W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  Tryb podajnika Zasypowy Subskrybuj
2020-02-06 18:49
  Pudelski7 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Gdzie się do jasnej cholery podział tryb zasypowy 
2020-02-06 19:59
  janjan Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
 trybu zasypowego w tych ustawieniach na komputerze brakuje,jest na sterowniku  kotła i telefonie.
2020-02-07 23:02
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Pudelski7 napisał » 2020-02-06 18:49
Gdzie się do jasnej cholery podział tryb zasypowy 

Zgodnie z regulacjami prawnymi w nowych kotłach nie może być stosowany ruszt awaryjny. Dlatego też opcja ta została usunięta ze strony WWW. Sterowniki aktualnie produkowane nie mają już tej opcji widocznej również na panelu operatora.
2020-02-08 07:37
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Przemek rozumiem że to dotyczy nowego kotła z nowym sterownikiem. Bo jak ktoś kupi sterownik do starego kotła to tą funkcję powinien mieć. Teść ma stary kocioł zasypowy i padł mu sterownik. Przymierzam się kupić mu koalę a z czasem jak piec padnie kupi się jakiś na ekogroch a ster zostanie.
2020-02-08 07:50
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Szczerze to nie wiem dokładnie jak ma być to prawo egzekwowane. Widać że jest to kolejny szybko pisany na kolanie bubel.
2020-02-08 10:50
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Bo ta cała ekologia to jest wielka jedna ściema i obłuda. Ja walczę o ekologię na wiosce mojej i piszę do ministerstw o zrobienie gazociągu na wsi bo ludzie nie chcą wdychać smrodu z kopciuchów i chętnie by je wyrzucili a oni twierdzą że gazociągu nie wybudują bo 3km rury dla 250 gospodarstw to im się nie opłaci biznesowo. To samo z lpg. Nie truję środowiska bo mam lpg a muszę płacić za montaż instalacji 3000 sam bez dopłat a przegląd zamiast 1zł kosztuje 160 podczas gdy samochodów na rope lub pb 99zł. W Krakowie zakaz palenia paliwami stałymi a w okolicznych wioskach można palić nawet śmieciami. Gdzie tu jest ekologia. 
2020-02-08 19:20
  halo Posts: 117 Ostrzeżenie: 1
opcja została usunięta wszystkim, bo rozumiem że w kotłach 5 klasy nie ma rusztu awaryjnego a co ze starszymi kotłami ,w przypadku awarii napędu ślimaka nie ma możliwości palenia na ruszcie awaryjnym bez opcji tryb zasypowy chyba że siedzimy w kotłowni i sami sterujemy pracą dmuchawy bardzo ciekawe rozwiązanie
2020-02-08 19:23
  seba Posts: 1371 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Tryb zasypowy został usunięty tylko na stronie www. Na panelu jest nadal dostępny. 
Jedynie w nowo produkowanych sterownikach tryb zasypowy jest usunięty całkowicie.
Jeśli więc do tej pory miałeś tryb zasypowy to będziesz go miał nadal (dostępny tylko z panelu lokalnego).
2020-02-08 19:36
  halo Posts: 117 Ostrzeżenie: 1
 nie miałem i mam nadzieję że nie będę miał (i inni użytkownicy też nie) dzięki za odpowiedz
2020-02-10 12:41
  Pudelski7 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
seba napisał » 2020-02-08 19:23
Tryb zasypowy został usunięty tylko na stronie www. Na panelu jest nadal dostępny. 
Jedynie w nowo produkowanych sterownikach tryb zasypowy jest usunięty całkowicie.
Jeśli więc do tej pory miałeś tryb zasypowy to będziesz go miał nadal (dostępny tylko z panelu lokalnego).



Na panelu go też nie ma, Spoko w takim razie wypnę sobie ze sterownika przewód zasilający ślimak jak będę potrzebował zapalić na ruszcie.  
Dzięki za odpowiedz.
2020-02-10 21:11
  pitaszek Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
seba napisał » 2020-02-08 19:23
Tryb zasypowy został usunięty tylko na stronie www. Na panelu jest nadal dostępny. 
Jedynie w nowo produkowanych sterownikach tryb zasypowy jest usunięty całkowicie.
Jeśli więc do tej pory miałeś tryb zasypowy to będziesz go miał nadal (dostępny tylko z panelu lokalnego).

 Jednym z kryteriów wyboru pieca (i sterownika), była możliwość palenia w trybie "zasypowy". Piec kupiony  w 2017r.
Dlaczego pozbawiliście wszystkich takiej możliwości? W sterowniku, jak i w aplikacji mobilnej, są wyłącznie parametry spalania w trybie "zasypowiec" - nie ma możliwości wyboru takiego trybu.
2020-02-10 22:52
  karoka65 Posts: 2846 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
A i bardzo dobrze że nie ma, nie będziesz smrodził drugiemu pod nosem, na podwórko wyjść nie idzie.
2020-02-11 07:20
  pitaszek Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
To może Tobie zdalnie wyłączyć poduszki i ABS w Twoim samochodzie. Jeździj załóżmy do 40 km/h - to nie będą Ci potrzebne. Nie będziesz jeździł szybko, to nie będziesz stanowił zagrożenia dla jednego z drugim. Albo wyłączyć możliwość wysyłania SMS w Twoim telefonie - po co Ci taka usługa, przecież możesz zadzwonić. Chodzi mi o to, że piec i sterownik jest moją własnością, kupowaną między innymi dla tego, że ma takie a nie inne możliwości.Może wyłączmy inne tryby, np grupowy, przecież zostaną jeszcze dwa inne, albo statystyki - przecież można (znacznie bardziej precyzyjniej) prowadzić je na kartce lub w excelu. 


P.S.1 W excelu może nie, bo jak się Microsoft kapnie, że można na kartce - to wyłączy excela
P.S.2 Nie smrodzę, palę węglem z PGG. Chodzi mi o zasady.
2020-04-08 21:19
  kastyk Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Dołączam się do użytkowników zniesmaczonych wyłączeniem trybu zasypowego bez zapytania lub nawet konsultacji. Był mi potrzebny nawet bez palenia w piecu, chociażby do sterowania pompą cyrkulacyjną.

Moim zdaniem nieładnie. Też kupowałem piec ze sterownikiem dla określonej funkcjonalności, której mnie bez mrugnięcia okiem pozbawiono. Tryb zasypowy był jednym z warunków zakupu.

I nie, nie smrodzę w tym trybie ani sobie, ani nikomu.
2020-04-09 23:10
  pitaszek Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
@kastyk
Zadzwoń do serwisu - poradzą  
2020-04-16 12:01
  kastyk Posts: 29 Ostrzeżenie: 0


seba napisał » 2020-02-08 19:23
Tryb zasypowy został usunięty tylko na stronie www. Na panelu jest nadal dostępny. 
Jedynie w nowo produkowanych sterownikach tryb zasypowy jest usunięty całkowicie.
Jeśli więc do tej pory miałeś tryb zasypowy to będziesz go miał nadal (dostępny tylko z panelu lokalnego).

Nie mam go ani na WWW, ani w telefonie, ani na panelu kotła.

pitaszek napisał » 2020-04-09 23:10
@kastyk
Zadzwoń do serwisu - poradzą  

Chyba już mi się nie chce. Jeśli koronawirus mi nie stanie na przeszkodzie, w tym roku zmienię kocioł na inny.
Users on-line: