Forum eCoal.pl v3.5 Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
caffe23
|
Myślę, że 2-3% silniejszy nadmuch niż miałeś dla samego groszku by wystarczyło
|
|||
|
||||
MarcinJ
|
Jest taki jak na foto. Ale foto tym razem robione na zalaczonej dmuchawie
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Niop, spróbuj dać na -1, jak pisze caffe.
|
|||
|
||||
MarcinJ
|
Jest na -1. Dorzucilem paliwa do zbiornika i jutro bedziemy widzieli co i jak po nocy.
dodane 2018-02-01 07:20do 2 w nocy szedł na -2, potem przebudziłem się ze strachu, że słyszę alarm. Na szczęście wysuszony miał dalej wpadał do podajnika. Ale na palniku była wielka kupa niespalonego paliwa. Ewidentnie przesypywało i spiekało. Więc nie ruszając tego dałem na -1. Teraz, rano ogień jest dużo mniejszy, kopczyk praktycznie płaski. Na mój gust przydałoby się coś pomiędzy bo odnoszę wrażenie, że przy -1 będzie żar szedł coraz niżej w palnik. No chyba, że faktycznie dać +1, +2, ale z poprzednich obserwacji wyglądało mi to jakby jeszcze bardziej zapadał sie kopiec wtedy. A jakby zostawić nadmuch np na -1 a podregulować podawaniem? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Daj na zero, a nawet na +1, nie tykaj palnika - ma się "zakopcować". Cała filozofia. Podawaniem w automacie to sobie możesz.... Jak Cię tak korci, to się baw grupowym. |
|||
|
||||
caffe23
|
Tak jak pisałem w innym wątku, palnik musi się ułożyć i odpowiednio wypełnić węglem i popiołem. Teraz, gdy zmieniłeś na drobniejsze on jeszcze nie wypełnił się należycie i choć wydawałoby się że już dociera i odpowiednio ustawiliśmy spalanie (nadmuch) to tak jak w Twoim przypadku było -2 potem -1 aż w końcu może dojść do tego, że będziesz ustawiał na + Nie ustawisz kotła od "pstryknięcia" Na razie jak piszesz, że jest mniej więcej na równo to zostaw -1 On (żar) nie powinien już schodzić niżej. |
|||
|
||||
MarcinJ
|
OK. Zostawiłem na -1 i zobaczymy wieczorem. Będę jedynie dosypywał paliwa.
|
|||
|
||||
caffe23
|
Może tak być, że jeszcze do wieczora zmienisz na 0
Nie możesz napełnić zbiornika i zapomnieć o paliwie? Tylko syp identyczny węgiel, nie mieszaj już z innym bo się znowu rozjedzie. |
|||
|
||||
MarcinJ
|
Dosypię więcej żeby było na cały dzień. Teraz piec przepala mieszankę groszku i miału którą wyciągnąłem ze zbiornika bo miał był zbyt mokry i się zawieszał. Ale następne tankowanie będzie już czystym miałem, który kilka dni już schnie w kotłowni więc dzisiaj zaraz zasypię miałem już bez domieszek grochu i zobaczymy jak się piec będzie zachowywał.
Vmilo - jak przenieść ustawienia z automatu na grupowy wg Ciebie? Bo tam mogę nie tylko nadmuch ale i czas podawania ustawić - możnaby dać dwie moce, nie wiem 8 i 12 albo 12 i 16 i spróbowac jak na nich będzie chodził? Wtedy bym nie musiał się czepiać histerezy |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja Ci z grupowym nie pomogę, dawno mi się znudziło ślęczenie nad cudzymi kotłami. Masz ul, a miodu szukasz. |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
@MarcinJ - Chcesz suchego miału ?
Wpakuj go worków polipropylenowych takich mocniejszych (50kg) i postaw na paletach lub innym stelażu (przewiew). Poczekaj z 2 tygodnie , po 3-4 będziesz ubierał maskę do zasypu ... Nie wiesza się - schodzi jak groszek |
|||
|
||||
MarcinJ
|
vmilo napisał » 2018-02-01 11:07 Ja Ci z grupowym nie pomogę, dawno mi się znudziło ślęczenie nad cudzymi kotłami. Masz ul, a miodu szukasz. W porządku. Dzięki za informacje, którymi się podzieliłeś. adkwapniewski napisał » 2018-02-01 14:21 @MarcinJ - Chcesz suchego miału ? Wpakuj go worków polipropylenowych takich mocniejszych (50kg) i postaw na paletach lub innym stelażu (przewiew). Poczekaj z 2 tygodnie , po 3-4 będziesz ubierał maskę do zasypu ... Nie wiesza się - schodzi jak groszek No właśnie kilka worków przesypałem i schną. Zobaczymy. Najwyżej miał zostanie na przyszłą zimę a teraz dociągnę ekogroszkiem. dodane 2018-02-02 09:24Przy nawiewie -1 robił się duży kopiec. Dałem na noc na 0. Rano znów był kopiec. Więc teraz jadę na +1 |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Tak właśnie trzeba. Rysuje ładnie, dostroisz, i do czasu zmiany paliwa masz spokój. |
|||
|
||||
MarcinJ
|
ale fajne jest to, ze juz mam groszek w miare ustawienia zrobione wiec mam do czego wracac. Mial przesuszony juz sie nie skleja wiec moge zasypywac zbiornik wyzej. Profilaktycznie raz na kilka godzin tylko zerkne i rusze paliwem dla bezpieczenstwa ale jest OK.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Znowu wisi ?
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
MarcinJ
|
Niestety. Akurat do domu wrocilem. Uratowalem ogien przepychajac slimak na recznym kilka minut po czym wysypalem reszte mialu z zasobnika do workow jutowych i zasypalem groszkiem. Dam mu z godzine popracowac az przemieli mial ze slimaka i wracam do -3%/6s
A szkoda bo na miale chodzil stabilnie i niewiele sie wychylal w gore i dol. No ale przyajmniej przetestwane i wiem, ze mial sie nadaje tylko wymaga odpowiedniego przesuszenia. Bedzie na nastepny sezon, teraz wracam do groszku bo nie bedzie mnie tyle w domu zeby tego pilnowac. Ale nauczyliscie mnie naprawde juz duzo podstaw, zaczynam powoli jakos tak pewniej sie czuc z tym piecem. Dzieki To co, bierzemy sie za grupowe albo reczne?? W sumie reczne ustawienia bym skopiowal stoperem z automatu i potem tylko minimalnie regulowal |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ino po co Ci się w to bawić ? Nie ma tak, że ze stoperem to ogarniesz. Sobie ustaw moc min 16kW 3 podania, wiatr 30%, i max 25kW 3 podania, 34%. Więcej Ci nie pomogę, bo mi się nie chce |
|||
|
||||
MarcinJ
|
Dzieki jutro rano to wprowadze. W nocy niech idzie na sprawdzonych ustawieniach
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Daj mu dla max 4 podania, reszty nie ruszaj. Histerezę kotła na 1, przejście na max, 0,7 |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||