Forum eCoal.pl v3.5 Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
wlasti
|
MarcinJ napisał » 2018-01-29 19:09 Tak, w tabeli. Kilka stron dalej pisze : W celu zapewnienia optymalnej pracy kotła zaleca sięutrzymywanie temperatury wody powracającej z instalacji dokotła powyżej 45° C." co w sumie się pokrywa. 55 to powyżej 45. Kwestia uzyskania takiej temperatury jeśli zadana na piecu to 57 - da się to zrobić? da się - ale DELTA temperatur będzie bardzo niewielka - i sprawność kotła spada - ciekawe czy ma ktoś realne dane - jak ma się Delta do sprawności w poszczególnych kotłach albo choćby ogólnie - ja trzymam delte średnio 10 - 15 stopni |
|||
|
||||
konto usunięte
|
MarcinJ napisał » 2018-01-29 19:09 55st raczej nie. Ale włącz pompę CWU na stałe, i sprawdź ile dociąga.Kwestia uzyskania takiej temperatury jeśli zadana na piecu to 57 - da się to zrobić? |
|||
|
||||
Walter
|
Jedno jest pewne że jeśli powrót będzie miał mniej niż te 40st.C kocioł zgnije w dolnej części, w ciągu 5-7lat, w dodatku jak będzie w nim opał kiszony w niskiej temperaturze spalania, to rozszczelni się szybciej. Nawet gdyby był z blachy 8mm. Przyjmuje się temperaturę MIN powrotu powyżej tych 40stC. Oglądałem 2takie piece, co prawda zasypowe, które pracowały bez żadnych zaworów ndrożnych, z zimnym powrotem, próbowałem pospawać sąsiadom, nie było gdzie się wspawać. Jeden miał z 8lat drugi 6, pierwszy wykonany z blachy 8mm.
|
|||
|
||||
MarcinJ
|
Szkoda pieca - sporo kosztował. Dlatego dałem ochronę powrotu na min 50 stopni, pompa CWU chodzi non-stop więc po nocy zobaczymy co będzie. Na tę chwilę wielkie dzięki dla wszystkich którzy pomagali mi ustawić ten piec - niby temat o zasilaniu miałem a skończyło się na podstawach. Ale miał jeszcze w tym tygodniu spróbuję A za spalanie grupowe nie wiem czy się zabiorę - na razie spisałem sobie parametry od kogoś z udostępnionych sterowników ale nie przełączam
|
|||
|
||||
przemekoep10kw
|
ja mam 50c powrotu i co rdzewieje ogniwo po pół roku i osadza się siarka wyczystka za szufladą popiołu potrzebujesz latarki i małego lusterka zajrzyj od dołu do góry tam gdzie kanały dymowe .korozja nistoteperaturowa musi być parę warunków żeby wystapila
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Gorszej jakości blachy jak dawniej i planowane postarzanie produktu - tyle w temacie.
|
|||
|
||||
przemekoep10kw
|
bo to blachy z lasera wycinane są miękkie a tak poza tym to migomatem spawane a powinny być elektroda daje mu Max 7 lat
|
|||
|
||||
bodziasty
|
MarcinJ napisał » 2018-01-29 20:10 ... Ale miał jeszcze w tym tygodniu spróbuję A za spalanie grupowe nie wiem czy się zabiorę Bierz się bierz za grupowe - na nim ładnie miał spala |
|||
|
||||
gregors
|
Bodziasty, Twój palnik mógłby grać w reklamie Ogniwa.
|
|||
|
||||
MarcinJ
|
Mozemy sprobowac mialu i grupowego. Wlasnie ogladalem pojemnik - wychodzi zuzycie 50kg na dobe. Okolo 9, 10 wsypie worek mialu suszonego od niedzieli w worku jutowym oparrtym o piec i zobaczymy jak bedzie chodzil na automacie (korekta +3) pamietam a potem moge ruszyc grupowe. Tylko znow bedzie mnie ktos musial za raczke podprowadzic.
P.S. Jak sie tu wstawia zdjecia?? |
|||
|
||||
Vitis
|
MarcinJ napisał » 2018-01-29 16:09 A jak z DTR Ogniwa rozumiesz punkt o temp spalin przy mocy nominalnej? Podane jest 182 stopnie. http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2017/12/EKO-PLUS-M-DTR_11-2017_PL.pdf A poniżej masz temperaturę spalin dla mocy minimalnej która wynosi 93 stopnie. Na samej górze tabeli masz moc nominalną kotła w przedziale 7,6 kW minimalna do 26 kW nominalna która w przypadku tych kotłów jest mocą maksymalną. Na dole symbol obrazka wybierasz obrazek zatwierdzasz dodajesz. |
|||
|
||||
MarcinJ
|
||||
|
||||
gmaj22
|
A skoro o miale mowa... Ponieważ naleziono już sposób, żeby ominąć zakaz jego sprzedaży i sprzedać go jako "podsypkę", to okazuje się, że również znaleziono taki sposób na kotły śmieciuchy.
Sprzedaje się je teraz jako..."podgrzewacze wody" na paliwo stałe. ) I to nie w jakiejś małej lokalnej firemce, ale u jednego z największych sprzedawców on-line. Tutaj można sie przekonać. Jak widać, jeszcze nie wymyślono takiego przepisu, którego sprytny Polak nie potrafiłby obejść |
|||
|
||||
Vitis
|
Jeszcze tylko czekać na taki tekst:
Ażeby skutecznie wykorzystać "podsypkę" należy ją przed wysypaniem przepalić |
|||
|
||||
MarcinJ
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Heh, Tyś jest jednak niereformowalny.
|
|||
|
||||
caffe23
|
MarcinJ napisał » 2018-01-30 08:13 Oj będziesz miał syf w tej kotłowni, odechce Ci się sprzątać. Przy każdym otwarciu drzwiczek, zruszeniu pogrzebaczem, wysypywaniu popiołu, napełnianiu zbiornika węglem, będzie osadzał się pył na tych meblach, kuchence itd. Co tydzień mycie i szorowanie aby zachować należytą czystość. Nie zazdroszczę Kocioł i węgiel najlepiej w osobnym pomieszczeniu. |
|||
|
||||
MarcinJ
|
Dlaczego niereformowalny?
Te meble i kuchenka są "garażowe" więc im akurat pył nie przeszkadza bo i tak z nich nie korzystam. W szafkach jakieś ubrania robocze itp. To nie mieszkanie. |
|||
|
||||
caffe23
|
MarcinJ napisał » 2018-01-30 11:18 To nie ja pisałem więc nie wiem o co chodzi.Dlaczego niereformowalny? Mnie chodziło o zachowanie estetycznego i w miarę czystego wyglądu tego pomieszczenia. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
MarcinJ napisał » 2018-01-30 11:18 W ciągu trzech godzin wprowadziłeś sporo zmian, i tak codziennie. Wrócimy do tematu, jak już się znudzisz nową zabawką Dlaczego niereformowalny? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||