Forum eCoal.pl v3.5 Uszkodzony sterownik, potrzebna pomoc. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
polko
|
Witaj.Ja miałem ten sam problem.... podobno pochodzi od przecięcia.....mój piec 1sezon grzeje a serwis mnie skasował 320 zl
|
|||
|
||||
uzi18
|
sebico napisał » 2017-11-25 22:26 Uszkodzenia warystorów się nie ustrzeżesz bo to funduje Ci "energetyka" (przepięcia w sieci). Najprostsza diagnoza bezpieczniaka - jak sterownik działa to nie zawracaj sobie głowy, jak nie działa zacznij od sprawdzenia bezpiecznika Mozna sie ustrzec, od jakiegos czasu "elektrownia" wymaga przepieciowek zainstalowanych na wejsciu zasilania do domu. |
|||
|
||||
sebico
|
To by było ciekawe gdyby "elektrownia" wymagała zabezpieczeń przed nimi samymi
|
|||
|
||||
myhousejarecky9
|
Koledzy, dopiszę się do tematu.
Alarm czujnika wewnętrznego - nie wiem czy to awaria systemowa, czy padło coś z elektroniki- czujnik? Czujnik fiksuje, alarm włączony, alarm wyłączony i tak w kółko aż go wyłączyłem. |
|||
|
||||
seba
|
Sprawdź zaciski w sterowniku, może żyły przewodu są luźne? Może przy czujniku jest coś poluzowane, albo sam przewód jest uszkodzony?
|
|||
|
||||
leON22
|
Witam , podepnę się do tematu Mam pytanie , chodzi o dedykowany czujnik temp.zew/wew. KTY 80-210 , przy niskich temp. zew. poniżej - 0*C muszę wprowadzać korektę ( kalibrację czujnika )rzędu -4st . a dla czujnika zew. dla temp.wew ok.24 st są to -2 st . Czy jest to normalny objaw że im niższa temp. zew. tym większa korekta kalibracyjna W/g mnie ogranicza to znacznie sterownie temp.wew.pomieszczenia za pomocą regulatora pogodowego i ustawionej przez użytkownika krzywej grzania pewny
PS. Czy wymiana tego czujnika , rezystora na inny o tych samych parametrach ( czytać: bardziej firmowy ) rozwiąże mój problem , pozdrawiam |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Ja bym się nie zastanawiał tylko go wymienił na nowy markowy np. Philips lub NXP za raptem 3zł.
Można się bawić w zmierzenie go miernikiem zgodnie z kartą charakterystyki ale czy to ma sens za 3zł. ± 2.5°C do ± 5°C, -55 °C, +150 °C |
|||
|
||||
myhousejarecky9
|
Wymieniłem na nowy czujnik KTY 80-210 i po chwili miałem to samo 25,1 C, na innym czujniku pokazywało temperaturę 23,3 dałem korektę -2, -3 potem stało na 21,1 i wyłączyłem pokojowy.
Sprawdzę jeszcze dokładnie okablowanie. Jaki ma symbol ten zamiennik ? dodane 2017-12-08 21:33Kupiłem drugi KTY 80-210 i wymieniłem, wszystko OK, tamten musiał być walnięty. dodane 2017-12-19 08:50Czujnik temperatury wew. KTY 80-210 wytrzymał 10 dni i zaczął fiksować, to już trzeci wymieniony. Kabel i zaciski są ok. Proszę o radę co dalej z tym robić. dzięki |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||