Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
MarcinJ
![]() |
A MIAŁo być tak pięknie
![]() Potrzebuję podpowiedzi do ustawienia pieca OEP pod palenie miałem zamiast ekogroszku. Rozumiem, że w palniku musi być po prostu lekki kopczyk cały czas? Chodzi o to, że wczoraj o 15 załadowałem 2 worki miału do pustego prawie zbiornika celem sprawdzenia jak dlugo 2 worki wystarczą. Piec ustawiłem na pełny automat eCoal. Niestety o 5 rano piec odpalił alarm wygaszenia kotła, zorientowałem się około 6. Z wykresów wychodzi na to, że około 3 w nocy zaczął tracić temperaturę. Rano palenisko było puste - ewidentnie wypaliło miał a piec nie nadążył z dodawaniem paliwa. Mam tydzień wolnego, będę się bawił ale chciałbym wiedzieć w jakim kierunku wprowadzać zmiany. Aktualnie mam wrzucone trochę ekogroszku i jadę na ustawieniach ręcznych 15 sekund podawania co minutę (wszystko dostępne więc można podpatrzeć) a od poniedziałku przejdę z powrotem na sam miał i będę dalej walczył. A może po prostu mieszać 1/1 miał i groszek i takim systemem palić? Choć uważam, że po prostu muszę powalczyć i ogarnąć ustawienia pod samo palenie miałem....
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Do miału korekta dmuchawy na +3, podawanie 6sec, typ kotła EKO PLUS. Wyłącz testowo algorytm wygaszania. |
|||
|
||||
Pink01
![]() |
Raczej niemożliwe żeby dawkowanie było za małe, miał ma zawsze wyższą masę nasypową niż węgiel więc w jednostce czasu ślimak podaje go więcej niż ekogroszku. Moim zdaniem ten Twój miał musiał być wilgotny i zawiesił Ci się w koszu. To wygląda tak, że nad ślimakiem wybiera lej a reszta miału zostaje na ścianach kosza, czasem potrafi też być nad tym wybranym lejem sklepienie z wilgotnego miału tak że zupełnie nie widać że ślimak nie dostaje opału.
|
|||
|
||||
gregors
![]() |
Na palniku miału nie było, a w koszu?
|
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
W koszu było sporo miału. Jeśli faktycznie w samym podajniku nie było to musiało się zrobić sklepienie nad lejem, choc ja i tak profilaktycznie raz na kilka godzin schodzę do pieca i ruszam w podajniku miałem właśnie dla uniknięcia takich sytuacji.
Korekta dmuchawy i podawanie 6 sekund ustawię jutro z samego rana jak ekogroszek teraz przepali i pochodzi trochę na ręcznym. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Do tego czasu choć trochę go przesusz. Zawiesza się najczęściej wilgotny i drobny. Jak masz go dużo, wskazany na zasobniku otrząsacz albo "młotek", o których niedawno było pisane w innym wątku.
|
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
W kotłowni mam workowany miał, stoi 6 worków otwartych od góry, jest tam w miarę ciepło więc jakoś się szuszy. No nic, nauka, nauka, eksperymenty i nauka non stop
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie przesadzaj z tą nauką, rozsyp to gdzieś, bo miał łatwo nie schnie. Przestaw na automat i pierdziel kotłownię. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Jak w foiliowych workach to nawet groszek w otwartych całkowicie nie przeschnie. Jak miałem w big-bagu, to 1/3 zawartości była OK, ale im niżej - bardziej zbity i wilgotny. Jak pisze vmilo - najlepiej rozsypać i przesuszyć albo chociaz do przewiewnych worków przesypać na jakiś czas (to obecnie może być mało skuteczne)
|
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Rozumiem. To ogarnę trochę miejsca żeby rozsypywać po 2, 3 worki dziennie do przesychania.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Jak chcesz palić miałem to kupuj go latem jak są upały, może jeszcze poleżeć na słońcu a na noc przykrywać plandeką żeby tego nie zalało w razie deszczu, najlepiej po workować do jutowych worków
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
W big-bagach z PG kupić na wiosnę, postawić gdzie pod wiatą, na zimę będzie w sam raz.
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
Nie dołujcie chłopa bo się zniechęci.
Wysyp koło kotła - przeschnie wtedy z góry zbierasz suchy i do zasobnika Po tygodniu w kotłowni wyschnie Tydzień temu przyszedł do mnie Bigbag z PGG - jakoś się pali bez zawieszania - a suchy to on nie był Cześć w kotłowni a reszta na zewnątrz czeka jak się miejsce zrobi ![]() ![]() ![]() vmilo napisał » 2018-01-28 12:43 W big-bagach z PG kupić na wiosnę, postawić gdzie pod wiatą, na zimę będzie w sam raz. Jak go z bigbaga nie wypakuje to nie wyschnie - te bigbagi dość szczelnie zapakowane |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
To ewidentnie mial - juz trzeci raz zawiesza sie i dopiero uderzenie czyms z gory sprawia ze spada do slimaka. Wiec do wieczora sie tak bede bawil a na noc przejde na groszek.
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Okolo 200m cegla ocieplona z 2 stron 2cm styro z jednej 5cm a z jednej nieocieplona.
|
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Wsypuj po pół worka z wierzchu bedzie suchy.
|
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Ale to jak, otworzyc 2 worki i z kazdego brac po 50% ?
![]() A gdyby przesypać do worków jutowych, postawić przy piecu bezpośrednio? Większe szanse na przeschnięcie? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
cyt: "Jak go z bigbaga nie wypakuje to nie wyschnie - te bigbagi dość szczelnie zapakowane"
To prawda. Mój bigbag kupiony w sierpniu. Połowa zawartości spalała się dobrze i nie zawieszała. Póżniej był bardziej wilgotny i zbity, więc się zawieszał. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
To nie macie śrubokręta albo czegoś ?
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||