User profile

rafflo117

Pszczyna

Ogniwo Eko Plus M 26 KW,

Registration: 2019-11-07 20:24

Login: 2020-11-16 08:34

Devices: 0

Topics: 3

Posts: 17

user posts 
2020-10-21 08:49 Topic: eCoal.pl v3.5 » Proszę o sprawdzenie czy kocioł działa poprawnie
  rafflo117 Posts: 17
Ameno ale wiem ze temp za zawodem 4D reguluje sam, mam ustawione 33 jest 34 doskonale to rozumiem. Nie mam z tym problemu. Wystarczy przekręcić z 3 na niższy i będzie 33. Tak jak mówię martwi mnie CWU.  Miałem pocompe CWU na ustawione na "jedynke". Rano przedstawiłem na dwójkę. Zobaczymy czy coś pomoże. Przekrojowy podam jak wrócę z pracy.  
dodane 2020-10-21 08:49Inter-qrwa-nauta a jesteś z Pszczyny? 
2020-10-20 19:04 Topic: eCoal.pl v3.5 » Proszę o sprawdzenie czy kocioł działa poprawnie
  rafflo117 Posts: 17
czy temperatura na powrocie nie za duza ?
2020-10-20 18:53 Topic: eCoal.pl v3.5 » Proszę o sprawdzenie czy kocioł działa poprawnie
  rafflo117 Posts: 17
sprawny, bo na termometrze na zbiorniku cwu pokazuje to samo. No i piec praktycznie caly czas idzie.
2020-10-20 17:22 Topic: eCoal.pl v3.5 » Proszę o sprawdzenie czy kocioł działa poprawnie
  rafflo117 Posts: 17
wewnątrz jest już ciepło ok.22 stopnie.
Dałem zawór 4D na 3. Na zaworem utrzymuje się 34, zadane 33. CO również osiąga 60. Tylko co z tym CWU.
2020-10-20 09:04 Topic: eCoal.pl v3.5 » Proszę o sprawdzenie czy kocioł działa poprawnie
  rafflo117 Posts: 17
Tak nie mam  siłownika na 4D. Myślice, że dobrze byłoby mieć? Rano jak wychodziłem do pracy zrobiłem jak radziłeś 60 st i 50 powrót.  4D dałem na 7 (skala 1-10) Zmniejszyła temp. za zaworem 4D na 33 stopnie. żona teraz przesłała zdjęcia. Zastanawia mnie dlaczego CWU cały czas 49.5. I jeszcze pytanko czy grupowe 12/16KW nie za małe?. 

CO - zdana 60, aktualne 55
CWU - zadana 55 aktualnie 49,5
Za zaworem 4D - zdana 33, aktualnie 38
2020-10-19 19:09 Topic: eCoal.pl v3.5 » Proszę o sprawdzenie czy kocioł działa poprawnie
  rafflo117 Posts: 17
Witam,

wracam do Was po roku. Ale do rzeczy, lada chwila robimy przeprowadzkę. Dom 220 m użytkowej, docieplony, nowy budynek, dobre okna dach docieplony. Kocioł rozpalony w sobotę, w zeszłym sezonie podgrzewałem tylko, żeby woda nie zamarzała.  Czy obecne parametry mam ustawione poprawnie ? Jaką temperaturę mogę ustawić na podłogówkę ?  Czy obecne ustawienia są poprawne możecie zerknąć ? Zawór 4d obecnie na 5 w skali 1:10.
Teraz o instalacji, 2 piętra oraz 2 rozdzielacze na podłogówkę (góra i dół) jednak zasilane 1 pompą. Zawór 4 drożny. Druga pompa na CWU oraz grzejniki (grzejników jeszcze nie ma).

