Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page16 / 41Next pageLast page
2012-12-28 23:09
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Może,któryś z panów na forum pali miałem bo nie mogę ustawić piecyka
2012-12-28 23:12
  bodziasty Posts: 1921 Ostrzeżenie: 0
Ja palę - co ci pomóc - podejrzyj u mnie - jadę na spalaniu grupowym - miał 22 mj z
Piasta
2012-12-28 23:32
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
bodziasty napisał » 2012-12-28 22:12
Ja palę - co ci pomóc - podejrzyj u mnie - jadę na spalaniu grupowym - miał 22 mj z
Piasta
2012-12-28 23:36
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Moje ustawienia znacznie się różnią.Ja mam miał "radziecki" jak zejdę z 20 kw mocy max.to piec nie łapie temp.zadanej.Próbowałem regulować dmuchawą ale słabo to wychodzi,bo albo spieki,albo niedopał.Może byś mi coś doradził?
2012-12-28 23:48
  bodziasty Posts: 1921 Ostrzeżenie: 0
Kol. Zawijan_2 radził kiedyś komuś, żeby spróbować pomieszać taki miał w stosunku 4 do 1 z ekogroszkiem, to poprawi palenie. Sterownik masz wyłączony i nic nie widać
2012-12-28 23:52
  majsi Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
bodziasty napisał » 2012-12-28 22:48
Kol. Zawijan_2 radził kiedyś komuś, żeby spróbować pomieszać taki miał w stosunku 4 do 1 z ekogroszkiem, to poprawi palenie. Sterownik masz wyłączony i nic nie widać
Czasami mnie rozłącz ale chyba już jest ok.To chyba muszę zakupić ekogroszek i spróbować
2012-12-29 00:00
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
witam

bodziasty napisał » 2012-12-28 22:12

Ja palę - co ci pomóc - podejrzyj u mnie - jadę na spalaniu grupowym - miał 22 mj z
Piasta


na piascie nie ma miału 22klc transportuje miał w b duzych ilosciach z piasta jest 19 z czarnym kamieniem lub  płukany 23 lub 25 kruszuny z wegla ty masz jakis ochszczony -po drodze do składu lub na nim podr
2012-12-29 00:10
  bodziasty Posts: 1921 Ostrzeżenie: 0
może to 23 jest - jutro ich sprawdzę co mi sprzedali. Firma niby solidna PSK Rzeszów - wagonami z kopalni przywożą bezpośrednio.
2012-12-31 16:55
  stepienpiotr Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
Witam

Jestem tu nowy także proszę o wyrozumiałość.

Do tej pory korzystałem ze starej wersji oprogramowania.

W tej chwili wgrałem do najnowszej 3.1.4 i chciałbym przejść na spalanie grupowe. Mam piec Eko Biecz 25 Kw, dom 168. Niestety nie mam modułu internetowego także łącze się kablowo.

Czytałem wszystkie wpisy w tym temacie, ale nadal nie wiem jak ustawić na początku piec, aby pracował i jakie zakresy mocy oraz jakie ustawić wartości nawiewów. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł mi pomóc wystartować, tak aby piec mógł osiągać zadaną temperaturę i się odstawiać.

2012-12-31 18:00
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
stepienpiotr napisał »

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł mi pomóc wystartować, tak aby piec mógł osiągać zadaną temperaturę i się odstawiać.
Ustaw na początek nadmuch dla mocy 8 - 36%, dla kolejnych po 2% więcej.
Ustaw moc min i max na 16kW. Po kilkunastu, a lepiej po kilkudziesięciu cyklach zobacz jak układają się kreski. W tym czasie nie zaglądaj do kotła.
Zrób Print Screen, zapisz np. w programiku Paint, obrazek umieść tutaj w odpowiedzi, a dodatkowo opisz jak wygląda palenisko.
Na tej podstawie będzie dało się coś doradzić.

Niestety nie mam modułu internetowego także łącze się kablowo
No tak..z kreskami będzie problem :/
2013-01-01 02:51
  stepienpiotr Posts: 15 Ostrzeżenie: 0









Tak wygląda to o godzinie 1:20 (palone od 18:00)

Widać że temperatura co dochodzi do 43/44 stopni włączana jest pompa i spada. Palenisko z dużymi niedopałkami, utowrzył się duży kopiec
2013-01-01 03:08
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Za dobrze to nie wygląda. Kreska niby w dobrym miejscu.
Napewno trzeba ustawić wyższą moc i podnieść nadmuch.
Kocioł na tej mocy wogóle nie osiąga zadanej, ustaw min i max 25, z nadmuchem 46%.
Możliwe, że trzeba wyczyścić dysze, większość kotłów Ogniwo z takim nadmuchem miałoby za dużo powietrza.
W ogóle.... cały kocioł nadaje się do czyszczenia Co to za paliwo ?
Korona siedzi dobrze ? Na foto widać jakby dym.. za mało powietrza trafia do palnika.
2013-01-01 10:21
  stepienpiotr Posts: 15 Ostrzeżenie: 0


Do 9:30 nic się nie zmieniło.

