Forum eCoal.pl v3.5 Uszkodzony sterownik, potrzebna pomoc. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
pitaszek
|
Witam kolegów.
Już jakiś czas z Wami, ale dopiero teraz mnie przycisnęło i potrzebuję pomocy. Po dzisiejszym czyszczeniu pieca, chciałem przedmuchać z pyłów i zanieczyszczeń palnik, więc ustawiłem dmuchawę na 100% i ją załączyłem. Równocześnie załączyłem podajnik i zaobserwowałem, że pompa C.O. podczas załączenia podajnika wyłącza się (na ułamek sekundy). Po chwili zacząłem czuć swąd spalenizny (ale że rozbujałem palnik dość sporo - nie powiązałem tego zapachu z niczym szczególnym). Po chwili - zaniepokojony zwiększającym się specyficznym zapachem - obwąchałem sterownik. Już się domyślałem... Odkręciłem obudowę - dymek ze sterownika. Uszkodzony element przedstawiam na zdjęciu. Dodam, że wczoraj i dzisiaj było kilka krótkich zaników prądu. Dodatkowo (chwilę wcześniej) sterownik wyrzucił alarmy: Zabezpieczenie termiczne kotła, alarm STB, a kilka dni wcześniej: SDCARD_INVALID_DRIVE (co oznaczają te alarmy? - )Po potwierdzeniu w/w alarmów było wszystko ok. PYTANIE: jaka jest procedura wezwania serwisu? Dziś jest sobota czy serwis przyjmuje zgłoszenia 24h? Jeżeli tak, to czy zna ktoś nr. tel. gdzie mogę zgłosić uszkodzenie? dodane 2017-11-25 20:28 |
|||
|
||||
bigesdiges
|
A jaki jest efekt? Nie działa tylko pompa CO czy cały sterownik padł ? Jeśli pompa CO to przepnij ją na inne wyjście pompę CO-2 lub pompę dodatkową lub cyrkulacyjną, zmień w ustawieniach i oblecisz do poniedziałku.
|
|||
|
||||
pitaszek
|
Sterownik wyłączyłem (dymił okrutnie). Poza dymem pracował poprawnie aż do wyłączenia z przycisku. Chyba nie odważę się go włączyć w takim stanie...
Już wiem, że uszkodzonym elementem jest warystor, lecz za co on odpowiada i czy coś jeszcze nie padło - nie wiem. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Miałem tą samą usterkę coś te warystory liche są.... u mnie temat załatwiony szybko w piątek o 22 awaria, w sobotę zgłoszenie do sprzedawcy kotła o awarii i o 14 już byli u mnie z nową płytą główną. Pozdrawiam
i powodzenia. |
|||
|
||||
pitaszek
|
No to fajnie, tylko w niedzielę (jak znam życie) serwis nie pracuje... Dobrze że zostało drzewo do kominka.
|
|||
|
||||
sebico
|
Możesz spokojnie wyciąć ten warystor (oczywiście wcześnie odłącz zasilanie!) i pracować na tym sterowniku.
|
|||
|
||||
pitaszek
|
Piec ma dopiero 1 msc. Nie chcę mieć problemów z serwisem...
Chyba muszę czekać do poniedziałku. Zauważyłem, że również jeden z bezpieczników jest przepalony (ten obsługujący przewód "N". Sterownik pobierał "N-kę" z bolca. Instalacja jest dwu-przewodowa (mostek między N a bolcem "zerem"). Czy tak powinno być? Instalacja zasilająca jest wykonana poprawnie... |
|||
|
||||
seba
|
Jeśli miałeś wcześniej zaniki napięcia (tak jak piszesz) to mogły się pojawić w tym czasie przepięcia w sieci (np. podczas czynności łączeniowych na stacjach wysokiego lub niskiego napięcia), które to przepięcia uszkodziły warystor. One są właśnie do tego aby chronić sterownik przed uszkodzeniem - lepiej wymienić warystor niż pół elementów w sterowniku lub dodatkowo np. pompy.
Jeśli masz możliwość odłącz sterownik od napięcia (wyciągnij wtyczkę zasilającą z gniazdka) i wytnij uszkodzony warystor - nie będziesz miał problemów z serwisem. Możesz potem spokojnie włączyć i używać sterownika do przyjazdu serwisu. dodane 2017-11-25 21:39A bezpiecznik musisz wymienić na sprawny. |
|||
|
||||
pitaszek
|
Dzięki seba za uspokojenie. Nie mam zapasowego bezpiecznika. Poczekam do poniedziałku. Na szczęście w okolicy Wrocławia jest 8 stopni a domek nagrzany.
Tylko jak na przyszłość zdiagnozować przepalony bezpiecznik w linii zasilania "N" skoro piec pracuje mimo spalonego bezpiecznika? I jak ustrzec się uszkodzenia warystorów? |
|||
|
||||
sebico
|
Uszkodzenia warystorów się nie ustrzeżesz bo to funduje Ci "energetyka" (przepięcia w sieci).
Najprostsza diagnoza bezpieczniaka - jak sterownik działa to nie zawracaj sobie głowy, jak nie działa zacznij od sprawdzenia bezpiecznika |
|||
|
||||
sw224
|
Witam czy sterownik naprawiony i jaka procedura bo spotkało mnie to samo ?
|
|||
|
||||
pitaszek
|
Usterka zgłoszona na tel. podany w instrukcji sterownika. Nowy sterownik w drodze kurierem, jutro ma być u mnie.
Ma to być wersja ulepszona - z jednym warystorem tylko w linii "fazy" (pewnie po naprawie z wy lutowanym warystorem na "N-ce". Serwis bez zbędnych pytań wysłał sterownik kurierem. Za radą seby oraz pana z serwisu (rozmowa telefoniczna) usunąłem uszkodzony warystor i rozpaliłem w piecu. Czekam na przesyłkę. dodane 2017-11-27 19:16Jest już w Płocku |
|||
|
||||
karoka65
|
Mogłeś mieć to zrobione już w sobotę
|
|||
|
||||
pitaszek
|
Brak bezpiecznika i obawa przed zastrzeżeniami serwisu... (za późno zobaczyłem stopkę seby)
|
|||
|
||||
sw224
|
Dziękuje za informację.
|
|||
|
||||
pitaszek
|
||||
|
||||
karoka65
|
pitaszek napisał » 2017-11-27 19:56 Brak bezpiecznika i obawa przed zastrzeżeniami serwisu... (za późno zobaczyłem stopkę seby) Ok. Widzę że jesteś nowy. |
|||
|
||||
pitaszek
|
Nowy sterownik dotarł.
Jak przeprowadzić wymianę płyty aby nie utracić statystyk, alarmów i zdarzeń? Czy po podmiance płyty wystarczy przełożyć kartę SD ze starego sterownika do nowego? Rozumiem , że nowy sterownik trzeba dodać do platformy eSterownik.pl jako nowe urządzenie, a poprzednie usunąć? |
|||
|
||||
PrzemekP
|
pitaszek napisał » 2017-11-28 16:00 Nowy sterownik dotarł. Jak przeprowadzić wymianę płyty aby nie utracić statystyk, alarmów i zdarzeń? Czy po podmiance płyty wystarczy przełożyć kartę SD ze starego sterownika do nowego? Rozumiem , że nowy sterownik trzeba dodać do platformy eSterownik.pl jako nowe urządzenie, a poprzednie usunąć? Skontaktuj się ze mną przez PW. Napiszę dokładnie co i jak żebyś nie miał strat. Wstrzymaj się z podmianą do czasu rozmowy. |
|||
|
||||
pitaszek
|
Dzięki - poszła PW
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||