Forum  eCoal.pl v3.5  ustawienie zaworu 4D Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 5Next pageLast page
2018-09-24 13:07
  Adrianjanek19 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Za zbiornikiem za zegarami jest zawór bezpieczeństwa 
dodane 2018-09-24 13:07A to jakie jeszcze powinno byc
2018-09-24 13:08
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
leON22 napisał » 2018-09-24 13:03
Nie widzę zaworu bezpieczeństwa i dbv :(

3 barowy zawór bezpieczeństwa jest pewnie na grupie, wymaganej wężownicy czy zawory DBV1 nie widzę, także jak wyżej. Brak gwarancji i bombka
dodane 2018-09-24 13:08Bierz pana fachowca za pysk, niech poczyta DTR i zamontuje co ma być żebyś nie był kiedyś niemile zaskoczony.
2018-09-24 13:10
  Adrianjanek19 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Tak w grupie jest ten zawór na takiej listwie
dodane 2018-09-24 13:10Co się stanie bez tego zaworu?
2018-09-24 13:14
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
to wyjdzie Ci najtaniej:
https://allegro.pl/regulus-dbv-1-zawor-dwufunkcyjny-schladzajacy-c-o-i7280586563.html
Co będzie bez niego?
Już pisałem jeśli coś przytrafi się kociołkowi, nie masz gwarancji już dzisiaj, to pikuś, kupisz sobie drugi kocioł.
Co drugie? kotłownia w niesprzyjających warunkach może wylecieć w powietrze.
2018-09-24 13:17
  Adrianjanek19 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
A myślałem że już temat mam zamknięty a tu prosE jeszcze jakieś zawory potrzebne
2018-09-24 13:19
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Instalator powinien wiedzieć jak zabezpiecza się kocioł do układu zamkniętego jeśli bierze się już za taką robotę.
2018-09-24 13:35
  Adrianjanek19 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Ech. " Fachowcy"
2018-09-24 18:32
  Walter Posts: 110 Ostrzeżenie: 0
Dzwoń do konowała co ci tą instalacje tak udu**ł
2018-09-24 18:40
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Ciekawe czy się dodzwoni.
2018-09-24 20:12
  Snopek Posts: 23 Ostrzeżenie: 0

Mam watek z tym problemem ale moze mi i tutaj ktos odpowie bo widze, ze spory tu ruch?

Ustawilem instalacje co + zawor 4d...mam sterownik afriso. Jak daje na automat w sterowniku to mi przekreca sie powolutku i po prostu odcina grzejniki i jest zimno.

Nie wiem, pomyslalem, ze to wina temeperatury gdzie jest czujnik pokojowy bo mam tam 28stopni...ale nie mam przeciez ustawionego w obwodzie pokojowego to nie powinien tego wykrywac?

Myslalem tez zeby przestawic go z prawo na lewo...ale to tez robilem i on zawsze kreci w lewy po okolo 30 sekundach od zalaczenia...

Jak ustawie na reczny to na grzejniki leci dopiero gdzies tak od poziomu 4,5...a jak dam na 3 to tez po parunastu minutach robi sie zimna rura od co...moze ten zawor jest zle zamontowany? Mozna to samemu przestawic, czy lepiej nie ruszac na razie a cos zle mam w ustawieniach?


Moze zadzwonic do Ogniwo?

Mozna sie jakos umowic zeby jakis hydraulik od nich przyjechal i zobaczyl co i jak? Nawet odplatnie?
2018-09-24 20:31
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Mogą być źle podłączone przewody siłownika w sterowniku skoro kręci się w jedną stronę ale następny super fachowiec źle ustawił przesłonę.
Hydraulik z Ogniwa?
Przy siłowniku masz instrukcję który drut gdzie ma być podłączony, na wewnętrznej części pokrywy sterownika masz schemat gdzie te druty podłączyć.
Albo znajdź jakiegoś instalatora od więcej jak dwóch rurek żeby Ci to poprawnie podłączył.
Jeśli masz zimno w chałupie to wyłącz napęd i ustaw zawór ręcznie, zrobi się ciepło.
2018-09-24 21:00
  Snopek Posts: 23 Ostrzeżenie: 0

Znaczy troche zle napisalem.

Jak ustawie w lewo to idzie na maksa az do 10tki i w domu upal. Jak dam w prawo to idzie na zeo i zimnica...jak ustawie reczny to niby daje tak na 5,5 i jest akurat, ale musze latac do kotlowni co chwile.
Co reguluje ten zawor ze on idzie na maksa na 10 i tam stoi? Czujnika za zaworem nie mam...ale to chyba nie jest niezbedne i jakies inne parametry powinny miec wplyw?