dodane 2020-10-19 19:09W zasadzie pytanie dlaczego, mój kociół nie umie uzyskać zdanych temperatur ? A jak już je uzyska to tylko na krótko i spadają.
2020-01-13 21:42 Topic: eCoal.pl v3.5 » Prośba o pomoc przy mojej instalacji - zdjęcia
  rafflo117 Posts: 17
był w złym miejscu. teraz juz chyba będzie wszystko  śmigąc.
dzięki wielkie za pomoc !
2020-01-13 20:11 Topic: eCoal.pl v3.5 » Prośba o pomoc przy mojej instalacji - zdjęcia
  rafflo117 Posts: 17
Panowie, jestem po 40 minutowej rozmowie z Ameno22. Prześledziliśmy całą instalacje krok po kroku. Okazało się ze pompa CO była wpięta do CWU , a CWU do CO. Efekt był taki, jakby chcieć zagotować wodę, dolewając jednocześnie zimnej. Czujnik temp.powrotu również był w złym miejscu. Temperatua na podłogówkę była 27 stopni. 
Ameno22 poustawiał zdalnie, mam nadzieję, że teraz będzie OK.
Mam teraz problem z zerwaną zawleczką. Podajnik zamknięty a wyskakuje taki alarm ;/
2020-01-13 16:55 Topic: eCoal.pl v3.5 » Prośba o pomoc przy mojej instalacji - zdjęcia
  rafflo117 Posts: 17
gmaj22 - chyba jest podłączone tak jak narysowales,ponizej zdjecie.
Ameno uprawnienia nadane.



2020-01-13 16:47 Topic: eCoal.pl v3.5 » Prośba o pomoc przy mojej instalacji - zdjęcia
  rafflo117 Posts: 17
elwacja nie ocieplona, dach i poddasze ocieplone.
wylewki byly robione rok temu.
na trójniku za pompą CO 27 stopni - zmierzone termometrem elektronicznym do mierzenia temperatury powierza
na powrocie, czyli ten trójnik poniżej również 27 stopni.
Są trzy pompy jak na zdjęciach.
Czy karta pamięci jest fabrycznie w sterowniku ?
Gdzie sie nadaje uprawnienia ?






2020-01-13 16:20 Topic: eCoal.pl v3.5 » Prośba o pomoc przy mojej instalacji - zdjęcia
  rafflo117 Posts: 17

Rozdzielacze parter i piętro,


są 2 pompy wilo, jedna na grzejniki reuga na boiler.





2020-01-13 16:03 Topic: eCoal.pl v3.5 » Prośba o pomoc przy mojej instalacji - zdjęcia
  rafflo117 Posts: 17
https://youtu.be/XcHVVOY5sQE link do filmu
2020-01-13 15:39 Topic: eCoal.pl v3.5 » Prośba o pomoc przy mojej instalacji - zdjęcia
  rafflo117 Posts: 17
Panowie przesylam dodatkowe zdjecia. wczoraj wieczorem bylem bezsillny i zmienilem na grupowe 12/16. piec nadal nie osiaga zadanej temperatury ;/
dodane 2020-01-13 15:33i fotki
dodane 2020-01-13 15:36foty
dodane 2020-01-13 15:37
dodane 2020-01-13 15:37
dodane 2020-01-13 15:38
dodane 2020-01-13 15:38
dodane 2020-01-13 15:38
dodane 2020-01-13 15:39
dodane 2020-01-13 15:39
dodane 2020-01-13 15:39
2020-01-13 09:47 Topic: eCoal.pl v3.5 » Prośba o pomoc przy mojej instalacji - zdjęcia
  rafflo117 Posts: 17
martwia mnie Wasze opinie ;/.
Zaraz po powrocie z pracy wrzuce wiecej zdjęć, ewentualnie  nagram wszystko na filmie, aby bylo widac co i jak gdzie.
Ta skosna rura to zasilanie z kotla.
2020-01-12 22:27 Topic: eCoal.pl v3.5 » Prośba o pomoc przy mojej instalacji - zdjęcia
  rafflo117 Posts: 17
tak robił to hydraulik.
1. tak to pompa od grzejnikow. od CWU jest z lewej strony nie widac na zdjeciu. Jutro dosle.
2. tak nowy dom.
3. Gdzie to sprawdzić?
4. sa 2 rozdzielacze parter i pietro. podesle jutro.
5. z racji tego ze nie mam tam jeszcze internetu udestepniam internet przez tel.  Pracuje na rano wiec podlacze sie ok. 14.30.
bede dozgonnie wdzieczny za pomoc.
dodane 2020-01-12 22:27ok jutro wysle reszte fotek.
2020-01-12 21:22 Topic: eCoal.pl v3.5 » Prośba o pomoc przy mojej instalacji - zdjęcia
  rafflo117 Posts: 17
Witam,

załączam zdjęcia mojej instalacji . Główny problemy to:

