W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page15 / 41Next pageLast page
2012-12-28 10:20
  sulek Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Verb wysłałem na maila
2012-12-28 15:15
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Witam nie mogę sobie poradzić z ustawieniami palę miałem może ktoś zkolegów by coś poradził,zerkając na moje ustawieni.Z góry dziękuję i czekam na uwagi
2012-12-28 15:19
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Dodam,że przy tych ustawieniach mam spory niedopał w popielniku
2012-12-28 15:26
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Jest za mało powietrza. 
Ustaw moc min i max na 12kW i zwiększ o 1% nadmuch, będziemy obserwować co dalej. 
2012-12-28 16:18
  zbigmaz01 Posts: 1654 Ostrzeżenie: 0
majsi napisał » 2012-12-28 14:19
Dodam,że przy tych ustawieniach mam spory niedopał w popielniku
Zastanawiam się dlaczego mając kocioł 16kW ustawiasz na 20kW ?
majsi napisał » 2012-11-20 23:05
witam jestem tu nowy od
niedawna jestem posiadaczem Eko plus 16 kw.Może ktoś mi podpowie jak
skutecznie dopalić miał

2012-12-28 17:49
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Do zbigmaz ustawiam dlatego, żę na 16 kw kocioł bardzo wolno dochodził do temp.
2012-12-28 17:54
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Dałem pompę na pracę ciągłą, żeby piec popracował
2012-12-28 18:27
  krzy Posts: 800 Ostrzeżenie: 0
Jak miał typu odsiewka lub granulacja 0-10 to możesz się spodziwać sporo frakcji pylistej, przez którą ciężko przepchać powietrze. Ja na taki trafiłem jak jeszcze nie było ani korekty dmuchawy ani grupowego. Robiło mi czarną wyspę na środku palnika. Z pewnością trzeba więcej w taki miał dmuchać. Jakby wszystkie nastawy zawiodły zawsze możesz poratować się mieszając ten miał z groszkiem.
Z mocą jak idzie w górę to lepiej zostaw na mniejszej. Masz większą szanse na to że mniej przesypie. Byle by dawała rady w górę ciągnąć.
2012-12-28 18:36
  zbigmaz01 Posts: 1654 Ostrzeżenie: 0
krzy napisał » 2012-12-28 17:27
Jak miał typu odsiewka lub granulacja 0-10 to możesz się spodziwać sporo frakcji pylistej, przez którą ciężko przepchać powietrze. Ja na taki trafiłem jak jeszcze nie było ani korekty dmuchawy ani grupowego. Robiło mi czarną wyspę na środku palnika. Z pewnością trzeba więcej w taki miał dmuchać. Jakby wszystkie nastawy zawiodły zawsze możesz poratować się mieszając ten miał z groszkiem.
Z mocą jak idzie w górę to lepiej zostaw na mniejszej. Masz większą szanse na to że mniej przesypie. Byle by dawała rady w górę ciągnąć.
W moich workach na początku był ładny ekogroszek, a teraz to wygląda jak właśnie taki odsiew dlatego tak dmucham. Daje radę i to na małej mocy
2012-12-28 18:59
  krzy Posts: 800 Ostrzeżenie: 0
To przy okazji jaki masz palnik - brucer czy burner?
Ten pierwszy mam u siebie i niesamowicie istotne jest tu uszczelnienie korony. Tego drugiego nawet nie macałem. Powinien być mniej wrażliwy.
Dzisiaj modyfikowałem nieco dyszę od minertu. Jak dobrze pójdzie to dopiszę w modyfikacjach.

2012-12-28 19:11
  zbigmaz01 Posts: 1654 Ostrzeżenie: 0
krzy napisał » 2012-12-28 17:59
To przy okazji jaki masz palnik - brucer czy burner?
Jeżeli to było pytanie do mnie to poprawiłem stopkę
2012-12-28 19:24
  krzy Posts: 800 Ostrzeżenie: 0
Ekoenergia czyli tak klejona jak brucer. Pytałem tylko z ciekawości.
Przed chwilą byłem sprawdzić co na moim palniku się dzieje. Puki co zachowuje się świetnie. A już mi po głowie chodziły dziwne myśli na temat spalania grupowego.
2012-12-28 19:45
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Miał mam chyba odsiewany bo sporo jest pyłu i jest wilgotny,Palnik segmentowy brucer.Muszę chyba zwiększyć moc,bo nie osiąga zadanej temp.
2012-12-28 19:56
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Palnik burner przepraszam za pomyłkę
2012-12-28 22:02
  rafting Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
rafting napisał » 2012-12-27 21:49
VERB napisał » 2012-12-27 21:22


odezwę się jutro wieczorem co piecyk będzie "wyprawiał"


Witam
po wczorajszych ustawieniach piecyk chodzi bardzo przyzwoicie,popiół prawie bez spieków,temp.OK no i w końcu dogrzewa temp. i sobie "odpoczywa",
jedynym problemem jest sadza w komorze rusztu awaryjnego

2012-12-28 22:14
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
rafting napisał » 2012-12-28 21:02
jedynym problemem jest sadza w komorze rusztu awaryjnego
Możesz spróbować podnieść nadmuch, ale mnie się wydaje, że to przez te duże spadki temperatury CO (w zimnym kotle łatwo się osadza). Z mieszającą było lepiej, dlaczego rano postanowiłeś wyłączyć tę funkcję ? Możesz też podnieść zadaną CO, ale to wpłynie na zużycie opału.
2012-12-28 22:25
  rafting Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-28 21:14
rafting napisał » 2012-12-28 21:02
jedynym problemem jest sadza w komorze rusztu awaryjnego
Z mieszającą było lepiej, dlaczego rano postanowiłeś wyłączyć tę funkcję ? Możesz też podnieść zadaną CO, ale to wpłynie na zużycie opału.

zmieniłem to  tylko dla testu co będzie się działo
2012-12-28 22:33
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
rafting napisał » 2012-12-28 21:25
zmieniłem to  tylko dla testu co będzie się działo
Zasobnik odrobinę buforował. Jego zdolność do takiego działania jest ograniczona, ale spadek temperatury był mniejszy.
2012-12-28 22:42
  rafting Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
VERB napisał » 2012-12-28 21:33
Zasobnik odrobinę buforował. Jego zdolność do takiego działania jest ograniczona, ale spadek temperatury był mniejszy.

zostawię na razie tak do rana,rano wrócę do mieszania,teraz dźwignę tylko CO o 1 stopień
2012-12-28 22:44
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
rafting napisał » 2012-12-28 21:42
zostawię na razie tak do rana,rano wrócę do mieszania,teraz dźwignę tylko CO o 1 stopień
OK.
First pagePrevious page15 / 41Next pageLast page
Users on-line: Awert, Kiler5, MateoKoc, Romek