W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  Pello v3.5  Defro Evopell 8kw "rozpalanie nieudane" Subskrybuj
2024-02-03 21:19
  VoreQ Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry. Od tygodnia posiadam Defro Evopell 8kw. W ciągu tygodnia kilkukrotnie kocioł sam się nie odpalił. Sypie pellet, próbuje się rozpalić, po kilku minutach wyskakuje komunikat "rozpalanie nieudane" więc kocioł jeszcze raz zasypuje palnik pelletem ale również nie daje rady się rozpalić. Po takiej sytuacji cały palnik jest zasypany pelletem aż się z niego wysypuje więc nie dziwne że za drugim razem nie daje rady się rozpalić. Po wyczyszczeniu palnika z pelletu normalnie się rozpala.  Ma ktoś może ustawienia rozpalania do tego kotła ? Zwiększyłem już czas nagrzewania grzałki z 35s na 40s oraz maksymalny czas rozpalania z 6min na 10min ale może macie jakiś pomysł co mogę jeszcze zmienić ? Do tego w popielniku robią się spieki mimo że palę pelletem "gold" więc bardzo polecany. Komora spalania jest w czarnej  sadzy czy kombinować coś z dmuchawa ? Może z podawaniem pelletu ? Po 2 dniach palenia wydaje mi się że sporo jest tego popiołu, w komorze spalania również pełno popiołu. Jakieś pomysły ?
dodane 2024-02-03 21:19https://zapodaj.net/plik-K7vQIa82hM
https://zapodaj.net/plik-Sl0CRrNuAf
2024-02-05 08:18
  marcins Posts: 34 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM /SERWIS
Problemy z rozpalaniem na 99% są spowodowane spiekami.
W trakcie czyszczenia ruszt prawdopodobnie nie jest w stanie zrzucić całego popiołu do popielnika ponieważ powstała bryła. Gdy kocioł przejdzie do rozpalania i podaje dawkę startową otwory grzałki są prawdopodobnie przysłonięte przez spiek - wiec w takiej sytuacji nie ma opcji się rozpalić.
Polecam przetestować na innym pellecie.
Na pewno nie pomaga też "Czas pomiędzy czyszczeniem" który ma Pan ustawiony na 360min. - powoduje to wygaszenie kotła dopiero po 6h pracy. Spróbować ustawić może nawet na 180min - wtedy co 3h będzie się wygaszał do czyszczenia i być może da radę zrzucić spieki.
2024-02-05 08:48
  VoreQ Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Możliwe że robią się spieki nie przez słaby pellet (kupiłem pellet gold który każdy tak zachwalał) a przez złe opcje nadmuchu lub dawki paliwa ? Wydaje mi się że gdy zmieniłem moc nadmuchu z 50% na 45 było ich już mniej w popielniku ale ciężko to stwierdzić skoro ciągle kocioł się nie odpala. Zauważyłem że po wyczyszczeniu ręcznie palnika kocioł rozpala się np. w 2 min a czym dłużej pracuje tym czas rozpalania był co raz dłuższy (wczoraj było to 7min a dzisiaj znowu się nie rozpalił i muszę specjalnie jechać 25km aby go wyczyścić i rozpalić)
dodane 2024-02-05 08:30https://zapodaj.net/plik-qU7erczhwy
dodane 2024-02-05 08:35 Na początku wyspałem też Barlinka wymieszanego 50/50 z "goldem" i efekt był taki sam 
dodane 2024-02-05 08:48Czy  ilość cykli czyszczenia też zwiększyć ? Fabrycznie było na 2 czy jak dam więcej to wtedy kocioł lepiej się wyczyści w czasie postoju ?
2024-02-05 08:50
  marcins Posts: 34 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM /SERWIS
Nic Pan nie wskóra zwiększając maksymalny czas rozpalania - jeżeli gorące powietrze z grzałki trafia w popiół to nigdy się nie rozpali. 
Zmniejszając moc nadmuchu jesteśmy w stanie trochę zredukować spieki więc może Pan próbować iść w tą stronę. W momencie kiedy zacznie się dymić na czarno z komina to oznacza, że tego tlenu jest już za mało i będzie to wymagało korekty wentylatora w górę. 
Dopóki Pan nie spróbuje innym pelletem to nie dowiemy się czy będzie lepiej czy gorzej. 
