Forum eSterownik.pl Algorytm retortowy-Proporcjonalny - na podstawie pomyslu Janusza - python Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 38Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
janusz
|
Dobrej i Tobie
wampirem jednak nie jestem |
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: u mnie tez CWU wysysa t.CO i nie moge sobie z tym poradzic ...
VERB ma to CWU na grawitacji najpewniej dlatego sytuacja nie ma az tak wielkiego wplywu. dodane 2015-10-18 21:58VERB: ok, poczekam, chociaz szkoda np. ze Twoje poprzednie pomysly/skrypty tez zaginely gdzies w czelusciach internetu ... |
|||
|
||||
janusz
|
uzi18 w naszej sytuacji nie pozostaje więc nic innego jak przeciwdziałać
czyli wyprzedzać przeciwnika dokładać do pieca jak spada CWU już nad tym myślę |
|||
|
||||
uzi18
|
za to fajnie wymysliles z tym monitorowaniem cwu, ale nalezy tylko reagowac jak pompka cwu dziala inaczej moze byc kuku
|
|||
|
||||
janusz
|
Chyba pompka jest bez znaczenia spada temp CWU to wiem że za chwilę spadnie mi temp CO
dołożę więc jeszcze jednego timerka i będę sprawdzał co z CWU i reagował na spadki |
|||
|
||||
uzi18
|
jak napalisz w piecu za mocno a pompa nie dziala to cwu nie odbierze tyle ile powinno ciepla i wzrosnie Ci t.co
|
|||
|
||||
janusz
|
Zgadzam się z tobą
Lecz patrz na wykres VERBa przybiera temp CWU przyzwoicie szybko może ma lepszy bojlerek jak mój a ja mam pompę Reakcja na ten spadek musi być w jakiś sposób wyleczalna będę nad tym myślał |
|||
|
||||
uzi18
|
czyli zaczac trzeba od uchybu - delta = delta.co+delta.cwu+delta.4d i trzeba dodac tyle mocy aby delta wrocila do 0 ...
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
uzi18 napisał » 2015-10-18 21:58 Mam układ z jedną pompą, która obsługuje CO i CWU. Masz rację, dlatego jest tak stabilnie. janusz: u mnie tez CWU wysysa t.CO i nie moge sobie z tym poradzic ... VERB ma to CWU na grawitacji najpewniej dlatego sytuacja nie ma az tak wielkiego wplywu. Próbowałem pewnych usprawnień dla posiadaczy układów wielopompowych - co na ten temat można powiedzieć ? Ano bezwładność jest tak duża, że nie da się zupełnie wyeliminować zapaści CO. Tak naprawdę, kreski nie muszą być proste na wykresach. Ma się prawidłowo spalać, i to ma u mnie najwyższy priorytet. uzi18 napisał » 2015-10-18 21:58 Żeby tylko... najpierw zgubiłem służbowego pendrajwa, na którym trzymałem kopie, a chwilę później zatarł się dysk w laptopie przy kotle... było cienko VERB: ok, poczekam, chociaz szkoda np. ze Twoje poprzednie pomysly/skrypty tez zaginely gdzies w czelusciach internetu ... |
|||
|
||||
Stan
|
Brrr, no to Romku pech Cię nie odstępował , mam nadzieję że to już przeszłość.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
janusz napisał » 2015-10-18 22:47 Reakcja na ten spadek musi być w jakiś sposób wyleczalna, będę nad tym myślał Mam baniak z płaszczem, to naprawdę wydajne ustrojstwo. Nie walcz z wiatrakami, skup się na jak najdokładniejszym utrzymaniu CO - czytaj: trzymaj kocioł w stałym pogotowiu, nie daj mu się rozleniwić. added 2015-10-19 06:23 Stan napisał » 2015-10-19 06:18 Teraz trzymam kopie na trzech SD i dwóch innych kompach. Tylko atom może mnie zaskoczyć Brrr, no to Romku pech Cię nie odstępował , mam nadzieję że to już przeszłość. added 2015-10-19 06:35Jeszcze chciałem się wyżalić.... gdy zaczynaliśmy zabawę, miało być tak pięknie, telewizja, wywiady.. Był zapał, a zaraz potem kubły zimnej wody, prawda ? Ale to co tu opisywaliśmy, nie zostało niezauważone... Nam się śnił ster opensource, a zrobiono sobie kopalnię darmowych pomysłów, z powodzeniem stosowanych w komercji, prawda ? Szkoda tylko, że nie ES, a w konsekwencji my z tego nie korzystamy, prawda ? |
|||
|
||||
mark3k
|
A co Wy ty ranne ptaki juz skrobiecie?
