W dniu 17 marca (wtorek) od godziny 9:00 nastąpi 30 minutowa przerwa w dostępie do serwisu.
Za wszystkie niedogodności przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Duże spieki i zła temperatura Subskrybuj
First pagePrevious page22 / 22Next pageLast page
2020-01-24 18:01
  berabs Posts: 38 Ostrzeżenie: 1
karoka65 napisał » 2020-01-24 15:36
leON22 napisał » 2020-01-24 13:27
Inter... możesz mnie oświecić , dlaczego pompa kotłowa nie mieszającą  Ochrona przez CWU , działała


Dlatego kotłowa bo mieszająca może robić mu "sieczkę" dla mnie ochrona przez CWU to proteza ale jak komuś pasuje to jego wola.

A dlaczego ochrona powrotu przez CWU jest protezą? Wielu użytkowników w ten sposób chroni ten powrót. Ostatnio i ja tak zrobiłem (od 14-01) , wynikami jestem zaskoczony , wykresy jak sznurki proste ,temp.zad.na kotle 58 st. a powrót oscyluje w granicach 52 st., kocioł chodzi prawie teraz na minimalnej mocy. Teraz nie wiem czy to dobrze ,  czy mam z powrotem przełączyć  ochronę przez pompę mieszającą?

2020-01-24 22:50
  leON22 Posts: 3491 Ostrzeżenie: 1
Ta "proteza" w mojej instalacji robi swoje Jakoś nie czuję potrzeby montowania dodatkowej pompy, żeby móc korzystać np. z programatora CWU  
2020-01-25 06:11
  Inter-qrwa-nauta Posts: 291 Ostrzeżenie: 0

Taa i co u ciebie, musi być u innych, bo cię skręca.
Ja mam wsio na jednej pompie, i nikt nigdy nie zmusi mnie do instalacji zbędnych gadżetów. Ale nie "promuję" tego jako jedynego słusznego rozwiązania. Kiedyś tak było, i ty sam z tego (i nie tylko) skorzystałeś, dzięki czemu jesteś gwiazdor hehe
2020-01-25 10:18
  leON22 Posts: 3491 Ostrzeżenie: 1
Cóż za cenne rady Jedna pompa to proteza, druga robi sieczke, a trzecia nie działa, a u Kamila  tylko 32st na powrocie I
@Inter... niczego nie promuję i do niczego nie namawiam ale jak ta opcja działa, to po co kombinować i szukać nie koniecznie lepszego rozwiązania I dziury w całym - mistrzu 
2020-01-25 10:31
  karoka65 Posts: 2810 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
berabs napisał » 2020-01-24 18:01
karoka65 napisał » 2020-01-24 15:36
leON22 napisał » 2020-01-24 13:27
Inter... możesz mnie oświecić , dlaczego pompa kotłowa nie mieszającą  Ochrona przez CWU , działała


Dlatego kotłowa bo mieszająca może robić mu "sieczkę" dla mnie ochrona przez CWU to proteza ale jak komuś pasuje to jego wola.

A dlaczego ochrona powrotu przez CWU jest protezą? Wielu użytkowników w ten sposób chroni ten powrót. Ostatnio i ja tak zrobiłem (od 14-01) , wynikami jestem zaskoczony , wykresy jak sznurki proste ,temp.zad.na kotle 58 st. a powrót oscyluje w granicach 52 st., kocioł chodzi prawie teraz na minimalnej mocy. Teraz nie wiem czy to dobrze ,  czy mam z powrotem przełączyć  ochronę przez pompę mieszającą?


Powód jest bardzo prosty, może ktoś chce mieć ciepłą wodę kiedy chce i o temperaturze jakiej chce a ochrona przez CWU akurat działa całkiem odwrotnie.
2020-01-25 10:36
  leON22 Posts: 3491 Ostrzeżenie: 1
O programatorze CWU wspominałem wyżej, a tu ostatni przykład mojego "gwiazdorstwa" - Smok
2020-01-25 11:01
  karoka65 Posts: 2810 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
A co daje programator jak pompa włącza się kiedy tylko powrót jest chłodniejszy a nawet może pracować cały czas i temperatura CWU dochodzi do temp. zadanej kotła? 
Ja wolę mieć wodę kiedy chcę i o temp. jakiej chcę i napisałem w tamtym poście że jak komuś odpowiada taka gorąca woda cały czas to jego wybór.

