Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj
First pagePrevious page10 / 11Next pageLast page
2018-02-04 11:51
  MarcinJ Posts: 111 Ostrzeżenie: 0
Vmilo - na Twoich ustawieniach piec ladnie trzyma temperature ale do 53 stopni. Cala noc chodzil i ani drobine wyzej  nie poszedl. Zadanej 55 nie umial osiagnac. Z ciekawosci wsadzilem paluchy w ustawienia bo automat jest dla mnie wyjsciem ostatecznym. Teraz mam tak:
Moc min 20kW
Moc max 25kW
Dla 20 kW mam 41% i 4 podania
Dla 25 kW mam 43% i 4 podania
Dziala, tzn pracuje i dochodzi do zadanej temperatury, spaliny okolo 230. Jak znow neta uruchomie to zobaczysz. 
2018-02-04 11:51
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Złe porównanie. Czyli nie ogarniasz.

Próbujesz mnie obrazić ? Zluzuj, bo ja nie mam oporów przed zakablowaniem.
2018-02-04 12:01
  leON22 Posts: 6103 Ostrzeżenie: 3
Ok , spox vmilo zluzujmy razem . Nie mam zamiaru nikogo obrażać , to Ty wyskoczyłeś jak "kogut" po moim poście w temacie Lepiej do niego wracajmy , bo MarcinJ jest zadowolony , a chyba to jest najważniejsze , pozdrawiam i sorki za Off Top
2018-02-04 12:13
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

MarcinJ napisał » 2018-02-04 11:51
Dziala, tzn pracuje i dochodzi do zadanej temperatury, spaliny okolo 230.
Sporo wiatru dołożyłeś. Ale to Ty tam jesteś i widzisz najlepiej.

Mogłeś spróbować ustawić max moc, czyli umowne 30kW.
Pracuje ciągle czy się odstawia ? Czym więcej podań, tym dłużej trwa cykl - często przeszkadza to w ustawieniu pracy ciągłej. Twój kocioł najlepiej, gdy nie będzie się odstawiał, przynajmniej na razie.


2018-02-04 12:24
  MarcinJ Posts: 111 Ostrzeżenie: 0
Dochodzi do zadanej. Wylacza nadmuch ale pochwili temp spada do histerezy i odpala znow.
Przy spalinach okolo 180stopni, a takie wychodzily z nizszych nadmuchow, nie umial przebic temperatury 53 stopni
2018-02-04 12:37
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Czyli się odstawia. Jak Ci to nie przeszkadza, to OK.
Niektórzy specjalnie zawyżają zadaną CO, żeby kocioł jej nie osiągał
2018-02-04 13:20
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
Ech panowie.... Za bardzo przykładacie wagę do tych "umownych", jak zauważył @vmilo, mocy. 
Czasami lepiej jest dać np. dla mocy 30 kW - 3 podania, co realnie przekłada sie na około 18-20 kW, ale z DŁUZSZYMI podaniami. Choćby po to, żeby wypełnić palnik. Jestem pewien, że @vmilo o tym doskonale wie, tylko nie chce i nie musi tego wszem i wobec pisać Ja sam, choć na innym sterowniku, ustawiam tak, żeby kocioł zbliżał się do zadanej, ale jej nie osiągał i się nie odstawiał. 
2018-02-04 13:55
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Nie każdy węgiel dobrze się spala podawany w dużych porcjach ,  te moce to jak dla mnie odzwierciedlają tylko to że możey uzyskać daną moc w jakieś tam jednosce czasu , dla przykładu  możemy uzyskać moc 5kW   , przy ustawieniu kotła na mocy 8kW i 30kW w tym problem że przy 8kW będzie to  trwało dłużej 
Wiadomo przy wyzszej ustawionej mocy  jednorazowo na palnik trafia więcej węgla wiec i dmuchnąc trzeba mocniej żeby mogło się to spalić , więcej węgla i wiecej powietrza = większa moc , jednak dla spiekającego węgla uważam że lepiej podać kilka razy po mniej z mniejszym wiatrem 
2018-02-04 14:10
  Maram1304 Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
A jak się to ma do oszczędności ?? nie pali więcej węgla ??

