Forum  eCoal.pl v3.5  Wybór obwodu CO1 i CO2 oraz ustawienia... Subskrybuj
First pagePrevious page9 / 13Next pageLast page
2019-11-29 18:10
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
70 to może nie spali, ale kolo 55 to tak
dodane 2019-11-29 18:10Brawo my..bo byłem pomocnikiem hydraulika
2019-11-29 18:11
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Jak by więcej takich było to trzeba by to forum zamknąć
2019-11-29 18:13
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Forum nigdy nie zginie
dodane 2019-11-29 18:13Chociaż obserwuję zmianę trendu na kotly gaz i pompy ciepła.
2019-11-29 18:20
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
karoka65 napisał » 2019-11-29 18:08
Toriman masz kocioł 14kW niby, obciąż go na tyle zeby spał Ci 70kg/dobę a później napisz jakie spaliny miał przy spalaniu tych 70kg? zobaczysz jak to się ma do tego co w książce?


Zobaczę gdy będą potężne mrozy. Teraz bym się ugotował a tego raczej nie chciałbym. I tak mam mocno ciepło w domu.

dodane 2019-11-29 18:20@yaro2004 - 24.11 zasypałe 100kg. Ile Ci zostało groszku w zasobniku? Tak mniej więcej. Oceń spalanie.
2019-11-29 18:20
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Wątpię że zobaczysz ale byłoby to dla Ciebie bardzo pouczające
Ja już widziałem.
2019-11-29 18:36
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Oj były mrozy...były
2019-11-29 18:41
  Rotaz Posts: 67 Ostrzeżenie: 0

Ton pewnie mu pasuje.

"Kopać się z koniem który siedzi przy komputerze? chybażartujesz.
Dlatego rzadko zaglądam na fora bo szkoda czasu na takie rzeczy.Ty przecież i tak wiesz lepiej, masz przecież swój kocioł i u Ciebie tak jestto i u wszystkich musi być tak samo.." 

 
2019-11-29 18:46
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
A Ty to tak do kogoś czy tak w powietrze tylko?
bo uj wie do kogo to czy do czego to przykleić czy przyłatać?
2019-11-29 18:47
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Rozkminia jeszcze twoją "tapicerską" opowieść karoka
2019-11-29 18:48
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
yaro2004.
proszę zwrócić uwagę że przewód czujnika zapewne Cwu leży na czopuchu (chyba że tak widać zdjęcia). Tak nie powinno być. Podwies zabezpiecz ten czujnik.
Wyczyść kocioł, czujnik spalin i zobacz czy masz wklejoną tą koronę na palniku
2019-11-29 18:50
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Własnie wyczyściłem kociołek , bo po 6 dniach palenia wygląda tak jak na obrazku , no i przy okazji zobaczyłem na tabliczce znamionowej , temp.spalin dla mojego OEP 16kW - 140,8st , czyli co dmucham za słabo ? Dla testu wyjąłem dwa zew. zawirowacze , zobaczymy co będzie się działo może dorównam @Yaro pewny
dodane 2019-11-29 18:50

2019-11-29 18:50
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
140 leON przy mocy nominalnej
2019-11-29 18:51
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
budgie1 napisał » 2019-11-29 18:47
Rozkminia jeszcze twoją "tapicerską" opowieść karoka

Hmmm, tyle że jak już dawno nie mam kotła i na pewno nigdy nie pisałem ze jak u mnie dobrze to u drugiego tak samo musi być a raczej byłem przeciw takim co tak pisali.
2019-11-29 18:54
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Daikin nie potrzebuje czujnika spalin  
2019-11-29 19:03
  Rotaz Posts: 67 Ostrzeżenie: 0

To nie w powietrze , to  Twoje wpisy:
https://esterownik.pl/forum/posty,3864/varmo-2017-czy-juz-ktos-pali-,1

Coś jeszcze..?
3maj się!

2019-11-29 19:25
  yaro2004 Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
toriman napisał » 2019-11-29 18:20
karoka65 napisał » 2019-11-29 18:08
Toriman masz kocioł 14kW niby, obciąż go na tyle zeby spał Ci 70kg/dobę a później napisz jakie spaliny miał przy spalaniu tych 70kg? zobaczysz jak to się ma do tego co w książce?


Zobaczę gdy będą potężne mrozy. Teraz bym się ugotował a tego raczej nie chciałbym. I tak mam mocno ciepło w domu.

dodane 2019-11-29 18:20@yaro2004 - 24.11 zasypałe 100kg. Ile Ci zostało groszku w zasobniku? Tak mniej więcej. Oceń spalanie.





