Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
caffe23
![]() |
Myślę, że 2-3% silniejszy nadmuch niż miałeś dla samego groszku by wystarczyło
|
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Jest taki jak na foto. Ale foto tym razem robione na zalaczonej dmuchawie
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Niop, spróbuj dać na -1, jak pisze caffe.
|
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Jest na -1. Dorzucilem paliwa do zbiornika i jutro bedziemy widzieli co i jak po nocy.
dodane 2018-02-01 07:20do 2 w nocy szedł na -2, potem przebudziłem się ze strachu, że słyszę alarm. Na szczęście wysuszony miał dalej wpadał do podajnika. Ale na palniku była wielka kupa niespalonego paliwa. Ewidentnie przesypywało i spiekało. Więc nie ruszając tego dałem na -1. Teraz, rano ogień jest dużo mniejszy, kopczyk praktycznie płaski. Na mój gust przydałoby się coś pomiędzy bo odnoszę wrażenie, że przy -1 będzie żar szedł coraz niżej w palnik. No chyba, że faktycznie dać +1, +2, ale z poprzednich obserwacji wyglądało mi to jakby jeszcze bardziej zapadał sie kopiec wtedy. A jakby zostawić nadmuch np na -1 a podregulować podawaniem? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Daj na zero, a nawet na +1, nie tykaj palnika - ma się "zakopcować". Cała filozofia. Podawaniem w automacie to sobie możesz.... Jak Cię tak korci, to się baw grupowym. |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Tak jak pisałem w innym wątku, palnik musi się ułożyć i odpowiednio wypełnić węglem i popiołem. Teraz, gdy zmieniłeś na drobniejsze on jeszcze nie wypełnił się należycie i choć wydawałoby się że już dociera i odpowiednio ustawiliśmy spalanie (nadmuch) to tak jak w Twoim przypadku było -2 potem -1 aż w końcu może dojść do tego, że będziesz ustawiał na + Nie ustawisz kotła od "pstryknięcia" Na razie jak piszesz, że jest mniej więcej na równo to zostaw -1 On (żar) nie powinien już schodzić niżej. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
OK. Zostawiłem na -1 i zobaczymy wieczorem. Będę jedynie dosypywał paliwa.
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Może tak być, że jeszcze do wieczora zmienisz na 0
Nie możesz napełnić zbiornika i zapomnieć o paliwie? Tylko syp identyczny węgiel, nie mieszaj już z innym bo się znowu rozjedzie. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Dosypię więcej żeby było na cały dzień. Teraz piec przepala mieszankę groszku i miału którą wyciągnąłem ze zbiornika bo miał był zbyt mokry i się zawieszał. Ale następne tankowanie będzie już czystym miałem, który kilka dni już schnie w kotłowni więc dzisiaj zaraz zasypię miałem już bez domieszek grochu i zobaczymy jak się piec będzie zachowywał.
Vmilo - jak przenieść ustawienia z automatu na grupowy wg Ciebie? Bo tam mogę nie tylko nadmuch ale i czas podawania ustawić - możnaby dać dwie moce, nie wiem 8 i 12 albo 12 i 16 i spróbowac jak na nich będzie chodził? Wtedy bym nie musiał się czepiać histerezy ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ja Ci z grupowym nie pomogę, dawno mi się znudziło ślęczenie nad cudzymi kotłami. Masz ul, a miodu szukasz. |
|||
|
||||
adkwapniewski
![]() |
@MarcinJ - Chcesz suchego miału ?
Wpakuj go worków polipropylenowych takich mocniejszych (50kg) i postaw na paletach lub innym stelażu (przewiew). Poczekaj z 2 tygodnie , po 3-4 będziesz ubierał maskę do zasypu ... Nie wiesza się - schodzi jak groszek |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
vmilo napisał » 2018-02-01 11:07 Ja Ci z grupowym nie pomogę, dawno mi się znudziło ślęczenie nad cudzymi kotłami. Masz ul, a miodu szukasz. W porządku. Dzięki za informacje, którymi się podzieliłeś. adkwapniewski napisał » 2018-02-01 14:21 @MarcinJ - Chcesz suchego miału ? Wpakuj go worków polipropylenowych takich mocniejszych (50kg) i postaw na paletach lub innym stelażu (przewiew). Poczekaj z 2 tygodnie , po 3-4 będziesz ubierał maskę do zasypu ... Nie wiesza się - schodzi jak groszek No właśnie kilka worków przesypałem i schną. Zobaczymy. Najwyżej miał zostanie na przyszłą zimę a teraz dociągnę ekogroszkiem. dodane 2018-02-02 09:24Przy nawiewie -1 robił się duży kopiec. Dałem na noc na 0. Rano znów był kopiec. Więc teraz jadę na +1 |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Tak właśnie trzeba. Rysuje ładnie, dostroisz, i do czasu zmiany paliwa masz spokój. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Znowu wisi ?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Niestety. Akurat do domu wrocilem. Uratowalem ogien przepychajac slimak na recznym kilka minut po czym wysypalem reszte mialu z zasobnika do workow jutowych i zasypalem groszkiem. Dam mu z godzine popracowac az przemieli mial ze slimaka i wracam do -3%/6s
A szkoda bo na miale chodzil stabilnie i niewiele sie wychylal w gore i dol. No ale przyajmniej przetestwane i wiem, ze mial sie nadaje tylko wymaga odpowiedniego przesuszenia. Bedzie na nastepny sezon, teraz wracam do groszku bo nie bedzie mnie tyle w domu zeby tego pilnowac. Ale nauczyliscie mnie naprawde juz duzo podstaw, zaczynam powoli jakos tak pewniej sie czuc z tym piecem. Dzieki ![]() To co, bierzemy sie za grupowe albo reczne?? ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ino po co Ci się w to bawić ? Nie ma tak, że ze stoperem to ogarniesz. Sobie ustaw moc min 16kW 3 podania, wiatr 30%, i max 25kW 3 podania, 34%. Więcej Ci nie pomogę, bo mi się nie chce ![]() |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Dzieki
![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Daj mu dla max 4 podania, reszty nie ruszaj. Histerezę kotła na 1, przejście na max, 0,7 |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||