Forum eCoal.pl PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona69 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
wiktoriano
![]() |
Panowie jak policzyć spalanie?
Testuje sobie różne ustawienia, w ciągu 1 godziny podajnik podał 4min 33sek tj. ~4.5x0.31x24=33,48kg/d Najprawdopodobniej tak szło całą noc bo mam ustawione tak, że palnik jedzie na okrągło w grzaniu 8/12kw, a w spalaniu pokazuje 42kg Czy to jakiś błąd czy ja źle liczę? Czy takie palenie jest złe dla palnika? |
|||
|
||||
minertu
![]() |
Te min na godzinę nie są powtarzalne.Licz ile wykręce na dobę.
|
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Bardzo dużo podaje Ci na minutę, aż 0,310 kg.
Jeśli w każdej godzinie poda Ci 4,5 min. to tyle opału wyjdzie. Masakra |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
milo napisał » 2016-10-08 19:58 Nie jechałem przez Urbanowice. Na przemysłowych montowałem, w firmie. Przez Cielmice jechałem. Tak, możesz spokojnie dać w tryb ręczny np. na 1, nic pompie nie będzie. W auto, pompa po zasileniu idzie na mocy max, i szuka nastawy. Zanim znajdzie, zostaje wyłączona, i tak w kółko. Na allegro są używki po naprawie elektroniki, warto zapytać co ja załatwiło ![]() Ja sobie burbona sączę i patrzę na nowy kociołek. A jakie to masz nalewki ? Z księżycówki ? ;] Nie zgodzę się ze zdaniem gdzie pompa po zasileniu idzie na max , raz zaadoptowana pompa według tego co można wyczytać w instrukcji zapamiętuje ostanie parametry , chyba ze ja opacznie to rozumiem " W trybie AUTOADAPT pompa zapamiętuje ostatnie parametry pracy. Jeżeliponownie wybierzemy funkcję AUTOADAPT, pompa powróci do ostatnichustawień w trybie AUTOADAPT." |
|||
|
||||
wiktoriano
![]() |
DKo70 napisał » 2016-10-09 09:41 Bardzo dużo podaje Ci na minutę, aż 0,310 kg. Jeśli w każdej godzinie poda Ci 4,5 min. to tyle opału wyjdzie. Masakra 0.31 tyle miałem przy miale, teraz mam groszek rokita 25MJ, ale nie mierzyłem, uznałem że będzie to samo ![]() Przy 200m2 nieocieplony, 40cm ściana (w środku 10 szlaki) 16 grzejnikach, podłogówka brak, poddasze ocieplone pomiędzy pierwszym piętrem a poddaszem, na wieźbie brak ocieplenie. Też będzie masakra ze spalaniem? |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
wiktoriano napisał » 2016-10-09 10:04 DKo70 napisał » 2016-10-09 09:41 Bardzo dużo podaje Ci na minutę, aż 0,310 kg. Jeśli w każdej godzinie poda Ci 4,5 min. to tyle opału wyjdzie. Masakra 0.31 tyle miałem przy miale, teraz mam groszek rokita 25MJ, ale nie mierzyłem, uznałem że będzie to samo ![]() Błąd. Miału będzie kręcił więcej kg/min, groszku mniej. |
|||
|
||||
maniek43
![]() |
Witam serdecznie.od kilku dni walcze z kalafiorkami ustawiłem korekte dmuchawy na -3 a czas podawania na 9 czy ide w dobrym kierunku?aha jeszcze ten kopczyk...jest dosłownie 1-2 cm powyżej rantu palnika.sory za takie banalne pytania...nowy jestem
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Idziesz w dobrym kierunku
![]() Ale generalnie koryguj KOREKTĄ DMUCHAWY. Jeżeli masz 1-2 cm powyżej to jest ok. Teraz kontroluj czy nie "kopci", spieka albo niedopala i wtedy ewentualnie małe korekty dmuchawy. |
|||
|
||||
procho
![]() |
mam identyczne ustawienia
kopczyk powiedzmy ze jest równo albo delikatnie powyżej korony palnika ale niestety pojawia się krater od strony podajnika bliżej tylnej ściany kotła... węgiel nieznany - na razie czekam aż go skończe - 3 worki mam jeszcze do spalenia później sypię Prestige classic p.s. dom o powierzchni jak w stopce - jakie wg Was powinno być orientacyjne i akceptowalen spalanie? mi wychodzi teraz 10kg na dobę w domu pewnie 24 stopnie. Teraz na noc przykręcam termostaty na 3 jaką temperature ustawić na kotle i jaką na 4D? czy jest sens palić na 60 stopni jak potrzebuje na 4D tylko np 33-34? dodane 2016-10-09 13:43p.s. w kotle zauważyłem sporo sadzy |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Po to jest zawór 4d/3d. Na kotle trzymasz bezpieczną temperaturę 60/65st. Kocioł pracuje w bezpiecznych temperaturach a domku nie przegrzewasz. Oczywiście można to uzyskać bez zaworu n-drogowego ale to inna sprawa.
