Forum  eCoal.pl v3.5  ustawienie zaworu 4D Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 5Next pageLast page
2018-09-15 10:05
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Jak pracuje kotłowa, to powrotem się nie martw, wyłącz. Daj mu moc max na 16, 42% nadmuch i zobaczymy czy chce współpracować
2018-09-15 10:10
  Ameno25 Posts: 2374 Ostrzeżenie: 0
od kiedy to pmpa Co przed zaworem 4D ?
Kurde sorka pomyliłem strony zailania , jest OK


dodane 2018-09-15 10:10Moja sugestia , pompa na powrocie 4d-kocioł niech pracuje non -stop , na minimalnej mocy , i zdław tym zaworem przepływ , btw tam by wystarczyła jakas mała pompa do cyrkulacji
2018-09-15 11:56
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Popraw jeszcze parametry zaworu, czyli serwo i histerezę. Moc kotła możesz obniżyć, 3 powtórki wystarczą póki co. Pogodówkę aktywuj dla zaworu, będziesz miał wygodniej.

dodane 2018-09-15 11:56Ustaw min 8, max 16, hist kotła 1st. Bo zaś się huśtanie zacznie.
2018-09-15 12:33
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Niech przegrodę sprawdzi w mieszaczu. Przy nastawie na "5" ma być poziomo. Ścięcie na trzpieniu z lewej strony.
2018-09-15 12:44
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Zawór działa prawidłowo. Jak właściciel tej instalacji zrozumie grupowe, to będzie wsio śmigać.
2018-09-15 12:54
  remik123 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Na to wygląda, że teraz wsio ok, tak sobie wyobrażałem działanie tego ustrojstwa. Oczywiście ogarne lepiej grupowe i będzie jeszcze lepiej. Dziękuje.
2018-09-15 13:15
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Powinieneś ustawić wyższą moc max, bo na 12 słabo się odbijał. 8 / 16, hist na 1, hist przejścia na 1,8 i powinno gadać.
2018-09-24 00:11
  Adrianjanek19 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Koledzy i koleżanki. Z zestawu hydraulik nie zaloZyl mi 1 czujnika i teraz czytając instrukcję eko plus i ecoal w temacie 4.3.obwod co1 natchnale sie na zagadnienie czujnik zaworu 4d i teraz pytanie czy ten czujnik co jest w zestawie z piecem mogę podpiąć go do tego oraz gdzie dokładnie umieścić czujnik sam na tym zaworE czy w okolicy jego. Zdjęcie mojej kotłowni dolacze
dodane 2018-09-24 00:11
2018-09-24 08:02
  pawel3 Posts: 306 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

Adrianek19. Powiem że do twojej instalacji/układu ten czujnik (czujnik Zaworu 4D) nie jest wymagany. Czujnik ten potrzebny jest kiedy zawór jest z siłownikiem a Twój nie ma tego siłownika. Niektórzy (bardzo nieliczni) mimo że nie mają siłownika montują ten czujnik:
-aby mieć wskazania temp na zasilaniu, np kiedy nie mają termometru na zasilaniu grzejników ale TY masz;
-aby mieć podgląd i rejestrację wykresów temp na eSterownik

Jeżeli już tak bardzo chcesz zamontować ten czujnik, to montuj. Czujnik ten zamontuj do rury między pompą a zaworem.
2018-09-24 08:34
  karoka65 Posts: 2349 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Adrianek możesz zrobić zdjęcie rur z tyłu kotła?
2018-09-24 08:38
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
pawel3 nie wiem czy to ważne ale u mnie ten czujnik zamontowany jest za zaworem i za pompą
2018-09-24 08:52
  Adrianjanek19 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0

dodane 2018-09-24 08:52Później dokładniejsze z tyłu dam
2018-09-24 08:55
  pawel3 Posts: 306 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Hmm chyba zbyt dużej różnicy to nie robi to są małe odległości.  Ogranicza nas przewód
2018-09-24 12:48
  Adrianjanek19 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0

dodane 2018-09-24 12:48Tak tył wyglada
2018-09-24 12:56
  karoka65 Posts: 2349 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Wnioskuję ze zdjęć ze masz układ zamknięty?
2018-09-24 12:58
  Adrianjanek19 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Tak
2018-09-24 13:01
  karoka65 Posts: 2349 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Jeśli dobrze widzę i nic nie umknęło na zdjęciach to powiem Ci w tajemnicy że gdyby coś Ci się stało z tym kotłem to nie masz już na niego gwarancji.
Nie widzę tam zabezpieczenia do układu zamkniętego które to wymaga norma i producent kotła do zachowania gwarancji.
2018-09-24 13:03
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Nie widzę zaworu bezpieczeństwa i dbv :(
2018-09-24 13:03
  Adrianjanek19 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Jest wysoko zabezpieczenie. Już sprawdzone było i dziala
2018-09-24 13:05
  karoka65 Posts: 2349 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Grupa bezpieczeństwa z naczyniem przeponowym które widoczne są na wcześniejszym zdjęciu nie są tym zabezpieczeniem niestety.
First pagePrevious page3 / 5Next pageLast page
Users on-line: 8854971, artimal, bartus825, Falke, KrzysF, leON22, Mysza, pg57, Rafaeloo12, ziareusz

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more