Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882

Wyniki wyszukiwania

posty użytkownika 
2024-11-25 10:07 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » Evopell 8kw nieudane rozpalenia
  Siewiaszczyk Posty:
Jest ustawione na 49% ze względu na powstawanie spieków, ot takie mam paliwo. Mam jeszcze drugi piec calori 15kW i tam ze spiekami nie ma problemów na tym samym paliwie. Ja bym podniósł nadmuch to piec nie byłby w stanie się wyczyścić. W wymienniku sadza powstaje praktycznie zawsze, jeśli sadza będzie się osadzać w komorze spalania to wtedy wiadomo że jest za mało powietrza w procesie spalania. Z moich obserwacji wynika i z tego co wyczytałem na różnych forach piece evopell mają duże problemy ze spiekami w palenisku i to niezależnie od zastosowanego paliwa. Generalnie z moich obserwacji wynika że im mniejszej mocy piec tym trudniej go ustawić aby prawidłowo spalał paliwo i tyczy się tonie tylko pieców na Pellet ale i kotłów na eko groszek, ja miałem kocioł 19kW i śmigał aż miło przez kilkanaście lat, drugi mniejszy 12kW non stop sprawiał problemy bo na tym samym paliwie nigdy nie dało się go wyregulować do optymalnego spalania.
2025-01-24 10:29 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » Nowy dom - Pellet i podłogówka
  procho Posty:
karoka65 napisał » 2025-01-24 09:44
Leon to masz dane z podlicznika pompy, czyli to co przepala sama pompa na CO i CWU.
Temperatury w domu od 23,5 do 25 w pokoju mamy, ma już 86 lat i tak lubi.
Pompa chodzi bez bufora, zadaną temp. zadaje pogodówka, jak pamiętam to przy +10 jest chyba 36 a -15 bodajże 44

kluczowa przy pracy pompy ciepła jest temperatura zasilania jaka jest puszczana na instalację - u mnie aktualnie przy groszku podobnie jak i u Leona około 40stopni a jak jest duży wiatr lub duzy minus temperaturę podnoszę do nawet 45 stopni. 
Przy kotle na Pellet nie ma z tym problemu - ile zadasz tyle utrzyma 
2024-10-20 14:58 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » Kocioł z sterownikiem Pello plus bufor.
  wuwok Posty:
Przy buforze duże znaczenie ma poprawność instalacji łączącej bufor z kotłem Obserwuje działanie kotła który ma bufor 200l. Domek z lat 80tych. Ocieplony bardzo średnio, instalacja  starego typu dotychczas działająca na grawitacji. Z tego co widzę bufor przy kotle na Pellet wpisuję się w poprawne działanie instalacji. Nadwyżka mocy ładnie się magazynuje w buforze. 

Moje pytanie nie było o zasadność bufora w instalacji a jak sobie sterownik radzi z buforem. Teraz wiem że brakuje sterowania pompy bufora co [ wyłączenie jej przy temp jaka użytkownikowi odpowiada] 

Co do kotła 12kw na 80m2?? trochę duży a i spalanie wysokie. Ja przy 170m2 użytkowej mieszczę się w 2t dobrego ekogroszku. cwu mam z prądu cały rok. Pamiętając o problemach początkowych z ekogroszkiem i kotłem muszę zainstalować bufor by kociołek mógł poprawnie pracować.  A że sam sobie to ogarnę to... będę mieć tanio i przynajmniej poprawnie.

2025-01-24 12:31 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » Nowy dom - Pellet i podłogówka
  karoka65 Posty:
procho napisał » 2025-01-24 10:29

Przy kotle na Pellet nie ma z tym problemu - ile zadasz tyle utrzyma 

Hmmm? dla mnie nie ma za bardzo różnicy jak opracuje jeden czy drugi kocioł, na plus pelleciaka jest to że sam się rozpala i wygasza, o wiele mniej syfu jak przy groszku. przy pompie się zgodzę, ile zadasz tyle podaje na instalację, przy paliwach stałych jest duża bezwładność.
2022-02-07 17:53 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » Wysokie spalanie? Prośba na rzut okiem na ustawienia
  diablo88xd Posty:
Jak mi kiedyś brakło Pelletu i wygasło mi to potem po napełnieniu podajnika to rzeczywiście ciężko odpalał, ale podczas normalnej pracy (wygaszenie/rozpalenie/grzenie) nie zauważyłem, chociaż właśnie teraz zerknąłem w aplikację to co najmniej 3min rozpalał
2022-02-07 21:12 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » Wysokie spalanie? Prośba na rzut okiem na ustawienia
  diablo88xd Posty:
verb napisał » 2022-02-07 18:01
Możesz ocenić płomień ? Powinien być jasny, ale nie jak kuźni, jasny ale dość łagodny, zwarty.