Nie było mnie chwilę, bo czyściłem dla pewności piec. Wszystkie ścianki, zawirowacze itp. Temp. spalin spadła do około 120-130st chyba trochę lepiej to wygląda. Spalanie wg. mnie cholernie wysokie, w podajniku zostało może ze 25-30kg.  I zauważyłem jeszcze jedno, że przestała mi grzać podłoga Może to przez te zmiany gniazd P1 i P2 pomp? Może powinienem podkręcić pompkę na większy bieg?
dodane 2019-11-29 19:23Myśle, że nie przesadzę jak powiem że od wczoraj zeżarło mi jakieś 40kg Piec był zimny, nie palone było 2dni wczoraj rozpaliłem około 17.
dodane 2019-11-29 19:25Powiem szczerze, że jak by się udało zejść do spalania do 15kg to byłbym w siódmym niebie... będę obserwował co dalej się dzieje.
2019-11-29 19:43
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Nie no faktycznie to spalanie to jakiś kosmos  Dla pewności jeszcze raz zapytam , czy sprawdzałeś dokaładnie mocowanie czujnika temp.kotła  Sprawdź proszę , czy jest wsunięty do końca pewny
dodane 2019-11-29 19:43PS. Może trzeba spróbować spalania grupowego , w/g mnie można na nim więcej zaoszczędzić I ciągle nie wiemy jaką temp.pchasz w obieg za zaworem 4D ?
2019-11-29 19:50
  yaro2004 Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-29 19:43
Nie no faktycznie to spalanie to jakiś kosmos  Dla pewności jeszcze raz zapytam , czy sprawdzałeś dokaładnie mocowanie czujnika temp.kotła  Sprawdź proszę , czy jest wsunięty do końca pewny
dodane 2019-11-29 19:43PS. Może trzeba spróbować spalania grupowego , w/g mnie można na nim więcej zaoszczędzić I ciągle nie wiemy jaką temp.pchasz w obieg za zaworem 4D ?



Tak czujnik dopchnięty do końca, za zaworem mam aktualnie 30st. Poczekam do jutra, dom będzie dogrzany, widzę w statystykach że tendencja spalania jest spadkowa, aktualnie poniżej 20kg więc jestem dobrej myśli.
2019-11-29 19:59
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
My również trzymamy kciuki 
2019-11-29 20:39
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
@yaro2004 - podłoga nie powinna przestać grzać. Pompa WILO działa? No raczej działa. Zawsze możesz ją przestawić na największy domek ale pamiętaj, że zmiany biegów pomp mają wpływ na wszystkie obiegi. Jedna pompa może drugiej "podbierać" gorącą wodę. Dlatego w któryś tam miejscu wspominałem o doświadczeniach ze zmianami biegów pomp. Zawsze możesz to zrobić i przez dobę obserwować jak się zachowuje instalacja. Zmiana gniazd to czysta formalność a przyda się gdy będziesz chciał wstawić siłownik dla 4D

U mnie są pompy Grundfoss Alpha jako obiegowa CO oraz WITA (jak u Ciebie) jako pompa CWU. Pompa CO jest ustawiona na pracę z ciśnieniem proporcjonalnym i gdy mam pompę WITA ustawioną na bieg I wtedy wszystko działa gorzej oraz mam podwyższone spalanie. Gdy przestawiłem pompę WITA na bieg II - wszystko się względnie uspokoiło i spalanie spadło - to taka ciekawostka.

Obserwuj kocioł. Zawsze możesz poeksperymentować. Pamiętaj - jedna zmiana na dobę obserwacji. Chyba, że wiesz co robisz i zmieniasz kilka nastaw ale wtedy nie wychwycisz jak konkretny parametr wpływa na działanie instalacji.

Mimo wszystko mam wrażenie, że temperaturę spalin masz zawyżoną i czujnik spalin bym sprawdził we wrzątku - to proste zadanie. Piszę to dlatego, że - jak napisałeś - spokojnie możesz przyłożyć dłoń do czopucha koło czujnika. Ja też to mogę zrobić z tym, że mój czujnik wskazuje obecnie temperatury do 90 stopni. Gdyby wskazywał 130 stopni - podejrzewam, że dłoni bym na czopuchu nie utrzymał.

Powodzenia

Pozdrawiam
First pagePrevious page9 / 13Next pageLast page
Users on-line: