Forum eCoal.pl v3.5 Grzanie cwu węglem Marcel?? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 12Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
faco
![]() |
Ja pale Marcelem od 30 lat w moim piecu tj. kopciuch teraz będę na eko. No cóż komin mam mały 14x14 goły z cegły i dwa razy już się zdążył zapalić z tego co ja wiem. Raz była akcja ze zapalił się mój i u sąsiada równocześnie, jakiś dziwny zbieg. Ale jak się paliło to tak kopcił ze na podwórzu niekiedy nic widać nie było. Jak się zapomniało poczyścić komin to i się olerka zapaliła
![]() ![]() Teraz eko jak pali, nawet dymek nie idzie z Marcela, ze spoko ja się go nie boję. Kopciuch niestety potrafił go nie źle obkleić. Tak jak mówi kolega Gorzyczki13 bez paniki, palić i się grzać ![]() dodane 2022-09-30 14:18Marcel opanowany, jak na razie ładnie chodzi i myślę ze tak będzie cały czas. W połowie września włączyłem piec i leci z grzejnikami oraz CWU. CWU muszę zainstalować automatyczne zamykanie zaworu na powrocie (zamówione), bo pompa kotłowa wychładza mi bojler. Pierwszy raz od 15 września wyjmuję popielnik co przy Chwałowicach co 2-3 dzień pełen. ![]() Sam pyłek jak by popiół z papierosa, tutaj wysuty z popielnika ![]() 165Kg spalonego węgla dało mi jeden popielnik popiołu. |
|||
|
||||
tkohnke
![]() |
Hey, również mam Marcela orzech kruszony na groszek. Palę w OEP16KW ecoal2.4 speika się jak cholera. Czy podeślesz swoje nastawy ponieważ ja wymiękam przy tym węglu.
dodane 2022-09-30 19:33Hey, również mam Marcela orzech kruszony na groszek. Palę w OEP16KW ecoal2.4 speika się jak cholera. Czy podeślesz swoje nastawy ponieważ ja wymiękam przy tym węglu. |
|||
|
||||
faco
![]() |
U mnie jak widzisz można powiedzieć piasek, zamiast popiołu
![]() Mam udostępniony sterownik to sobie zobacz. |
|||
|
||||
Gorzyczki13
![]() |
faco napisał » 2022-09-30 23:07 U mnie jak widzisz można powiedzieć piasek, zamiast popiołu ![]() Mam udostępniony sterownik to sobie zobacz. Faco- widzę że pieknie Ci się wypala marcel. U mnie tak samo na pyłek co czasami mnie denerwuje bo musisz obchodzic się z nim jak z jajcem. Za to o tegorocznych chwałowicach czyli Pieklorz nawet nie myśl. Popiołu lekko 3x wiecej niż z marcela na tym samym kotle i ogólnie nie ta moc... Dobrze że to nie umnie. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Jak piecowi zapodosz luftu to nawet nie ma czorny za bardzo. Jak ze mu doł mały to mioł fryndzli jak dywan
![]() Wydaje mi sie ze mo mniejsze spalanie, Jak go dostaniesz w obroty to dobrze idzie. Jak tak pójdzie z tym popiolem to byda miol jeden kubeł na cało zima ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
I obyło się bez żadnych nadstawek na palniku
![]() ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Nie no, ja mam nadstawkę. Już kiedyś o tym pisałem.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
No to dawaj foto Twojego patentu, pewnie niektórym się przyda przy spalaniu tego "trudnego" opału jakim jest Marcel i podobne do niego np. Budryk
![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Ogniwo 20M a patent taki:
![]() Blacha gruba 1cm wysoka nie pamiętam teraz 8-10cm Bolce z boku po to aby siedziała jak oryginał w otworach w palniku, sztywno siedzi. Pociągniecie do góry, wychodzi. Nacięcia z wszystkich stron. dodane 2022-10-01 14:56Zrobiłem jeszcze foto jak to wygląda teraz podczas spalania, aktualnie dmuchawa wyłączona. Światło z tel. zrobiło trochę odbicia bo był letko biały dymek. ![]() I po pół miesiącu zaczynam nowy popielnik, wygląda jak poprzedni. ![]() |
|||
|
||||
sebus2526
![]() |
Witom kolegów. Od miesiąca palę groszkiem Marcel w kotle ogniwo eko plus m 20kw. Mam spore spieki z tego groszku. Co chwila kombinuja z ustawieniami. Pisaliście tutej o zwiększeniu dmuchawy. Ja mam ustawione w grzaniu na 36%. Czy myślicie ze zwiększenie na ponad 40 by pomogło?