Tak jak pisałem w poprzednim poście - zmienić ten czas pomiędzy czyszczeniem - gdy pali się przez tyle godzin to tym bardziej palnik się zalepi twardym spiekiem i później ruszt nie będzie w stanie go zrzucić. 
Zweryfikować też otwory od grzałki - dobrze jest dmuchnąć sprężonym powietrzem od frontu kotła (grzałka jest między dolnymi a górnymi drzwiczkami)
2024-02-05 08:59
  VoreQ Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
A jak z tymi cyklami czyszczenia ? Też zwiększyć ? Bo nie wiem na jakiej zasadzie to działa. Przywrócę wszystkie ustawienia do fabrycznych i ustawie czas czyszczenia co 120min 
dodane 2024-02-05 08:59No i czas ruchu rusztu też zmienić ? Zwiększyć, zmniejszyć ?
2024-02-05 09:01
  marcins Posts: 34 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM /SERWIS
Nieee, fabryczne to nie jest dobry pomysł, bo zresetuje się wszystko - ustawienia obiegów grzewczych też. 
Cykle czyszczenia to te uderzenia które robi ruszt - może Pan zwiększyć do 3-4 nawet.
Parametry spalania mogę Panu pomóc zmienić do takich fabrycznych nastaw.

Spróbować kupić dwa worki Olczyka i zobaczymy jak się będzie paliło na nim.
2024-02-05 09:31
  VoreQ Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Moc dmuchawy przy mocy max zmniejszyłem z 50% na 45, a przy mocy minimalnej z 25% na 22, a dym z komina był biały, w takiej sytuacji jeszcze zmniejszyć moc np na 40% i 20% ?
dodane 2024-02-05 09:08Serwisant który mi go uruchamiał nic nie ustawił bo stwierdzil że fabryka już go ustawiła, włączył na auto i tyle :/
dodane 2024-02-05 09:31No i jak jest jeszcze z tym ruchem rusztu ? Jest na 40s a nie wiem na jakiej zasadzie jest ten czas czy lepiej jak jest mniejszy czy większy bo po aktualizacji wydaje mi się że sama ta wartość się zmieniła 
2024-02-05 09:51
  marcins Posts: 34 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM /SERWIS
Czas ruchu rusztu zostawić na 40sek.
z tą dmuchawą to proponuje po 2% schodzić i obserwować, żeby nie przesadzić 
Fabryka go ustawiła, tylko nie każda kotłownia jest taka sama, może sie różnić ciągiem kominowym itp. Najważniejsze jest zrobienie kalibracji podajnika, u Pana widzę, że chyba była robiona bo fabrycznej wartości nie ma.
2024-02-05 10:03
  VoreQ Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Tak sam zrobiłem bo owy serwisant również twierdził że nie trzeba w tym kotle " bo to wszystko samo się ustawia" a jest jeszcze opcja "przedmuchy" do czego ona służy ? Bo u mnie jest wyłącza, może lepiej włączyć ?
dodane 2024-02-05 10:00Pomoze mi Pan ustawić parametry spalania czyszczenia itd na jak najbardziej optymalne ? Sam już nie pamiętam gdzie jaka wartość była na początku :/
dodane 2024-02-05 10:03Zmieniłem też wzrost temp. spalin z 2°C na 1°C ponieważ wcześniej wyskakiwał też jakiś błąd "grzanie nieudane" podobno czujnik temperatury spalin słabo coś to wyłapuje, gdy zmieniłem ta wartość więcej tego błędu od kilku dni nie widziałem (przy tym błędzie kocioł rozpalał się dopiero za drugim razem)
2024-02-05 10:10
  marcins Posts: 34 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM /SERWIS
Pozmieniałem te parametry.
Przedmuchy raczej zostawiamy nieaktywne.
Niech Pan kupi ze 3 worki olczyka i zobaczymy jak się będzie palić na nim. 
Wyczyścić też dokładnie wymiennik od góry, bo wydaje mi się, że jeżeli takie spieki się robią to może być już troche zawalony. 
