Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
MarcinJ
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Chyba że ten sterownik ma połączone parametry spalania wraz z parametrami ustawień instalacji Np jak załącza sie pompa CWU do grzania bojlera to startuje odrazu z wyższa mocą , inaczej mówiąć moc palnika modulowane jest nie tylko według usatwien sapalania , ale także według ustawień parametrów obwodów CO , CWU , zaworów n-droznych |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Jak żeś to rozgrzebał tak mocno, to teraz wygląda jakby za słabo dmuchał.
Nic nie zmieniaj. Zostaw do jutra tak jak jest teraz. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Na takiej mocy i w automacie to tam w kotle powinno być raczej siwo niż czarno
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ster nie musi mieć danych z urządzeń żeby być szybki. Musi mieć szybki algo. Wiadomo, bezwładności całkowicie przemóc nie można. Nie ma co śmiecić koledze w temacie... ma wystarczająco skomplikowany (dla niego, jeszcze) ster. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
![]() Dlatego wlasnie w grupowym podoba mi sie mozliwosc ustawienia histerezy. To jutro kolejny sprawdzian nastaw. Jak po nocy bedzie OK to mysle ze wtedy mozemy pomyslec o sprawdzeniu mialu... A ja tego zaru nie rozgrzebalem - lekko z gory stuknalem i minimalnie sie zapadl. Wiec chyba jest OK. Jestem dobrej mysli. No i podoba mi sie to, ze ochrona powrotu dziala ![]() |
|||
|
||||
oxalis3
![]() |
Skoro MarcinJ pozwala trochę śmiecić to i ja zdań parę:
1. wyjaśnienie caffe 23 o spalaniu w automacie to wszyscy zaczynający ( i nie tylko) przygodę z tym sterownikiem to wydrukować i zapamiętać, bo śledzę forum od 3 lat , tak prostego i fachowego tłumaczenie to chyba jeszcze nie było, 2. wklejony przez gmaj *pentalog*, to kiedy przejdziesz na sterowanie ręczne, będzie bardzo przydatny, 3. piszesz Marcin J, że dużo czytasz, przeczytaj raz jeszcze pierwsze strony PORADNIKA PALACZA i pamiętaj, że Twój popiół to nie musi przypominać tego z papierosa, 4. jeżeli będziesz chciał być bardziej samodzielny w ustawieniu kociołka w trybie grupowym lub ręcznym, to informacje na stronie Zawijanów są bardzo przydatne, 5, nigdy nie kopiuj ustawień, bo dla przykładu Ameno i bodziasty palą miałem w podobnych kotłach, a zobacz jak różnie *dmuchają*, 6. o tym sterowniku ,co pisze vmilo ,to trzeba koniecznie poczytać ( przy okazji pooglądasz jak może wyglądać kocioł i palnik ) |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Kotły nasze ( mój i bodziastego), troszeczkę się jednak różnią, z tego co wiem Bodzio ma sterownik starszej wersji, i ślimak przed liftingiem. Na dodatek tego dochodzi gratulacja miału, bo w moim części mialkich, jest naprawdę znikoma ilość, a na oko wygląda jak ekogroszek.
