Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page21 / 41Next pageLast page
2013-01-22 12:16
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Stan napisał » 2013-01-22 10:48
Rozumiem że przed zwiększeniem nadmuchu spieku i niedopału nie było? Tak jakby wbrew logice zmniejszając nadmuch spowodujesz zwiększenie niedopału ale spiek powinien się zmniejszyć, trzeba znaleźć kompromis. 
Niedopał był ale spiek był miękki a teraz jest twardy
2013-01-22 13:02
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
No niestety opał mamy jaki mamy i trzeba znaleźć kompromis między jakością spalania a jego ekonomią. 
Cierpliwie dostrajaj parametry nadmuchu zmieniając o jedno oczko w odstępach minimum kilkugodzinnych, obserwuj wykresy i piec. W końcu dojdziesz do akceptowalnego kompromisu. 


Mam u siebie podobnie, i w końcu przeszedłem na ręczne sterowanie bo pozwala na pełną kontrolę parametrów, ale wymaga on sporej uwagi i częstej korekty parametrów. Za to odwdzięcza się brakiem niespodzianek  
2013-01-22 13:49
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Stan napisał » 2013-01-22 12:02
No niestety opał mamy jaki mamy i trzeba znaleźć kompromis między jakością spalania a jego ekonomią. 
Cierpliwie dostrajaj parametry nadmuchu zmieniając o jedno oczko w odstępach minimum kilkugodzinnych, obserwuj wykresy i piec. W końcu dojdziesz do akceptowalnego kompromisu. 


Mam u siebie podobnie, i w końcu przeszedłem na ręczne sterowanie bo pozwala na pełną kontrolę parametrów, ale wymaga on sporej uwagi i częstej korekty parametrów. Za to odwdzięcza się brakiem niespodzianek  
Po rozmowie z panem z E S wyszło że mam odsiewany miał i to słabej jakości dlatego mam niedopał drobnych frakcji.Nic więcej chyba z tego nie wycisnę.Będę obserwował i dostrajał.Dzięki za wsparcie.
2013-01-22 14:03
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
No tak, po za tym nie wiadomo ile w nim piachu który raczej kiepsko się pali, tak więc może Twój niedopał do głównie piach.  


Powodzenia  
2013-01-22 15:48
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Stan napisał » 2013-01-22 13:03
No tak, po za tym nie wiadomo ile w nim piachu który raczej kiepsko się pali, tak więc może Twój niedopał do głównie piach.  


Powodzenia  
dzięki
2013-01-24 20:01
  jorgo Posts: 302 Ostrzeżenie: 0
Mam pytanie: czy jeśli na mocy minimalnej 8kW  ustawię dmuchawę na np. 35% a mocy maksymalnej 12 kW dmuchawę na np. 45%, to kocioł przełączając się na jedną lub drugą moc będzie pracował z zadanymi nastawami dmuchawy, czy będzie sam dobierał obroty w zakresie od 35 do 45 %? 
2013-01-24 20:08
  strzecha Posts: 833 Ostrzeżenie: 0
jorgo w spalaniu grupowym ustalasz wszystko na sztywno. Algorytm nic sam nie dobiera poza wykrywaniem momentu dopalenia podanej dawki paliwa.
2013-01-24 21:33
  jorgo Posts: 302 Ostrzeżenie: 0
Tak zaobserwowałem właśnie, ale chciałem sie upewnić..... tnx 
2013-01-24 23:54
  darase Posts: 1913 Ostrzeżenie: 0
Czy w spalaniu grupowym istnieje metoda podniesienia zapadającego żaru?
Dmuchawa obniżona nic nie dała.
2013-01-25 00:01
  andgro Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
witam
nigdy nie przeczytalem na forum o takim sposobie ale ja bym sprobowal wejsc na wyzsza moc. z tego co zrozumialem moce roznia sie od siebie czasem podawania wegla i czasem postoju. wiec jezeli wybierzesz wyzsza moc czyli dluzszy czas podawania wegla i odpowiednio niski nadmuch zar powinien sie podniesc - w moim rozumowaniu moze mieszac tylko czas postoju , czy nie jest on tak dlugi ze wegiel sie wypali i znowu zar bedzie zapadniety. to sa moje luzne przemyslenia na ten temat (chociaz podobna technike stosuje w automacie)
pozdrawiam andrzej
ps dmuchawe ustawiamy na poziomie jaki masz przy nizszej mocy
2013-01-25 00:12
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
andgro napisał » 2013-01-24 23:01
witam
nigdy nie przeczytalem na forum o takim sposobie ale ja bym sprobowal wejsc na wyzsza moc. z tego co zrozumialem moce roznia sie od siebie czasem podawania wegla i czasem postoju. wiec jezeli wybierzesz wyzsza moc czyli dluzszy czas podawania wegla i odpowiednio niski nadmuch zar powinien sie podniesc - w moim rozumowaniu moze mieszac tylko czas postoju , czy nie jest on tak dlugi ze wegiel sie wypali i znowu zar bedzie zapadniety. to sa moje luzne przemyslenia na ten temat (chociaz podobna technike stosuje w automacie)
pozdrawiam andrzej
ps dmuchawe ustawiamy na poziomie jaki masz przy nizszej mocy



Jest to logiczny pomysł na ten problem  
2013-01-25 00:18
  darase Posts: 1913 Ostrzeżenie: 0
Chciałem jak najmniej przechodzić w podtrzymanie, 8kw i 12kw były wystarczające.