2024-02-05 21:12
  VoreQ Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Dzięki wielkie, wyczyszcze dzisiaj wszystko i spróbuję nasypać samego Barlinka bo kupiłem na początek tone "Golda" i tonę "Barlinka" bo były bardzo polecane na forach itd. Nie dodałem że dopiero wygrzewam posadzki ponieważ to nowy dom i temperatura na podłogowe na razie to 40°C a muszę aż dojść do 50°C, normalnie będzie około 30°C więc kocioł będzie miał dużo lżej ale to chyba nie ma nic wspólnego ze spiekami :/
dodane 2024-02-05 10:22Jestem jeszcze ciekaw czy zmiana parametrów dmuchawy może coś pomoc w tym przypadku, kocioł do komina podłączyłem rura fi 160 a nie 130 tak jak zaleca producent, w kominie również jest wkład ceramiczny dosyć dużej średnicy ponieważ początkowo kotłownia miała być z kotłem na ekogroszek 
dodane 2024-02-05 10:50A jeszcze mam pytanie co do tych ustawień; wcześniej "Moc dmuchawy po rozpaleniu" to było 45%, teraz ustawił Pan 35%, "Dawka paliwa podczas rozpalania było 28s teraz 29s i "Czas stabilizacji" to było 180s a teraz 150s. Ustawić tak jak było na początku czy zostawić tak jak Pan teraz ustawił? 
dodane 2024-02-05 11:01I co do tych spieków one nie są jakiś mocno zbite, w momencie kiedy wysypuje popiół do innego pojemnika wszystko rozpada się w drobny mak, gdzieś na YT widziałem to niektórzy mają mocno zbite gęste spieki a tutaj wystarczy dotknąć to palcem i od razu się rozpada 
dodane 2024-02-05 21:12Edit. Po pracy pojechałem zobaczyć co się stało, zazwyczaj gdy kocioł się nie odpalił cały palnik był w pellecie, a teraz jakby nawet nie nasypał go. Palnik był cały zalepiony, bez szans na rozpalenie. W popielniku wydaje mi się że było znacznie mniej spieków niż poprzednio (poprzednie foto było zrobione przy mocy dmuchawy 50%, teraz było na 45%, zmniejszyłem jeszcze do 43%). Wyczyściłem wszystko oczywiście odpalił bez problemu w ciągu 90 sekund. Zobaczę teraz na mocy dmuchawy 43% i z tym czyszczeniem co 150 min czy coś będzie lepiej, jeśli nie to spróbuję przeważyć i nasypać Barlinka. Może ten Gold jakiś trefny się trafił :/
https://zapodaj.net/plik-YrnL7Hioh0

https://zapodaj.net/plik-02YpVwgJCY

https://zapodaj.net/plik-XgHDSWBCuA
2024-02-06 11:20
  marcins Posts: 34 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM /SERWIS
Ok, ustawienia póki co zostawić takie jak zrobiłem odnośnie tego rozpalania.
W grzaniu może Pan próbować schodzić z tą dmuchawą w dół, wydaje mi się, że po tych zmianach powinno być lepiej. To czyszczenie można ustawić nawet co 2h czyli 120min, gdyby te 150 było za długo.
2024-02-08 07:43
  VoreQ Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Przy jakiej temperaturze kotła powinny uruchamiać się wszystkie pompy ? Mam ustawione że od 45°C ale czy to nie za niska temperatura ? Włączają się wtedy pompy co, cwu jak i kotłowa. I jaka powinna być temperatura zadana kotła ? Mam ustawioną na 65°C serwisant mi powiedział żeby ustawić na 60°
dodane 2024-02-08 07:43I czy to prawda że w kotłach na pellet nie powinno być sadzy ? Tzn gdzieś tak czytałem że z pelletu nie powinno być sadzy nawet w komorze spalania, a gdy czyscilem ten zapchany palnik to miałem dosłownie całą rękę czarną tak jakbym czyścił zwykłego kopciucha, w zasadzie w całej komorze spalania na ścianach jest sadza.
2024-02-09 09:14
  karoka65 Posts: 3423 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Możesz mieć pył ale nie sadze. Prawdopodobnie źle ustawione parametry spalania.
2024-02-20 21:58
  VoreQ Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Sprawdzałem na pellecie Barlinek, niestety popiół wygląda tak samo jak z pelletu "gold" - w popielniku pełno zbrylonego popiołu (najczęściej zbrylenia są "czarniejsze" niż reszta popiołu) :/
Users on-line: Dan123, lenin26, ondrej00