Ale racja kopiowanie ustawień nie ma najmniejszego sensu, dla przykładu pale w dwóch kotłach oep oddalonych od siebie dosłownie 20 m, domy identyczne, jedna instalacja grzejniki i jedna pompa, druga podłoga, i ustawienia całkiem inne PS. co do ślimaka jakiś kolega zmienił ślimak że starego na nowy i całe ustawienia poszły w łeb |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
![]() Foto z przed kilku minut. Maly ogien bo robilem na wylaczonej dmuchawie. Poziom zaru minimalnie nad poziom paleniska, brak spiekow wiekszego rozmiaru. Po dotknieciu lekko sie zapadlo. Na wlasna odpowiedzialnosc i z pelna swiadomoscia obnizylem nadmuch o 1 stopien. W podajniku jeszcze wegiel na dwie godziny jest. Zobaczymy ja k popracuje po tej korekcie dmuchawy. Wychodzi zuzycie 25kg / 13 godzin. Duzo? Kwestia budynku - cieplo nie bierze sie z nikad. Skoro auto mam, dzieki Waszej cierpliwosci, w miare opanowane, to chcialbym dzis do wieczora pojechac na miale. Pytanie - korekta nadmuchu dla mialu ma byc te 2 % od zera czy mam ja dzwignac o 2% w stosunku do aktualnych ustawien dla grochu? I jak ma wygladac palenie mialu wizualnie? Tak samo jak grochu? Kopiec tuz nad krawedz paleniska nie zapadajacy sie? dodane 2018-01-31 07:38 vmilo napisał » 2018-01-30 19:29 Może troszkę... Ręcznie jest oszczędniej. Ale założyciel tematu nie narzeka na ilość, tylko na jakość ![]() Dla niego automat jest w sam raz. Wlasciciel tematu bedzie chcial ograniczyc koszty przez przejscie na reczny ale to kiedys ![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jak dojdzie miał, to dmuchawę ustaw na zero. Nie dotykaj planika, ma się na nim wytworzyć taki ładny kożuch z popiołu, wtedy zacznie się palić prawidłowo, i wtedy ustawisz ostatecznie dmuchawę.
|
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Dzieki. Wrzuce foto po poludniu jak to wyglada.
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
vmilo napisał » 2018-01-30 16:08 Masz dobrego opiekuna (caffe23), słuchaj się go, a będzie OK. Słuchaj "vmilo" bo to najlepszy specjalista i autorytet jaki był/jest kiedykolwiek na tym forum. Nie sugeruj się ilością napisanych przez niego postów. Gdyby nie usuwał kont na forum i nie zmieniał nazwy użytkownika to jego posty należałoby pomnożyć o co najmniej 100. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
![]() |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Tak, tak jak przy groszku.
Przy miale to raczej będziesz musiał zmieniać po jednym ale w górę. Na razie zrób tak jak napisał vmilo. Po zasypaniu miałem musisz trochę odczekać aż ślimak doprowadzi miał do palnika. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
W górę? No widzisz, znów się czegoś dowiedziałem
![]() Co do odczekania to logiczne - z ciekawosci musiałbym policzyc ile czasu potrzebuje slimak zeby przepchnąć porcje paliwa z podajnika do palnika. Jeden obrót to jeden zwój ślimaka, wg tego rysunku http://sklep.ogniwobiecz.com.pl/nr-kat-502-78-slimak-zeliwny-l-800,3,2759,1512 wychodzi 8 zwojów i zaczyna pchać w górę. Ale podejrzewam, że coś pomyliłem albo przeoczyłem... |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
A skoro przekładnia ma około 1 obrót na minutę, to ile minut pracy przekładni na 8 obrotów?
![]() |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
![]() ![]() |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
To też nie będzie tak już, od razu. Miał musi się ułożyć w palniku więc nie będzie to co do minuty
![]() Jak zauważysz wyraźnie, że już zrobiło się za dużo w palniku i nie daje rady tego spalać wtedy wyzeruj dmuchawę. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Jest jeden mały problem jeszcze... ten miał jest wymieszany trochę z groszkiem więc nie jest to taki typowo czysty miał, można powiedzieć 50/50.
Ale myślę, ze to ogarniemy, kwestia ustawień. Na razie zasypałem jednym workiem mieszanego, jadę odstawić motocykl do serwisu, jak wrócę koło 12 to będziemy już coś wiedzieli. dodane 2018-01-31 12:20Podnioslem nadmuch na 0 bo juz zrobil sie spory kopczyk z niedopalonego węgla. Teraz obserwujemy dalej. dodane 2018-01-31 15:02 ![]() Po kilku godzinach nadmuchu na zero. Mial zmieszany z ekogroszkiem. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Na zdjęciu wygląda jakby było ciut za ostro. Możesz opisać płomień ? Jest taki jak na zdjęciu, czy może łagodniej się pali ? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||