Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Z tym przestawieniem się to masz rację - sam fakt, że rano w domu jest ciepło a nie chłodno po nocy kiedy nikt pieca nie dogląda dużo daje. Dodatkowo nie trzeba w mrozy chodzić o 3 w nocy do kotłowni i dokładać paliwa.
Zostawie 57 do jutra na caly dzień, a jutro wsypię rano przesuszony miał z jednego z worków jutowych - zobaczymy jak będzie się zachowywał. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jak masz miał dobrej jakości, to będziesz zadowolony. Tylko pamiętaj o korekcie dmuchawy na plus. Możesz jeszcze zejść z temp CO. Jak się boisz o powrót, to włącz CWU. Jak nie wiesz co i jak, to daj dostęp... porobię co trzeba. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Wrzuciłem własnie dwa worki ekogroszku. Ponieważ powrót był dość nisko to na zaworze 4D ustawiłem 50% otwarcia i wydaje się być OK - szkoda niszczyć nowy piec. W domu kaloryfery letnie, temperatura komfortowa. Zobaczymy po całym dniu takich ustawień.
Miał z tego samego źródła co ekogroszek, ale to bez znaczenia. Na razie eksperymentuję, pierwszy sezon, na szczęście zima nie jest jakaś strasznie wymagająca to mogę się bawić. Sprawdz czy dostales uprawnienia - nie wiem czy dobrze poustawiałem. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Mam. Na rzazie nie będę nic grzebał, zobaczymy jak teraz będzie gadał. Siłownika na zawór nie planujesz wstawić ? Czemu korektę dałeś na zero, skoro groch wsypałeś ? |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Korekta poprawiona na -3.
Siłownik na zawór - właśnie o tym czytam - montowanie tego nie jest wielką magią, i zaczynam się zastanawiać nad plusami takiego rozwiązania. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jeśli nie masz termostatów na grzejnikach, to siłownik jest OK. Podepniesz pod pogodówkę i masz spokój.
|
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Termostat tylko na jednym grzejniku - cała reszta regulowana tylko temperaturą na piecu. Powiem Ci, że jak tak siedzę w domu i pracuję na komputerze to czuję, że zrobiło się chłodno. No ale jak zmienię 4D i dam więcej ciepła na dom to znów powrót będzie za niski dla pieca... dla mnie logicznym jest ustawić piec np na 60 stopni żeby podnieść lekko temp w domu i na powrocie było te minimum.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Powrót można chronić inaczej.
|
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Jak? Bo z tego co zdążyłem poczytać w sieci to właśnie najczęściej dawany / sugerowany jest zawór 4D który część gorącej wody z kotła puszcza od razu do powrotu celem podbicia temp powrotu i ochrony kotła...
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Poprzez pracę pompy CWU. Tyle, że temp CWU zbliży się do temp CO. Dla mnie to plus, ale nie każdemu pasuje. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
W sumie przy jeszcze dość niskich wartościach można tak to zastosować. W boilerze będzie cieplej ale jak sam piec będzie grzał mocniej bo np za oknem mróz to i powrót sam w sobie będzie wyższy a tym samym CWU nawet nie będzie potrzebne.
To ustawię ochronę powrotu na CWU i zobaczymy jak się będzie to sprawowało. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Fajnie że włączyłeś ochronę przez CWU, ale nie widzę byś zmienił cokolwiek innego. Jaki sens ? Powinieneś obniżyć zadaną np do 54st, zawór otworzyć żeby było ciepło w domu, i wtedy przeprowadzić test. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Dalem na 56 i otwarlem. Dzieki za zwrocenie odwagi. Jak wroce do domu to zobacze czy jest w domu cieplo czy jednak niezbyt. Ale juz podoba mi sie fakt duzego obnizenia temp spalin a tym samym lepszego wykorzystania pieca. Z tego co czytalem najlepiej prscuje w okolicach 190 stopni spalin...
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
MarcinJ napisał » 2018-01-29 15:26 Z tego co czytalem najlepiej prscuje w okolicach 190 stopni spalin... Możesz napisać gdzie wyczytałeś takie rewelacje? Ja znowu czytałem konstruktora kotła który grzmiał po forach że Mka ma na mocy znamionowej spaliny o wartości nie pełnych 141 stopni. U Ciebie przy +10 na dworze wkręca się pod 200 i jeśli statystyki dobrze wskazują palisz ze średniodobową mocą około 8kW. Napisze Ci tylko tyle i bez złośliwości: już mi Cię żal. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
A jak z DTR Ogniwa rozumiesz punkt o temp spalin przy mocy nominalnej? Podane jest 182 stopnie.
http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2017/12/EKO-PLUS-M-DTR_11-2017_PL.pdf |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Marcin ja Ci pisze co pisał sam konstruktor i to też czytałem jak i Ty piszesz że coś tam czytałeś
![]() |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
No to remis
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
No jak sam widzisz piszą niektórzy że w papierach wszystko musi się zgadzać podobno a nawet tu są rozbieżności.
Może po jakiś doświadczeniach im podrosła ![]() |
|||
|
||||
Walter
![]() |
Co do minimalnej 55st. powrotu, to pisze wyraźnie w DTR, że jest to zalecana temperatura w celu uzyskania optymalnych warunków spalania.
|
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Tak, w tabeli. Kilka stron dalej pisze :
"W celu zapewnienia optymalnej pracy kotła zaleca sięutrzymywanie temperatury wody powracającej z instalacji dokotła powyżej 45° C." co w sumie się pokrywa. 55 to powyżej 45. Kwestia uzyskania takiej temperatury jeśli zadana na piecu to 57 - da się to zrobić? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||