Forum eSterownik.pl Dziura w korpusie podajnika Burner S Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 14Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
starachowice
|
Witam,
bardzo proszę o pomoc zrobiła mi się dziura na dole w korpusie podajnika ogniwo eko plus 25 kw mam pytanie czy kupić nowy korpus w raz z nowym ślimakiem czy cały zestaw. Bardzo proszę o pomoc. Z poważaniem, |
|||
|
||||
jendrek
|
Witaj,
W zeszłym roku po 3 latach użytkowania eko plus 16 kW spotkało mnie to samo. Kupiłem cały zmontowany komplet. Pozdrawiam. |
|||
|
||||
starachowice
|
Dzięki za odpowiedź możesz napisać jak zamawiałeś i ile Cię to kosztowało.
|
|||
|
||||
Pink01
|
Za cenę korpusu i ślimaka do Burnera kupisz fajny goły palnik ( bez motoreduktora i dmuchawy - ale to Ci zostanie z Burnera ). Niewielkim nakładem sił i środków możesz się pozbyć strucla ze swojego kotła. Przeróbka może dotyczyć ramki kosza i blachy montażowej - to nie jest jakieś skomplikowane.
|
|||
|
||||
starachowice
|
Wiem KAROKA mi to wytłumaczył szacunek dla niego że chciało mu się rozmawiać w sobotę ale chodzi o to czy wymieniać całość czy tylko korpus i ślimak. I ile to kosztuję cały zestaw nie mogę znaleźć cennika. I co jest najgorsze mam w domu starszych rodziców a wiecie z wiekiem jest im zimno.
Z wyrazami szacunku. |
|||
|
||||
simko1
|
Że tak zapytam. Czemu Burner to lipa? Który palnik jest lepszy i dlaczego?
Chodzi mi nie o teorie ale raczej o doświadczenia użytkowników którzy używali kotłów z burnerem i tych z lepszym palnikiem. |
|||
|
||||
tryt
|
Śmiem twierdzić, że wszystkie dziury w podajnikach i zasobnikach to w wiekszości skutek groszków sprzedawanych magazynowanych w foliowych workach - a tym samym mokrych. Jest w nich masa wilgoci, która w połączeniu z gazami spalinowymi wytwarza mocno żrącą mieszankę...
|
|||
|
||||
kate
|
tryt napisał » 2017-10-21 14:57 Śmiem twierdzić, że wszystkie dziury w podajnikach i zasobnikach to w wiekszości skutek groszków sprzedawanych magazynowanych w foliowych workach - a tym samym mokrych. Jest w nich masa wilgoci, która w połączeniu z gazami spalinowymi wytwarza mocno żrącą mieszankę... Twoje twierdzenie w moim przypadku się nie sprawdza,zawsze kupuję groszek luzem i sezonuję go minimum pół roku zanim zacznę nim palić,a jednak musiałem wymienić palnik z powodu perforacji obudowy podajnika.Załatałem jedną dziurę a za chwilę wypadała nowa w innym miejscu. |
|||
|
||||
tryt
|
W takim razie ciekawe, czy ktoś potrafi podać przyczynę powstawania tych dziur. Po to, aby można było zapobiegać
|
|||
|
||||
kate
|
Po zdemontowaniu i rozebraniu mojego Burnera w mojej ocenie wygląda to tak: odlewy ślimaka i obudowy podajnika nie są wykonane z tego samego rodzaju żeliwa -ślimak po demontażu nie nosił znamion zużycia(brak wyszczerbień,wżerów spowodowanych działaniem żrących gazów czy innych mechanicznych uszkodzeń,nieznaczne wytarcie "ułożyskowania" ślimaka od strony przeciwzwoju. -grubość ścianek podajnika w przekroju poprzecznym jest niejednakowa,dało się zauważyć znaczne wycienienie ścianek podajnika zaraz pod miejscem montowania wentylatora i ścianki górnej komory w której pracuje ślimak,przetarcie się tej ostatniej powoduje wpychanie drobin węglowych do kanału powietrznego. -należy zastanowić się czy praca ślimaka w komorze o przekroju okrągłym i takim jaki istnieje w Burnerze jest taka sama? |
