Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 11Next pageLast page
2018-01-28 18:47
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
bodziasty napisał » 2018-01-28 15:47







Widzę Bodzio że testujesz
2018-01-28 18:58
  MarcinJ Posts: 107 Ostrzeżenie: 0
Przesypane do worków jutowych i umieszczone obok pieca. Dam im z dwa dni i będę widział co się dzieje.
2018-01-28 19:51
  bodziasty Posts: 1893 Ostrzeżenie: 0
Stan napisał » 2018-01-28 18:47
Widzę Bodzio że testujesz

I tak i nie - tak - to znaczy jest podpięty i chodzi, - nie - bo idzie przesiany - do jutra powinien zejść i zrobię "test deski" - czy cofa revers. Do testów mam osobną kupkę 


z takimi oto załącznikami



Chyba kutafony wsypali tłuczeń do węgla na składzie, albo kopalnia ochrzciła  - szkoda słów, na szczęście już go kończę utylizować 


MarcinJ napisał » 2018-01-28 18:58
Przesypane do worków jutowych i umieszczone obok pieca. Dam im z dwa dni i będę widział co się dzieje.


Marcin lepiej ci obeschnie luzem, no chyba że nie masz warunków.
Ja usypałem kupkę i już na następny dzień zgarniałem łopatą obeschnięty i do pieca. A po 3-4 dniach to już ładnie cała kupa przeschnie
2018-01-28 20:01
  Walter Posts: 131 Ostrzeżenie: 0
To wygląda na jakiś ruski, kwalifikuje się do reklamacji. Ruski węgiel do pl wjeżdża niesort. Dopiero w Pl z nim cudują.
2018-01-28 20:10
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
To chyba kruszywo gnejs. Sklep typu: "Opał-kruszywa", co podbudowę pod kostkę sprzedają. 
-Panie...jaki miał? Przecież widać, że kamień.
2018-01-28 20:23
  bodziasty Posts: 1893 Ostrzeżenie: 0
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - wysypie przed domem w dziury 
A poważnie to kupiłem go w lipcu u nas na składzie, był to miał z jakiejś kopalni - kurde nie pamiętam, ale bezpośrednio wożą do nas wagonami, także nie posądzam ten nasz skład o mieszanie bo nigdy (6 lat od nich kupuję węgiel) nie miałem z nimi problemu. Dopóki sprzedawali miał Piast to było w porządku, jak w tamtym roku dobra zmiana zakazała sprzedawać Piasta, bo wszystko szło na Elektrownie, to kupili z innej spółki węglowej ten miał. Granulacja bardzo fajna - bo dość gruby, no ale mocy to nie ma  - deklarowane niby 23, ale po spalaniu to pewnie ma 19 max. No i popiołu ogromne ilości. Przez to że już nie można u nas kupić Piasta, to kupiłem w jesieni z PGG ekomiał, no i tydzień temu drugiego bigbaga. No a dopóki nie ściągną Piasta, to już nie kupię u nas innego miału.
2018-01-28 20:44
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
A to Greenpal z PGG to nie jest z Piasta/Ziemowita?
2018-01-28 20:58
  bodziasty Posts: 1893 Ostrzeżenie: 0
Jest.
dodane 2018-01-28 20:57Marcin po co ty tak dmuchasz - 70, no i na co ci tyle podać - 12 
dodane 2018-01-28 20:58Nie wspomnę o temperaturze spalin - pod 300 dochodzi 
2018-01-28 21:07
  MarcinJ Posts: 107 Ostrzeżenie: 0
Na niższych ustawieniach piec nie potrafi utrzymać temperatury. Ecoal nie dawał rady, więc jadę retortowym trochę na ślepo.
Dam teraz na eCoal i zobaczymy jak bedzie
2018-01-28 21:11
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
MarcinJ napisał » 2018-01-28 09:27

Potrzebuję podpowiedzi do ustawienia pieca OEP....

To jaki w końcu masz ten kocioł ?

Wiatrem nie napalisz, ale ja już Ci nie będę truł d.py.
2018-01-28 21:28
  MarcinJ Posts: 107 Ostrzeżenie: 0
Ogniwo Ekoplus M 26kW
Możesz truć - zawsze warto posłuchać podpowiedzi ludzi doświadczonych w temacie i uczyć się na czyimś doświadczeniu a nie na swoich błędach.
2018-01-28 21:33
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

A wiesz, że różnica między OEP a OEPM, jest jak między koniem a koniakiem ?
Korekta koło zera, na miale.

Na grochu z minus 3, 4.
2018-01-28 21:43
  MarcinJ Posts: 107 Ostrzeżenie: 0
OK. Rozumiem. A czas podawania? Dla ekogroszku.
2018-01-28 22:04
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Jak ustawisz 6sec, i nie będziesz ruszał, to będzie dobrze dla obu paliw.

dodane 2018-01-28 22:04
Zobacz co się dzieje w kotle. Jak nie dopala, kopci, to koryguj tylko nadmuch. Analogicznie jeśli robi się dziura.

Na tym palniku nie ma być kopca, ale nie mogą się odsłonić otwory - to tak na marginesie.
2018-01-28 22:37
  MarcinJ Posts: 107 Ostrzeżenie: 0
Ustawione 6 sekund i -3 dmuchawy. Zobaczymy po nocy jak to wygląda. 
Dzięki za inf o kształcie w palenisku - byłem przekonany że ma wystawać kopiec ale teraz rozumiem, że ma być na płasko z zasłoniętymi otworami. Zerknąłem teraz i groszek jest na takim poziomie jak mowiłeś.

Jak ogarnę jak tu wrzucać zdjęcia to dorzucę.
2018-01-29 06:42
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Zobacz co się dzieje o godz 5:00. Co generujesz nic nie zyskując.
2018-01-29 07:27
  MarcinJ Posts: 107 Ostrzeżenie: 0
Nie rozumiem pytania. W nocy ustawiona temp 5 stopni nizsza zeby w domu do spania nie bylo az tak cieplo a o 5 dzwigam bo rano wszyscy do pracy itp.
2018-01-29 07:56
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Na pewno jest potrzeba grzać aż tak wysoko ? 60st to minimum dla komfortu ? Jak przyjdą mrozy, możesz mieć problem.
2018-01-29 08:18
  MarcinJ Posts: 107 Ostrzeżenie: 0
Na poprzednim piecu, zwyklym zasypowcu, mielismy ciagle okolo 60 - 70 ale tam dochodzily duze wahania temperatury bo czlowiek chodzil dokladac itp. Fakt jestesmy cieplolubni plus dom swoje ciagnie przez swoja malo oszczedna budowe. Dzis jest w miare cieplo to zrzuce mu temp na 55 do wieczora. Kopiec nie jest zapadniety, wiec ustawienia sie sprawdzaja.
2018-01-29 08:42
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Trzeba się troszeczkę przestawić. Teraz masz ciągłe dostawy, temp zadana może być niższa.

Spróbuj zejść do np 56st na stałe. Czym wyższa zadana, tym straty większe, jeśli izolacje na rurach przesyłowych są słabe lub brak.
First pagePrevious page2 / 11Next pageLast page
Users on-line: