Wyniki wyszukiwania
| posty użytkownika | ||||
|
|
||||
|
toriman
|
Na temat ustawiania statystyk przeczytaj posta ES_Serwis
https://esterownik.pl/forum/posty,3438/ustawienia-bruli-kociol-tekla-?m=106687#106687 Pompę WITA możesz spróbować przestawić na bieg 2 bo teraz jest na trzecim. Wajcha na środek. WILO też powinna być OK. Poeksperymentujesz z nimi później. |
|||
|
|
||||
|
DKo70
|
sq9tbu napisał » 2016-02-08 13:10 Nareszcie!
Widzę że na wykresach dzisiaj na dole pojawiły się zmiany. Widać jaki parametr był zmieniany i jak wpływa na wykres. |
|||
|
|
||||
|
magmad
|
Witam jak dodać ilość zakupionego paliwa do w zł. Do statystyk?
|
|||
|
|
||||
|
MarcinMichal
|
No tak, wrażenie może być nieco mylne z powodu trybu eCoal. Może jednak problem leży także w założonej w statystykach sprawności kotła . Te 65% dla trybu Zima wydaje się nieco zaniżone.
Zgodnie z protokołem 651/2017 z dnia 28.07.2017 wydanym przez Centralne Laboratorium Dozoru Technicznego dla Ogniawa EKO PLUS M 20 ... ten kocioł przy min. mocy cieplnej ( 5,2kW) uzyskał sprawność 84,2%. Zapewne "średnio statystycznie" mozna przyjąć te 65% sprawności. Jednak gdy kocioł jest zadbany, systematycznie czyszczony i proces ma doststeczną i właściwą ilość powietrza zapewne można się zbliżyć do sprawności ok. 85% |
|||
|
|
||||
|
gwarek
|
Obliczenie oddawanej mocy przez kocioł w danej chwili jest bardzo ciężkie do obliczenia. Jednynym parametrem będzie jak tu wyżej pisano zużycie opału i przeliczenie na kWh. Jednak to moc wydzielona czyli tzw. brutto co nam nic nie mówi. Żeby obliczyć tzw.netto ile z tego poszło do pokoi to już magia. Z drugiej strony co nas to interesuje jak tylko koszty mamy przy zakupie opału .... Traktuje te statystyki czysto wielkościowe tzn. pali mniej niż wczoraj .... |
|||
|
|
||||
|
Stan
|
bodziasty napisał » 2013-01-24 23:56 Stan napisał » 2013-01-22 12:02 ........ i w końcu przeszedłem na ręczne sterowanie bo pozwala na pełną kontrolę parametrów, ale wymaga on sporej uwagi i częstej korekty parametrów. Za to odwdzięcza się brakiem niespodzianek Stan a czy coś odczułeś poza brakiem niespodzianek np. zmniejszone zużycie paliwa - czy na tym samym poziomie ci wychodzi jak na automacie. Niestety okresy gdy używałem automatu, grupowego i teraz ręcznego trybu są nieporównywalne pod względem temperatury zewnętrznej więc nie ma jak tego wiarygodnie oszacować. Popatrz u mnie w statystykach, bardzo wyraźnie widać kiedy przeszedłem na ręczne sterowanie bo wykres jakby się uspokoił. Ja mam bardzo spiekające paliwo i staram się nie dopuścić do intensywnego nawiewu, co w automacie jest nie możliwe. |
|||
|
|
||||
|
marcin88
|
Wczoraj odpaliłem grzanie 3 kondygnacji gdyż było czuć zimno na klatce schodowej. To przeszkadzało.
Wczoraj też czyściłem piec. Spalanie utrzymuje się na poziomie 60kg na dobe wedlug statystyk. :CWU leze już z grzałki. Jak widać aktualnie kocioł pracuje cały czas, nie przechodzi w podtrzymanie. |
|||
|
|
||||
|
darase
|
Dlatego minutowe liczenie jest dość niedokładne bo mamy różne kawałeczki eko, najdokładniej będzie spalając miał.
Wczoraj wsypałem 130kg przy czasie pracy podajnika 538min, to przy 160kg powinno być 662 a wcześniej napisałem 160kg to 699min. Błąd pomiarowy wyszedł 37min * 0.229=8.5kg dość duży dlatego używam statystyk ręcznych w zeszycie joko dodatek |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Eee no Fronius na pokładzie dobrze wróży
można bezproblemowo wysyłać statystyki na www.pvmonitor.pl i to sprzęt górnej półki.Wstępnie te 5kW starczy Ci na około 2 lata później będziesz chciał więcej i więcej, a jeszcze później będziesz musiał podjąć decyzję wydać 25000 na zajebistą pompę ciepła powietrzną, czy 20000 na dobrą pompę ciepła - a może grzać w COP=1 bo za 20000 to kupisz 6kWp i piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Ostatnio bardzo niemiło zaskoczył mnie sterownik naszego kotła, tyle się słyszy że SMS`y wysyła jak się paliwo kończy, jak kocioł zabrudzony... czy aby na pewno?
Kociołek czyszczony regularnie ale wiadomo jak czyścimy czopuch... zaglądamy tam raz na kilka czyszczeń kotła wywalamy co tam się nazbierało i wsio. Tak też było w moim przypadku - aż do 29.01.2017r kiedy to po wejściu do kotłowni czuje niemiłosierny smród i straszny upał w kotłowni... Cóż się stało, otwieram piec a tam: No Sodoma i gomora to mi wyleciała na kotłownie po otwarciu dżwiczek, w środku zastałem obraz nędzy i rozpaczy. Pierwsza myśl może na dole kanały pionowe zawalone... no ale jak przez 2 dni by się ubrudziły, ok ogarnąłem piec odpalam ale temperatura jakoś nieszczególnie chce iść do góry. Kocioł ponownie wygaszony rękawice w dłoń i rozbieramy całość. W czopuchu faktycznie w jednym miejscu nazbierał się pył który zablokował wylot spalin, jednak czy sterownik zachował się optymalnie podczas takiego zapchania? Zerknijcie sobie na na mój wykres temperatur z nia 29.01.2017r. i odpowiedzcie na pytanie czy sterownik powinien jakoś zareagować? Moim zdaniem kocioł się zapętlił i podawał jeszcze więcej węgla na palnik bo temperatura spalin nie rosła - pełno niespalonego węgla w popielniku, cały kocioł zaje%#@* olejem z węgla. No ale co zrobił sterownik? NIC słownie NIC: Wykres spalin - wszysto OK ![]() https://images83.fotosik.pl/328/b320d470137d693emed.jpg Reszta oczywiście na statystykach z kociołka. Kocioł jak widać w takim stanie pracował 20h i sterownik nadal uważał że wszystko było OK! A co się stało że żaden z alarmów nie zaaragował? |
|||
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.