|||
|
||||
jendrek
|
starachowice napisał » 2017-10-21 13:47 Zamawiałem mailowo. Na początku korespondowałem z serwisem Ogniwa, następnie z sklepem. Wykonałem opis usterki, załączyłem zdjęcia uszkodzonego podajnika i tabliczki znamionowej , skany karty gwarancyjnej i rachunku. Uzyskałem rabat i koszt z dostawą wyniósł poniżej 1 tys. W ciągu kilku dni miałem podajnik dostarczony. Nowe podajniki i ślimaki są bardziej masywne i dokładniej wykonane od starszych wersji. Zero przeróbek, w tej chwili jestem zadowolony z palnika. Czas pokarze jak długo wytrzyma.Dzięki za odpowiedź możesz napisać jak zamawiałeś i ile Cię to kosztowało. Pozdrawiam |
|||
|
||||
konto usunięte
|
starachowice napisał » 2017-10-21 11:45 Kup batorego, napęd pasuje. Burner z dziurą czy bez, nowy czy stary, to gniot....czy kupić nowy korpus w raz z nowym ślimakiem czy cały zestaw. |
|||
|
||||
fred
|
starachowice napisał » 2017-10-21 11:45 Ja wymieniłem palnik Burner S na małego Batorego i mam do zbycia korpus i ślimak w bardzo dobrym stanie(nie całe trzy sezony ) Ślimak po niewielkim poprawieniu przeciwzwoju. Z wymianą na Batorego to nie jest takie proste jak się wydaje. Aby wykorzystać napęd, kosz i wentylator, tzrba wykonać przejściówki dla kosza i wentylatora, zeby napęd się zmieścił w odpowiednim ułożeniu trzeba wiercić nowe otwory w jego kołnierzu, zaś całość żeby zamocować do kotła tzreba albo wiercić nowe otwory w korpusie kotła, a sruby wyciąć, lub wiercić nowe otwory, czy tylko rozwiercać w kołnierzu korpusu podajnika, a to jest dość trudne. Wybrałem wariant pierwszy, a powierzchnie kołnierza w miejscach łączenia z blachą kotła szlifowałema by uzyskać płaską powierzchnie styku. Ale przy odrobinie umiejętności mechanicznych to ok pół dnia roboty, a potem satysfakcja. Jeśli byłbyś zainteresowany pisz na priva.Witam, bardzo proszę o pomoc zrobiła mi się dziura na dole w korpusie podajnika ogniwo eko plus 25 kw mam pytanie czy kupić nowy korpus w raz z nowym ślimakiem czy cały zestaw. Bardzo proszę o pomoc. Z poważaniem, |
|||
|
||||
caffe23
|
tryt napisał » 2017-10-21 15:20 W takim razie ciekawe, czy ktoś potrafi podać przyczynę powstawania tych dziur. Po to, aby można było zapobiegać Już pisałem to dwa lata temu. Dorobić napowietrzanie zasobnika na węgiel Powietrze doprowadzone w ten sposób zapobiega tworzeniu się żrącej substancji w miejscu gdzie powstają dziury w korpusie i w podobnym też miejscu urywają się przeżarte ślimaki. |
|||
|
||||
leON22
|
caffe23 mam nadzieję , że to właściwa diagnoza , bo u mnie "napowietrzanie zamontowane" po pierwszym sezonie , latem w ramach gwarancji wymieniony zasobnik paliwa ( "mówi rdza do rdzy ,Ogniwo ( czytać zasobnik ) czas zacząć " ) , jak na razie cisza i spokój , myślę - że póki co w/w problem mnie nie dotyczy , obym się nie mylił
|
|||
|
||||
karoka65
|
