Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Chciałem miału to mam... kłopoty :) Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
wlasti
![]() |
MarcinJ napisał » 2018-01-29 19:09 Tak, w tabeli. Kilka stron dalej pisze : W celu zapewnienia optymalnej pracy kotła zaleca sięutrzymywanie temperatury wody powracającej z instalacji dokotła powyżej 45° C." co w sumie się pokrywa. 55 to powyżej 45. Kwestia uzyskania takiej temperatury jeśli zadana na piecu to 57 - da się to zrobić? da się - ale DELTA temperatur będzie bardzo niewielka - i sprawność kotła spada - ciekawe czy ma ktoś realne dane - jak ma się Delta do sprawności w poszczególnych kotłach albo choćby ogólnie - ja trzymam delte średnio 10 - 15 stopni |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
MarcinJ napisał » 2018-01-29 19:09 55st raczej nie. Ale włącz pompę CWU na stałe, i sprawdź ile dociąga.Kwestia uzyskania takiej temperatury jeśli zadana na piecu to 57 - da się to zrobić? |
|||
|
||||
Walter
![]() |
Jedno jest pewne że jeśli powrót będzie miał mniej niż te 40st.C kocioł zgnije w dolnej części, w ciągu 5-7lat, w dodatku jak będzie w nim opał kiszony w niskiej temperaturze spalania, to rozszczelni się szybciej. Nawet gdyby był z blachy 8mm. Przyjmuje się temperaturę MIN powrotu powyżej tych 40stC. Oglądałem 2takie piece, co prawda zasypowe, które pracowały bez żadnych zaworów ndrożnych, z zimnym powrotem, próbowałem pospawać sąsiadom, nie było gdzie się wspawać. Jeden miał z 8lat drugi 6, pierwszy wykonany z blachy 8mm.
|
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Szkoda pieca - sporo kosztował. Dlatego dałem ochronę powrotu na min 50 stopni, pompa CWU chodzi non-stop więc po nocy zobaczymy co będzie. Na tę chwilę wielkie dzięki dla wszystkich którzy pomagali mi ustawić ten piec - niby temat o zasilaniu miałem a skończyło się na podstawach. Ale miał jeszcze w tym tygodniu spróbuję
![]() ![]() |
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
ja mam 50c powrotu i co rdzewieje ogniwo po pół roku i osadza się siarka wyczystka za szufladą popiołu potrzebujesz latarki i małego lusterka zajrzyj od dołu do góry tam gdzie kanały dymowe .korozja nistoteperaturowa musi być parę warunków żeby wystapila
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Gorszej jakości blachy jak dawniej i planowane postarzanie produktu - tyle w temacie.
|
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
bo to blachy z lasera wycinane są miękkie a tak poza tym to migomatem spawane a powinny być elektroda daje mu Max 7 lat
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
MarcinJ napisał » 2018-01-29 20:10 ... Ale miał jeszcze w tym tygodniu spróbuję ![]() Bierz się bierz za grupowe - na nim ładnie miał spala ![]() |
|||
|
||||
gregors
![]() |
Bodziasty, Twój palnik mógłby grać w reklamie Ogniwa.
![]() |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Mozemy sprobowac mialu i grupowego. Wlasnie ogladalem pojemnik - wychodzi zuzycie 50kg na dobe. Okolo 9, 10 wsypie worek mialu suszonego od niedzieli w worku jutowym oparrtym o piec i zobaczymy jak bedzie chodzil na automacie (korekta +3) pamietam a potem moge ruszyc grupowe. Tylko znow bedzie mnie ktos musial za raczke podprowadzic.
P.S. Jak sie tu wstawia zdjecia?? |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
MarcinJ napisał » 2018-01-29 16:09 A jak z DTR Ogniwa rozumiesz punkt o temp spalin przy mocy nominalnej? Podane jest 182 stopnie. http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2017/12/EKO-PLUS-M-DTR_11-2017_PL.pdf A poniżej masz temperaturę spalin dla mocy minimalnej która wynosi 93 stopnie. Na samej górze tabeli masz moc nominalną kotła w przedziale 7,6 kW minimalna do 26 kW nominalna która w przypadku tych kotłów jest mocą maksymalną. Na dole symbol obrazka wybierasz obrazek zatwierdzasz dodajesz. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
||||
|
||||
gmaj22
![]() |
A skoro o miale mowa... Ponieważ naleziono już sposób, żeby ominąć zakaz jego sprzedaży i sprzedać go jako "podsypkę", to okazuje się, że również znaleziono taki sposób na kotły śmieciuchy.
Sprzedaje się je teraz jako..."podgrzewacze wody" na paliwo stałe. ![]() Tutaj można sie przekonać. Jak widać, jeszcze nie wymyślono takiego przepisu, którego sprytny Polak nie potrafiłby obejść ![]() |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
Jeszcze tylko czekać na taki tekst:
Ażeby skutecznie wykorzystać "podsypkę" należy ją przed wysypaniem przepalić ![]() |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Heh, Tyś jest jednak niereformowalny.
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
MarcinJ napisał » 2018-01-30 08:13 Oj będziesz miał syf w tej kotłowni, odechce Ci się sprzątać. Przy każdym otwarciu drzwiczek, zruszeniu pogrzebaczem, wysypywaniu popiołu, napełnianiu zbiornika węglem, będzie osadzał się pył na tych meblach, kuchence itd. Co tydzień mycie i szorowanie aby zachować należytą czystość. Nie zazdroszczę ![]() Kocioł i węgiel najlepiej w osobnym pomieszczeniu. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Dlaczego niereformowalny?
Te meble i kuchenka są "garażowe" więc im akurat pył nie przeszkadza bo i tak z nich nie korzystam. W szafkach jakieś ubrania robocze itp. To nie mieszkanie. |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
MarcinJ napisał » 2018-01-30 11:18 To nie ja pisałem więc nie wiem o co chodzi.Dlaczego niereformowalny? Mnie chodziło o zachowanie estetycznego i w miarę czystego wyglądu tego pomieszczenia. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
MarcinJ napisał » 2018-01-30 11:18 W ciągu trzech godzin wprowadziłeś sporo zmian, i tak codziennie. Wrócimy do tematu, jak już się znudzisz nową zabawką Dlaczego niereformowalny? ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||