Poniżej foty płomienia

[url=https://drive.google.com/file/d/1__QpVk5urcB_DsGnJkQtCoM8ZIBKoXAy/view?usp=sharing]1

2

3

Dodam, że podczas grzania bardzo dużo Pelletu sypał.
2020-07-22 22:54 Temat: eCoal.pl » Przegląd i konserwacja OE 10KW po 8 latach ciągłej pracy
  leON22 Posty:
Kociołek zrobił swoje, szkoda że wcześniej nie interesowałeś się jego stanem technicznym i konserwacją, a teraz "masz babo placek"   Wymieniać części na nowe do starego kotła w/g mnie się nie opłaca, to przysłowiowe "pudrowanie trupa" . Teraz sporo osób wymienia groszkowce na pompy ciepła PC PW albo na peleciaki może znajdziesz kogoś, kto ma taki kociołek na części. Na forum kilka osób pytało, bo mają taki kociołek w "dobrym" stanie do opylenia ale to już Twoja decyzja, Twoja kasa  

dodane 2020-07-22 22:54Ps. Nie polecę Ci kotła na Pellet, bo osobiście zmierzam w innym kierunku PC albo gaz  
2020-07-22 20:26 Temat: eCoal.pl » Przegląd i konserwacja OE 10KW po 8 latach ciągłej pracy
  chrisp Posty:
Leon 22, ruszyłem dzisiaj  
Ślimaka nie udało się faktycznie wybić ale:
1.dziura w podajniku na "trzech palcy":( :( :( 
2. dziura w kołnierzu motoreduktora j.w.
3.pękniety człon palnika 
4.brak fabrycznej uszczelki tam gdzie korpus styka się z obudową pieca - a ja się dziwilem skąd pyl w kotłowni skoro nie otwieram drzwiczek często  
5. Ślimak bardzo cienki w pewnym miejscu 

Co polecacie z piecykow na Pellet ? 
dodane 2020-07-22 20:26Szkoda gadać fakt że piec chodził non stop od grudnia 2011 albo 2012 ale cóż?  Chyba nie opłaca się go naprawiać.... Tylko co kupić? 
2022-02-03 09:36 Temat: Pello v3.5 / v4.0 » ogniwo eko pellet kompakt 25kW - pid
  zubo Posty:
Witam
Jestem tu nowy. I jeszcze nie mam mojego pieca podłączonego do sieci. Czy ktoś ma dobre nastawy do danego pieca?
Ewentualnie czy PID zmniejszy spalanie i jak to ustawić .
Dzięki
2012-12-23 12:44 Temat: eCoal.pl » Spalanie grupowe
  Stan Posty:
majsi napisał » 2012-12-23 11:36
Witam- może któryś z kolegów rzucił by okiem na mój kociołek bo jakoś nie mogę tego ogarnąć.Palę miałem(ruski podobno 24MJ/kg ale wątpię żeby miał taką kaloryczność) dopiero na takich ustawieniach jak obecnie(min.12 max.25)kocioł dochodzi do temp.w przyzwoitym czasie i się odstawia,ale ma drobny miał w popielniku.Kombinowałem z dmuchawą ,jak dam więcej to są twarde spieki jak mniej to miał w popielniku i spieki żużlowe.Może ktoś pali miałem i ma podobnie proszę o porady.Wszystkie uwagi mile widziane -pozdrawiam kolegów.

Wiatru dajesz dużo, jaki masz kocioł? 
Jeśli jest tak jak piszesz, to ustawieniami nic więcej nie osiągniesz, pozostaje Ci pomieszać miał z np Pelletem i będzie ok. 
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.