Forum eCoal.pl PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona87 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
estre
![]() |
Przełączyłam na ręczny, przekręciłam pokrętło, ale na żadnym z ustawień nic się nie zmieniło. Do zaworu, który jest obok zaraz tego siłownika rura jest gorąca, pod zaworem zimna. Żeby nie było, sprawdziłam też zawór ręczny i zmiana ustawienia nic nie daje. W tym miejscu gorąca woda się zatrzymuje. Przejrzałam te instrukcje zarówno ecoal jak i pompy i siłownika i nawet tych sterowników, gdzie się programuje obwody góry i dołu i wszystko wydaje się być ok.
|
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Zrób kilka zdjęć jak to wygląda u ciebie.
|
|||
|
||||
estre
![]() |
https://drive.google.com/drive/folders/0B_MVfD3xWVhlRV9ldTc0TmctTEE?usp=sharing
Co mam pofocić jeszcze? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
opisz dokładnie swoja instalacje , którą pompa steruje ecoal , a którą ten drugi sterownik .
Z tych zdjęć mało co wynika bo nie wiadomo co jest co , co grzeje a co nie grzeje , masz dwa siłowniki ? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
||||
|
||||
estre
![]() |
do eurostera.
mam dwa siłowniki, jeden do górnej podłogówki i do niego euroster, który nim steruje, no i tam jest pompa, do dolnej podłogówki jest siłownik, pompa i euroster, oprocz tego jeszcze pompa do cwu i nia steruje z ecoal ten siłownik na dolną podłogę przestawiłam na ręczne i się załączył, pokazał się na eurosterze, buczał i mieszał, ale woda ciepła nie poleciała za pompę, jutro będę wzywać jakiegoś fachowca chyba, bo w domu coraz chłodniej, a nic nie umiem zdziałać. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Czyli siłownikami i pompami CO nie steruje eCoal ?
Więc przyczyny szukaj w ustawieniach euroster |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Odłącz kabel zasilający od górnej pompy i pdepnij go do dolnej
Wszystko się wyjaśni. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
ten siłownik na dolną podłogę przestawiłam na ręczne i się załączył, pokazał się na eurosterze, buczał i mieszał, ale woda ciepła nie poleciała za pompę, jutro będę wzywać jakiegoś fachowca chyba, bo w domu coraz chłodniej, a nic nie umiem zdziałać. A pompa się włączyła ? Jeśli się włączyła a woda ciepła nie leci za pompę sprawdź sitko filtra przed pompą |
|||
|
||||
wiktoriano
![]() |
12kw - 5 powtórzeń
16kw - 5 powtórzeń, To to samo, czy coś jeszcze kryje się pod np. 12kw? |
|||
|
||||
oxalis3
![]() |
wiktoriano napisał » 2017-02-06 16:34 12kw - 5 powtórzeń 16kw - 5 powtórzeń, To to samo, czy coś jeszcze kryje się pod np. 12kw? Wiktoriany czy Ty tak na poważnie, czy tak dla żartu. W tym wątku to pewnie z kilka razy znalazł byś czas podawania dla poszczególnych mocy 5,7,9 s |
|||
|
||||
tomaszb1979
![]() |
Witam ponownie. Po 24 godzinach palenia mam tak w popielniku:
![]() To po prawej wygląda tak: ![]() i jest kruche, lekkie, przypomina trochę węgiel drzewny(?). Opał to Barterx Silver. W tej chwili piec chodzi na automacie. Czy da się coś z tym zrobić? Zwiększenie czasu podawania nic nie daje. Zmiana nadmuchu też nie daje widocznych efektów. Kanały w palniku drożne. Wcześniej paliłem Skarbkiem i cały popielnik wyglądał jak po lewej, sam popiół tylko dużo drobniejszy. |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Patrząc na zdjęcia albo mi się wydaje albo widzę czarne niedopały.
To by wskazywało na zwiększenie nadmuchu o 2% i obserwacje dalej. Jakim węglem palisz? |
|||
|
||||
tomaszb1979
![]() |
Bartex Silver.
|
|||
|
||||
cler
![]() |
Od kilku dni mój piec w nocy potrafi się sam wygasić. Czy może to być spowodowane. Zaznacz że grochu nie brakuje
![]() |
|||
|
||||
Radek_Skoc ...
![]() |
W sumie to się dziwie czemu tak rzadko się wygasza.... temp minimalną CO masz ustawioną na 42C. patrząc na wykresy schodzi niżej. Jeśli chcesz mieć obniżenie temp w nocy to daj na 5C i zmniejsz histereze CO na mniej niż 1C szybciej będzie reagowal na zmiany temp.
|
|||
|
||||
oxalis3
![]() |
cler napisał » 2017-02-13 06:12 Od kilku dni mój piec w nocy potrafi się sam wygasić. Czy może to być spowodowane. Zaznacz że grochu nie brakuje ![]() Spróbuj ustawić algorytm wygaszania kotła na tylko grzanie, popracuj nad podtrzymaniem (np. tak jak zalecał obecny kiedyś na tym forum Verb), dla ochrony powrotu możesz dać pompa cwu+mieszająca |
|||
|
||||
z-paul
![]() |
Witam,
na opale który teraz używam dmuchawa w OEP16 pracuje praktycznie cały czas. Kaloryczność opały podobno 25-26MJ, jednak na moje oko jest dużo mniej. Kocioł czyszczony co tydzień. Nadmuch 34%. Temperatura zadana CO 54 stopnie. Typ pracy automatyczny. Mógłby ktoś rzucić okiem na wykresy i doradzić czy coś zmienić czy tak może być jak jest? https://esterownik.pl/device/3386 |
|||
|
||||
targpol
![]() |
Witam,moze ktoś mi podpowie jaka powinna byc temperatura załączania pomp.Zakładam prace kotła na 52C , temperatura powrotu 42C
|
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
U mnie jest min.35.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona87 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||