Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page20 / 41Next pageLast page
2013-01-20 01:29
  darase Posts: 1916 Ostrzeżenie: 0
Strzecha dziękuję Ci bardzo
))

Świetnie odpowiedziałeś na moje pytanie, można powiedzieć że się rozumiemy

Skasowałem post bo pomyślałem o kiju,mrowisku i trochę miałem racji

To tak jak z dwoma komorami spalania dolną dla eko i górną dla alternatywnych paliw.
Może w następnym kotle doczekam się tylko jednej komory spalania.

Nie chodzi mi fajny Panie
Zawijanie o ciśnienie(Twoje ) aczkolwiek lepiej żeby było oki, nie chodzi mi też o całki, wzory itp.

To gdzie tą flaszkę odstawić?
Do Twojego barku czy mojego bo czas ucieka, wyjazd czeka
2013-01-20 13:32
  kocurmarcin Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam.

Niedawno wrzuciłem nowy soft i przestawiłem na grupowe . Niestety na wykresach nie rysuje mi mocy średniej, jedynie wylicza średnie zużycie. Co trzeba zrobić zęby odczytywać wszystkie parametry . Prosze zerknijcie na moj sterownik , co ewentualnie można by było poprawić.


2013-01-20 13:34
  bartwood Posts: 119 Ostrzeżenie: 0
W moim przypadku chodziło o fakt, że dom zaczął odbierać odpowiednie ilości ciepła i dzięki temu układ pracuje znacznie stabilniej bo w końcu coś zabiera ciepło. Zużycie groszku wzrosło oczywiście ale mi bardziej chodziło o moc kotła. Chociaż i tam pracuje z zastraszającą mocą chwilową 5kW  
2013-01-20 13:36
  zbigmaz01 Posts: 1629 Ostrzeżenie: 0
kocurmarcin napisał » 2013-01-20 12:32
Witam.

Niedawno wrzuciłem nowy soft i przestawiłem na grupowe . Niestety na wykresach nie rysuje mi mocy średniej, jedynie wylicza średnie zużycie. Co trzeba zrobić zęby odczytywać wszystkie parametry . Prosze zerknijcie na moj sterownik , co ewentualnie można by było poprawić.


A wpisałeś zakup i wartości opałowe?
2013-01-20 13:42
  kocurmarcin Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Nie , właśnie szukam  gdzie to wpisac , ale nie widzę .
2013-01-20 13:51
  M_Strzebin Posts: 556 Ostrzeżenie: 0
W statystykach musisz mieć rekord z zakupem paliwa i tam podajesz wartość opałową i jednostkowe zużycie w kg/min.
2013-01-20 14:26
  zbigmaz01 Posts: 1629 Ostrzeżenie: 0
kocurmarcin napisał » 2013-01-20 12:42
Nie , właśnie szukam  gdzie to wpisac , ale nie widzę .
Zrób wpis (dodaj wis do statystyk) tak jak zasyp tylko wybierasz "zakup" a tam w rozwinięciu wpisu jest rubryka o wartości opałowej.

2013-01-20 14:59
  kocurmarcin Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Super. Znalazłem. Jaka wartosc wpisać w 'ilość kg/min pracy podajnika' , dla palnika burner.
2013-01-20 15:06
  strzecha Posts: 833 Ostrzeżenie: 0
kocurmarcin napisał » 2013-01-20 13:59
Super. Znalazłem. Jaka wartosc wpisać w 'ilość kg/min pracy podajnika' , dla palnika burner.

Zmienną jest węgiel. Musisz sam policzyć jak chcesz miarodajny wynik. Dla każdego węgla będzie inaczej.
2013-01-20 15:08
  zbigmaz01 Posts: 1629 Ostrzeżenie: 0
kocurmarcin napisał » 2013-01-20 13:59
Super. Znalazłem. Jaka wartosc wpisać w 'ilość kg/min pracy podajnika' , dla palnika burner.
Moim się nie wzoruj. ja mam inny palnik.
2013-01-20 15:10
  M_Strzebin Posts: 556 Ostrzeżenie: 0
To zależy od opału.Najlepiej wyliczyć średnią z kilku zasypów-ilość wsypanego opału/czas pracy podajnika(w jakim ją zużył).Ja mam przy OE+16kW ok.0,244 kg/min przy eko z piekar.
2013-01-20 15:10
  kocurmarcin Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
OK. rozumiem , faktycznie dla rożnych granulacji i ciężaru  możne być inna wartość, nie pomyślałem o tym . Dzieki za wskazówki .

Pozdrawiam   
2013-01-21 21:30
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich-może ktoś sprawdzi moje histogramy i napisze dlaczego na mocy max mam same długie kreski.Jakoś nie mogę ogarnąć tych kresek
2013-01-21 23:30
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Co rozumiesz przez długie kreski? Patrzę w tej chwili i jak dla mnie jest ok. 
2013-01-22 00:08
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Stan napisał » 2013-01-21 22:30
Co rozumiesz przez długie kreski? Patrzę w tej chwili i jak dla mnie jest ok. 
2013-01-22 00:11
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Dzieki za podgląd może są ok dlatego,że dodałem wiatru.Przedtem dlugie kreski były po prawej stronie histogramu
2013-01-22 00:21
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Może, to nie automat więc trzeba korygować nadmuch jak się coś zmieni. Ale histogram to nie wyrocznia, trzeba kontrolować też popielnik, palnik i czy nie pojawia się sadza. 
2013-01-22 10:39
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Stan napisał » 2013-01-21 23:21
Może, to nie automat więc trzeba korygować nadmuch jak się coś zmieni. Ale histogram to nie wyrocznia, trzeba kontrolować też popielnik, palnik i czy nie pojawia się sadza. 
przepraszam że nie odp[owiedziałem wczoraj zginął mi internet.Zaraz sprawdzę co się dzieje na palniku.
2013-01-22 11:17
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
majsi napisał » 2013-01-22 09:39
Stan napisał » 2013-01-21 23:21
Może, to nie automat więc trzeba korygować nadmuch jak się coś zmieni. Ale histogram to nie wyrocznia, trzeba kontrolować też popielnik, palnik i czy nie pojawia się sadza. 
przepraszam że nie odp[owiedziałem wczoraj zginął mi internet.Zaraz sprawdzę co się dzieje na palniku.Sadzy w wyminniku mniej,ale duży twardy spiek.Zmniejszam dmuchawę o jedno oczko i czekam.W popielniku minimalny niedopał.Poczekam ze dwie godziny i sprawdzę.
2013-01-22 11:48
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Rozumiem że przed zwiększeniem nadmuchu spieku i niedopału nie było? Tak jakby wbrew logice zmniejszając nadmuch spowodujesz zwiększenie niedopału ale spiek powinien się zmniejszyć, trzeba znaleźć kompromis. 
First pagePrevious page20 / 41Next pageLast page
Users on-line: 1188OP44, cervinka, Gatnerkarol, kociolek1, kopciuszek, kris48, Maxim, mirekbajno, romansta, Udvojice, ViktorG