Forum eCoal.pl Spalanie grupowe Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona17 / 41Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
stepienpiotr napisał » 2013-01-01 16:43 Właśnie tak - mniejsza moc, więcej powietrza. teraz przez 3 godziny będe testował 16kw z 65% A na automacie nie chce Ci kocioł pracować ? Wyczyściłeś wymiennik i czopuch ? |
|||
|
||||
stepienpiotr
![]() |
o co chodzi z tym automatem???
tak wymiennik i czopuch czyściutkie tylko ja jakiś czarny ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
O Retortowy-eCoal pytałem.
Jak wszystko czyste, trzeba poszukać gdzie tracisz moc nadmuchu, może wentylator zasyfiony, szczeliny w koronie..musisz się z tym uporać, bo źle Ci się spala. |
|||
|
||||
stepienpiotr
![]() |
Do tej pory stosowałem na starym sterowniku ten tryb. Tyle tylko, że nigdy nie chciał osiągnąć temperatury zadanej i się nie odstawiał. Zatem obchodząc to kupiłem elektroniczny wyłącznik prądu i za jego pomocą wyłączałem piec co jakiś czas na godzinę
![]() Napisałem do ogniwa co zrobić i polecili mi właśnie spalanie grupowe, że to jest super metoda. I jak na tę chwilę mi się podoba, jeszcze żeby spalanie spadło tak do 20/25 kg na dobę. tak jak mówiłem w tygodniu kupię ten silikon i w weekend może uda mi się wkleić to jeszcze lepsze osiągi będą ![]() |
|||
|
||||
strzecha
![]() |
VERB napisał » 2013-01-01 13:21 65%... no OK. Widocznie taki urok Twojego palnika..:> Chyba mam taki sam piec i palnik. W połączeniu z węglem jakim teraz zasypuje (ponoć Chwałowice) mam odpowiednio 8kW-42%, 12kW-45%. Te dwie moce mam dostrojone i uważam lepiej się nie da. Mam mikroniedopał, ale podniesienie już nie wchodzi w grę bo spieki za duże będą. Taki więc urok tego palnika :> Dodam jeszcze że korona u mnie na 100% jest szczelna i wklejona poprawnie. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
strzecha napisał » 2013-01-01 18:01 Też mam brucera, z tego co wiem rodzajów koron jest kilka. Taki więc urok tego palnika :> U mnie 25kW w teście leciało na 44% i to już był max nadmuch. Z fotek widać, że spala się kiepsko u kolegi stepienpiotr. U Ciebie też tak jest ? |
|||
|
||||
stepienpiotr
![]() |
No test na 16kw nie wyszedł, raz po godzinie się wyłączył.
Teraz testuje na 20kw. W weekend może uda mi się na nowo koronę uszczelnić silikonem to będę informował jak to wygląda. |
|||
|
||||
minertu
![]() |
strzecha napisał » 2013-01-01 18:01 Jak palisz groszkiem z chwałowic to możesz zastosować moje ustawienia.VERB napisał » 2013-01-01 13:21 65%... no OK. Widocznie taki urok Twojego palnika..:> Chyba mam taki sam piec i palnik. W połączeniu z węglem jakim teraz zasypuje (ponoć Chwałowice) mam odpowiednio 8kW-42%, 12kW-45%. Te dwie moce mam dostrojone i uważam lepiej się nie da. Mam mikroniedopał, ale podniesienie już nie wchodzi w grę bo spieki za duże będą. Taki więc urok tego palnika :> Dodam jeszcze że korona u mnie na 100% jest szczelna i wklejona poprawnie. |
|||
|
||||
strzecha
![]() |
VERB napisał » 2013-01-01 18:59 Też mam brucera, z tego co wiem rodzajów koron jest kilka. U mnie 25kW w teście leciało na 44% i to już był max nadmuch. Z fotek widać, że spala się kiepsko u kolegi stepienpiotr. U Ciebie też tak jest ? No tak o rodzajach koron zapomniałem. Mam chyba najnowszą jaka była, wąski rant bez otworów od góry, nacięcia tylko na długich bokach. U mnie, jak na moje oko pali się ok. Poza tym, że węgiel okazał się strasznie dziadowski (ogromne ilości popiołu). Ale co zrobić, to była "samowolka" jednej z 3 osób, która do węgla się dokłada. Przyszła i oznajmiła, że za chwilę przyjedzie za węgiel - tak po prostu, bez pytania gdzie i jaki kupić. Osobiście byłem dużo bardziej zadowolony ze spalanie groszku z kopalni Bielszowice (zapewne odsiewka), który można dostać na tym samym składzie a w dodatku jest tańszy. ![]() ![]() ![]() ![]() Minertu. Czy to na pewno są Chwałowice to ja nie wiem. Efekty spalanie tego węgla widać na zdjęciach. Tak niskie nadmuchy jak ty masz raczej nie wchodzą w grę. Jak obniżam to co mam obecnie to pojawia się niedopał. Korzystając z okazji. Jakieś sugestie odnośnie nastaw, spalania, wykresów ... Jak to waszym zdaniem wygląda? Czerpie garściami wiedzę z forum za co wam wszystkim wielkie dzięki. Doświadczenie mam jednak nikłe bo równo roczek minął wczoraj od uruchomienia mojej kotłowni. Może jakieś sugestie? A może pilny uczeń ze mnie i dobrze odrobiłem zadanie ![]() |
|||
|
||||
minertu
![]() |
Heh z czego to koło zamachowe?
