Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 41Next pageLast page
2012-12-04 13:57
  RoberAn Posts: 144 Ostrzeżenie: 0
Witam. Może ktoś udzieliłby porady jak "bezboleśnie" przejść z automatu na spalanie grupowe tak chwalone przez niektórych użytkowników. Chodzi mi o zasadę jak ustawić poszczególne parametry w grupowym w nawiązaniu do zadowalającego spalania na automacie? Jakie są właściwie plusy i minusy tego ustawienia? Piec RBR 17 kW, palnik Ekoenergia.
2012-12-04 14:00
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Jeśli masz eCoala i dobry węgiel to zostań przy full auto.
Grupowe sprawdza się lepiej przy kiepskim paliwie.
2012-12-04 14:06
  RoberAn Posts: 144 Ostrzeżenie: 0
Węgiel to czerwony Taniopal. Zostawia sporo popiołu i delikatne małe spieki ale ogólnie daje radę. Chciałem spróbować tego zachwalanego grupowego
2012-12-04 14:29
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Trzeba mieć na sterowniku zainstalowany soft 0.3.1.1 plus to samo www.
Przełączyć się na typ podajnika retortowy auto i w opcja spalania ustawić między jakimi mocami ma się piecyk bujać.
Dla tych mocy dobrać siłę nadmuchu.
2012-12-04 14:37
  RoberAn Posts: 144 Ostrzeżenie: 0
Mam ten soft i www. Jakie moce najlepiej ustawić i odpowiadający im nadmuch? Czym się kierować? Co mogę zyskać dzięki spalaniu grupowemu? Mój sterownik jest online więc można zerknąć na wykresy.
2012-12-04 14:56
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Chyba jedyne co zyskasz to jeżeli ustawisz zakres mocy od 8kW do 8kW to może nieco spokojniejszą pracę.
Zerknij na mój sterownik i możesz te ustawienia potraktować wyjściowo do swoich eksperymentów.


Ale pamiętaj że wszystko ma swoje konsekwencje, piec wtedy może pracować spokojniej ale za to dłużej będzie dochodził.
2012-12-04 17:39
  RoberAn Posts: 144 Ostrzeżenie: 0
Czy może to oznaczać większe zużycie paliwa? Co będzie jeśli ustawię dwie moce: 8 i 12 kW?
2012-12-04 17:59
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Nie koniecznie, wręcz powinno być odwrotnie ale to zależy też od innych czynników. 
Jestem za "cienki bolek" w tej kwestii i tu raczej niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą. 


Jak ustawisz dwie moce to piec będzie się pomiędzy nimi przełączał. 
2012-12-04 20:27
  RoberAn Posts: 144 Ostrzeżenie: 0
Zatem proszę o komentarze doświadczonych użytkowników. Przełączyłem w spalanie grupowe i od dłuższego czasu piec nie może osiągnąć temp. zadanej. Nie wiem o co chodzi...
2012-12-04 22:09
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Cierpliwości. 
2012-12-09 12:10
  RoberAn Posts: 144 Ostrzeżenie: 0
Zauważyłem wzmożony apetyt mojego pieca przy spalaniu grupowym przy temp. zewnętrznej rzędu -3 stopnie. Czy jest jakiś patent na ograniczenie tego zjawiska? Może lepiej przejść na automat? Zasypałem dzisiaj rano 100 kg eko i już mam czas pracy podajnika 12 minut. W takim tempie zeżre ten zasyp w dwa dni. Proszę o porady. Eko 22-24 kJ.
2012-12-09 12:47
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Masz jeszcze zapas mocy, aby ja ustawiłbym moc min i max na 8kW i zszedł jeszcze z nadmuchem. 
Piec będzie mniej skakał na wykresie ale dłużej dochodził do zadanej (jak ją osiągnie będzie ok). 
2012-12-09 13:14
  RoberAn Posts: 144 Ostrzeżenie: 0
Ok, tak zrobiłem i poobserwuję. Myślałem że to może sprawa jakości eko. Rano włączyłem też pompę CO w tryb ciągły. Wcześniej pracowała w trybie cyklicznym 12/10 minut bo przegrzewało dom.
2012-12-10 09:45
  maxwell61 Posts: 58 Ostrzeżenie: 0
Ja mam ten sam problem. Zadana na CO 50 stopni i po przejściu na grupowe zszedł mi do 40 stopni... :/
Moc pieca ustawiłem na 8KW i dmuchawę na 45%.
 
To ile w końcu trzeba czekać, aby piec się "odnalazł"?
W trybie ręcznym szybciej go doprowadzam do porządku niz na grupowym.
2012-12-10 09:49
  seba Posts: 1353 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Zmień moc na 12kW lub 16kW. Widocznie 8kW jest za mało oby osiągnąć temp. zadaną. W spalaniu grupowym ilość podawanego paliwa jest stała dla wybranej mocy, dlatego jeśli nie dochodzi do temp, to znaczy że trzeba podnieść moc.
2012-12-10 10:28
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
maxwell61 napisał » 2012-12-10 08:45
Moc pieca ustawiłem na 8KW i dmuchawę na 45%.
Zrób jak pisze seba.
Wg. mnie, masz za silny nadmuch. Wiele kotłów, nawet dla 25kW nie potrzebuje tyle wiatru. Co mówi histogram ?
2012-12-10 10:39
  maxwell61 Posts: 58 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem gdzie na sofcie mogę znależć ten histogram. mam najnowsza wersje sterownika. Soft 2.0.11.
2012-12-10 10:43
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
maxwell61 napisał » 2012-12-10 08:45
Ja mam ten sam problem. Zadana na CO 50 stopni i po przejściu na grupowe zszedł mi do 40 stopni... :/
Moc pieca ustawiłem na 8KW i dmuchawę na 45%.
 
To ile w końcu trzeba czekać, aby piec się "odnalazł"?
W trybie ręcznym szybciej go doprowadzam do porządku niz na grupowym.



Szkoda że nie udostępniasz sterownika.


Ale jeśli przeszedłeś na grupowe i temperatura co spadła to znaczy że ustawiona moc jest za mała i przy 8kW dmuchawa na 45% to chyba trochę za dużo, ja taką bym ustawił przy 12 albo i 16 , zależy też od węgla.
Ja ustawiłem min i max 8kW i czekałem około 2 może 3 godziny do stabilizacji, pewnie byłoby szybciej gdybym max ustawił na jakąś wyższą moc.
2012-12-10 10:44
  seba Posts: 1353 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
maxwell61 histogram jest na razie tylko na www oraz w testowej aplikacji na Androida. Aplikacja na PC jeszcze nie została udostępniona.
2012-12-10 10:51
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
maxwell61 napisał » 2012-12-10 09:39
Nie wiem gdzie na sofcie mogę znależć ten histogram. mam najnowsza wersje sterownika. Soft 2.0.11.

Napisz jaki masz kocioł, jakie paliwo, spróbujemy doradzić wg. doświadczeń z podobnymi.
First pagePrevious page1 / 41Next pageLast page
Users on-line:

Recently added

Ośrodek Wojtatowka

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more