Jak powrócę do grupowego to ustawię tylko 12kw
2013-01-25 00:29
  andgro Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
darase napisał » 2013-01-24 23:18
Chciałem jak najmniej przechodzić w podtrzymanie, 8kw i 12kw były wystarczające.

Jak powrócę do grupowego to ustawię tylko 12kw

witam
troche walczylem z praca ciagla na grupowym i prawie bylo dobrze ale zawsze jednak w ktoryms momecie piec odstawial sie. przeszedlem na automat, dalem dlugi czas podawania i lezakowania i teraz pali sie i pali sie i pali sie teraz bawie sie w proste kreski
no ale chcetnie dowiem sie jak bedzie wygladac te twoje grupowe. nie zapomnij poinformowac o wynikach
pozdrawiam andrzej
2013-01-25 00:56
  bodziasty Posts: 1910 Ostrzeżenie: 0
Stan napisał » 2013-01-22 12:02
........ i w końcu przeszedłem na ręczne sterowanie bo pozwala na pełną kontrolę parametrów, ale wymaga on sporej uwagi i częstej korekty parametrów. Za to odwdzięcza się brakiem niespodzianek  


Stan a czy coś odczułeś poza brakiem niespodzianek np. zmniejszone zużycie paliwa - czy na tym samym poziomie ci wychodzi jak na automacie.
2013-01-25 10:01
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
bodziasty napisał » 2013-01-24 23:56
Stan napisał » 2013-01-22 12:02
........ i w końcu przeszedłem na ręczne sterowanie bo pozwala na pełną kontrolę parametrów, ale wymaga on sporej uwagi i częstej korekty parametrów. Za to odwdzięcza się brakiem niespodzianek  


Stan a czy coś odczułeś poza brakiem niespodzianek np. zmniejszone zużycie paliwa - czy na tym samym poziomie ci wychodzi jak na automacie.



Niestety okresy gdy używałem automatu, grupowego i teraz ręcznego trybu są nieporównywalne pod względem temperatury zewnętrznej więc nie ma jak tego wiarygodnie oszacować. 
Popatrz u mnie w statystykach, bardzo wyraźnie widać kiedy przeszedłem na ręczne sterowanie bo wykres jakby się uspokoił. 
Ja mam bardzo spiekające paliwo i staram się nie dopuścić do intensywnego nawiewu, co w automacie jest nie możliwe. 
2013-01-25 11:23
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Stan napisał » 2013-01-25 09:01
Ja mam bardzo spiekające paliwo i staram się nie dopuścić do intensywnego nawiewu, co w automacie jest nie możliwe. 
Hej Staszku. 
Widzę pozytywne zmiany w instalacji
Wg.mnie ręczny prowadzisz ze zbyt małą mocą palnika. Po południu będę w domu, wal na maila. Pogadamy o unikaniu spieków na dużej mocy
2013-01-25 11:41
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2013-01-25 10:23
Stan napisał » 2013-01-25 09:01
Ja mam bardzo spiekające paliwo i staram się nie dopuścić do intensywnego nawiewu, co w automacie jest nie możliwe. 
Hej Staszku. 
Widzę pozytywne zmiany w instalacji
Wg.mnie ręczny prowadzisz ze zbyt małą mocą palnika. Po południu będę w domu, wal na maila. Pogadamy o unikaniu spieków na dużej mocy

Jadę tyle ile potrzeba żeby uzupełnić straty, nie zauważyłem niczego niekorzystnego ale może nie wiem na co patrzeć, tak więc bardzo chętnie przyjmę sugestie. 
2013-01-26 01:14
  slaw007 Posts: 238 Ostrzeżenie: 0
sulek napisał » 2012-12-24 10:45
Mam pytanko minuta pracy podajnika to ile węgla jest spalane? mam niebieskiego 25Kw



Mam kocioł Ogniwo EkoPlus 25kW. Palę miałem. Pełen zasyp 160kg starczył mi na około 585 oraz 590 min czasu pracy podajnika(zrobiłem dwa testy). Co dało 0,2711-0,2735kg na minutę pracy.
Obecnie testuję trzeci raz (163kg).
2013-01-26 12:44
  darase Posts: 1913 Ostrzeżenie: 0
W moim Ogniwie 15kw, zasyp 160kg wystarczył na 699 min tj. 0.229kg/min.
2013-01-26 12:57
  bartwood Posts: 119 Ostrzeżenie: 0
u mnie zasyp 70 kg to 300 minut pracy. 
First pagePrevious page21 / 41Next pageLast page
Users on-line: domimik, LiMat, lrat, m4rjan, michal_pod, remes, tesi