Uważam że spalanie masz akceptowalne. |
|||
|
||||
procho
![]() |
duze straty na opale mogą być jezeli trzymam na kotle wyższa temp a na dom redukuje 4D?
mam jeszcze na grzejnikach głowice termostatyczne |
|||
|
||||
maniek43
![]() |
energotop napisał » 2016-10-09 13:32 Teraz paliłem Jaretem około 22mj czy to znaczy ze jak przejde lada dzień na coś mocniejszego to spieki bedą wieksze czy mniejsze?
Idziesz w dobrym kierunku ![]() Ale generalnie koryguj KOREKTĄ DMUCHAWY. Jeżeli masz 1-2 cm powyżej to jest ok. Teraz kontroluj czy nie "kopci", spieka albo niedopala i wtedy ewentualnie małe korekty dmuchawy. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ameno25 napisał » 2016-10-09 09:56 Po odłączeniu zasilania też ? Nie zgodzę się ze zdaniem gdzie pompa po zasileniu idzie na max , raz zaadoptowana pompa według tego co można wyczytać w instrukcji zapamiętuje ostanie parametry , chyba ze ja opacznie to rozumiem |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Powiem CI że tego nie jestem pewny , ale u siebie mam ustawiona willo auto na 3 ( w skali od 1-6) podłączyłem amperomierz fluke RMS ( sprzęt bardzo dokładny ) , pobór prądu w chwili załaczenia jest taki sam jak podczas pracy wcześniejszej na ustawieniu autoadapt |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Moja alpha po włączeniu pobiera więcej, widać na manometrze, że ciśnienie jest wysokie jak na 3 biegu.
Potem pomału opada. Ja jej męczył nie będę ;] |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
procho napisał » 2016-10-09 13:49 duze straty na opale mogą być jezeli trzymam na kotle wyższa temp a na dom redukuje 4D? mam jeszcze na grzejnikach głowice termostatyczne Nie są to duże straty. To jest tyle ile stracisz na oddaniu ciepła do kotłowni(wyższa temp kotła)+ troszkę wieksza strata kominowa. Myślę że max 5%. |
|||
|
||||
procho
![]() |
czyli nie powinienem oszczedzac na temp na kotle tylko ustawic eCoal na 55 stopni a na 4D wyregulować do np 43? + dodatkow na kazdym pomieszczeniu termostatem?
a co zrobić z sadzą bo zauwazyłem że kocioł jest zasyfiony oraz z kraterem od strony podajnika od strony tylnej ściany kotła? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
procho napisał » 2016-10-09 20:48 Bez sensu.czyli nie powinienem oszczedzac na temp na kotle tylko ustawic eCoal na 55 stopni a na 4D wyregulować do np 43? + dodatkow na kazdym pomieszczeniu termostatem? procho napisał » 2016-10-09 20:48 Sadzę wyczyścić, sprawdzić czy ciąg nie jest bardzo silny.a co zrobić z sadzą bo zauwazyłem że kocioł jest zasyfiony oraz z kraterem od strony podajnika od strony tylnej ściany kotła? |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
A potem znowu wyczyścić
![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona69 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||