Forum eCoal.pl Spalanie grupowe Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona14 / 41Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
sulek
|
VERB napisał » 2012-12-27 18:30 sulek napisał » 2012-12-27 18:07 Ja wolałbym grupowe, ale jesli masz porządny opał to automat będzie OK. Jest możliwośc skorygowania nadmuchu.. da się tym grzać powiedz z własnego doświadczenia przejść na e caol z grupowoego? sulek napisał » 2012-12-27 18:07 W podtrzymaniu W spalaniu ilość dawek jest zależna od zapotrzebowania - kończy kiedy musi U Ciebie widze, że masz ustawione prawie jak grupowe 5 dawek w cyklu U Ciebie obecnie pokazuje ciut za duży nadmuch, ale czekaj jeszcze, niech przeleci kilkanaście cykli. Temperatura spalin poszybowała i została wysoko..hmm, te drzwiczki zamknięte, szuflada dosunięta ? sam się dziwie,że tak podskoczyła sprawdzilem wszystko pozamykane moze to od tego wiatru mocno dmucha |
|||
|
||||
zbigmaz01
|
Momentalnie ruszyła do góry, to nie jest wiatr.
|
|||
|
||||
sulek
|
zbigmaz01 napisał » 2012-12-27 18:45 Momentalnie ruszyła do góry, to nie jest wiatr. to prawdopodobnie czyszczenie wyczystki kominowej troszke tego sie tam nazbierało pierwszy raz to robilem choc piec czyszcze co 2 tyg opałmam napewno suchy a jakość powinna byc ok ale sam wiesz cwaniactwo na składzie za to glowy nie mogę dać |
|||
|
||||
sulek
|
Verb zabawimy sie automatem zreszta wszystkich Was zapraszam do wtorku mam wolne takze mozemy spróbowac. Napiszcze co chcecie wiedziec o domu i instalacji?
|
|||
|
||||
zbigmaz01
|
sulek napisał » 2012-12-27 18:49 100*C różnicy po wyczyszczeniu wyczystki??? zbigmaz01 napisał » 2012-12-27 18:45 Momentalnie ruszyła do góry, to nie jest wiatr. to prawdopodobnie czyszczenie wyczystki kominowej troszke tego sie tam nazbierało pierwszy raz to robilem choc piec czyszcze co 2 tyg opałmam napewno suchy a jakość powinna byc ok ale sam wiesz cwaniactwo na składzie za to glowy nie mogę dać |
|||
|
||||
sulek
|
Sprawdziłem jeszcze raz wszystko na piecu i jest ok
|
|||
|
||||
rafting
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
rafting napisał » 2012-12-27 19:48 To czas zaglądnąć, nie podbijaj bez oceny.podbijam jeszcze 1% na histogramie znowu same krechy i nie zaglądam jeszcze do pieca |
|||
|
||||
bartwood
|
Od dłuższego czasu piec pracuje na ustawieniach spalania grupowego.
