Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page19 / 41Next pageLast page
2013-01-09 11:57
  darase Posts: 1916 Ostrzeżenie: 0
Obserwowałeś jak szybko spada Ci tem. powrotu i jak często załącza się pompa?

Przy stałej pracy pompy w 1taryfie to koszt ok. 18zł/miesiąc.

Jak się nie rypnąłem

Nie wiem czy tak częste włączanie i wyłączanie pompy jej służy,ale jak Ci szybciej padnie to zmienisz na klasę A z poborem 6W

Można Cwu przepiąć do gniazda mieszającej ustawić na cyrkulacyjną i będzie pracować 24h.

Czasami oszczędności są pozorne.
2013-01-12 07:12
  mistrz71 Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Panowie, tak czytam te wasze posty o spalaniu grupowym i nie mogę się z nim za bardzo ogarnąć. Piec mam EO25, paliwo, eco groszek 24KJ. Nie wiem co czynić, bo w kotle popiół fruwa i robią się totalne kalafiory spieków. Chwilowo udaje się osiągnąć jakiś poziom, gdzie tych spieków wydaje się mniej, ale i tak muszę wynieść raz na trzy dni wiadro spieków i popiołu. To chyba trochę za dużo? Przestawiałem zarówno parametry podtrzymania i pary mocy w trybie pracy. Obecnie pracuję na parze 8kW i 16kW przy nawiewie odpowiednio 25% i 61%. Rzucie okiem, proszę na moje wykresy i histogramy.
2013-01-12 08:25
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
mistrz71 napisał » 2013-01-12 06:12
ale i tak muszę wynieść raz na trzy dni wiadro spieków i popiołu. To chyba trochę za dużo?
Nie dużo, w sam raz. Z Retopalu mam podobnie.
mistrz71 napisał » 2013-01-12 06:12
Obecnie pracuję na parze 8kW i 16kW przy nawiewie odpowiednio 25% i 61%.
Rozrzut mocy nadmuchu potężny, dlaczego  ? Co ciekawe, histogram OK.
Dla pracy cyklicznej, przywal mu max moc.
2013-01-12 14:51
  mistrz71 Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
ok, ale czemu jest tyle spiekow.
2013-01-12 16:20
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
mistrz71 napisał » 2013-01-12 13:51
ok, ale czemu jest tyle spiekow.
Być może paliwo takie jest - to prawdopodobne.
Można ciut zejść z nadmuchem ?
2013-01-12 17:35
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
mistrz71 napisał » 2013-01-12 13:51
ok, ale czemu jest tyle spiekow.



Jak napisał Verb paliwo jest jakie jest. 
Możesz nieco zmniejszyć ich ilość z chodząc z nadmuchem, spróbuj ustawić jedną moc na min i max i dobrać do tego jak najmniejszą ilość powietrza (myślę że 12 powinno wystarczyć a może nawet 8). Układ będzie się wolniej zbierał ale za to spieków powinno być mniej. 
CO masz w pracy cyklicznej ale mam wrażenie ze za długi jest czas postoju, ja dałbym max 10 minut na 2-3 minuty pracy, nie będzie tak wychładzać powrotu. 

2013-01-14 10:52
  mistrz71 Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Fakt, paliwo to ecogroszek, mieszanka węgli z różnych polskich kopalni i z jego jakością może być różnie.
Przestawiłem teraz moc z 8 i 16 na 12 i 16kW, a nawiew odpowiedni na 25 i 45. Spieków moim zdaniem nie ubyło. Możecie Panowie rzucić jeszcze raz okiem na te moje histogramy, bo wydaje się, że nadal nie jest za dobrze.
Stan dzięki za podpowiedź z tą temperaturą powrotu. Faktycznie zastanawiało mnie to czemu jest tak niska temperatura powrotu, ale nie miałem pomysłu na to jak się za to zabrać. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
2013-01-14 12:23
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Jeśli masz termostaty to korzystaj z nich i ustaw pompę co na ciągłą pracę a powrót będzie zdecydowanie lepszy. 
2013-01-14 12:31
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Chyba za mocno dmuchasz, zejdź o jedno oczko, sprawdź za jakieś dwie godziny itd. 
Te 25 dla 8kW było dobrze? Co Ty masz za piec? Z reguły odstęp pomiędzy poszczególnymi mocami w nawiewie różni się o 2-3 oczka, ale tak jest dla mojego pieca w Twoim może być inaczej. 
2013-01-18 23:50
  Agachom Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Panowie, mam pytanie. Czy to przypadek czy też tak ma być, że po przejściu ze spalania grupowego z powrotem na automat - moc dmuchawy w automacie jest taka sama jaką miałam ustawioną w grupowym dla największej mocy kotła? A ustawiłam ten nadmuch na chybił trafił, całkiem po omacku, zanim zaczęłam czytać ten wątek. Jednak po tych zmianach kocioł zaczął zaczął pracować jakby na wolniejszych obrotach i dlatego z powrotem zmieniłam na automat. (Widać to zresztą na wykresie, soft wgrałam i zmian dokonałam około 19.05). A teraz nie pamiętam z jaką mocą dmuchawa wiała w automacie zanim przestawiłam na grupowe, bo nigdy nie musiałam się tym martwić, bo sterownik sam dobierał moc dmuchawy. A teraz, po zmianie softu wygląda mi na to, że automat, to już niepełny automat, tylko trzeba jakoś korygować nadmuch, żeby wszystko było ok. A może się mylę ?
2013-01-19 00:21
  macut Posts: 293 Ostrzeżenie: 0
Odpowiadamy: automat to nadal automat i nadal nie musisz się martwić mocą nadmuchu. Za jakiś czas powinnaś zobaczyć zmianę mocy nadmuchu bez żadnych twoich akcji.
2013-01-19 00:32
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
Jutro sprawdź jak wygląda popiół.Może trzeba będzie zrobić korektę dmuchawy.Ale jak wcześniej było dobrze i węgiel jest ten sam to,myślę,że nie będzie takiej potrzeby.
2013-01-19 11:22
  bartwood Posts: 119 Ostrzeżenie: 0
Czy u Was mrozy również pięknie ustabilizowały cały układ?
2013-01-19 11:27
  darase Posts: 1916 Ostrzeżenie: 0
Raczej odwrotnie, spalanie wzrosło i musiałem na CO dać 44st. tyle że piec się nie odstawia chociaż.
2013-01-19 11:44
  strzecha Posts: 833 Ostrzeżenie: 0
bartwood napisał » 2013-01-19 10:22
Czy u Was mrozy również pięknie ustabilizowały cały układ?