1)piec nie może uzyskać zadanej temperatury kotła 55 stopni, maksymalnie było 22 stopnie, temperatura powrotu ustawiona na 35 stopni i ta temperatura jest osiągnięta, dmuchawa i podawanie praktycznie się nie wyłacza
2) ogromne spalanie - 50 kg doba w trybie automatycznym
3) bardzo duże spieki
Dom 220 metrów, podłogówka w całym domu plus 2 grzejniki w łazienkach, ale grzejniki jeszcze nie podłączone, dlatego pompa zielona Wilo odłączona od zasilania.OGrzewam tylko podłogówkę i CWU. CWU również nie potrafi osiągnąć zadanej temperatury.
Panowie co robić jakie ustawienia pozmieniać ?

dodane 2020-01-12 21:22
2019-11-09 09:59 Topic: eCoal.pl v3.5 » Ogniwo Eko Plus M - ratujcie, ogromne spalanie
  rafflo117 Posts: 17
Karoka, ale jeżeli kocioł miał zdaną temperaturę 60, a czujnik nie był dokładnie włożony, to faktyczna temperatura pieca była wyższa, czujnik był zkłamany i dlatego non stop kocioł szedł na pełnych obrotach, chyba że się mylę w rozumowaniu......
dodane 2019-11-09 09:59dzisiaj postaram się uruchomić tam Internet i zrobić screeny.
2019-11-08 20:20 Topic: eCoal.pl v3.5 » Ogniwo Eko Plus M - ratujcie, ogromne spalanie
  rafflo117 Posts: 17
Panowie problem chyba rozwiazany ! , sprawdzilem rani cała instalscje.. okazalo sie ze czujnik CO na piecu nie byl dobrze zalozony, jak tylko go poprawilem sterownik pokazal tem. 75 st przy zadanej 60 st, na sterowniku aktualna byl a 55 st. od rana do teraz sladowe zuzycie w porownaniu do tego co bylo w ciagu ostatnich trzech dni. temperatura na powrocie teraz 27 st wiecej nie potrzebuje.
2019-11-08 06:50 Topic: eCoal.pl v3.5 » Ogniwo Eko Plus M - ratujcie, ogromne spalanie
  rafflo117 Posts: 17
ok wrzucę zdjęcia do południa. Niestety nie mam internetu na budowie. czy mozliwe jest polaczenie sterownika bezposrednio z laptopem przez kabel ethernet?  a nastepnie polaczenie z internetem poprzez router zrobiony z smartfona(hot spot wifi)?
2019-11-07 22:00 Topic: eCoal.pl v3.5 » Ogniwo Eko Plus M - ratujcie, ogromne spalanie
  rafflo117 Posts: 17
Witam Specjalistów,

Od soboty jestem "szczęśliwym" użytkownikiem OEPM 26 M. Mam problem z  ogromnym zużyciem ekogroszku w tym kotle. Od poniedziałku do dzisiaj to 120 kg (ekogroszek Karlik z PGG) ! Kocioł został został uruchomiony w nowo budowanym domu o powierzchni około 240 m2 powierzchni użytkowej.  Dom jeszcze nie ocieplony na zewnątrz, wybudowany z porthermu 25 cm. Poddasze użytkowe oraz dach ocieplone pianką PUR. Okna trzyszybowe.
Kocioł pracuje w trybie automatycznym, temperatura zadana 60 stopni, na powrocie 35 st. Kocioł praktycznie non stop pracuje, dmuchawa praktycznie się nie wyłącza. W całym domu ogrzewanie podłogowe. Zawór 4D obecnie ustawiony na 1.
Od czego zacząć żeby ograniczyć to spalanie ? Jakie ustawienia zmienić ?  Dodam, że jestem w trakcie wykańczaniu domu i chciałbym ogrzewać minimalnie tak aby woda nie zamarzła.