Czy zeby byl ten zawor na automacie to trzeba miec czujniki pokojowe i one wtedy to reguluja? Albo ten czujnik za zaworem?

Same kabelki podlaczylem sam bo instalator starej daty i tego nie potrafil (mowil, ze elektryki sie nie tyka...no lipa wiem.), ale jak mowie kreci w dwie strony tylko ze otwiera na maksa...a ja myslalem ze bedzie sobie to regulowal (tylko teraz mysle, ze musi miec jakas podstawe do regulacji...hmm).
2018-09-24 21:08
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
To według czego ten zawór ma trzymac temperaturę jak czujnik jest w pudełku?
Telepatycznie?
2018-09-24 21:12
  Snopek Posts: 23 Ostrzeżenie: 0

No wlasnie nie wiem...a czujnik w pudelku od czego? Od zaworu 4d od silownika elektrycznego czy od pieca? Bo mi hydraulik nic nie mowil i nic nie zostawil niestety.
Mowil, ze wszystkie czujniki jakie byly zamontowal.
Dodatkowo montowalem czujnik pogodowy i pokojowy, ale pokojowy jest w kotlowni wiec tam dla niego za cieplo i narazie mam instalacje bez niego. No ale instalacja pozwala na takie rozwiazanie wiec nie o niego chodzi jak rozumiem.
2018-09-24 21:18
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Czujnik temperatury za zaworem musisz zamontować do sterownika, powinien być w pudełku luzem, wygląda jak ten od temp. podajnika, powrotu.
Poczytaj instrukcję, tam wszystko pisze.
2018-09-24 21:27
  Snopek Posts: 23 Ostrzeżenie: 0

Niestety nie mam wiecej czujnikow. Kazdy jaki byl mi hydraulik zamontowal (tak twierdzil przynajmniej). Mam nadzieje, ze mozna dokupic?

Jak ustawie czujnik pokojowy to tez nie bedzie dzialac czy wtedy odpali? (powiedzmy nie tak dokladnie ale jednak...)
2018-09-24 21:42
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Czujnik na pewno dostałeś, poszukaj.
Nic nie będzie działać bez czujnika, jedynie odblokować napęd z automatu i ustawić ręcznie na te Twoje 5,5 żeby grzało.
dodane 2018-09-24 21:42Snopek możesz zrobić jeszcze inaczej.
Wyłącz sterownik, odkręć pokrywę, wykręć z zacisków czujnik temp. powrotu i wepnij ten czujnik tam gdzie w płycie jest miejsce na czujnik zaworu, znajdziesz na pokrywie gdzie go wkręcić.
Uruchom sterownik i zawór będzie kręcił, tylko ten czujnik daj na rurkę za zaworem i ze 40cm za pompką na tym obiegu gdzie jest zawór. Sterowanie zaworem może być tylko na pompie 1 ( obieg grzewczy jeden ) żebyś znowu nie pisał.
Ja przeputałeś czujnik to dokupisz i wkręcisz na powrót.
Bez tego czujnika może sterownik pracować zanim czujnik nie przyjdzie, alarmu nie będzie jeśli zrobisz jak napisałem.
2018-09-24 21:55
  Snopek Posts: 23 Ostrzeżenie: 0

No mam ten czujnik. Hydraulik go nie zamontowal zostawil mi z kilkoma kolankami i dalem do szafki bo mowil,  ze to na ZAPAS.

Gdzie to podlaczyc? Rozumiem, ze musze rozebrac sterownik bo to jest czujnik i z niego dwa kabelki wychodza a nie gniazdko jak w niektorych...

Mam instrukcje przed soba ecoal.pl v3,5 i nie widze na schemacie czujnik za zaworem 4d. Pod czym to szukac? Albo inaczej, gdzie to wpiac?

I moze zeby jutro nie zawracac gitary...potem jakie parametry DLA PRZYKLADU ustawic?

dodane 2018-09-24 21:55
https://esterownik.pl/_files/Instrukcja%20eCoal%20v3.5%20-%20OGNIWO.pdf

O tutaj to jednak widze


Dobra to zamontuje to, tylko jak te parametry ustawic?


Czyli to czujnik T1?
2018-09-24 21:58
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Ustawiasz kierunek otwarcia i czas pełnego otwarcia ( zaawansowane ), znajdziesz na naklejce na siłowniku lub w instrukcji siłownika, to na razie styknie.
2018-09-24 22:03
  Snopek Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
Skad on bedzie wiedzial czy mi zimno czy nie? Skoro nic z temperaturami nie robic?
First pagePrevious page4 / 5Next pageLast page
Users on-line: 1983, anaana

Recently added

Piotr Sypień - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more