U mnie układ stabilizuje baniak 300l i z pompą CWU puszczną na stałe na najniższy biegu (po serii eksperymentów stwierdziłem że to najlepiej się u mnie sprawdza i wcale nie zużywa więcej groszku niż dogrzewanie baniaka w standartowym trybie czyli dogrzewanie po spadku temperatury o histerezę). Mrozy z kolei spowodowały, jak słusznie Darse zauważył, konieczność ustawienia mocy max. na 20kW i co za tym idzie większe zużycie groszku.
2013-01-19 12:09
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
bartwood napisał » 2013-01-19 10:22
Czy u Was mrozy również pięknie ustabilizowały cały układ?



To zależy, co rozumiesz przez ustabilizowały? )) w końcu piece zostały w miarę obciążone? 
2013-01-19 12:17
  strzecha Posts: 833 Ostrzeżenie: 0
darase napisał » 2013-01-19 10:52
Kolego Strzecha chyba się pomyliłeś?

Jak to 20kw jak piece mają chodzić na 5kw?

Masz piec 24kw według trendy powinieneś mieć piec max 15kw.


Miałem ustawioną 16kW. Od wczoraj (18.01.2013) okazało się
to za mało i około 17:30 zmieniłem na 20kW. Widać to ładnie po
wykresach. Temperatura CO spada, temperatura wewnętrzna powoli spada,
domek się wychładza. Po zmianie na wyższą moc zrobiło się ponownie
ciepło

Zbieram się by założyć nowy temat i wypytać bardziej doświadczonych w tym zawijanów o zależności pomiędzy:
- tym co mamy w dokumentacji (u mnie 24kW),
- tym co wielokrotnie od zawijanów słyszeliśmy, że te piecyki jak się je rozbuja to pociągną śmiało większą moc,
- tym co pokazują statystyki (u mnie po zmianie na nim16kW-max20kW statystyka pokazuje średnią moc kotła około 9,5kW),
- tym co ustawiamy w grupowym czyli moce 8,12,16,20,24kW,
- tym co możemy ustawić w automacie czyli 15,25,35,ekoplus16kW (bo z moich obserwacji
wynika że piecyk na ecoalu ustawionym na ekoplus16kW nie pracuje z taką
samą mocą ja na ustawieniu grupowym 16kW)

Interesują mnie zależności między tymi "teoretycznymi" nastawami a tym co "rzeczywiście"
wychodzi w statystykach. Rozumiem, że mój węgiel może być nie
najwyższych lotów ale jak mam osiągnąć moc "rzeczywistą" 24kW (gdyby
zaszła taka potrzeba) skoro na nastawie grupowe min16-maks20 osiągam wg.
statystyk automatycznych średnio 9,5kW?

Darse, ty pieronie znowu usunąłeś post na który odpowiadam
2013-01-19 14:47
  seba Posts: 1419 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Statystyki są tylko statystykami i obarczone są pewnymi błędami, min: w statystykach nie jest ujęta moc chwilowa, ale średnia z okresu 60 min, poza tym nie wiem, czy zauważyłeś ten zapis pod statystykami: 


Wszystkie prezentowane dane są wyliczone, przybliżone i mogą różnić się od rzeczywistych Przyjęta sprawność kotła dla trybu Lato: 45%, dla trybu Zima: 65%


Jeśli chcesz mieć precyzyjny pomiar mocy chwilowej zainstaluj licznik energii z pomiarem mocy chwilowej.
2013-01-19 16:13
  strzecha Posts: 833 Ostrzeżenie: 0
seba napisał » 2013-01-19 13:47
Statystyki są tylko statystykami i obarczone są pewnymi błędami, min: w statystykach nie jest ujęta moc chwilowa, ale średnia z okresu 60 min, poza tym nie wiem, czy zauważyłeś ten zapis pod statystykami: 


Wszystkie prezentowane dane są wyliczone, przybliżone i mogą różnić się od rzeczywistych Przyjęta sprawność kotła dla trybu Lato: 45%, dla trybu Zima: 65%


Jeśli chcesz mieć precyzyjny pomiar mocy chwilowej zainstaluj licznik energii z pomiarem mocy chwilowej.

Wiem o błędzie statystycznym. Statystyki automatyczne są obarczone błędem i to przyjmuję bo mając takie dane i takie instrumenty (wliczając w to mnie jako jeden z elementów który może szwankować np. przy obliczaniu Ilości kg/min pracy podajnika) nie da się lepiej bo jak by się dało to byście to zrobili

Błąd ten jednak na pewno nie wynosi 100%. Mam na myśli sytuacje jaką miałem przez kilka dni (od rozpalenia po czyszczeniu dnia 15.01 do 18.01 do godz 17:30). Spalanie grupowe moc min16-maks16 a statystyki w tym okresie pokazują średnio 8kW.

Zakładam że są pewne zależności o których nie wiem i o to chciałem w niedługiej przyszłości, po przeprowadzeniu jeszcze kilki obserwacji, pytać. Niejednokrotnie Zawijan pisał w stylu "Wasze kociołki pracują z oszałamiającą mocą 8kW" (8kW zmyślone dla przykładu). Tylko nie wiem jeszcze dlaczego ta moc nazwijmy ją "rzeczywista" odczytana z statystyk (obarczonych pewnym błędem statystycznym) jest osiągana na mocy nazwijmy ją "teoretycznej" spalania grupowego 16kW?

Panowie. Nie chce wyjść na osobnika szukającego przysłowiowej "dziury". Po nauki tu przyszedłem. Nie wszystko jest dla mnie jasne. Stąd te pytania, w następstwie pewnych obserwacji. Może troszkę za wcześnie bo chciałem się jeszcze doszkolić nim spytam lecz skoro już niejako przy okazji temat ruszony to może pociągnijmy go dalej. Wychodzę z założenia, że skoro mamy takie super statystyki to by poprawnie wyciągać z tych kresek wnioski trzeba zrozumieć co i dlaczego jest narysowane. I do tego celu zmierzam.
2013-01-19 16:21
  strzecha Posts: 833 Ostrzeżenie: 0
zawijan_2 napisał » 2013-01-19 12:47
re: Strzecha,
Nie wiem po co przestawiłeś się. 
Ostatnio jedziesz ze sprawnością 62,5 % (skąd to wiem, choć nigdzie to nie jest upublicznione? Ano tak sobie potrafię popatrzeć na wykresy, policzyć to i owo i wiem. Zawsze można poddać kocioł badaniom. Jak się machnąłem o więcej niż 0,5% to stawiam tonę porządnego paliwa - z transportem).
Wynik niezły, mógłby być lepszy. Tylko może by się tak nad nastawami zastanowić.

Zawijanie_2 Patrząc na moje wykresiki stwierdziłem że temperatura w domu spada od rana dnia 18.01 a piec produkuje cały czas tyle samo ciepła bo moc zblokowana na grupowym poprzez nastawę min16-max16 była. Po przełączeniu na grupowe min16-max20 temperatura w domku powoli zaczyna rosnąć. Dodam że wszystkie grzejniki są u mnie zawsze odkręcone na max i nie na nich zaworów termostatycznych.

Ja ci wierzę że ten kocioł może z mocą 24kW i więcej pracować.

Nastawy powiadasz. Co chcesz zmienić to zaraz wykonam. Chętni się czegoś dowiem bo doświadczenie mam dopiero roczne z kotłem na ekogroszek.

Dodam jedynie, iż nie dałem rady wkładu do komina przed zimą wpuścić, a że jest on mocno przewymiarowany (50x50 w środku) i już dość leciwy a chcę by się nie rozpadł przed końcem zimy temperatury spalin celowo wysokie trzymam. Strata kominowa pewnie wzrosła o ile ja nie wiem i nie potrafię tego policzyć ale jak Ci napisze że z kanałów II ciągu mam lewy i prawy zatkany a środkowe dwa pozbawione zawirowywaczy natomiast z kakałów III ciągu lewy i prawy zatkane tylko środkowy drożny to pewnie będziesz to sobie umiał policzyć
First pagePrevious page19 / 41Next pageLast page
Users on-line: Crash, Mariuszj, MateoKoc, melon12, miras76, Saimon, slawekwasilewski, tomwoj, wojteklaziska