No to zaraz zmieniam ustawienia, wyczyściłem korone i popiół i za pare godzin wrzuce nowe dane. 

No dymu strasznie dużo, wcześniej tak nie było. Jak otwieram to aż biało się robi. Pierwszy raz coś takiego widzę. Tak jakby się dusił. Może to ten ekogroszek? Wrzuciłem go pierwszy raz wczoraj, Ekogroszek polski wartość spalania 28000kJ, wartość opałowa 25 000 kj, firmy jjtrade.

Kocioł był czyszczony jakiś tydzień temu, z góry, boku i w środku;/

Z tą koroną to nie wiem bo od nowości jest jak jest czyli od 1,5 roku. 


2013-01-01 10:43
  zbigmaz01 Posts: 1629 Ostrzeżenie: 0
stepienpiotr napisał » 2013-01-01 09:21
No to zaraz zmieniam ustawienia. I za pare godzin wrzuce nowe dane. 

No dymu strasznie dużo, wcześniej tak nie było. Jak otwieram to aż biało się robi. Pierwszy raz coś takiego widzę. 
Aktualnie Ekogroszek polski wartość spalania 28000kJ, wartość opałowa 25 000 kj, firmy jjtrade 

Kocioł był czyszczony jakiś tydzień temu;/ Z tą koroną to nie wiem bo od nowości jest jak jest czyli od 1,5 roku. 


Czyli najwyższy czas to sprawdzić.
Tak jak kolega VERB zauważył na palniku masz niedopały, dlatego też kopci. Widać to po lewej stronie palnika.  Trzeba by koronę zdjąć i wkleić na nowo a wtedy powietrze będzie przechodziło przez cały palnik. Masz dobry groszek a kocioł nie daje rady z nadmuchem i nie może dojść do zadanych temp. Może się okazać że po wklejeniu korony na nowo będziesz musiał zmniejszyć moc zadaną.
Po wklejaniu korony i zapikowaniu odpowiedniej dawki powietrza będzie czyściej w kotle, mniej dymu, mniej popiołu i mniejsze zużycie opału.
Masz czas to wklej koronę, wyczyść kocioł a warunki spalania się zmienią. Może wtedy korekty okażą się zbędne?
2013-01-01 12:53
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Hej.
Koronę wystarczy sprawdzić czy siedzi jak należy, ale kocioł jest zasyfiony - trzeba wypucować.
Jak już uda się dostroić spalanie, brudu tyle nie będzie.
2013-01-01 14:10
  stepienpiotr Posts: 15 Ostrzeżenie: 0


włączyłem na  46% ale po godzinie pracy było to samo co poprzednio, ale ponieważ jestem niecierpliwy po 1,5 godziny zwiększyłem nadmuch do 65% od (11:30 na wykresie od 12:30 bo sterownik ma czas godzinę do przodu ;/) i nagle zaczął dobrze pracować, osiąga temperaturę zadaną i odstawia się na 10 minut, kaloryfery gorące


korona jest dobrze wklejona, o 13:00 (na sterowniku jest godzina do przodu czyli 14:00) wyczyściłem korone i popielnik (ok przeczyściłem )



zobacze jak teraz będzie spalał, czy nie podaje za dużo ekogroszku

następny meldunek za 3/4 godziny ale i tak już dziękuje bo powoli zaczynam widzieć efekty jeszcze żeby spalanie spadło bo od wczoraj prawie 60kg spalił ;P
2013-01-01 14:21
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
65%... no OK. Widocznie taki urok Twojego palnika..:>
2013-01-01 17:14
  stepienpiotr Posts: 15 Ostrzeżenie: 0




wydaje się że dobrze pracuje, 15/20 minut i 10 minut przerwy.

teraz pytanie tylko czy jak zmniejsze moc z 25kw na 16 kw to mniej węgle będzie podawał ? bo po dwóch godzinach pracy korona wygląda tak, że za dużo jest ekogroszku podawanego bo nie nadąża spalać




czy może jeszcze inne ustawienia powinienem zmienić?




2013-01-01 17:18
  zbigmaz01 Posts: 1629 Ostrzeżenie: 0
Dalej na lewej stronie palnika widać niespalony opał, gdzieś chyba powietrze ucieka.
2013-01-01 17:43
  stepienpiotr Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
no przeczytałem na forum wszystkie wątki w ramach wklejenia ponownego korony, ale na razie nie będe w stanie tego wykonać, może w weekend, chociaż i tak do końca nie wiem co tam uszczelnić

pytanie jak zmniejszyć ilość podawanego węgla?

teraz przez 3 godziny będe testował 16kw z 65%
First pagePrevious page16 / 41Next pageLast page
Users on-line: adam777, Iwomir, Kravkin, toopcool, wiesiekk1