Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl v3.5  Odpadające kawałki blachy z rdzą - Ogniwo Eko Plus+ 16kw Subskrybuj
2025-02-12 13:33
  Bogusinek Posty: 62 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Mam problem i niewiem czy mam się martwić.
Otóż w moim kociołku ogniwo eko plus+ 16kw co jakiś czas w środku odpada kawałek zardzewiałej blachy.(Jest to na wysokości od palnika w górę). Na kotle nastawione 65st. Powrót też w okolicach tych 50st. 

Kocioł posiadam od 2021 roku natomiast każde lato kocioł stał a w środku lała się woda, dopiero od poprzedniego roku (2024) nie wyłączałem kotła w okresie letnim.

Tutaj pytanie czy to zaniedbanie z lat poprzednich teraz wychodzi i przez to odpadają te kawałki, czy coś robię źle w eksploatacji kotła ?
Dodam tylko że kocioł czyszczony jest co ok. 2 tygodnie a co 3-4dni odmiatam w środku ścianki.
2025-02-12 14:37
  rj1972 Posty: 1208 Ostrzeżenie: 0
Przyłóż magnes ale mocny jeśli masz a dowiesz się czy to rdza czy nagar z farbą.
Dla pocieszenia powiem ze miałem to samo i w ubiegłym roku też nie odstawiłem kotła.
Leciał tylko na krótkim obiegu ochrony powrotu nawet bez cwu.
Problem znikł bez powrotnie. 
Postój letni w niektórych kotłowniach czy piwnicach bywa makabryczny i nic nie pomoże żadne tam otwieranie czy zamykanie czegokolwiek czy też wietrzenie. Jak masz wilgoć w kotłowni to problem wyjdzie.
Im wyższa temp na dworze tym gorzej na zimnej instalacji.
Jedynie skuteczne jest grzanie choćby nawet i bez odbioru.
Jeśli nie masz dziur w blachach to te 5mm wymiennika szybko ci nie padnie. 
2025-02-12 23:10
  gwarek Posty: 666 Ostrzeżenie: 0
W starych kopciuchach na sezon letni "ropowało" się kocooł.
Takim sposobem mój kocioł ogniwo przetrwał prawie 40 lat bez awarii.
Bez martwienia się o temperaturę powrotu na ogiegu grawitacyjnym.
W OEPM też podaję na lato ten specyfik ( ropa z olejem przepracowanym z silnika diesla).
Blachy na starcie sezonu zimowego wyglądają leciutko rude.
Więc to pomaga w przciw rdzewieniu.
Oczywiście to dla tych co nie grzeją w lecie CWU.
Wypowiem się za 20 lat czy pomogło w utrzymaniu kondycji.
2025-02-13 15:56
  faco Posty: 1052 Ostrzeżenie: 0
Mój też się moczył i nawet dość sporo. Są dwie szkoły zależne od warunków w piwnicy otwarty piec na lato albo zamknięty.
Kopciucha zawsze miałem otwartego i nie zwracałem na to uwagi ale już na nowym cienko blachowcu dało mi to do myślenia. Okazało się ze otwarty dość solidnie się pocił a zamknięcie pieca zminimalizowało pocenie się a zastawienie wszystkich obiegów na zaworach wraz z CWU zakończyło totalnie ten proces.
2025-02-16 06:05
  pitaszek Posty: 110 Ostrzeżenie: 0
faco napisał » 2025-02-13 15:56
"... a zastawienie wszystkich obiegów na zaworach wraz z CWU zakończyło totalnie ten proces."

Chodzi o ZAMKNIĘCIE zaworów?
Mam ten sam problem. Od wody, która ścieka po ściankach kotła i gromadzi się na dole, w tym roku pojawiła się dziura w podłodze kotła i w popielniku...
2025-02-16 08:36
Jak zamknąłem zawory wszystkie które idą do kotła czyli zamknąłem cyrkulację, to temperatura się tak w zamkniętym kotle nie zmienia i nie wydziela się proces. Bynajmniej tak to działa u mnie a tak też miałem w popielniku i na ścianach dość dużo wody.
2025-02-16 09:09
  wuwok Posty: 62 Ostrzeżenie: 0
Wszystko zależy jaka kotłownia. Jeśli wilgotna to zawszę będzie jakiś problem gdy kocioł dłużej stoi. Ja mam "suchą" w garażu to w okresie nie palenia kocioł ma uchylone drzwiczki. Brak skraplania się na ściankach wody.
2025-02-16 13:35
Mam powieszony wilgotnościomierz w kotłowni i wskazuje wilgotność w normie. Drzwiczki otwarte woda. Zamknięte mniej. Zamknięte i zastawione zawory pozbyłem się jej. U każdego może być co innego u mnie akurat ta metoda się sprawdziła.
2025-02-17 14:27
  tadwit Posty: 10 Ostrzeżenie: 0
Znam kolesia, który na lato do pieca wstawia pochłaniacze wilgoci. Podobno pomaga.
2025-02-18 00:29
  szubru Posty: 4 Ostrzeżenie: 0
Przez pierwsze trzy lata kociołka też walczyłem latem z wilgocią z różnym skutkiem, lało się po nim czasami jak to rj1972 ujął "makabrycznie". Dwa lata temu zamknięty piec stał od początku czerwca do końca września z tym, że tym razem umieściłem w nim zarówno w popielniku jak i w komorze wymiennika w plastikowym pojemniku żel krzemionkowy różowy taki w kulkach. Od strony komina zasłoniłem wylot i piec przestał zamknięty cały ten okres, suchy. Jedyne co kulki zmieniałem bodajże co miesiąc kiedy zmieniały kolor z różowego na prawie czarny. W ubiegłym sezonie letnim grzał wodę do sierpnia. A od początku sierpnia znów przestał zamknięty z tymi kulkami do końca września. Ponownie piec był suchy. A piwnica jest dosyć wilgotna latem więc coś z tymi pochłaniaczami może być na rzeczy.
Użytkownicy online: aw50, DarekCiesla, MarekP, Marysia789, ozim, Przemo1979, ThwSterownik