Forum eCoal.pl v3.5 Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona9 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
MarcinJ
|
Zrobione.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ustaw sobie jeszcze 30kW - 4 podania, 36%. Na razie nie aktywuj, przyda się gdy prognozy się sprawdzą. Dwunastkę masz OK. |
|||
|
||||
MarcinJ
|
Ustawiłem. Z obserwacji widzę, że wolniej dochodzi do zadanej ale ma mniejsze wahania w tym kierunku.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Przy 25kW daj 3 podania. Spieszy Ci się gdzieś ? |
|||
|
||||
MarcinJ
|
Stare przyzwyczajenia się odzywają - jak piec chodził pod 95stopni żeby szybko zagrzać dom
|
|||
|
||||
leON22
|
MarcinJ na obecne warunki wystarczy moc 16/20kW po 4 podania , dmuchawa 34/35% , zmniejsz histerezę kotła na 0.5st i przejście na moc max na 1 st
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Bez urazy... kumasz te histerezy ? Wg mnie nie. A ilość podań na co ma wpływ ? Wiesz ? A zresztą, bawcie się. |
|||
|
||||
MarcinJ
|
Zerknalem do pieca - spory kopczyk szarego, niespalonego paliwa. Podnioslem o jeden procent wentylator, opierajac sie na doswiadczeniach z ttybu auto gdzie zmniejszanie nawiewu robilo wiekszy kopiec. Dobrze zrobilem?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
MarcinJ dam Ci dobrą radę , zostaw ten kocioł idz sie napij browara 9 stron pisania podnieść wentylator czy zmniejszyć , kopczyk za duzy za mały
|
|||
|
||||
leON22
|
vmilo napisał » 2018-02-03 14:54 Bez urazy... kumasz te histerezy ? Wg mnie nie. A ilość podań na co ma wpływ ? Wiesz ? A zresztą, bawcie się. Bez urazy... możesz mnie oświecić , bo nie kumam |
|||
|
||||
matt_wiersz
|
W tak dramatycznie zatytułowanym wątku, chciałbym dla śledzących użytkowników, zastanawiających się nad zakupem miału, dorzucić swoje pozytywne doświadczenie z miałem. Warunkiem podstawowym, gwarantującym poprawne spalanie jest sypkość paliwa związana z niskim poziomem wilgotności oraz odpowiedni palnik umożliwiający napowietrzenie porcji paliwa w kielichu palnika.
Od początku sezonu grzewczego (mój pierwszy kocioł automatyczny) dokonałem kilku drobnych zmian w ustawieniu dmuchawy. Pierwotnie na domyślnych ustawieniach, do popielnika spadało sporo niedopalonych kawałków skoksowanego węgla. Podniesienie dmuchawy o 2% spowodowało, że zaczęły pojawiać się spieki, tzw kalafiory, co w niczym mi nie przeszkadza zważywszy, że jest tego niewiele a paliwo jest kompletnie spopielone. Tak więc mając odpowiedni palnik śmiało można ekonomicznie ogrzewać miałem bez dymienia. Problemem może być pylenie przy załadunku paliwa. W moim przypadku, kotłownię zbudowałem na zewnątrz domu z płyty warstwowej 8cm o wymiarach 1x1,5m. Za miał płaciłem w sierpniu 470 zł/t. Powodzenia |
|||
|
||||
MarcinJ
|
Przesuszony miał (choć jeszcze nie taki, że pylił) dobrze się palił w piecu i będę z pewnością na przyszły sezon przynajmniej z 2, 3 tony kupował. Teraz niestety zbyt duże ryzyko zawieszania się w podajniku eliminuje go jako paliwo podstawowe. Można by się pobawić w mieszanie z groszkiem ale średnio mi się chce...
|
|||
|
||||
leON22
|
Ja się nie bawię wsypuję na zmianę raz worek ekogroszku , raz worek ekomiału mieszają się same w zasobniku miał przelatuje między groszkiem z racji tego , że jest drobniejszy
|
|||
|
||||
MarcinJ
|
Cos mi padlo z netem w routerze i widze lokalnie w tel ale dalej nie przepuszcza. No nic, po niedzieli wracam do pracy to kupie router albo powalcze z tamtym.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nie musisz się tłumaczyć.
dodane 2018-02-04 08:07 leON22 napisał » 2018-02-03 16:26 To po co się odzywasz ? ... możesz mnie oświecić , bo nie kumam |
|||
|
||||
leON22
|
Jak powiedziałeś a to powiedz b , czekam na twój wykład na temat histerezy, bo w dalszym ciągu jej nie rozumiem i co niektórzy na tym forum również Ostatnio się dowiedziałem, że działa w dół Rozwiń temat albo się nie wypowiadaj jak cię ktoś o coś prosi kolego 😕
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nie będę tłumaczył, ponieważ nie muszę. Potrafisz uzasadnić wydłużenie histerezy przejścia na moc max ? Kolegami nie byliśmy, nie jesteśmy, nie będziemy. Nie będziesz mi mówił, komu i na co mam odpowiadać, jasne ? |
|||
|
||||
leON22
|
vmilo napisał » 2018-02-04 10:45 Potrafisz uzasadnić wydłużenie histerezy przejścia na moc max ? Mogę ci uzasadnić skrócenie histerezy przejścia na moc max , ale nie muszę , bo pewnie wiesz lepiej ode mnie , ale nic nie musisz i nie tłumacz . Już tu kiedyś komuś napisałem , że "Forum to nie Media Markt - nie dla idiotów" Thx , za pomoc PS. Jakbym wiedział , to bym kiedyś o to nie pytał : 1 )HISTEREZA 2 )Histereza |
|||
|
||||
konto usunięte
|
leON22 napisał » 2018-02-03 14:44 Kazałeś wydłużyć, a teraz o skracaniu gadasz ? Fajnie, że ogarniasz temat..... zmniejsz histerezę kotła na 0.5st i przejście na moc max na 1 st |
|||
|
||||
leON22
|
Tak , tylko sprawdzam czy czytasz ze zrozumieniem Nie wszyscy chcą żeby kociołek startował im z maxa , tak jak sugerujesz . To tak jakbyś startował autem z nogą na gazie w podłodze Ja tam wolę na spokojnie Ogarniasz vmilo
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona9 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||