|
|||
|
||||
piejar
![]() |
Helo wszystkim marcelopalaczom. Całe lata paliłem Chwałowicami ale od początku był nie do zdobycia i od razu celowałem w groszek Marcel (zakup na sklepie PGG, kwiecień). Pierwsze próby dawały fatalne wyniki ale teraz dochodzę powoli do popiołu w stylu "mąka" jak w postach powyżej. Paradoksalnie największe problemy miałem z wygasaniem pieca w podtrzymaniu (
![]() Kocioł EKO Plus M 20, tryb e-coal, kocioł EKO PLUS M, podawanie 8 sek, korekta dmuchawy +8%, temp zadana 54 plus pogodowy Podtrzymanie: praca podajnika 8 sek, czas postoju 20 min, krótka przerwa 52 sek ilość powtórzeń 3, moc dmuchawy 50%. Swoją drogą, po 30 latach dotowania górników, przez ciężko pracujących i płacących uczciwie podatki, oni nie umieją wydobyć węgla nawet dla gospodarstw domowych. Ślonsko gańba, polski wstyd. Wina Tuska i Putina. Ja, uhm.. |
|||
|
||||
heniekwi
![]() |
Witam po przerwie. Kominiarz był, poczyścił komin ( komin czysty suchy nie oklejony świństwem z sadzy itp ) i stwierdził, że wsio haraszo ! Nadal palę Marcelem - tymczasem nad palnik od pieca wstawiłem ( poświęciłem w imię rozwoju nauki ) a la deflektor z miski od kota. Kot nieco zaprotestował bezprawnym zaborem mienia ale udobruchałem go smakołykiem. Trochę lepiej się pali, większa jest temperatura na dole pieca bo "ciepło " odbija się i musi przebyć dłuższą drogę do wylotu a wcześniej dogrzeje bardziej palnik z groszkiem. Zobaczę co da obniżenie o parę cm tego ustrojstwa ew, chcę dać jeszcze większy garniec by obejmował większą powierzchnię spalin. Mogę o parę minut teraz wydłużyć przerwę na podtrzymanie palenia. Co prawda na górze pieca jest ceramiczna płyta ale poeksperymentować nie zaszkodzi. Nie wiem jak tam kolega Gorzyczki13 ma tam w tym piecu usprawnienia ale mogę tylko pozazdrościć wykresu np.temp. spalin. Ma małą różnice między spalaniem a przerwą a osiągane temperatury to już w moim piecu nie do osiągnięcia. Trzyma mu dolot wody ok, 45 stopni czy więcej, temperatura za zaworem ok 35 - tak jak u mnie , no nie wiem jak to możliwe ?? Ja mam teraz przedział spalin - 60-130 stopni. ok. piec nagrzewa ok 24 min, stoi ok 18-16 mint i dawaj od nowa. Gorzyczki13 coś " oszukuje " ma tam chyba w środku jakiś mały reaktor od ruskich : ) Podobno mógłby pomóc regulator ciągu w czopuchu ale zdania są podzielone. Podobno jak jest za duży ciąg w kominie to piec szybko się wychładza i mogę mieć taki efekt. Nie wiem panowie jak tam u was z tymi parametrami, może coś poradzicie ! dodane 2022-10-04 22:52 ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Daj znać co tam dalej w eksperymentach słychać
![]() ![]() |
|||
|
||||
Gorzyczki13
![]() |
Heniekwi - nie mam nic do oszukiwania. Dorobiłem 4 zawirowywacz spalin, zszedłem z dmuchawą w okolice 32%, oczywiście nadstawka została, ochrona powrotu poprzez pompe cwu Willo ustawioną na max 2W i wys podnoszenia 0.5m - tak już pale blisko 2 lata.
Teraz zostało mi troche suchego drewna z palet to mu tam co jakiś czas dołożę na nadstawkę, tylko w tedy podbija mi temp kotła jak i spalin oraz wykres jest przez to "poszarpany". |
|||
|
||||
faco
![]() |
Jak dorobiłeś 4 zawirowywacz ? Dmuchawa 32, nie masz dywanu z sadzy w piecu?
|
|||
|
||||
Riffex95
![]() |
Powiedzcie mi
W podajniku mam opcje Krotn podawania Czas oczekiwania w sek Czas pauz pod w sek Czas pracy pod w sek Dmuchawa : Obr dmuchawy 0-24 Obr dm.wzrost 1-5 Czas dmch podtrzymania w sek Obr dmuch podtrzymanie 0-24 Walczę z piecem na tryb lato już 3 dzień i nie daje rady nie chce mi podtrzymywać temp a na trybie zima pięć kotłuje podawanie węgla i dmuchawę jakieś 15/20 min żeby rozgrzać się i po kolejno paru minutach znów to samo 10/15 min kotłuje dmuchawa i podajnik żeby nabrać temp Jak ustawić pięć żeby to się w miarę paliło nie mam ustawień w % tylko w skali |
|||
|
||||
faco
![]() |
Dziś mi zerwało zawleczkę pierwszy raz jak mam piec i nie wiem co było powodem. Wyjąłem cały ślimak i nic nie znalazłem, aby na samym węglu poległa? Po 2 godzinach ponowny start
![]() Przy okazji jak chłopaki kombinują to ja tez się bawię i testuję koronę ECO V2.0 własnej konstrukcji i jak na razie myślę ze mam spadek spalania węgla o 30-50% w porównywalnych warunkach na dworze od września jak uruchomiłem piec. Popiół w formie dotychczasowej tylko teraz przejście na jeszcze większe ECO. Testy trwają, poza dzisiejszą awaria wygląda ze Marcel opanowany ![]() |
|||
|
||||
piejar
![]() |
Trzeba pamiętać że kol Gorzyczki ma inny kocioł - nie Ogniwo a Kaman. Wystarczy wygooglowac przekrój i widać że droga spalin jest dłuższa niż w takim Eko 20 plus m który konstrukcyjnie jest beznadziejny. Rozumiem że ten 4 zawirowywacz jest na najniższej półce? Mój poprzedni kocioł Malejka był znacznie lepszy i sprawniejszy niż moje nowe Ogniwo. Ale cóż miał 2 klasę a debile w sejmie poszli w klasyfikacje zamiast podzielić kotły na takie z ręcznym podawaniem paliwa i automatycznym podawaniem paliwa. No i teraz mam gorszy kocioł zgodny z idiotycznym prawem
I mnie też nieustannie walka z wygasaniem w podtrzymaniu, chyba w końcu wygrana od wczoraj. Jeżeli przestanie gasnąć to zacznę gmerać w ustawieniu wentylatora. Dołożyłem "nadstawkę" w formie dwóch kątowników 50 na 50 wsuwanych pod szamotki Nastawy; https://drive.google.com/file/d/1pmXFXZ4eQvN7RUN4KVoUKfT46Ar_IApn/view?usp=drivesdk |
|||
|
||||
faco
![]() |
Masz podobne podtrzymanie co moje i dopiero Ci przestał gasnąć, a wczoraj jeden z Mega Fachowców tutejszego forum wyśmiał moje nastawy. No niestety koledzy fachowcy nie potrafią zrozumieć ze węgiel nie ma równy węglowi i trzeba ich troszkę do edukować aby potem mogli tutaj wypowiadać się, z swą wyższością wiedzy nad innymi.
Każda instalacja jest inna i gdy nie posiedzi w piwnicy bez wizualnego spojrzenia "a tam może być co godzinę inna sytuacja" do pieca to z samych wykresów można sobie tapetę na ścianie zrobić ![]() Uważam ze można czegoś nie wiedzieć albo nie być pewny swojej wiedzy i podpytać, ale jak się zacznie koncert wypocin Geniuszy spalania węgla, to tylko piwko i do piwnicy i samemu rozwiązać problem. Ja mówię, potrzeba matką wynalazków i też kombinuję na swoim ogniwie i idzie nie źle. Wydaje mi się ze pale coraz mniej i poznaję coraz lepiej swojego blaszaka. No niestety piec potrzebuje węgla jak do palenia tak i podtrzymania. Marcel jest taki ze albo jest spiek albo zniknie z palnika i trzeba wyważyć tą proporcję. Ze nastawy takiego podtrzymania czy palenia mogą być śmieszne dla naszych Geniuszy wyjadaczy dobrego palenia, ale palić trzeba i każdy się musi jakoś radzić. Kolego przerobimy tak te nasze piece ze pójdą bez węgla na powietrze ![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 12Następna stronaOstatnia strona | ||||