Wystarczy mieć małe dzieciaki które poparzą sobie ręce wodą o temp np 55 stopni albo większej, żeby zabezpieczyć taki układ też trzeba wyrzucić pieniądze także oszczędność na zakupie dodatkowej pompy mnie nie przekonuje że coś ktoś zaoszczędzi.
dodane 2020-01-25 11:01Aha i jak ktoś wspomniał to nie rozpatrujemy tu Twojego przypadku, że Ty tak masz to wszyscy też tak muszą mieć.
2020-01-25 11:08
  berabs Posts: 38 Ostrzeżenie: 1
Co do mojego pytania, że ochrona powrotu przez CWU jest "protezą" musiałby odpowiedzieć karoka65,bo to jego stwierdzenie.Mnie ciekawi co złego się dzieje w instalacji prowadząc ochronę powrotu przez CWU. Sam zauważyłem zmiany na lepsze wyłączając pompę mieszającą  a załączając pompę CWU o czym wspomniałem wyżej. leON22 i inni też tak mają już przez długi czas.Faktem jest, że karoka65 nikomu tego sposobu  nie zabrania prowadzić u siebie.Czyli pytanie jest czysto techniczne.

dodane 2020-01-25 11:08Częściowo już z odpowiedzią zostałem uprzedzony  w poście powyżej,
2020-01-25 11:23
  karoka65 Posts: 2810 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Barabs ja nie mam zamiaru kopać się ze stadem koni przez internet.
Pomyśl co będzie jak takie posty przeczytają ludzie którzy zasobnik CWU mają dalej od kotła? mam w jednym domu kocioł w budynku gospodarczym oddalonym kilka metrów od budynku mieszkalnego i zasobnik jest w mieszkalnym, rury ktoś pokładł pod ziemią we własnym zakresie metodą tzw. gospodarczą, jak będzie wyglądała ta ochrona przez taki zasobnik?
Jak wiesz każdy zasobnik CWU jakby nie był izolowany ma tzw. straty postojowe i im wyższa temp. wody w zasobniku tym większe będą te straty czy też ma Cię jakoś specjalnie o tym przekonywać czy się z tym zgodzisz?
Jak myślisz? kto spali więcej węgla? ja gdy ustawię sobie programator i mam wodę kiedy jej potrzebuję czy Ty grzejąc ją non-stop?
Zawsze można napisać że to pomijalne straty bo co napisać, ja Cię nie będę przekonywał co jest lepsze, Ty sobie wybierz ale nie wmawiajcie wszystkim że to najlepsze rozwiązanie bo tak Leon czy inny as internetowy tak napisał, ktoś inny może mieć inne potrzeby.
2020-01-25 12:45
  berabs Posts: 38 Ostrzeżenie: 1
karoka65-dziękuję b. za dokładne wyjaśnienia, nie musisz mnie już specjalnie przekonywać do twojej teorii. Masz rację.  Przed chwilą zrobiłem analizę zużycia groszku i okazało się  że wzrósł o około 1 do 2 kilo na dobę , pompa CWU to typ GPD na 1-szym biegu zużywa 35 Wat to dodatkowy koszt który znacznie podnosi koszt ogólny. Racją jeż też ta cały czas wysoka temperatura wody  w bojlerze u mnie około 58 st.Dotychczas miałem ustawioną na 45 st. i bojler załączał się dziennie około 5 do 7 razy , i to było dla mnie dobre rozwiązanie ( nikt się nie poparzył) . Ale teraz z powodu z "zarośnięcia" w którymś miejscu rurek od ciepłej wody zmniejszył mi się b. przepływ tej wody w punktach odbioru , dlatego mieszając b. gorącą z zimną  ilościowo mam jej dość (to samo mogę uzyskać podwyższając zadaną na bojlerze z 45 na 55 st. ) i wrócić do ochrony powrotu przez pompę mieszającą.Jestem człowiekiem "starej" daty , muszę mieć wszystko wyłożone od A do Z w temacie . Dlatego tyle pytań . Broń Boże ,chyba nikt się nie będzie wzorował na moich wypowiedziach bo ja nadal jestem tylko uczniem i ciągle zgłębiam tematy . Jeszcze raz bardzo dziękuję , życzę wszystkiego najlepszego.
2020-01-25 12:55
  karoka65 Posts: 2810 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Człowiek starej daty życzy również człowiekowi starej daty wszystkiego najlepszego
Widzę że co człowiek starszy to robi się bardziej zgryźliwy, upierdliwy i cierpliwości brakuje, piszę tu o sobie żebyś nie przyjął tego do siebie
2020-03-23 14:00
  szulczyk Posts: 162 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2020-01-24 16:49
A gdzie masz w sterowniku tą pompę podłączona? 

Po drugie: jaka jest temperatura jej załączenia?


A pod które gniazdo powinna byc podłączona?

Generalnie odświeżam kotleta, mam juz zrobioną łazienke więc chce odpalić ciepłą wodę no i jeden z grzejniczków i podłogówke .

JAk ustawic teraz kocioł ?Mam tryb Ekoplus m , koretka dmuchawy na -4 ,tryb podajnika retortowy e-coal, czas podawania 5sek,  ale cieżko mu dobić do temperaturki zadanej 60 stopni, wczesniej był tryb pellet i bez problemu dobijał do tej , generalnie czym się te dwa tryby różnią?

2020-03-24 09:09
  gmaj22 Posts: 2021 Ostrzeżenie: 1
Wcześniej już @inter napisał że do gniazda pompy mieszającej. Jej funkcję definiujesz w menu zaawansowanym, z tym że ja ustawiłbym ją nie jako "kotłowa" a jako "mieszająca".  "Piętro wyżej", czyli w ustawieniach ochrony powrotu zaznaczyłbym "pompa mieszająca" i ustawił żądaną temperaturę powrotu. Histerezy nie zmienisz, jest programowo ustawiona na 2 stopnie. Ale parametry: "temperatura załączania pomp" oraz "minimalna temperatura powrotu" też mają na nią wpływ.
2020-03-24 10:33
  szulczyk Posts: 162 Ostrzeżenie: 0

Miałem podłączoną do gniazda mieszającej.

Zmieniłem na pompę mieszająca zamiast kotłowej no i ochrona powrotu przez tą pompę.

Mam jeszcze pompę cyrkulacyjną ale juz nie mam gniazdek do podłączenia pod sterownik wiec musi iść tylko do prądu.

Dlaczego przy ustawieniu kotła w tryb pellet , kocioł przy takich samych ustawieniach dobija do temperatury i powiedzmy jest w podtrzymaniu pare minut , a w trybie eko plus m , czasami dobija do temepratury ale rzadko , i rzadko jest w podtrzymaniu?
2020-03-24 17:59
  Inter-qrwa-nauta Posts: 291 Ostrzeżenie: 0

Ooo hehe, wróciłeś ;] Mieszająca, czy kotłowa, niby jeden pies, ale kotłowa pracuje cały czas i wspomaga obieg powrotny 4D, i dobrze jak pracuje stale. Gdybyś ją wpiął między zasilanie, a powrót, to inna bajka. Nadal nie sterujesz zaworem automatyką, dlaczego ?

Tryb pellet, to panie kolego najmocniejszy tryb, jaki jest obsługiwany "automatem". Pierwotnie miał pozwalać spalać w burnerze prawdziwy pellet, ale efekty nie są OK. Różnicę powinieneś słyszeć podczas pracy kotła hehe.. U Ciebie nadal zapotrzebowanie jest duże jak widzę.
2020-03-25 06:19
  janjan Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
Koledzy pompa kotłowa czy mieszająca różnią się tylko ciągłością pracy czy jest coś jeszcze? ustawiłem kotłową dla sprawdzenia ,jak na złość brak wykresów i statystyk, która polecacie?
2020-03-25 14:20
  karoka65 Posts: 2810 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Jeśli ustawisz kotłownia to tak jakbyś wpiął wtyczkę tej pompy bezpośrednio do gniazdka w sieci elektrycznej i pompa będzie pracowała non-stop, jeśli jako mieszająca wtedy będzie się włączała tylko wtedy jeśli powrót będzie poniżej tego co ustawisz, z resztą Gamj22 to wyoślił dwa posty wyżej to wystarczyło przeczytać.
First pagePrevious page22 / 22Next pageLast page
Users on-line: ANDRZEJ_OST, gerardranczo, kedar76, Kiler5, romekjokel, tatasva, waldecki997, Zbynek