Forum  eCoal.pl v3.5  Duża ilość sadzy w piecu/wklęsły kopiec Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2018-02-16 22:15
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Witam grono użytkowników. 
Mam problem z dużą ilością suchej sadzy w piecu i kopczykiem. Piec OEP 16kw, ecoal 3,5 dom 125m2 podłóg. Kocioł idzie na automacie. Ustawienia: temp zadana 50c (piec rozgrzewa do 55c i przechodzi w stan czuwania), praca podajnika 7sek (było 5 ale podniosłem licząc, że kopczyk się w końcu zrobi),  korekta dmuchawy +4% (liczyłem że to efekt małej ilości powietrza). Parametry podtrzymania: praca podajnika 10 sec, czas długiej przerwy 24min, czas krótkiej przerwy 10sec, praca dmuchawy 60%. Kwestia węgla odpada, gdyż tym samym pali obok mama i szwagier - u obojga nie ma za wiele sadzy. Popiół czysty, mała ilość spieków.
Tydzień temu kominiarz czyścił rurę odprowadzającą spaliny do komina, a dziś znowu w wylocie było masa suchej sadzy...nie mogę nawet otworzyć środkowych drzwiczek jak idzie dmuchawa, bo wyciska mi dym na kotłownie, co nie jest raczej normalne. Ciąg w kominie jest - komin czyściutki - kominiarz sprawdzał. Zarasta tylko rura od pieca do komina. Ktoś ma pomysł co robię nie tak ??
2018-02-16 22:20
  Ameno25 Posts: 2374 Ostrzeżenie: 0
A czyscisz kocioł regularnie ?
Daj mu ze 60 zadanej , 
Jaką masz temperaturę powrotu ?
2018-02-16 22:31
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Dziś ustawiłem mu 55c (dobija do 60c), powrót ustawiony na min 40c. Kocioł jest czyszczony średnio co 4/5 dni cały (wybieranie popiołu + rozkrecanie góry i skrobanie sadzy z czyszczeniem szczota otworów i zawirowywaczy.
2018-02-16 22:49
  karoka65 Posts: 2349 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Ujmij wiatru, kopiec się podniesie, a sadza? to standard w tym kotle.
Jest na tym forum tylko chyba dwóch co piszą że sadzy nie mają i kocioł czyszczą w 5 minut.
Ja twierdzę że od bajek dla dorosłych to był Kobuszewski
2018-02-17 08:32
  mnich Posts: 172 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Jeśli kocioł nie pracuje w trybie ciągłym tylko przechodzi dość często w podtrzymanie to proponuję wyjąć z kotła ruszt awaryjny. Za popielnikiem w tylnej ścianie kotła jest otwór do usunięcia pyłów/sadzy z kanałów konwekcyjnych, lepiej nie zapominać o tym miejscu przy czyszczeniu wymiennika.
2018-02-17 10:15
  Pink01 Posts: 126 Ostrzeżenie: 0
Spróbuj grupowego, powinno być sporo czyściej. Automat eCoal lubi zakopcić.
2018-02-20 20:34
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Karoka65 masz na myśli zrobienie korekty dmuchawy na - ?? Miałem wcześniej ustawiony wentylator na 0% i też był wklęsły, wydłużyłem prace podajnika i się trochę podniósł. Nie wiem czy nie zrobić tak że włączyć na ręcznym podajnik, poczekać aż się zrobi wysoki kopczyk i przejść znowu na automat. Pytanie tylko czy coś to da, czy też wypali się to co jest na górze i znowu się zapadnie...
Mnich wchodzi dosyć często w podtrzymanie - co da wyciągnięcie kotła ?? Co do otworu to wiem o nim i czyszczę go każdorazowo.
Pink jestem zbyt dużym laikiem póki co żeby wchodzić w grupowe...musiałbym kogoś z okolicy poprosić o odwiedziny żeby pomógł coś poustawiać...
dodane 2018-02-20 20:34Ustawiłem temp zadaną 55c - kocioł dochodzi co 60-61c + zostawiłem dmuchawę na +4% korekty - z tego powodu iż mój autoryzowany instalator zamontował dmuchawę tak że otwór pobierający powietrze jest skierowany w stronę pieca więc wydedukowałem iż może być problem z ilością powietrza. W piątek kolejne czyszczenie - zobaczymy jak będzie wyglądać piec.
2018-02-21 11:15
  adamGA Posts: 160 Ostrzeżenie: 0
Mnie na sadze pomogła zmiana dmuchawy na WPA117, ma większy spręż, wcześniej miałem czarną sadzę teraz biały proszek. Ale faktem jest że ten kocioł ma 2 popielniki (górny i dolny) 
Górny zablokowałem kawałkiem rusztu przed zawirowywaczami to mi się przynajmniej kanały nie zatykają. heh 
Czyszczenie teraz to odkurzacz i zamiotełka, ale w 5 min się nie wyrabiam :(
2018-02-21 19:47
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
No powiem Ci adamGA że wirowniki strasznie zachodzą sadzą. Wg. kominiarza lepsza sucha sadza niż smoła na kotle...w piątek będę czyścił piec po tyg. Zobaczymy ile będzie sadzy w piecu a ile poszło w komin - dobrze że mam wysoko wejście rury w komin (na wys 2,3m), bo jest nadzieja że komin idzie mało sadzy. Tylko wkurza mnie to że się dym cofa przy otwartych drzwiczkach - ciąg w kominie był sprawdzany przez kominiarza przez odpaleniem pieca jak i po ostatnim czyszczeniu rury...więc nie wiem czemu u mnie dym nie leci w komin tylko na kotłownie...
2018-02-21 20:02
  Ameno25 Posts: 2374 Ostrzeżenie: 0
A czyścisz przestrzeń nad górnymi drzwiczkami , pomiedzy sklepieniem ceramicznym a przodem kotła 
2018-02-21 20:29
  login Posts: 47 Ostrzeżenie: 0
Sprawdź podajnik od środka w kotle może ślimak
wytarł dziurę i dlatego produkuję Ci tyle sadzy
2018-02-22 11:26
  sq9tbu Posts: 1111 Ostrzeżenie: 0
A ile masz na powrocie? 40 to za mało i możesz mieć smołę i sadzę. Ustaw powrót na sztywno na 45-50
U mnie masz 60 woda i 47 min powrót
2018-02-22 11:34
  adamGA Posts: 160 Ostrzeżenie: 0
qba43   U  mnie to tak wygląda po max 2 tygodniach, na WPA
2018-03-16 21:30
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
adamGA - ja mam więcej sadzy po 4-5 dniach niż Ty po 2tyg...Pytanie za 100 pkt. czy lewe powietrze może powodować dużą ilość sadzy?? Pytam bo zaczęło mi walić dymem w kotłowni więc gdzieś jest nieszczelność - po weekendzie ma być instalator. Amero25 czyszczę cały piec sprawdzając go latarką czy ścianki są czyste. Co do temp powrotu....piec nie umie dojść do 45c na powrocie...dmuchawa i podajnik idą cały czas, a powrót ma max 41c takim tempem będzie mi schodzić worek węgla na dzień :/
dodane 2018-03-16 21:30Po tygodniu od zlikwidowania nieszczelności w piecu dużo mniej sadzy i kalafiorów na drzwiczkach. Jeszcze gdzieś mi wyciska dym na kotłownie - po weekendzie ma przyjść kominiarz z czujnikiem i będziemy szukać...zauważyłem że jak otwieram podajnik żeby wsypać węgiel to cofa się dym z pieca - czy to normalne czy gdzieś coś w ślimaku jest nie halo ??
2018-03-21 09:16
  adamGA Posts: 160 Ostrzeżenie: 0
qba43 - na cofanie dymu pomaga dosuszanie też tak miałem puki nie założyłem tego patentu,
pozatym jak ci się uszczelka uszkodzi to także może dymić. 
Ja miałem w zeszłym roku wymieniany zasobnik na gwarancji bo śruba uszkadzała uszczelkę. 
W nowym zasobniku mam obrócone śruby i podszlifowane i jest OK 
 Ale ja miałem dym w zasobniku zaraz po otwarciu a wcześniej jak uszczlka była jeszcze OK to po poru sekundach. 
Generlanie założenie dosuszania wyeliminowało problem na 100%, teraz po otwarciu nic nie dymi i mogę zasypywać bez zamykania klapy. 

