość przełączenia w tryb ręczny (nie wiem czy każdy model Afriso ma, ja u siebie mam), to wtedy można go ręcznie pokręcić i poobserwować.

PS. Ja jestem dość świeży w tych klockach, więc jeżeli napisałem jakieś głupoty to proszę mnie poprawić.
First pagePrevious page86 / 109Next pageLast page
Users on-line: pitr