Forum eCoal.pl Problem z grzaniem CWU. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 6Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
marcisz
|
No to teoretycznie odpowietrzyłem wężykiem.
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Tak czy owak w instalacji są jeszcze jakieś "zonki". Albo o czymś nie wiemy....
@marcisz...czujnik powrotu jest na powrocie z grzejników, powrocie z 4D, czy na powrocie kotła? |
|||
|
||||
marcisz
|
||||
|
||||
gmaj22
|
Musi być poniżej trójnika, tak aby mierzył już zmieszaną wodę. Pionowa rura to powrót z 4D. Gdzie w takim razie fizycznie podłączony jest powrót z podłogówki?
|
|||
|
||||
marcisz
|
gmaj22 napisał » 2017-11-03 12:18 Musi być poniżej trójnika, tak aby mierzył już zmieszaną wodę. Problem w tym, że trójnik jest od razu nad kolankiem... Powrót z podłogówki wpada do 4D od podłogówki. |
|||
|
||||
gmaj22
|
Spróbuj dać czujnik powrotu na poziomym odcinku przy śrubunku powrotu kotła. Owiń czujnik do rury foilią aluminiową, i zaizoluj całość pianką. Tam gdzie jest teraz nie pokazuje jak należy.
Oba zawory 4D przekręcone do oporu w lewo? |
|||
|
||||
marcisz
|
||||
|
||||
gmaj22
|
||||
|
||||
klapoluchy
|
Ale czujnik ma byc owinięty folią razem z rurą i całość mozna złapać opaskami.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
grzeje juz to cwu ?
|
|||
|
||||
gmaj22
|
||||
|
||||
marcisz
|
gmaj22 napisał » 2017-11-03 16:25 @gmaj - Jeżeli zrobię jak proponujesz to czujnik tylko w tych 2 miejscach będzie miał styk z "rurą". Pomiędzy nimi będzie w powietrzu... |
|||
|
||||
gmaj22
|
Dlatego pisałem też o folii aluminiowej, którą te nierówności można skompensować
|
|||
|
||||
marcisz
|
OK zrobię tak, ale chyba już kiedyś to sprawdzałem, temperatura była taka sama lub niższa. Powrót z 4D jest bardzo zimny.
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Przy ustawieniu 4D na "0", czyli przekręceniu maksymalnie w lewo, powrót z 4D powinien mieć taką temperaturę, jak powrót z grzejników. Nawiasem mówiąc, ciekaw jestem, czy położenie pokrętła zaworu odpowiada położeniu "lustra" w zaworze. Dasz radę ściągnąć pokrętło z 4D w tym położeniu, czyli maksymalnie w lewo ? I zrobić zdjęcie metalowego trzpienia?
|
|||
|
||||
marcisz
|
Jasne, ale dopiero pojutrze.
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Temat cwu rozwiązany, bo grzeje. Pozostaje sprawa c.o. Masz wyprowadzenia z zaworu 4D "obrócone" o 90 stopni w prawo. Przy ustawieniu na "5" powinieneś mieć wrzeciono poziomo, a u Ciebie jest pionowo. Analogicznie, przy ustawieniu na "10" masz tak jak zaznaczone na czerwono, zaś na "0" tak, jak na zielono. Zakładałem, że instalator, skoro obrócił podłączenia zaworu 4D, to w ślad za tym obrócił też trzpień/wrzeciono i właściwie założył skalę.
Problem polega na tym, że teraz powinieneś założyć skalę na odwrót (tak, aby "10" mieć z PRAWEJ strony i przekręcasz zawór w PRAWO. Szkic powinien to wyjaśnić: |
|||
|
||||
konto usunięte
|
gmaj22 napisał » 2017-11-03 19:34 To było pytanie retoryczne , tez wcześniej zerkałem na wykres grunt że sie udało dodane 2017-11-03 21:30Co do zaworu 4d , ściągasz pokrętło , i ten niebieski adapter z ta strzałeczka wskazującą położenie wrzeciona , ustawiasz wrzeciono tak jak napisał gmaj22 , połozenie wrzeciona określa spłaszczenie na osi , zakładasz adapter , przykręcasz pokrętło , zakladasz odpowiednia skale i po robocie |
|||
|
||||
gmaj22
|
gmaj22 napisał » 2017-11-03 21:17
Temat cwu rozwiązany, bo grzeje. Pozostaje sprawa c.o. Masz wyprowadzenia z zaworu 4D "obrócone" o 90 stopni w prawo. Przy ustawieniu na "5" powinieneś mieć wrzeciono poziomo, a u Ciebie jest pionowo. Analogicznie, przy ustawieniu na "10" masz tak jak zaznaczone na czerwono, zaś na "0" tak, jak na zielono. Zakładałem, że instalator, skoro obrócił podłączenia zaworu 4D, to w ślad za tym obrócił też trzpień/przegrodę i właściwie założył skalę. Problem polega na tym, że teraz powinieneś założyć skalę na odwrót (tak, aby "10" mieć z PRAWEJ strony i przekręcasz zawór w PRAWO. Szkic powinien to wyjaśnić: PS: Drobne uzupełnienie poprzedniego posta, bo na edycję już za póżno Żółta linia pokazuje PRAWIDŁOWE położenie przegrody wewnątrz przy ustawieniu na "5", żeby można było korzystać z zaworu jako mieszacz. Obecnie przekręcenie w prawo spowoduje jedynie pełny przepływ na grzejniki i "ominięcie" mieszacza 4D. Inne położenie wprowadzi jedynie chaos. |
|||
|
||||
marcisz
|
Tak cwu grzeje. W tym miejscu chciałbym wszystkim podziękować za zainteresowanie i pomoc. . W szczególności zaś @gmaj22 za bezinteresowność i poświęcony czas.
Na 4D się nie znam. Ale jest u mnie tak: Ustawienie na 10 Ustawienie na 0 Rozumiem, ze to niepoprawne oznaczenie i mam zmienić "tarczkę" ze skalą. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 6Następna stronaOstatnia strona | ||||