Forum eCoal.pl Spalanie grupowe Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona20 / 41Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
darase
|
Strzecha dziękuję Ci bardzo
)) Świetnie odpowiedziałeś na moje pytanie, można powiedzieć że się rozumiemy Skasowałem post bo pomyślałem o kiju,mrowisku i trochę miałem racji To tak jak z dwoma komorami spalania dolną dla eko i górną dla alternatywnych paliw. Może w następnym kotle doczekam się tylko jednej komory spalania. Nie chodzi mi fajny Panie Zawijanie o ciśnienie(Twoje ) aczkolwiek lepiej żeby było oki, nie chodzi mi też o całki, wzory itp. To gdzie tą flaszkę odstawić? Do Twojego barku czy mojego bo czas ucieka, wyjazd czeka |
|||
|
||||
kocurmarcin
|
Witam.
Niedawno wrzuciłem nowy soft i przestawiłem na grupowe . Niestety na wykresach nie rysuje mi mocy średniej, jedynie wylicza średnie zużycie. Co trzeba zrobić zęby odczytywać wszystkie parametry . Prosze zerknijcie na moj sterownik , co ewentualnie można by było poprawić. |
|||
|
||||
bartwood
|
W moim przypadku chodziło o fakt, że dom zaczął odbierać odpowiednie ilości ciepła i dzięki temu układ pracuje znacznie stabilniej bo w końcu coś zabiera ciepło. Zużycie groszku wzrosło oczywiście ale mi bardziej chodziło o moc kotła. Chociaż i tam pracuje z zastraszającą mocą chwilową 5kW
|
|||
|
||||
zbigmaz01
|
kocurmarcin napisał » 2013-01-20 12:32 A wpisałeś zakup i wartości opałowe?Witam. Niedawno wrzuciłem nowy soft i przestawiłem na grupowe . Niestety na wykresach nie rysuje mi mocy średniej, jedynie wylicza średnie zużycie. Co trzeba zrobić zęby odczytywać wszystkie parametry . Prosze zerknijcie na moj sterownik , co ewentualnie można by było poprawić. |
|||
|
||||
kocurmarcin
|
Nie , właśnie szukam gdzie to wpisac , ale nie widzę .
|
|||
|
||||
M_Strzebin
|
W statystykach musisz mieć rekord z zakupem paliwa i tam podajesz wartość opałową i jednostkowe zużycie w kg/min.
|
|||
|
||||
zbigmaz01
|
kocurmarcin napisał » 2013-01-20 12:42 Zrób wpis (dodaj wis do statystyk) tak jak zasyp tylko wybierasz "zakup" a tam w rozwinięciu wpisu jest rubryka o wartości opałowej.Nie , właśnie szukam gdzie to wpisac , ale nie widzę . |
|||
|
||||
kocurmarcin
|
Super. Znalazłem. Jaka wartosc wpisać w 'ilość kg/min pracy podajnika' , dla palnika burner.
|
|||
|
||||
strzecha
|
kocurmarcin napisał » 2013-01-20 13:59 Super. Znalazłem. Jaka wartosc wpisać w 'ilość kg/min pracy podajnika' , dla palnika burner. Zmienną jest węgiel. Musisz sam policzyć jak chcesz miarodajny wynik. Dla każdego węgla będzie inaczej. |
|||
|
||||
zbigmaz01
|
kocurmarcin napisał » 2013-01-20 13:59 Moim się nie wzoruj. ja mam inny palnik. Super. Znalazłem. Jaka wartosc wpisać w 'ilość kg/min pracy podajnika' , dla palnika burner. |
|||
|
||||
M_Strzebin
|
To zależy od opału.Najlepiej wyliczyć średnią z kilku zasypów-ilość wsypanego opału/czas pracy podajnika(w jakim ją zużył).Ja mam przy OE+16kW ok.0,244 kg/min przy eko z piekar.
|
|||
|
||||
kocurmarcin
|
OK. rozumiem , faktycznie dla rożnych granulacji i ciężaru możne być inna wartość, nie pomyślałem o tym . Dzieki za wskazówki .
Pozdrawiam |
|||
|
||||
majsi
|
Witam wszystkich-może ktoś sprawdzi moje histogramy i napisze dlaczego na mocy max mam same długie kreski.Jakoś nie mogę ogarnąć tych kresek
|
|||
|
||||
Stan
|
Co rozumiesz przez długie kreski? Patrzę w tej chwili i jak dla mnie jest ok.
|
|||
|
||||
majsi
|
Stan napisał » 2013-01-21 22:30
Co rozumiesz przez długie kreski? Patrzę w tej chwili i jak dla mnie jest ok. |
|||
|
||||
majsi
|
Dzieki za podgląd może są ok dlatego,że dodałem wiatru.Przedtem dlugie kreski były po prawej stronie histogramu
|
|||
|
||||
Stan
|
Może, to nie automat więc trzeba korygować nadmuch jak się coś zmieni. Ale histogram to nie wyrocznia, trzeba kontrolować też popielnik, palnik i czy nie pojawia się sadza.
|
|||
|
||||
majsi
|
Stan napisał » 2013-01-21 23:21 przepraszam że nie odp[owiedziałem wczoraj zginął mi internet.Zaraz sprawdzę co się dzieje na palniku.Może, to nie automat więc trzeba korygować nadmuch jak się coś zmieni. Ale histogram to nie wyrocznia, trzeba kontrolować też popielnik, palnik i czy nie pojawia się sadza. |
|||
|
||||
majsi
|
majsi napisał » 2013-01-22 09:39
Stan napisał » 2013-01-21 23:21 przepraszam że nie odp[owiedziałem wczoraj zginął mi internet.Zaraz sprawdzę co się dzieje na palniku.Sadzy w wyminniku mniej,ale duży twardy spiek.Zmniejszam dmuchawę o jedno oczko i czekam.W popielniku minimalny niedopał.Poczekam ze dwie godziny i sprawdzę.Może, to nie automat więc trzeba korygować nadmuch jak się coś zmieni. Ale histogram to nie wyrocznia, trzeba kontrolować też popielnik, palnik i czy nie pojawia się sadza. |
|||
|
||||
Stan
|
Rozumiem że przed zwiększeniem nadmuchu spieku i niedopału nie było? Tak jakby wbrew logice zmniejszając nadmuch spowodujesz zwiększenie niedopału ale spiek powinien się zmniejszyć, trzeba znaleźć kompromis.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona20 / 41Następna stronaOstatnia strona | ||||