Węgiel też mi na Chwałowice nie wygląda bo popiół z niego jest zupełnie inny. Koszmar jak się patrzy co dziś jest sprzedawane na tych składach. |
|||
|
||||
strzecha
![]() |
minertu napisał » 2013-01-02 21:52 Heh z czego to koło zamachowe? Jak to nie poznajesz ? 126P ![]() ![]() |
|||
|
||||
minertu
![]() |
No to chyba jedno z pierwszych bo późniejsze były pełne
![]() |
|||
|
||||
strzecha
![]() |
![]() ![]() |
|||
|
||||
j23titus
![]() |
testuję właśnie pellet na spalaniu grupowym i chodzi wyśmienicie (dmuchawa 33-36). Żadnego syfu w kotłowni i w piecu, w popielniku pustka. Na palnik postawiłem 3 szamotki. Ładnie trzymają ciepło i kierują żar bezpośrednio w górę. Zobaczymy jak spalanie, ale na dzień dzisiejszy nie chcę słyszeć o węglu
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
Stan
![]() |
No pięknie, a jak ekonomia w porównaniu do węgla?
|
|||
|
||||
krzy
![]() |
strzecha napisał » 2013-01-02 22:15 ![]() ![]() Nie jest czasem audi? Napewno nic gaźnikowego skoro ma zęby od czujnika kąta obrotu. |
|||
|
||||
KONAn
![]() |
Stan napisał » 2013-01-02 23:25 No pięknie, a jak ekonomia w porównaniu do węgla? Pellet firmy Stelmet, "Lava" 1000zł/tona za 19MJ/kg...tak więc coś kosztem czegoś...ekonomia daje ciała ale za to tak jak wcześniej wspominał kolega..czysto i wygodnie i zapaszek palonego drewna wokół domu...dopóki sąsiad swoje miałowca nie odpali hehe. |
|||
|
||||
mateuszm
![]() |
Jakiś czas temu poruszyłem następującą kwestię ale nie otrzymałem do dzisiaj odpowiedzi:
"Można prosić o dodanie skali osi X albo wyjaśnienie, jak jest ona ustalana. Jeżeli przedstawia ona długość postoju to maksimum histogramu powinno przesuwać się wraz ze zmianami nadmuchu a tymczasem zawsze znajduje się ono po lewej stronie, niezależnie od nastawionej wydajności nadmuchu. Podobnie sytuacja wygląda u innych użytkowników." Nie do końca też rozumiem, dlaczego zmiany nadmuchu tak istotnie wpływają na dopalanie/spiekanie wszak podobno algorytm "wykrywa" czas postoju. Odnoszę wrażanie, że algorytm koryguje jedynie czas przerwy w jednym na kilka/kilkanaście cykli. Do sytuacji w której mamy na sztywno ustalony czas postoju i jest on jedynie od czasu do czasu korygowany pasuje obraz histogramu, oraz to jak krytyczne jest ustawienie nadmuchu. |
|||
|
||||
macut
![]() |
A co dokładnie znaczy Ustawienia -> Spalanie -> Parametry kotła -> Histereza CO ?
Mimo, że mam ustawione 0,2, temperatura CO oscyluje mi w granicach +-2,5 st od zadanej. |
|||
|
||||
krzy
![]() |
Mateuszm
Na histogramie każdy słupek to 10 sekund postoju. Czyli pierwszy 0-10 drugi 10-20 itd. Wysokość to jak często z takim czasem postoju pracował. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona17 / 41Następna stronaOstatnia strona | ||||