tryt napisał » 2017-10-21 14:57 Śmiem twierdzić, że wszystkie dziury w podajnikach i zasobnikach to w wiekszości skutek groszków sprzedawanych magazynowanych w foliowych workach - a tym samym mokrych. Jest w nich masa wilgoci, która w połączeniu z gazami spalinowymi wytwarza mocno żrącą mieszankę... Bzdura panie kolego. Dlaczego w innych nie wylatują dziury po 3 czy 4-ech latach palenia? dodane 2017-10-22 01:26 jendrek napisał » 2017-10-21 19:02 starachowice napisał » 2017-10-21 13:47 Zamawiałem mailowo. Na początku korespondowałem z serwisem Ogniwa, następnie z sklepem. Wykonałem opis usterki, załączyłem zdjęcia uszkodzonego podajnika i tabliczki znamionowej , skany karty gwarancyjnej i rachunku. Uzyskałem rabat i koszt z dostawą wyniósł poniżej 1 tys. W ciągu kilku dni miałem podajnik dostarczony. Nowe podajniki i ślimaki są bardziej masywne i dokładniej wykonane od starszych wersji. Zero przeróbek, w tej chwili jestem zadowolony z palnika. Czas pokarze jak długo wytrzyma.Pozdrawiam To widać że użytkownicy forum esterownik taniej kupują cały palnik jak serwisant sam korpus albo coś koloryzujesz? Po czym sądzisz że są inaczej wykonane i są bardziej masywne wg. starszej wersji? Przecież zamawiam do napraw w Ogniwo te same części co Ty niby kupiłeś a pasują do starych i nowych kotłów? Gdyby były masywniejsze i grubsze na pewno nie pasowałyby do starszych? Trzeba było zrobić sobie fotki klamorów kotła który kupiłeś i porównać z tym co zostało a tym co kupiłeś znowu. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Gdzieś juz były zdjęcia z porównywaniem nowych i starych ślimaków ogniwa i widać było że nowy ślimak ma grubsze ścianki zwojów jak i sam korpus slimaka jest grubszy , a ranty zwojów nie sa szlifowane na ostro .
U mnie sytuacja wygląda po 2 latach użytkowania z dosuszaniem ( zamontowane po kilku miesiącach użytkowania ) , ze nie widzę jakichkolwiek ognisk rdzy czy to w podajniku czy kotle , zasobnik jest suchy i nie ma jakichkolwiek ognisk rdzy ( wcześniej bez dosuszania odpadł płat farby przy ujściu do ślimaka wymieniony na nowy ) |
|||
|
||||
starachowice
|
fred napisał » 2017-10-21 23:15 starachowice napisał » 2017-10-21 11:45 Ja wymieniłem palnik Burner S na małego Batorego i mam do zbycia korpus i ślimak w bardzo dobrym stanie(nie całe trzy sezony ) Ślimak po niewielkim poprawieniu przeciwzwoju. Z wymianą na Batorego to nie jest takie proste jak się wydaje. Aby wykorzystać napęd, kosz i wentylator, tzrba wykonać przejściówki dla kosza i wentylatora, zeby napęd się zmieścił w odpowiednim ułożeniu trzeba wiercić nowe otwory w jego kołnierzu, zaś całość żeby zamocować do kotła tzreba albo wiercić nowe otwory w korpusie kotła, a sruby wyciąć, lub wiercić nowe otwory, czy tylko rozwiercać w kołnierzu korpusu podajnika, a to jest dość trudne. Wybrałem wariant pierwszy, a powierzchnie kołnierza w miejscach łączenia z blachą kotła szlifowałema by uzyskać płaską powierzchnie styku. Ale przy odrobinie umiejętności mechanicznych to ok pół dnia roboty, a potem satysfakcja. Jeśli byłbyś zainteresowany pisz na priva.Witam, bardzo proszę o pomoc zrobiła mi się dziura na dole w korpusie podajnika ogniwo eko plus 25 kw mam pytanie czy kupić nowy korpus w raz z nowym ślimakiem czy cały zestaw. Bardzo proszę o pomoc. Z poważaniem, Wysłałem wiadomość na temat zakupu korpusu w raz z ślimakiem. Tylko ja mam OE plus 25 Kw czy będzie pasować z 16 Kw |
|||
|
||||
tryt
|
Może i piszę bzdury, karoka65. Więc Ty napisz o faktycznych przyczynach powstawania tych dziur, bo wynika, że wiesz, ale nie powiesz
|
|||
|
||||
starachowice
|
Koledzy i koleżanki mieliście styczność z serwisem Ogniwa czy można u nich zgłosić wymianę całego korpusu
tak jak jest napisane serwis w ciągu 48 h. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 14Następna stronaOstatnia strona | ||||