dodane 2018-02-04 14:10A tak z innej  lepiej na automacie czy na grupowym żeby  ie dochodzi do zadanej ?? na grupowym pewność ze nadmuch nie będzie skakał i łatwiej chyba ustawić ??
2018-02-04 14:35
  MarcinJ Posts: 111 Ostrzeżenie: 0
Czyli moje podejrzenia ze moc to bardziej kwestia dlugosci podan sie sprawdzila. Wiec przestawilem grupowe tylko na 20kW. Ustawilem 4 podania i 40% - dobil do 57 powoli i sie odstawil. Teraz dam mu 39% i zobaczymy czy dobije. A potem to samo sprobuje z 16kW i 25kW. Ale najpierw ogarne sama 20kW. 
dodane 2018-02-04 14:35P.S. czy ktos zna dokladna dlugosc podan dla kazdej z mocy? Wtedy mozna myslec czy lepie 3x16kW czy2x20kW na przyklad
2018-02-04 14:40
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
Długości podań w odniesieniu do CZASU. W każdym przypadku przerwy miedzy podaniami są 20 sekundowe, a więc sumarycznie 4 podania po 11 s ( w czasie 1 44") muszą dać więcej mocy niż np. 7 podań po 5 sekund ( w czasie 2 35")
2018-02-04 14:43
  leON22 Posts: 6103 Ostrzeżenie: 3
Czyli jak pisałem wcześniej , wystarczy na obecne warunki 16/20 kW , pomyliłem się jedynie co do mocy dmuchawy Długości podań dla poszczególnych mocy : 8kW- 5s , 12-7s , 16-9s , 20-11s , 25-13s , 30-15s , między każdym podaniem jest 20s przerwa i na koniec ok.3min na dopalenie paliwa
2018-02-04 15:05
  MarcinJ Posts: 111 Ostrzeżenie: 0
OK. Sprobujmy to wstepnie uproscic. Czyli przy 20kW mam 4 podania czyli 44 sekundy podawania. Jesli ustawie 16kW bede mial 36s podawania. Jesli zostawie taki sam nadmuch to skaczac miedzy tymi dwoma mocami bede mogl juz wstepnie okreslic gdzie lepiej pracuje piec. Teoretycznie 5 podan 16kW daje 1s wiecej paliwa niz przy 20kW. Nadmuch taki sam ustawic i zobaczymy co sie bedzie dzialo...
2018-02-04 15:13
  leON22 Posts: 6103 Ostrzeżenie: 3
Kombinuj , tak jak ktoś wcześniej napisał to są moce umowne , zawsze można znaleźć najbardziej optymalną do swojego kociołka
2018-02-04 15:23
  MarcinJ Posts: 111 Ostrzeżenie: 0
wpialem nowy router. Znow powinienem byc dostepny do podgladania i krytyki
2018-02-04 15:40
  Vitis Posts: 168 Ostrzeżenie: 0
MarcinJ napisał » 2018-02-04 15:05
OK. Sprobujmy to wstepnie uproscic. Czyli przy 20kW mam 4 podania czyli 44 sekundy podawania. Jesli ustawie 16kW bede mial 36s podawania. Jesli zostawie taki sam nadmuch to skaczac miedzy tymi dwoma mocami bede mogl juz wstepnie okreslic gdzie lepiej pracuje piec. Teoretycznie 5 podan 16kW daje 1s wiecej paliwa niz przy 20kW. Nadmuch taki sam ustawic i zobaczymy co sie bedzie dzialo...

Czas podawania to nie tylko samo podawanie paliwa jest też przerwa którą musisz doliczać:
4podania 20kW to 44 sek podawania ale cały cykl podania wynosi 11+20+11+20+11+20+11 czyli 104 sek ale np.
5podań 16kW to niby o 1sek więcej czyli 45sek ale cały cykl podawania to już 125 sek.
A jeśli dobrze rozumiem "algorytm spalania" czas dopalenia paliwa liczy się od ostatniego podania w grupie.


2018-02-04 20:23
  MarcinJ Posts: 111 Ostrzeżenie: 0
9 20 9 20 9 20 9 20 9 - faktycznie 125. 
Ale mam już jakiekolwiek podstawy, żeby coś grzebać delikatnymi krokami.
2018-02-05 00:44
  leON22 Posts: 6103 Ostrzeżenie: 3
Widzę , że idziesz w dobrą stronę Only one question : kiedy ostatnio czyściłeś kociołek ( szczególnie chodzi mi o zawirowacze , pionowe kanały wymiennika ciepła i w końcu sam czujnik temp.spalin )   Przy tak niskim nadmuchu rzędu 34/35% , temp.spalin ok.200*C  Czyli całe ciepło ze spalania leci w kosmos 
2018-02-05 07:28
  MarcinJ Posts: 111 Ostrzeżenie: 0
Zawirowywacze średnio raz w tygodniu pokręcę, ale reszty przyznaje nie ruszałem. Da się to zrobić na pracującym piecu (bez nadmuchu) czy musze go wygasić??
Zerknąłem na palnik - spora górka się zrobiła czyli za dużo podaje. Zrzucę o jedno podanie w obu programach (jadę aktualnie 16/20) i zobaczymy. Teraz spadam na uczelnię więc będę tylko zdalnie widział co się dzieje.
2018-02-05 08:24
  caffe23 Posts: 1244 Ostrzeżenie: 0
Na upartego to kocioł można wyczyścić podczas pracy, nie przełączając nawet w tryb ręczny.
Nie ma potrzeby wygaszać kotła do czyszczenia.
First pagePrevious page10 / 11Next pageLast page
Users on-line: