Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona11 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
MarcinJ
![]() |
OK. To sie dzisiaj wieczorem za to zabiore.
dodane 2018-02-05 17:23Wyczyściłem. Nie było to jakoś bardzo oblepione. Kanały i komin były wypełnione sypką sadzą, zero jakichś mokrych czy smolistych osadów. No i 16kW dawało radę. Teraz wrzuciłem znów 16/20 żeby trochę szybciej się zbierał ale nawet ciągnie na niskich temp komina... |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Witam ponownie na początku sezonu 2022/23
![]() Tytuł wątku oddaje mój obecny problem z zawieszaniem się opału w zasobniku. Palnik Batory 10 kW, ramka 29 cm x24 cm. Zbiornik oryginalny z RBRa postawiony na podajniku i ramce przejściowej "stara" Ekoenergia/Batory. Pytanie, co bedzie lepszą opcją? 1/ zakupienie innego zbiornika dedykowanego do Batorego z szerszym zejściem opału i bez "wąskiego gardła". Np. zbiornik 200 kg od Mocka? A może inny? 2/mieszanie z owsem, pelletem, trocinami? Jaka mieszanka najlepiej się sprawdza? |
|||
|
||||
faco
![]() |
Myślę ze miał by się nie zawieszał jak by był suchy. Nie wierze ze niech nawet parę dni będzie w podajniku i się wiesza, po prostu jest za wilgotny. Pewnie bez wąskiego gardła będzie lepiej, ale czy pomoże.
Może na próbę jak masz jakąś możliwość wysuszenia miału to spróbuj to zrobić i zobaczysz jaki będzie efekt, czy przejdzie na obecnym zasobniku. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
To z pewnością najprostsza (i najtańsza ) metoda choć najbardziej czasochłonna. Trzeba próbować ...
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Myślę że jak będzie to wilgotnie to i tak się będzie wieszało mimo większej ramki, mieszać ale z groszkiem suchym, pellet czy trociny jak poleżą trochę z wilgoci zrobi się jeszcze gorzej. Widać ten miał też trafił Ci się bardzo miałowy ( drobny ).
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Na razie zrobiłem skrzynkę w kotłowni na dosuszanie miału. Próbuje mieszać z owsem, trochę z peletem. Ale tak jak piszecie, głównym winowajcą jest wilgoć.
Jeden z kolegów podsunął mi pomysł, żeby dopasować istniejący zbiornik bezpośrednio do kołnierza z ramki przejściowej, aby było szersze zejście. Tak czy owak suszyć trzeba.... |
|||
|
||||
faco
![]() |
Chyba ze spróbujesz jeszcze zrobić pochylnie w zasobniku "jakaś płyta etc." i po niej powoli osuwać miał np. z wiadra.
Albo nie wie czym tam ładujesz do zasobnika ale tak ładować aby nie było uderzenia z góry - zgniotu. Knif polega na tym aby go nie ugniatać podczas wrzucania do zasobnika. To jak jak z piaskiem, wilgotny jest ale się osuwa ale jak go w dłoniach ściśniesz zrobi się twarda kula czy przysłowiowa babka na plaży ![]() Ale oczywiście suszyć trzeba a w międzyczasie wypróbować co napisałem. |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Znajomy suszył w piwnicy ale musiała być mała warstwa.
Co klka dni przesypywał ale z tego dużo pyłu było. Ogólnie bardzo niefajnie ... Przy wilgotnym opale miał wsadzoną płytę do zasobnika która dzieliła go na pół i sypał tylko z jednej strony. Wtedy są duże kąty i nie umie się zablokować. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona11 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||