Z kopalnia pomysłów masz racje, a po czasie cos na rynek wypłynie, tylko , że pozostanie zakup kolejnego "rozwojowego - w dniu zakupu" sterownika. Miłego dnia . |
|||
|
||||
Stan
|
Powiem Ci że słabo śledzę fora , rynek itd. , nie mam na to czasu.
Naprawdę zauważyłeś gdzieś wykorzystanie pomysłów o których pisaliśmy ? Pisząc "pisaliśmy" mam na myśli społeczność tego forum, żeby ktoś mi tu nie pomyślał że uważam siebie za jakiś autorytet. |
|||
|
||||
mark3k
|
Dlatego napisałem, że pewnie za jakiś czas coś z tych pomysłów wypłynie.
Nie śledzę rynku, bo także nie mam aż tak dużo czasu. Rozglądam się co tu trzeba będzie kupić do kociołka. Tylko się rozglądam. czko Acha: dopisałem tło i teraz po odstawieniu kociołek pracuje z minimalnym nawiewem 31% + (dokamiianie) co 7min. Szybciej się zbiera i zero dymku z paleniska, zgodnie z zasadą: jest tlen - nie ma sadzy. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Stan napisał » 2015-10-19 06:42 Naprawdę zauważyłeś gdzieś wykorzystanie pomysłów o których pisaliśmy ? Owszem. Ale, guano mniej śmierdzi, gdy się go nie rozdepcze, dlatego nie rozwijajmy tematu. Już kiedyś napisałem, że chciałbym uniknąć sytuacji, o której wyżej wspomniał mark3k. Dlatego nie udostępniłem swoich wypocin. |
|||
|
||||
uzi18
|
Panowie, nie chce zapeszac ale mam swietny pomysl na utrzymanie t.CO w ryzach,
na razie nic wiecej nie moge powiedziec. Zobaczymy co z tego wyjdzie, lekko zmodyfikuje skrypt i zobaczymy. VERB: dlatego TRK jest w github aby nigdzie nie zaginal ... dodane 2015-10-19 07:50PS. zerknijcie na dzisiejszy moj wykres, szok ze grupowy tak sie ustabilizowal |
|||
|
||||
Stan
|
No fakt, jak na Twój kocioł to wykresy się bardzo ustabilizowały
Co zrobiłeś ? |
|||
|
||||
uzi18
|
Nie powiem
|
|||
|
||||
janusz
|
VERB napisał » 2015-10-19 06:35 Nie walcz z wiatrakami, skup się na jak najdokładniejszym utrzymaniu CO - czytaj: trzymaj kocioł w stałym pogotowiu, nie daj mu się rozleniwić. Słuszna uwaga Więc zaprzestaję dalszych kombinacji Powalczę tylko z obsługą błędów w kodzie bo ten temat nieco zaniedbałem tak trochę na skróty poszedłem nakazując iść dalej procedurze nie zwracając uwagi na ewentualnie występujące błędy |
|||
|
||||
Stan
|
Można generalnie powiedzieć że im prostsza instalacja tym stabilniej "ładniej" (wykresowo) pracuje
A przecież nie można powiedzieć że jak postrzępiony wykres to pracuje źle (przynajmniej nie zawsze), jak zapotrzebowanie na ciepło się zmienia to wykres nie może być gładki. A wracając do algorytmu, nie uruchomiłem go wprawdzie bo jak zwykle życie mi przeszkodziło. Ale troszkę go po analizowałem i mam wątpliwości czy potrzebne jest korygowanie nawiewu od delty, czy nie wprowadza to zamieszania ? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 38Następna stronaOstatnia strona | ||||