1. Paliwo to Retopal mieszany z miałem ( tu nie wiem jakiego węgla bo nie pamiętam) 2. Piec to OEP 16KW 3. Instalacja grzejniki z głowicami Danfos i podłogówka na parterze. 4 Powierzchnia domu to 110m2 ( parter i poddasze ) 5. Ocieplenie to Grafitowy sterpian Swisspor 15 CM grubości a ściany to Silka 24 cm - Pierwsza obserwacja to fakt, że po 2 miesiącach grzania przy zamieszkaniu i jednym sezonie grzania w budowie mogę powiedzieć stanowczo, że 16KW to o połowę za dużo niż potrzebuję. - kolejna obserwacja to to, że podłogówka według mnie powinna chodzić na osobnym obwodzie zasilana przez jakiś wymiennik. Podłogówka wprowadza duże zamieszanie w obwód pieca niestety :-( Nasila się to w sytuacji gdy temperatura jest powyżej -5 C wtedy przegrzanie domu trzeba kompensować ustawieniami pracy cyklicznej itp. a to nie sprzyja stabilności pracy. Oczywiście nie narzekam ponieważ udało mi się osiągną w warunkach temperatur w przedziale od 0 do -5 C na zewnątrz spalanie 15 kg mieszkanki j.w na dobę. Paliwo spala się ładnie bez większych spieków ( takowe są bo to retopal i miał ) Ustawienia mam następujące: Tryb pracy pompy CO - cykliczna ( 5 minut pracy i 10 minut odpoczynku ) Ustawiania spalania max 8kw min 8 kw dla 8 kw moc dmuchawy to 35% Wykres spalania to klasyczna piła od 60C do 100-100 a czasami 90 C Niestety tak jak napisałem problemem jest przewymiarowanie kotła o połowę niestety również kiedy go kupowałem miał wyjść 10 KW ale jak się okazało wyszedł dużo później a ja nie mogłem już czekać. Taka moja rada dla wszystkich przyszłych użytkowników kotłów z palnikami na eko itp. Naprawdę dobrze przeliczcie i przemyślcie ile KW potrzebujecie bo przewymiarowane kotły potem są bardzo ciężkie do ustawienia i mało stabilne. Wizyty w kotłowni przy zmianach temperatury gwarantowane bo korekty stają się niezbędne. Takie moje przemyślenia laika i początkującego PALACZA CO |
|||
|
||||
rafting
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
rafting napisał » 2012-12-27 20:58 Czyli zostawiamy i jutro ew. pieszczoty ?wydaje się być teraz ok spiek jest ale łatwy do rozkruszenia kopczyk też dość ładny |
|||
|
||||
rafting
|
VERB napisał » 2012-12-27 21:02 rafting napisał » 2012-12-27 20:58 Czyli zostawiamy i jutro ew. pieszczoty ?wydaje się być teraz ok spiek jest ale łatwy do rozkruszenia kopczyk też dość ładny zostawiamy i poczekamy,jutro niestety muszę iść do pracy więc odezwę się dopiero wieczorem i ostatnie pytanie :mogę zmienić ustawienia mocy 12kW-16kW? |
|||
|
||||
sulek
|
Oczywiście retortowy e Coal no trudne pytanie ma chodzic spokojnie i w miare ekonomicznie tak jak każdy by sobie życzył teraz w/g wyliczeń spalam ok 30 kg na dobe, ale u nas jest cieplo nawet w nocy
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
rafting napisał » 2012-12-27 21:08 To Twój kocioł, robisz co uważasz. i ostatnie pytanie :mogę zmienić ustawienia mocy 12kW-16kW? Ja nie widzę sensu ustawiać min 12. Nic złego w tym, że się odstawia. Jak mówię - Ty tu rządzisz. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
sulek napisał » 2012-12-27 21:10 Odpisałem na prv.Oczywiście retortowy e Coal no trudne pytanie ma chodzic spokojnie i w miare ekonomicznie tak jak każdy by sobie życzył teraz w/g wyliczeń spalam ok 30 kg na dobe, ale u nas jest cieplo nawet w nocy |
|||
|
||||
rafting
|
VERB napisał » 2012-12-27 21:22 rafting napisał » 2012-12-27 21:08 To Twój kocioł, robisz co uważasz. i ostatnie pytanie :mogę zmienić ustawienia mocy 12kW-16kW? Ja nie widzę sensu ustawiać min 12. Nic złego w tym, że się odstawia. Jak mówię - Ty tu rządzisz. OK Dzięki za poświęcony czas i porady odezwę się jutro wieczorem co piecyk będzie "wyprawiał" |
|||
|
||||
konto usunięte
|
rafting napisał » 2012-12-27 21:49 Nie dostroiliśmy dwunastki jak należy, daj jej 1% więcej wiatru. Do jutra.odezwę się jutro wieczorem co piecyk będzie "wyprawiał" |
|||
|
||||
sulek
|
Verb jechac na takich ustawieniach przez nocke czy cos zmienic?
|
|||
|
||||
zbigmaz01
|
sulek napisał » 2012-12-27 19:31 I to sprawdzenie chyba dało efekty.Sprawdziłem jeszcze raz wszystko na piecu i jest ok |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona14 / 41Następna stronaOstatnia strona | ||||