Ten dym co wylatywał to taki smród siarkowy, oraz czujnik czadu pokazywał  do ~ 20 ppm
dodane 2018-03-21 09:16qba43 - gdzie miałeś nieszczelności na kotle ??
2018-03-21 14:26
  caffe23 Posts: 1241 Ostrzeżenie: 0
adamGA napisał » 2018-03-21 09:16

Generlanie założenie dosuszania wyeliminowało problem na 100%, teraz po otwarciu nic nie dymi i mogę zasypywać bez zamykania klapy. 


W to, to ja nie uwierzę.
Dosuszanie nie działa gdy otworzymy klapę zbiornika.
Tak samo na nic zda się dosuszanie jak jest nieszczelny zbiornik (uszkodzona uszczelka).
Po otwarciu klapy, gdy dmuchawa pracuje a w zbiorniku kończy się węgiel, dym pojawia się po około 2-3 sekundach. Gdy jest pół zbiornika lub więcej, kilka sekund później.
2018-03-21 14:30
  esterowniksabaton Posts: 67 Ostrzeżenie: 0
caffe23 popieram, jest dokładnie tak jak piszesz.
2018-03-21 18:23
  adamGA Posts: 160 Ostrzeżenie: 0
Jak nie nie miałem dosuszania to po otwarciu klapy dymiło. 
Po założeniu dosuszania, nie dymi. 
Przewód z dosuszania chyba 3/4 ogrodowy, zakładał serwis Ogniwa jak wymienili zasobnik. 
Jedyna istotna zmiana to dodane dosuszanie. 
teraz przez cały zasyp nie zamykam klapy
2018-03-21 19:25
  anaana Posts: 559 Ostrzeżenie: 0
Adam palisz miałem?
2018-03-21 19:27
  adamGA Posts: 160 Ostrzeżenie: 0
nie groszkiem z jankowic
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line:

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more