Forum eCoal.pl Problem z grzaniem CWU. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 6Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
gmaj22
![]() |
Trzeba upuścić ZA syfonem a nie przed nim. Tam jest poduszka powietrzna. W obiegu c.o. o temp. powyżej 60 C powinny być zawory zwrotne z METALOWYM grzybkiem.
|
|||
|
||||
marcisz
![]() |
gmaj22 napisał » 2017-11-02 18:10 @marcisz-tak, może mieć to związek. Masz mozliwość upuszczenia gdzieś wody za bojlerem? Żeby odpowietrzyć syfon? Kurna, co to znaczy za bojlerem? ![]() zółtym kolorem zaznaczyłem zasilanie zimną wodą obiegu cwu, jest to połączenie wężykiem jak do wc - tam rozkręcić? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Tam masz dopuszczanie wody do systemu CO , poluzuj jakis śrubunek za tym syfonem od strony bojlera
|
|||
|
||||
marcisz
![]() |
Ameno25 napisał » 2017-11-02 18:24 Tam masz dopuszczanie wody do systemu CO To mogę odkręcić wężyk i nim spuścić powietrze...??? wygląda tak: ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Wyobraż sobie tylko rurę powrotną z bojlera, zaznaczoną na czerwono. Wylutuj kolano wstaw trójnik i odpowietrznik taki sam, jak wyżej na zasilaniu i będzie funkcjonować beż zarzutu.
![]() Jeśli tez wężyk jest podłączony do powrotu z bojlera gdzieś w miejscu zaznaczonym na czerwono na poprzedniej grafice to możesz spróbować. A wygląda na to, że nie.... |
|||
|
||||
Wikliraf
![]() |
Nie wiem czy dobrze widzę, ale wydaje mi się, że możesz odkręcić ten wężyk od dolewania wody do układu i sprobować odpowietrzyć. Jeśli się uda to problem rozwiązany, a docelowo musisz założyc tam odpowietrznik.
|
|||
|
||||
marcisz
![]() |
To wiem, tyle wydedukowałem - problem w tym, że nie jestem hydraulikiem i sam tego nie zrobię. Potrzebuję to odpowietrzyć na teraz bo na weekend wyjeżdżam. 3 lata hulało, teraz potrzebuję na 3 dni
![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Ale masz chyba klucz 22 i możesz poluzować nakrętke wężyka przy górnym zaworze, otworzyć nieznacznie dolny zawór i sprawdzić, czy ujdzie powietrze?
|
|||
|
||||
marcisz
![]() |
O to właśnie pytam czy tak zrobić. (robię)
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
I co tam udało Ci sie to odpowietrzyć
![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Jeśli dopełnianie podłączone przy górnym kolanie "syfonu", to powinno się udać. O ile rura do następnego kolana pod górkę nie idzie
![]() Tam przedwczoraj po 14-stej coś się w instalce zacięło i od tego czasu CWU nie może się podnieść jak należy. I nie jest to wynikiem zmiany ustawień... Skoro pompa odpowietrzona, zawór zwrotny się nie zawiesił, filtr czysty to pozostaje jeszcze puścić pompę na najwyższy bieg na kilkanaście minut i dobrze odpowietrzyć ten syfon. |
|||
|
||||
marcisz
![]() |
gmaj22 napisał » 2017-11-02 19:23 Tam przedwczoraj po 14-stej coś się w instalce zacięło i od tego czasu CWU nie może się podnieść jak należy. I nie jest to wynikiem zmiany ustawień... Na moje oko 29.X o 16.30 od tamtego czasu cwu nie wychodzi ponad 40 stopni. K**** dalej nic. Puściłem powrotem do tego kolanka tyle wody, że szła już ciepła woda. I nic. Dalej górny krócieć gorący a dolny zimny. Coś w tej wężownicy siedzi czy jak. |
|||
|
||||
Wikliraf
![]() |
Skoro poszła ciepła woda to jest ok i przez wężownicę woda przechodzi, trzeba iść dalej w stronę kotła i szukać. Co masz dalej, spróbuj dalej upuścić, czy pójdzie ciepła
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Dasz radę zrobić zdjęcie, jak wygląda ta rura dalej za bojlerem oraz w stronę powrotu do kotła?
|
|||
|
||||
marcisz
![]() |
Wikliraf napisał » 2017-11-02 19:58 Skoro poszła ciepła woda to jest ok i przez wężownicę woda przechodzi, trzeba iść dalej w stronę kotła i szukać. Co masz dalej, spróbuj dalej upuścić, czy pójdzie ciepła Woda ciepła z powrotu od pieca poszła (fiolet na rysunku) do trójnika z weżykiem. A - króciec zasilający wężownicę B - króciec powrotu z wężownicy C - Pompa D - zawór zwrotny Na chwile obecną A jest gorące, B jest zimne ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
I jak poluzowałem króciec B to poszła ciepla woda , wiec wężownica jest drożna , a najprawdopodobniej masz powietrze w syfonie , wiec poluzuj króciec za tym syfonem , a nie przed nim o ile masz taka możliwość
|
|||
|
||||
marcisz
![]() |
gmaj22 napisał » 2017-11-02 20:06 Dasz radę zrobić zdjęcie, jak wygląda ta rura dalej za bojlerem oraz w stronę powrotu do kotła? Masz cały obieg cwu. 1. ![]() ![]() 3. ![]() ![]() 5. ![]() ![]() 7. ![]() dodane 2017-11-02 20:56 Ameno25 napisał » 2017-11-02 20:26 I jak poluzowałem króciec B Nie poluzowywałem króćca B. Najpierw odkręciłem wężyk zaznaczony na żółto. Odworzyłem zaworek pod nim, aż zaczęła płynąć ciepła woda (na rysunku zaznaczone fioletem - szła powrotem od pieca co). Myślałem, że wyjdzie tak powietrze i zadziała. Niestety nie. Potem odkręciłem króciec B. I Otworzyłem zawór A - niby coś szło. Ale dalej nie grzeje.... ![]() |
|||
|
||||
Wikliraf
![]() |
Nie widać tylko jak wchodzi powrót bojlera, do powrotu kotła (chodzi o to czy jest gdzie rozkręcić).
Obstawiam, że zapowietrzone jest na kolanku powrotu ze zdjęcia 5. Niestety masz zrobiony syfon i powinno być odpowietrzenie. Jeśli nie da rady jakoś odpowietrzyć trzeba będzie tą miedź przeciąć i coś wstawić dodane 2017-11-02 21:03No to nie powinno być powietrza... dodane 2017-11-02 21:07I jeszcze jednej rzeczy nie kumam z tych zdjęć. Czy zasilanie z bojlera widzę z powrotu kotła, czy mi sie tylko wydaje?? dodane 2017-11-02 21:09Wydawalo mi sie ;p sorry |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Może się okazać, że odpowietrznik jest zbędny, ale zdecydowanie lepiej będzie i dla Twojej kieszeni, i dla kotła, jeśli wepniesz pompę CWU do sterownika. Cyklicznie 15min/15min rano i wieczorem nie dogrzejesz bojlera ani nie ochronisz powrotu. Taką istotną informację podaje się na samym początku, bo każdy z doradzających bazuje na tym, co widzi online na wykresach i na zdjęciach. A tak to strata czasu...
dodane 2017-11-02 22:18 ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 6Następna stronaOstatnia strona | ||||